Şimdi Ara

Yeni trafik cezaları geliyor: Ehliyetler doğrudan iptal edilecek

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
93
Cevap
1
Favori
5.863
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
26 oy
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Yeni trafik cezaları geliyor: Ehliyetler doğrudan iptal edilecek

AK Parti tarafından TBMM Başkanlığı'na sunulan 30 maddelik kanun teklifi, trafik güvenliğini artırmaya yönelik yeni düzenlemeler içeriyor. Teklif kapsamında özellikle aday sürücülere uygulanacak yaptırımların ağırlaştırıldığı görülüyor. Ayrıca trafik güvenliğini ciddi şekilde tehlikeye atan bazı ihlallerde ehliyetin geçici olarak geri alınması yerine doğrudan iptal edilmesi öngörülüyor.

Drift ve makas atan ehliyetini kaybedecek

Kanun teklifine göre drift yapan veya makas atan aday sürücülerin sürücü belgeleri doğrudan iptal edilecek. Mevcut uygulamada bu ihlalleri gerçekleştiren sürücülerin ehliyetleri 60 gün süreyle geri alınıyor, araçları aynı süre boyunca trafikten men ediliyor ve idari para cezası uygulanıyor.

Teklifte ayrıca 75 ceza puanını aşan, 0,20 promilin üzerinde alkollü araç kullanan, ölümlü kazaya neden olan, kırmızı ışık ihlali yapan veya hız sınırını aşan aday sürücülerin de ehliyetlerinin iptal edilmesi öngörülüyor.

Ehliyeti iptal edilen aday sürücüler yeniden sürücü kursuna kayıt yaptırmak zorunda kalacak. Ayrıca teorik ve direksiyon sınavlarını yeniden başarıyla tamamlamadan yeni sürücü belgesi alamayacak.

161 binden fazla aday sürücünün ehliyeti iptal edildi

Kanun teklifine ilişkin etki analizine göre 2017 yılından 17 Haziran 2026'ya kadar toplam 161 bin 347 aday sürücünün ehliyeti iptal edildi. Bu iptallerin en büyük bölümünü alkol, uyuşturucu veya uyarıcı madde etkisi altında araç kullanımı oluşturdu. Verilere göre, 123 bin 72 aday sürücü bu gerekçeyle sürücü belgesini kaybetti.

Ayrıca Bkz.Toyota C-HR, 2026'nın ilk yarısında SUV pazarının lideri

Türkiye'de toplam 38 milyon 907 bin 247 sürücü belgesi sahibi bulunurken aktif aday sürücü sayısı 3 milyon 402 bin 75 olarak kaydedildi. Böylece aday sürücüler, toplam sürücü kitlesinin yaklaşık yüzde 8,7'sini oluşturuyor.

Kaynak:https://www.trthaber.com/haber/gundem/trafikte-yeni-yaptirimlar-geliyor-950360.html

• Makas atılmasını tabii ki tasvip etmiyorum ama makas cezalarının arttırılması yerine önce sol şerit ihlali cezasının arttırılması gerekiyor. Cezanın arttırılmasından önce böyle bir cezanın varlığını hatırlamaları gerekiyor. Gerçekten böyle bir ihlal var ama o kadar uygulanmıyorki kimsenin haberi yok. Trafik arabalarında kamera donanımı var zaten çıksınlar otobana sağı boşken sol şeritte gidenlere (aynı şekilde orta seritinde ihlal edilmemesi gerekiyor) yapıştırsınlar cezaları. Bu uygulama hayata geçtikten sonra hâlâ makas atan varsa onlara en ağır cezalar verilsin ama o zamana kadar mecburiyetten şeritler arası gezmek zorunda kalanlara da dokunulmasın.

İkinci ceza da çoğu yerde EDS sistemi var. Taralı ofset alan ihlallerine otomatik ceza gönderilsin.

Çevrenize bakın şoförlerin çoğunluğu makas atan diğer sürücülerden mı şikayetçi yoksa sol şerit ihlali ve taralı ofset ihlali yapanlardan mı şikayetçi?
  • Makas atma olayını neye göre değerlendiriyorlar. Mesela soldan yavaş gidenleri geçmek için mecburen sağa sinyal verip geçmek zorunda kalıyoruz çoğu zaman sol şerit hastaları yüzünden. Bu da aynı muameleye tabi mi?

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
    Değildir bence, sonuçta bunu agresif bir şekilde adamın tamponuna sıfır gidip yapmıyoruz. Metrelerce geriden yapıyoruz. Aksine yanlış hatırlamıyorsam sol şeridi boşuna işgal eden sürücüye ceza uygulaması vardı.

Üşenmedim araştırdım valla, trafik kanunu 46/2-d maddesi uyarınca gidişe ayrılan en soldaki şeridi sürekli işgal eden araçlara idari para cezası uygulanır ve ehliyetten 20 ceza puanı düşülürmüş 🤣🤣

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Bu iyi oldu, trafiği riske atıyorlar.

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Mecbur bırakıyorlar insanı, yoksa hiç yapmak istemediğim şeyler de. Geçiyorlar sola, 80 le 100 le gidiyorlar. Selektör atıyorsun, korna çalışıyorsun çoğunluğu umursamıyor. Mecbur sağlıyoruz

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Makas atılmasını tabii ki tasvip etmiyorum ama makas cezalarının arttırılması yerine önce sol şerit ihlali cezasının arttırılması gerekiyor. Cezanın arttırılmasından önce böyle bir cezanın varlığını hatırlamaları gerekiyor. Gerçekten böyle bir ihlal var ama o kadar uygulanmıyorki kimsenin haberi yok. Trafik arabalarında kamera donanımı var zaten çıksınlar otobana sağı boşken sol şeritte gidenlere (aynı şekilde orta seritinde ihlal edilmemesi gerekiyor) yapıştırsınlar cezaları. Bu uygulama hayata geçtikten sonra hâlâ makas atan varsa onlara en ağır cezalar verilsin ama o zamana kadar mecburiyetten şeritler arası gezmek zorunda kalanlara da dokunulmasın.

İkinci ceza da çoğu yerde EDS sistemi var. Taralı ofset alan ihlallerine otomatik ceza gönderilsin.

Çevrenize bakın şoförlerin çoğunluğu makas atan diğer sürücülerden mı şikayetçi yoksa sol şerit ihlali ve taralı ofset ihlali yapanlardan mı şikayetçi?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• oguzhandincel1 O kullanıcısına yanıt
    Valla maalesef ki, adalet sistemimizin bugüne kadar ki adilliğine, örneklerine, kimlerin hangi suçlardan sonra serbest kaldığına, cezayı kesen polislerin amirleri tarafından sorguya çekilip, şarka gönderilip gönderilmediği gibi durumlara bakarsak;

Muhtemelen kimin sağından ya da solundan geçtiğinize bağlı, ailenizde hani ilgili yerlerde herhangi bir grup ile akrabalığınız bağlantınız olup olmadığına bağlı, çok farklı muamelelere tabî olabilir.

Böyle kanunlar çıkıyor ama benim gözümde hani şey canlanıyor; baba, amca, dayı, yaa biz makas atarken, alt seviye bazı gıcıklarda bizimle beraber makas atıp bizle rekabet etmeye falan kalkıyor, hele geçen manitamın yanında beni rezil ettiler benden daha iyi de makas atıyorlardı. Ya şu alt tabakanın makas atmasını engelleyecek bir şeyler olmalı artık. Bir daha denk gelirlerse polis durdursun da, nasıl olsa bizim kimliği görünce salarlar, ama onlar öyle bir ceza alsın ki bir daha bizim havamızı bozamasınlar.

Şu adalet herkese eşit işlemediği sürece her çıkan kanun haberi bana bu tarz şeyleri hatırlatıyor.

• Yaşasın dashcam'ler :)

büyük keyifti.

• oguzhandincel1 O kullanıcısına yanıt
    Sürekli bi sağa bi sola aralardan geçerek trafiği aşmaya yada eğlenmeye çalışan için söyleniyor. Makas ile sollamayı karıştırıyorsan bi kere daha ehliyet kursuna yazılmanda fayda var.

Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.