Şimdi Ara

Yerli askeri eğitim uçağı Hürkuş-B ilk uçuşunu bugün yaptı [Video]

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
28
Cevap
0
Favori
832
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj

  • TUSAŞ tarafından projelendirilip geliştirilen ve ilk üretilen prototipler ile bugüne kadar 500’den fazla sorti, 500 saatin üzerinde uçuş yapan Hürkuş Projesi, başarıyla üretilen ilk iki prototipin ardından daha farklı kullanım alanları ile çeşitlendiriliyor. Bu bağlamda projelendirilen üç versiyon var.


    Hürkuş versiyonları neler?

    Hürkuş - A ilk üretilen iki prototipin de yer aldığı Hürkuş - A çalışması, tüm işin temelini oluşturuyor. Temel eğitim uçağı olarak ifade edebileceğimiz bu model, sivil ve asker havacılıkta eğitim uçağı ihtiyacını yerli ve daha düşük maliyetle karşılamak için yapılmıştı. Hürkuş - B ise daha gelişmiş özelliklere ve yerli aviyoniklere sahip bir askeri eğitim uçağı olarak ifade edilebilir. Hürkuş - C ise askeri niteliklere haiz, yine pervaneli ve üç farklı konfigürasyonda üretilecek silahlı bir yakın hava desteği uçağı olacak.


    Bu kapsamda 26 Aralık 2013 tarihinde imzalanan sözleşme ile çalışmaları başlayan Hürkuş - B modelinin ilk uçuşu bu sabah tamamlandı. Hava Kuvvetleri Komutanlığı için ilk etapta 15 adet üretilecek olan Hürkuş-B, ilk uçuşunda Aselsan tarafından üretilen dijital kokpit (glass cockpit) entegre edilmiş sistemlerle uçtu. Bu aviyonikler ilk defa yerli üretim bir uçakta kullanıldı.


    Hürkuş - B özellikleri neler? 

    • Üstün aerodinamik performans, TAI tasarımı özgün kanat profili
    • 1,600 shp PT6A-68T Pratt & Whitney Kanada turboprop motor
    • Beş palli alüminyum Hartzell HC-B5MA-3 pervane
    • Martin-Baker Mk T16N 0/0 fırlatma sandalyesi
    • Ters uçuş kabiliyeti
    • Arka kokpitte yüksek görüş açısı,
    • Farklı fiziksel boyutlardaki pilotlar için tasarlanmış ergonomik kokpit
    • Kabin Basınçlandırma Sistemi (nominal 4.16 psid)
    • Uçakta Oksijen Üretim Sistemi (On-Board Oxygen Generating System-OBOGS)
    • Anti-g Sistemi
    • Kokpit İklimlendirme Sistemi (Buhar Çevrimli Soğutma)
    • Kuş çarpmalarına karşı güçlendirilmiş kanopi
    • Askeri eğitim uçaklarına özgü yüksek şok dayanımlı iniş takımları
    • “Hands On Throttle and Stick” (HOTAS)
    • 574km/s maksimum seyir hızı, saniyede 22 metre tırmanma
    • 4 saat 15 dakika maksimum havada kalış süresi

    * Kullanılan görseller Hürkuş-A modeline aittir. 

    Aşağıdan TAI tarafından yayınlanmış ilk uçuş videosunu izleyebilirsiniz:

     







  • Öncelikle Türkçede HA diye okunan bir harf yoktur. H harfi HE diye okunur. Aşağılama yapacağım diye kendini komik duruma düşürme. Profilinden okuduğum yazdığın yorumlara çook güzel giydirmeler yapılmış ama sana yetmemiş. Son 17 yılda bu ülkede olup bitenden ne kadar haberin olduğu da ortada. Ülke ekonomisi sana göre eminim süperdir. Ülkede özelleştirme bahanesiyle tüm milli varlıklar da yabancılara satılmamıştır. Dolar 1 tl dir mesela sana göre. Vergi desen aldığımız ürünlerden toplasan en fazla %10 dur hepsi içinde. Ülkede kadına şiddet son 17 senede %1400 artmamıştır değil mi?. Hmm pkk ile kol kanat gerip barış geliyor deyip halaylar da çekmemişlerdir daha birkaç sene öncesine kadar. Fetö denen illete ne istediniz de vermedik demeyip tüm devlet ve askeri kurumlara yerleşmelerine de ön ayak olmamışlardır. Az daha vaktim olsa buraya bunlar gibi sayfalarca ama sayfalarca yazabilirim. Sizin kafaya göre bunların hepsinin sorumlusu CHP. Ya bir çıkarın var ya da güce tapıyorsun. Önünde internette varken tüm bunları görememenin başka bir açıklaması olamaz.
  • 1944 yılında Cehapenin Türkiye sinden çeşitli katakulli ve eziyetlerle kapattırılan Nuri Demirağın uçak fabrikasından 2013 yılının Türkiyesine ilk uçuşunu yapan Hürkuş a arada ziyan olan 69 yıl.... Yazık sana Türkiyem. Kim bilir nerelerde olacaktın bu teknolojide....

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • VECİHİ is coming :):):)

  • Memlekete hayırlı uğurlu olsun.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • makine mühendisliği akışkanlar dinamiği aerodinamik gibi şeylerden anlamam ama o öndeki pervanenin ne işe yaradığını veya neden kanatlara konulmadığını anlatabilecek biri varsa yazabilir mi çok merak ettim.
    İtü birkaç bilgi vermiş ama okuyacak zamanım yok açıkçasıhttp://web.itu.edu.tr/yukselen/Uck351/2-%20Aerodinamik%20kuvvet%20ve%20Momentler_PPT2.pdf



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi javaprof -- 30 Ocak 2018; 18:51:57 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: YasinOMÜ

    1944 yılında Cehapenin Türkiye sinden çeşitli katakulli ve eziyetlerle kapattırılan Nuri Demirağın uçak fabrikasından 2013 yılının Türkiyesine ilk uçuşunu yapan Hürkuş a arada ziyan olan 69 yıl.... Yazık sana Türkiyem. Kim bilir nerelerde olacaktın bu teknolojide....

    Öncelikle Türkçede HA diye okunan bir harf yoktur. H harfi HE diye okunur. Aşağılama yapacağım diye kendini komik duruma düşürme. Profilinden okuduğum yazdığın yorumlara çook güzel giydirmeler yapılmış ama sana yetmemiş. Son 17 yılda bu ülkede olup bitenden ne kadar haberin olduğu da ortada. Ülke ekonomisi sana göre eminim süperdir. Ülkede özelleştirme bahanesiyle tüm milli varlıklar da yabancılara satılmamıştır. Dolar 1 tl dir mesela sana göre. Vergi desen aldığımız ürünlerden toplasan en fazla %10 dur hepsi içinde. Ülkede kadına şiddet son 17 senede %1400 artmamıştır değil mi?. Hmm pkk ile kol kanat gerip barış geliyor deyip halaylar da çekmemişlerdir daha birkaç sene öncesine kadar. Fetö denen illete ne istediniz de vermedik demeyip tüm devlet ve askeri kurumlara yerleşmelerine de ön ayak olmamışlardır. Az daha vaktim olsa buraya bunlar gibi sayfalarca ama sayfalarca yazabilirim. Sizin kafaya göre bunların hepsinin sorumlusu CHP. Ya bir çıkarın var ya da güce tapıyorsun. Önünde internette varken tüm bunları görememenin başka bir açıklaması olamaz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi strathmorea -- 30 Ocak 2018; 19:15:10 >




  • HÜRKUŞ-C... Coming soon...

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Silah lı versiyonunun bizim çok işimize yarayacağını düşünüyorum..Gerek maliyeti gerek bölgenin durumu Hürkuş u tamda aradığımız uçak yapıyor..Bir F16 nın kalkması ile Hürkuş un kalkması arasında ekonomik olarak dağlar kadar fark vardır..Ayrıca Hürkuş bizim bölgemizdeki coğrafyaya daha yatkın bir uçak..Umarım akıbeti Altay gibi olmaz

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: javaprof

    makine mühendisliği akışkanlar dinamiği aerodinamik gibi şeylerden anlamam ama o öndeki pervanenin ne işe yaradığını veya neden kanatlara konulmadığını anlatabilecek biri varsa yazabilir mi çok merak ettim.
    İtü birkaç bilgi vermiş ama okuyacak zamanım yok açıkçasıhttp://web.itu.edu.tr/yukselen/Uck351/2-%20Aerodinamik%20kuvvet%20ve%20Momentler_PPT2.pdf

    Hocam anladığım kadarıyla neden kanatlardan çift motorlu değil de ortadan tek motor diyorsun. Eğer soru buysa bildiğim kadarıyla cevaplayayım. Aslında sebep uçağın çift motor gerektirmeyecek kadar hafif ve küçük olması asıl sebep. İstersen koyarsın çift motor ama götürdüğü ağırlık getirdiği itkiden fazla olur bu tip uçaklarda oran olarak. Çift motor olan bir uçağa da çok güçlü tek bir motor takabilirsin ama o zaman pervane çapının çok büyük olması lazım pervane çapı büyüyünce uçağın yerden yüksekliği artması lazım. Tork etkisi çok büyük olur uçağı motor ekseninde çevirmeye çalışır verimi düşük olur vs. vs.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: YasinOMÜ

    1944 yılında Cehapenin Türkiye sinden çeşitli katakulli ve eziyetlerle kapattırılan Nuri Demirağın uçak fabrikasından 2013 yılının Türkiyesine ilk uçuşunu yapan Hürkuş a arada ziyan olan 69 yıl.... Yazık sana Türkiyem. Kim bilir nerelerde olacaktın bu teknolojide....

    Atatürk ten sonraki chp dönemleri anti kemalisttir, özellikle İsmet İnönü devri. Tüm bunları CHP ye mal etmek yanlıştır, asıl CHP ATATÜRK zamanındakidir, gerisi abd mandasıdır. Ülkede önce siyaseti bitirdiler, milletin gözünü kör ettiler. En büyük terörist cia, asıl düşmanda ABD dir.
  • Koreden alınan uçak yerli oldu, :) konuyu açanın sıradan haber anlayışı
  • hayırlı olsun, daha modernize modellerin gelmesi temenenimizdir.

  • bugatti1907 kullanıcısına yanıt
    anladım hocam sağolun +1.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: javaprof

    makine mühendisliği akışkanlar dinamiği aerodinamik gibi şeylerden anlamam ama o öndeki pervanenin ne işe yaradığını veya neden kanatlara konulmadığını anlatabilecek biri varsa yazabilir mi çok merak ettim.
    İtü birkaç bilgi vermiş ama okuyacak zamanım yok açıkçası
    http://web.itu.edu.tr/yukselen/Uck351/2-%20Aerodinamik%20kuvvet%20ve%20Momentler_PPT2.pdf

    gerek duymamışlardır. kanatlara koyarsan motoru taşıması için kanatları daha ağır yapmak zorunda kalırsın. ve kanadın aerodinamik yapısı bozulur. fayda maliyet hesabından başka bir sebebi yoktur. birde ilerde kanatlara silah koymayı planlamış olabilirler



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CleanCoders -- 30 Ocak 2018; 23:45:9 >




  • işte beklenen bir uçuşla bizlere heyecan verdin HÜRKUŞ.
    Şimdi doğdun büyüyeceksin dahada büyüyeceksin HÜRKUŞ seni TÜRKİYE büyütecek inşallah...

  • İlk uçuş tabiri yanlış olmuş. TSK tarafından sipariş verilen ve 2018 yılı ortasında teslim edilecek siparişlerin deneme uçuşları yapıldı. Yoksa her üç modelin de (A, B, C) ilk uçuşları geçmiş yıllarda yapıldı. Hali hazırda uçuş testini geçtim, atış testi bile yapılan C modeli bile var.

  • strathmorea kullanıcısına yanıt
    adamın yazdığına cevap bile verememişsin klasik chpli solcu olarak konuyu başka yere çekmişsin.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: SerkanHur

    adamın yazdığına cevap bile verememişsin klasik chpli solcu olarak konuyu başka yere çekmişsin.

    Nittin gadife :)

    Bubi tuzaklarini harekete gecirdin.

    Simdi arkadas gelip "sayfalar ama sayfalar dolusu" yazi yazacak, sonra isin yoksa bir kamyon yuvarlak cumle oku.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hürkuş masalı 10 senedir var. 1 tane prototipi evirip çevirip gazlıyorlar.

    Muşşak nedir agalar? Afganistan bile yapıyor artık bunları. İş değil..


    http://www.kokpit.aero/super-mushshak-alim-anlasmasi-imzalandi
  • BOLDVIPER kullanıcısına yanıt
    hürkuş tasarım ve üretimiyle türkiyedeki mühnedislerin çalışmasıdır
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.