Merhaba arkadaşlar. Yol bilgisayarı bulunan bir araçta LPG kullanımı yapılırsa eğer yol bilgisayarının kullanılan LPG miktarını göstermesi hangi araçlarda mümkündür. Hem yol bilgisayarlı aracı olan hemde LPG kullanan arkadaşlar, yol bilgisayarının LPG'den sonra da işe yarayıp yaramadığını ve araçlarının marka modellerini söyleyebilirlermi?
vallla bu olayı bende merak ediyorum.bir ustadan cevap beklyelim.
TAM OLARAK DOĞRU GÖSTERİYOR MU BİLMİYORUM AMA, YOL BİLGİSAYARININ, LPG TÜKETİMİNİ GÖSTERDİĞİNİ SÖYLEYEN ARKADAŞLAR VARDI...
Yol bilgisayarı veya yol bilgi ekranı bir çok kanaldan bilgi toplayarak hesaplamalar yapıyor. Bunardan biri de depo içindeki şamandıraıdr. Benzin sarfiyatı olmayacağı ve dolaysıyla şamandıra oynamayacağına göre nasıl hesap yapabilir??
.
.
.
-------------------------------
yol bilgisayarı anlık yakıt tüketimini doğru bi şekilde gösteriyo ama içindeki LPG ile kaç km yol gideceğini göstermiyo
iyi ama lpg tüketimi benzinden fazladır nasıl gösterebilirki
yani bi araç 10 lt benzin tüketiyosa 12-13 lt lpg tüketir
bu durumda yol bilg nasıl göstersin
yol bilgisayarı yakıt tüketimini, enjektörlerin açık kalma sürelerini ms cinsinden ölçerek hesaplar. benzinde benzin enjektörlerine gönderilen sinyaller, lpg de lpg enjektörlerine gönderilir. sonuçta aracın kendi ecusundan bir sinyal çıkışı olduğu için araç yine tüketim değerlerini birebir olarak gösterir... lpg-benzin oranı lpg regülatörü çıkış basıncına göre farkediyor. 1200mbarlık regülatör 2ms de x lt, 1500 mbarlık regülatör 2 ms de y kadar lpg püskürtür...
onur@ bu bahsettiğin hesaplama yöntemleri tüm yol bilgisayarlı arabalar için aynımıdır? Yoksa marka olarak değişirmi? Faydalı bir özellik olan yol bilgisayarı lpg takıldıktan sonra bazı araçlarda işe yaramıyormu?
quote:
Orjinalden alıntı: Cekcak
onur@ bu bahsettiğin hesaplama yöntemleri tüm yol bilgisayarlı arabalar için aynımıdır? Yoksa marka olarak değişirmi? Faydalı bir özellik olan yol bilgisayarı lpg takıldıktan sonra bazı araçlarda işe yaramıyormu?
tüm araçlar için aynı olmalı diye düşünüyorum. en azından vw, audi, fiat, reno, pejo, opel, citroen de çalıştığını biliyorum. kesin olmamakla birlikte her markada çalışır diyorum...
merhabalar önlecelikle ustalarıma teşekkür ederim bu forum için bence internetin otomobille ilgili en güzel forumu bu iyiki varsınız.benim 2004 megane 2 aracım lpgli bende yol bilgisayarını inceliyorum ama çözemiyorum.fakat bütün fonksiyonları çalışıyor.mesela yakıt lt.sini 40 litre olarak gösteriyor ama gaz depom zaten 40 lık yani en fazla 32 lt. almakta benzinde o kadar yok.diğer fonksiyonlarıda not edip buraya yazabilirim ustalar bir sonuca belki ulaşabilir.
benim bildiğim yol bilgisayarı karbiratörden geçen havayı ölçüyor...
quote:
Orjinalden alıntı: Rouvax
benim bildiğim yol bilgisayarı karbiratörden geçen havayı ölçüyor...
lpg takan yerler yol bilgisayarının normal olarak çalıştığını söylüyorlar ama onlar söyler tabii
içindeki lpg ile kaç km göstermiyo bi tek ben öyle biliyorum zaten geriye kalan herşeyi gösteriyo bizim arabada dikkatimi çeken tek şey içindeki benzinle ne kadar gitceğini gösterip lpg ile ne kadar gitceğini göstermemesiydi
+ 1
Ölçemez ona göre sensör olması lazm depoda filan lpg sıkıştırılmış gaz diğeri sıvı benzın depoda sonuç olarak buharlaşma olsada benzın sıvı olarak duruyor sensöru başka.Gaz benzın gibi durmaz depoda o yuzden ölçümü farklı bır sıstem tarafından yapılması lazım uzun zor iş bunlar deymez kasmayın
bende yol bilgisayarı çalışıyor. Mesela şu anda anlık tüketim değerini 8,2 olarak gösteriyor. Tabi bu rakam "eğer araç benzinle kullanılsaydı tüketeceği" rakamdır. LPG ile tüketilen gerçek değer (araçtan araca değişmekle birlikte) bunun %10 ile %20 civarında fazla olacaktır. Benim aracımda bu fazlalık %6-7 civarında çıkıyor. Bu kadar düşük farkın nedeninin sabahları tüketilen benzini hesaba katmamış olmamdan kaynaklandığını bildiğimden ben doğrusunun %10 olduğunu tahmin ediyorum. Buna göre yol bilgisayarında 8,2 gösteriyorsa bunun 9 litre civarında LPG olduğunu rahatlıkla hesap edebiliyorum.
Bunun dışında kalan yakıtla ne kadar yol gideceği ise depodaki benzin miktarına göre görünüyor. Yani depoda yarım çizgisinin biraz altında benin var ve 280km yol gider şeklinde görünüyor ve lpg kullandıkça değişmiyor. Yani depodaki benzin miktarıyla doğru orantılı olarak gösteriyor.
Kısacası yol bilgisayarı çalışıyor ama bir miktar farklı.
araç Elantra 2004...
imzamdaki arabamda var yol bilgisayarı aracı ilk çalıştırdığımızda sadece düzgün olarak gösteriyor lpg ye geçtiğinde normalmiş gibi düşmeye devam ediyo ancak sağlıksız olarak işliyor örneğin 300 km ol yapabilirsin diyo ancak yaklaşık olark 150 km gittikten sonra yani 150 km yol gidebieceğimi gösteriken birden geri 350 km ye felan çıkıyo yani kafasına göre çalışıyo. sonuç olarak arabayı ilk çalıştırdığında düzdün österiyo sonrası bozuk
güzel bir konu ama söle bişi var bazıları motor bilgisayarını yol bilgisayarı diyo sunu sormak istiyorum gideceğiniz yolu gösteriyomu bu arac yoksa hava sıcaklığı kac km gideceğini filenmi eğer yolları göstermiyosa o motor bilgiseyarı bende de opel var avrupa 16. 16v adam bana motor bilgiseyarını yol bilgiseyarı diyo alırken baktım motor bilgiseyarı ama araba cok temiz olduğu için aldım gercekten gidişi mükemmmel ama bende lpg yok ecotek motor olduğu için taktırmıyorum yoksa takardım
bende 2003 model 1.4 terra toyota var lpg brc sıralı sistem eskiden benzinde iken daha az gösteriyordu lpg takıldıktan sonra gösterge verileri attı anlık tüketim ve averajından yani ortalamasından bahsediyorum benzine laınca yine normal gösteriyor yani lpg ve benzinded hemen hemen doğru ölçüyor ve çalışıyor bundan daha dogrusu yok yani size varsyımlarla gerçeklerele yazıyorum evet yol bilsiyarı çalışıyor ve hemen hemen doğru gösteriyor