Şimdi Ara

Yugioh Kart Mitolojileri ve hikayeleri

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
4.544
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • YGO ve mitoloji tarihini biraz bilenler oyundakii bazı canavar, büyü ve tuzak kartlarının eski mısır, yunan, roma, japon ve başka diğer mitolojilerinden alındığını ya da esinlenildiğini rahatça görebilir. Bu esinlenmeden nasibini almış kartlara, serilere biraz göz gezdirelim.


    Amazon (Amazon Archers, Amazoness Fighter)

    Bir savaşçı ırkı olan amazonlar sadece bayanlardan oluşur. Vahşi bir savaşçı kabilesi olarak bilinirler. İlginç bir durum olarak amazonlar ok ve yayları kolay kullanabilmek için sağ göğüslerinin bir kısmını kesmişlerdir(hmm...) Yunan dilinde zaten amazonun anlamı göğüssüz anlamına gelmektedir. Amazonların erkeklere yakınlaşmasının tek sebebi üremek içindir(hmm...). Eğer erkek bir çocuk doğarsa bunlarda genellikle amazonlar tarafından öldürülür(lezbiyenliğin ne zaman başladığının anlaşıldığı anlar). Daha fazla bunlar hakkında konuşmayacağım nedir, nasıldır bilin yeter.

    Anubis (End of Anubis, Judgment of Anubis, Curse of Anubis)

    Eski bir mısır tanrısı olan anubis. Ruhların öldükten sonra ilk onunla karşılaştığı söylenir mitolojide. Anubis genellikle köpek kafalı bir yaratık şeklinde çizimlere ve heykellere aktarılır. Kendisi ayrıca yunan mitolojisinde rahiplerin koruyucusu olan tanrı olarak bilinir.

    Apophis (Embodiment of Apophis)

    Mısır yılan tanrısı olarak, kaos ve karanlığın lordu olarak bilinir. Adophis aynı zamanda en güçlü yılan olarak sembolize edilir. Adophis ve güneş tanrısı RA arasında mitolojiye göre hep bir savaş vardır. RA, hergece güneşi ölümlüler dünyasına taşırken, Adophis'de taşımaması için onunla savaşır. Ama bu savaşı hep RA kazanmıştır

    Centaur (Mystic Horseman)

    Vücutlarının yarısı insan, yarısı at olan yaratıklar. Centaur'lar pek iyi yaratıklar değillerdir. Mitolojide, sert, kaba ve çevre kasaba, köylere baskın yaptıkları söylenir. Onları yağmaladıkları...

    Cerberus (Mythical Beast Cerberus)

    Ölüm Tanrısı Hades'in koruyucu köpeği olarak bilinir. Cerberus'lar mitolojide dev, alev püskürten ve 3 kafası olan yaratıklar olarak geçer(bazı efsanelerde 5'den fazla kafası olduğuda söylenir) ve yılan kuyrukları vardır. Cerberus'un yeraltı dünyasının girşinide koruduğu bilinir. Yaşayanları ordan uzak tutmakla görevlilerdir. Yunan kahramanı Herkül onunla savaşmış ve onun koruduğu kapıdan canlı olarak geçmiştir

    Chimera (Chimera the Flying Mythical Beast, Little Chimera)

    Yunan mitolojisinde Chimera vahşi, alev püskürten kuyruğu yılan ve kafası aslan şeklinde olan yaratıklardır. Belleprophon ve Pegasuslar tarafından öldürüldüğü söylenir

    Chiron (Chiron The Mage)

    Başka bir Centaur türü olan Chiron'lar, Centaur'ların aksine aklıyla hareket eden, kibar, müzik ve sanat konularında oldukça yetenekleri olan canavarlar olarak bilinirler. Chiron, yunan mitolojisine göre chiron'lar ölümsüzdür. Herkül tarafından kazara zehirli bir okla vurulmuştur ve chiron acıdan kurtulmak için tanrılara ölümlü olabilmek için yalvarmıştır. Chiron'un isteği kabul edilmiştir. Chiron öldükten sonra Sagittarius takımyıldızlarından biri olmuştur.

    Fenrir (Fenrir)

    Mitolojide, Fenrir dev bir kurt olarak bilinir. Tanrılar, Fenrir'in dünyaya yokoluş ve kıyamet getireceğini düşündükleri için onu kırılması imkansız bir iple bir taşa bağlamışlardır.

    Golem (Millenium Golem, Destroyer Golem)

    Golemler çok güçlü canavarlar olarak bilinirler. Bazı büyü ve iksirlerle onlara taştan hayat verildiği söylenir. Bu taştan devlerin asıl yaratılma nedenleri ise insanlar için koruması ve taşınması imkansız olan şeyleri korumak, taşımak ve benzeri şeyler içindir.

    Harpies (Harpie Queen, Harpie Ladies)

    Harpie'ler ayrıca Harpy ve Harpyiae olarakda bilinirler. Bu yaratıkların kafaların insan kadın kafası ve vücutları akbaba şeklindedir. Onların tanrıları kızdıran ruhlara ceza vermek yada öldürmek için yaratıldıkları söylenir.

    Horus (Horus the Black Flame Dragon)

    Horuslar, şahin kafalı insanlar yada dev şahinlerdir. Horus eski mısırın gökyüzü tanrısıydı. Hikayede horus amcası Set(eski bir mısır tanrısı)'le savaşırken sol gözünü kaybettiği söylenir

    Kappa (Psychic Kappa)

    Japon Mitolojisindeki efsanevi bir iblistir. Kappa'lar su ruhları olarak bilinirler. Bazıları onların vücutlarının kaplumbağa şeklinde olduğunu söyler ve sadece 2 ayaklarının üzerinde hareket edebildiklerini, Kappa'ların su dışında karada veya havada sadece çok kısa bir süre hayatta kalabilecekleri söylenir. Kappa'ların 2 farklı benlikleri olduğu söylenir. Birincisi çok iyi, nazik ve kibar yaratıklar olarak. Diğer kişilikleri ise ki bu hepsinde olmayan bir kişilik, cani, çocuk ve hayvan katili olarak bilinen kişilikleri.

    Kraken (Fiend Kraken)

    Ahtapotların efendisi olduğu söylenir. Krakenların ayrıca suyu kullanarak inanılmaz güçlü fırtına ve girdap oluşturabildiklerine inanılır.

    Manticore (Manticore of Darkness)

    İnsan kafalı ve aslan vücutlu yaratıklardır. Manticore'ların kuyruklarında alevli ve zehirli oklar olduğu söylenir. Bu ölümcül yaratıklar insanları gizlice avlayarak onları oklarıyla öldürüp ardından hırsla yedikleri söylenir. Onların hala asyanın uzak ormanlarında yaşadıklarına inanılır.

    Mars (The Agent of Force - Mars)

    Bu yaratığın roma'yı keşfeden 2 efsanevi kardeş olan Romulus ve Remus'un babaları olduğuna inanılır. Mars'ın roma mitolojisinde inanılmaz önemli bir yeri vardır. Onun çiftçilik tanrısı olduğuna inanılır. Bir çok şeyin isminin onun onuruna onunla ilgili koyulduğu söylenir.

    Mercury (The Agent of Wisdom - Mercury)

    Bir Roman tanrısı olduğu söylenir. Ticaret, başarı, hava, yol ve yolculuk tanrısıdır. Ayrıca diğer tanrılara haberci olarak da hizmet ettiği söylenir.

    Minotaur (Battle Steer)

    Bir Centaur türü olduğu söylenir. İnsan vücuduna ve boğa kafasına sahiptir. Kadınları ve erkekleri her sene bir yere hapsedip ardından kurban etmiştir. Minotaur'ın en sonunda Yunan Kahraman Theseus tarafından öldürüldüğü söylenir.

    Nephthys (Sacred Phoenix of Nephthys)

    Mısır Mitolojisinde Nephthys'in ölülerin dostu olduğu söylenir. Dişi bir varlık olduğuna inanılır. Kalplerden geçeni okuyabildiği söylenir.

    Obelisk (Obelisk the Tormentor)

    Bir canlı değil, bir taş tablet olarak bilinir. Piramit şeklinde olduğu söylenir. Obelisk'in parçalarının Tapınak girişlerinde kullanıldığı söylenir. Bu sayede oranın, Obelisk'in gücü sayesinde korunduğuna inanılır.

    Osiris (Slifer the Sky Dragon)

    Mısır mitolojisinde Osiris'in, yeraltı dünyasını şef tanrısı olduğuna inanılır ve bir ruha ne olacağına(sonsuz acı ya da sonsuz hayat) en son ve en kesin kararın onun tarafından verildiği söylenir. Kardeşi Set tarafından öldürülmüştür. Ama asla yok olmadığı, gücünün ve hükümdarlığının hep devam ettiği söylenir.

    Phoenix (A Feather of the Phoenix, Sacred Phoenix of Nephthys, Phoenix Wind Wing Blast)

    Gelmiş geçmiş sadece ama sadece tek bir Phoenix(Anka) olduğuna ve onun erkek olduğu söylenir. Kartal benzeri bu dev yaratığın altın sarısı ve kan kırmızısı renginde tüyleri olduğu ve ölümsüzlüğün ve ruhsal yeniden doğumun simgesi olduğu söylenir. Her 500 yılda bir phoenix kendine bir tüy kabuğu hazırla ve içine girer. Güneş ışığı ortaya çıkınca bu kabuk ve eski phoenix yokolur. Ardından yeni Phoenix'in küllerden tekrar doğduğu söylenir.

    RA (The Winged Dragon of RA)

    RE olarak da bilinir. RA mitolojide güneşi oluşturan güneş tanrısı olarak geçer. RA'nın, kendini nilüfer çiçeğinden, insanları gözyaşlarından, 2 mitolojik tanrı olan Sia ile Hu'yu kendi kanından hayata getirdiğine inanır. RA Bazı efsane ve yazıtlara göre mitolojide ki gelmiş geçmiş en büyük güce sahip olanndır.

    Ragnarok (Divine Dragon Ragnarok)

    Evrenin sonu olan yaratık olarak bilinir. Ragnarok'ın günü diye adlandırılan günün evrenin son günü olduğu söylenir. Bugün aynı zamanda kurt yaratığında günüdür. O günde Fenrir zincirlendiği taştan, deprem sayesinde kurtulmuş ve tanrılardan intikam almak için onları aramaya başlamıştır.

    Saturn (The Agent of Judgment - Saturn)

    Saturn'un verimlilik ve çiçekçilik tanrısı olduğu söylenir. Romalıların onun onuruna 7 gün süren ''Saturnalia'' adında bir festival düzenlediği bugünde işyerlerinin ve okulların kapatıldığı, suçluların cezalandırılmadığı, kölelerin, efendileriyle eşit haklara sahip olduğu söylenir.

    Sobek (Sebek's Blessing)

    Timsah kafalı, firavunların gücünü ve otoritesini temsil eden tanrı olarak bilinir.

    Sphinx (Sphinx Telia,Guardian Sphinx)

    Bazıları onun gelmiş geçmiş en korkunç ve güçlü yaratık olduğunu söyler. Sphinx, kadın kafa ve boynuna, köpek vücuduna, yılandan kuyruğa, kuşlarınki gibi kanatlara, aslanların ki gibi pençelere sahiptir. Sphinx, tanrıça hera tarafından City of Thebes'i cezalandırmak için gönderilmiştir. Sphinx karşılaştığı tüm gezginlere geçmeleri için tek bir soru sormaktadır;

    ''Sabahları 4, öğlenleri 2, akşamları 3 bacağa sahip yaratık nedir?''

    Soruya yanlış cevap veremeyen herkes ise onun gazabına uğramış ve öldürülmüştür. Sorusuna en sonunda Oedipus doğru cevap vermiştir. Cevap erkektir. Sorusunun cevabı ortaya çıktığında Sphinx kendisini öldürmüştür. Sphinx, dişidir.

    Succubus (Succubus Knight)

    Orta çağdan dişi bir iblis. Geceleri erkekleri uykusunda ziyaret edip onlarla rüyalarında cinsel ilişkiye girdiğini ve ardından genellikle ruhlarını çaldığı söylenir. Succubus'ın erkek halinin adı Incubus'dur, onlar Succubus'un aksine bayanları tercih eder.

    Valkyrie (Element Valkyrie)

    Fenrir ve Ragnarok'la el ele giden yaratık. Valkyrie'lerin Odin'in habercileri olduğu söylenir. Savaş alanlarından asil savaşçıların ruhlarını alıp Odin'in salonuna, Ragnarok'la evren adına son bir savaş için getirdikleri söylenir. Valkyrie'lerin ruhlarının kuzey ışıklarından yansıdığına inanılır.

    Venus (The Agent of Creation - Venus)

    Romanın güzellik ve aşk tanrıçası olduğu bilinir. Onu görenlerin kimi zaman güzelliği karşısında öldüğü söylenir.

    Yamata no Orochi (Yamata Dragon, Susa Soldier)

    8 kafalı dev bir yılandır Yamata no Orochi japon mitolojisinde geçen. Bu canavar dağlardan japon köylerine saldırarak oradaki genç kızları kurban etmek için kaçırdığı söylenir. Ayrıca dağlardan geçerken oraları çukurlaştırdığı için köylülerin dağlara çıkmasını kolaylaştırdığı. En sonunda Yamata no Orochi, savaşçı tanrı Susano-Oh tarafından öldürülmüştür.

    White Horned Dragon (White Horn Dragon)

    Bazı ejderha mitolojilerinde White Horned Dragon'ın gelmiş geçmiş en güçlü ve korkulan ejderha olduğu söylenir. Onun büyücüleri yemektense onların büyülerini yediği için çok daha büyük bir güce sahip olduğuna inanılır.


    Ben Kei (Armed Samurai Ben Kei)

    Ben Kei efsanevi bir savaşçıydı olarak bilinir, çok fazla savaşa katılmış ve tam 999 savaşçıyı öldürmüştür. Öldürdüğü herkesin silahlarını alırdı. Bu yüzden ona 999 silahlı denirdi. Ben Kei 1000'ci savaşında yenildi ancak öldürülmedi.

    Dark Ruler Ha-Des

    Roma mitolojisinde Hades, Zeus ve Poseidon'un kardeşi olarak geçer. Hades çok uzun bir süre boyunca yeraltı dünyasına hükmetmiştir. Ölüm tanrısı olarak bilinir. Hades ve kardeşleri(Zeus, Poseidon) titanları yenerek tüm evreni kontrolleri altına almışlardır bir süre boyunca. Hades korkutucu, rahatsızlık verici figürlerle gösterilir ve temsil edilir.

    Hades Ayrıca Pluto olarak da bilinir. Hades kelimesi Hristiyanlar arasında bazı ölüm olayları içinde kullanılır.

    Tengu (Great Long Nose)

    Tengu, Japon mitolojisinin en efsanevi yaratıklarından biridir. Figürleri ve resimler japonya da tiyatro, diğer sanatlar ve folklör alanında kullanılır. İsimlerini köpek şeklindeki çin şeytanlarından almışlardır. Tengu'lar ayrıca şeytanlar ve harbingerların arasında savaşı bölmüşlerdir.

    Tengu'lar en çok bilinen canavar ruhlarındandır.

    Maharagi

    Efsanevi bir Hint Tanrısı olan Maharagi'nin her zaman toprağın yönetimine sahip olduğu söylenir.

    Kagu-tsuchi (Hino-Kagu-Tsuchi)

    Kagu'nun alevden doğduğu söylenir. Annesi öldükten sonra babasının onun vücudunu 8 ayrı parçaya ayırdığı ve her birinin volkanik derecesinden sıcak olduğu. Japon Mitolojisinde dünyanı yaratılmasından sonra Kagu'nun gelerek ölümü simgelediği söylenir.

    Asura (Asura Priest)

    Asura'lar, Hinduzim'de güç arayan tanrılar olarak geçer. Bazıları şeytan olduklarını söyler. Hepsinin Kashyapa çocukları oldukları söylenir.

    Budizm'de, Asura'ların ne olduğu kesin bilinmemektedir. Sadece tanrı karşıtı oldukları söylenir. Bazen onlarla savaştıkları ve bazen'de titanlarla evlendikleri.

    Toyotama-Hime (Otohime)

    Toyotama, Japon Mitolojisindeki bir prenses tanrıçadır. Denizin kontrolünün elinde olduğu söylenir ve Ryujin'in kızı olduğu. Onun avcı Hoori'yle evlendiği ve bir çocukları olduğu bilinmektedir, çocuklarının Japonya'nın ilk hükümdarı olan Jimmu olduğu. Toyotama doğum yaptıktan sonra nedensiz ve gizemli bir biçimde bir ejderhaya dönüşüp gitmiştir(hikâyeyi bağlayamayan mitoloji yazarının kolay yoldan sıyrılma denemesi, benzerlerini bugünün Holywood'unda da bolca görebilirsiniz).

    Usagi Tsuki no (Inaba White Rabit)

    Ayda yaşayan bir tavşan olduğu söylenir. Sailor Moon serisindeki bazı karakterlerin düşkünlüğünü temsil ettiği söylenir.

    Tsukuyomi

    Japon mitolojisinde ay tanrıçası olduğu söylenir. Tsukuyomi ismi bazen ''okumak'' ve ''ay'' kelimelerinin Japonca şekilde birleşimidir. Tsu'nun ''Üç Asil Çocuk'''dan ikincisi olduğu söylenir. Amaterasu'nun, Tsu'yu zehirleyip, öldürmeye çalıştığı söylenir. Tsu bunu öğrenince çok sinirlenir ve gökyüzünün başka bir bölümüne gider. Gece ve Gündüz'ün hiç birlikte olmadığının nedeninin bu olduğu söylenir.

    Three-Legged Raven (Yata-Garasu)

    Japon Mitoljisinin en gizemli yaratıklarından biri olan efsanevi Yatagarasu. Japon mitolojisinde onun bir kuzgun olduğu ve Yatagarasu ismiyle çağırıldığı söylenir. Güneş tanrıçası Amaterasu'nun kuşu olduğu belirtilir. Bazı japon efsanelerinde Yatagarasu Kojiki olarakda bilinir ve üç ayağı olduğuna inanılır ancak hiçbir açıklama ve mitde üç ayaklı olduğu söylenmemektedir. Bugün, Yatagarasu Japonya Futbol Federasyonu'nun amblemi olarak kullanılmaktadır.

    Ojama Trio

    Her ne kadar kesin bir bilgi olmasada. Ojama kardeşlerin 3 efsanevi müzik piyonerinden yola çıkılarak hazırlandığı tahmin edilmektedir.

    Ojama Yellow - Billy Idol, Ojama Yellow'un rengi onun saç rengini temsil ediyor ve dudak yapıları çok benzer.

    Ojama Green - Gene Simmons. Dudak ve dil yapılarında nerdeyse hiçbir fark yok(ilginçtir ki Ojama Green üçlü arasındaki en mütevazisi, Gene Simmons'la hiç alakası olmayan bir özellik)

    Ojama Black - Siyah renk ve düzgün dişler, Ozzy Osbourne'un gençliğine çok benzediği söylenir.

    Tactical Espionage Expert

    Metal Gear Solid serisini bazılarınız bilir sanırım. Konami'nin efsane oyunlarından biridir. Tactical Espionage Expert'in kimileri tarafından serinin yaşlı kurdu Snake'i temsil ettiği söylenir.

    Crystal Beast

    Efsanevi Crystal Beastler. Hepsi çok değerli bir madeni temsil eder. Sezar'ın bu taşları dünyanın her yerini aratarak en güzel ve değerlilerini toplayarak kendine onlardan taç, taht vb. şeyler yaptırtmak için topladığı söylenir. Ancak bu taşlar gemiyle Roma'ya taşınırken, bir fırtınada denizin altına gömüldüğü söylenir.

    Rainbow Dragon - Rainbow Dark Dragon

    Kesin bir bilgi olmamasına rağmen japon mitolojisindeki efsanevi ve çok güçlü Rainbow Serpent'a çok benzemektedir.

    Guardian Angel Joan - St. Joan

    Fransa'nın efsanevi savaşçı prensesi Joan.

    Jinzo

    Kesin bir bilgi olmamasında rağmen, Jinzo en başta sıradan, basit bir insandı, ancak hırslıydı, çok hırslı ve güç istiyordu. Bunun için her şeyi yapabilirdi ve sonunda Dark Ruler Hades'le bir anlaşma yaptı, güç için vücudunu ve aklının kontrolünü bırakarak istediği şeyin ta kendisi hâline geldi, Jinzo.

    Vampire Lord

    Kont Dracula, daha ne olsun Cemil?

    Gradius

    Gradiaus, Victory Viper, B.E.S.'ler vb. kartlar Konami'nin ''Gradius'' isimli oyunundan gelmektedir. Ayrıca o oyundan basılan 2 kartda Solar Flare Dragon ve M.I. Cannons'dır.

    NanoBreaker

    Konami'nin ''Nano Breaker'' oyunundan gelmiştir.

    Il Blud
    Bu efsane ya da mitoloji olmasada kimilerine göre Il Blud bizim kabuslarımızı, korkularımız simgeliyor. Bazıları onu Tim Burton'ın efsanevi filmi ''BeetleJuice'''deki ana karakterimiz böceğe benzemekte.

    Marauding Captain

    Yine bir efsane veya başka birşey değil sadece bir teori. Captain, Archfiend'ların düşmanıydı ve onlarla savaştı. Savaş sırasında Terrorking Archfiend onu yaraladı ve bir iz bıraktı. Captain kılıcını bıraktı(Drop Off) ve savaştan sağ kurtuldu. Yeni maceralara doğru bitmeyen yolculuğuna devam etti(The Warrior Returning Alive)

    Red Dragon Archfiend

    Kesin bir bilgi olmamasına rağmen, İngiliz şair ve ressam William Blake'in 1805'de tamamladığı ''The Great Red Dragon and the Woman Clothed with Sun'' isimli tablosundaki kızıl renkli dev ejderhayla benzeşmektedir.

    Elemental Hero

    Çizgi romanlardan esinlenen süper kahramanlar. Sonradan gelen bazı e-heroların(heat, ocean vb.) ise dünyanın ve evrenin farklı yerlerinden gelip onlara katılan kahramanlar olduğu söylenir.

    Destiny Hero

    Anti-kahramanlar(Chaotic Good), yani genellikle belirli amaçlara hizmet ederken doğru kabul edilen değil, kendi yöntemlerini kullanan kahramanlar. İngiliz anti-kahramanlardan ortaya çıktıkları söylenir ve kimi D-Hero kartının da İngiliz efsaneleriyle alakalı olduğu. Clock Tower Prison'ın Big Ben'i, D-Time'ın ise bir gelenek hâline gelmiş çay saatini simgelediği tahmin edilmekte.

    Neo-Spacian

    Neos'a bakarak söyleyebiliriz ki bu çok açık zaten. Neo-Spacian'lar Japon süper kahramanlarıdır. Bazı yerlerde Neos ve aldığı şekiller(birleşimleri yani) Gueyver olarak geçer.

    Morphtronic

    Görünümleri itibariyle efsanevi seri Transformers'dan esinlenildikleri tahmin edilmektedir.

    Earthbound Immortal

    Görünümlerini, 5D's'in ana hikâye elementlerinden de biri olan Nazca Line'lardan aldıkları düşünülmektedir.

    Ally of Justice - Worm

    İki seri de bir nevi yakın geleceğin çevresel etkilerini temsil etmekte. Ally of Justice'ler gelecekte kullanılması düşünen androidler olarak, Worm'lar ise çevre kirliliği ve radyasyondan dolayı mutasyon geçirmiş türler olarak kabul edilebilir. Kartlarına ve sahip oldukları efekt türlerine bakılınca bu iki türün birbirlerinin düşmanları olması mümkün. Ayrıca iki seride de tür, görünüm ve karakteristik bakımından Matrix'e bir gönderme var gibi.

    Fiend Roaring Deity

    IŞIK & İblis karakteristiğine sahip olmaları göz önüne alınırsa, pek çok tarihi ve dini yazıtlarda, mitolojilerde geçen ''fallen angel'' dediğimiz lanetli meleklerin temasına sahip oldukları söylenebilir.
  • Biri alıntı yazmayı unutmuş.Olsun ama hoşuma gitti.
  • benimde hosuma gitti belki sıklıkla güncellersen üst konu yapabilir b.yetkilisi
  • quote:

    Orjinalden alıntı: Nonıck13

    benimde hosuma gitti belki sıklıkla güncellersen üst konu yapabilir b.yetkilisi
  • Hortlayiver cekirge. Guzel nickler cikar buradan

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Güzel konuymuş harcanmış.
  • up güzel konu

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.