Şimdi Ara

[ 2019 ARALIK ] GÜNCEL SİSTEM TOPLAMA REHBERİ ANA KONU * [ Paranızı Çöpe Atmayın !!! ]

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
2.063
Cevap
101
Favori
149.900
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
33 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar merhaba.

    15 Yıla yakındır devam eden bu konunun daha çok kişiye faydası olması adına, tekrar yeniliyoruz. Konu eskilerine nazaran oldukça detaylı ve verimli olacaktır, okumaktan kaçınmazsanız kendinize bir sistem toplamadan önce çok faydalı bilgiler elde edeceksiniz.







    Son dönemlerde ve bundan 10 yıl öncesinde de sık gördüğüm , sistem toplarken yapılan bazı yanlışları yada yanlış bildiğimiz doğruları aklıma geldiğince ve bilgim dahilince bu konuda toplamaya çalışacağım. Konu içerisinde güncel link ve kaynaklarda olacaktır. Basit ve kısa maddeler ile geçip, arkasından lüzum var ise eğer değerlendirme de yapacağım. Faydalı bir konu olacağını düşünüyorum. Sizde deneyimlerinizi ve düşüncelerinizi paylaşırsanız sevinirim , bilgi paylaştıkça güzeldir.




    Sistem Toplarken Dikkat Edilmesi Gereken En Önemli 5 Madde :




    1- Mutlaka maksimum bütçe belirtilmeli. Biliyorsunuz teknolojide sınır yok.
    2- Mutlaka sistemin kullanım amacı net olarak tanımlanmalı. ( Örnek : %80 Oyun , %10 Sosyal , % 10 Tasarım vs. gibi )
    3- Bir sistem toplarken ilk önce sistemin kullanılacağı monitör belirlenir. Unutmayın, giriş birimi ne olursa olsun çıkış biriminin verebileceği kadar iyi olacaktır. Yani sistemdeki en yavaş bileşen kadar hızlısınızdır.
    4- Mutlaka sisteminizi upgrade edilebilir şekilde düzenlemeye çalışmalısınız. Zaman geçtikçe eklemeler yapabilmeli ve basit değişimler le uzun süre sisteminizi kullanabilmeyi hedeflemelisiniz. Fiyat / Performans oranı yüksek bir sistem , her zaman kullanıcı dostudur. ( Çoğunluk için konuşuyorum , Fiyat / Performans'a önem vermeyen azınlık zaten alacağı ürünü çoktan belirlemiştir. )
    5- Sisteminizi yada bileşenlerinizi alacağınız yerleri mutlaka iyice araştırın. Sizi yarı yolda bırakma ihtimali olan firmalardan uzak durun. En önemlisi ürünün kalitesinden daha önce gelen bir durum vardır oda üründe bir sıkıntı olduğu zaman servisin tutumu ve süresi. Bu konuda araştırma yapmayı ihmal etmeyin.


    A1 - Monitör ve Çevre birimleri seçimi



    * Monitör seçiminde isteklerinizden ve kendinizden oldukça emin olmalısınız. Öncelikli konu siz sistemi hangi amaçla kullanacaksınız bunu belirlemelisiniz. Daha grafiksel ve tasarımsal kesime hitap eden monitörler , siyahı daha gerçek verebilmesi yada panel özellikleri gereği , oyun oynatmam demezler ama oyuncu monitörü diye tabir edilen monitörler kadar genelde performanslı olmazlar. Ama çıktı resmine yani gerçek hayattaki renklere daha yakın renkleri verebilirler. Aslında en önemlisi de bu kesim için budur çünkü kimse yaptığı işin görselle gerçek hayatta farklı renk ve tonlarda olmasını istemez, olabildiğince yakın olmasını ister. ( Misal ben aldığım renderları müşteriye ipad ile sunuyorum, ipad çözünürlüğüne göre render alıyorum ve bu sisteme geçtikten sonra kesinlikle ciddi fark yaşadım. Eskiden gidip matbaadan kalın parlak kağıda baskı alıp sunum dosyası hazırlıyorduk ama bilgisayarda durduğu gibi asla durmuyordu. ) Yada siz bir oyun sistemi satın almak istiyorsunuz diyelim. Öncelikle kendinize sormalısınız ben nasıl bir oyuncuyum ve ne kadar zamanımı bu monitör başında geçireceğim ? Eğer çılgınlar gibi multiplayer oyun oynamıyor, online takılmıyor, yada arada giriyor yada milimetrik detaylara takılmayan bir yapınız varsa açık söylüyorum 144HZ 200HZ 500HZ ile bir işiniz yok. Şekil itibari ile gözünüze güzel gelen bir monitör kesinlikle işinizi görecektir.

    DİP NOT : Yeri gelmişken bu HZ olayını biraz açayım. Bundan tam 10 yıl önce bir konuda gözün 40FPS üzerini algılayamadığından , 40FPS yeterli illa 60FPS olmasına gerek yok gibi bir cümle kurmuşum. Şimdi olsa ağzıma biber sürerim Tabi ozamanlar bizim herhangi bir oyunda ayarları en sona alıp oynama gibi bir durumumuz yoktu ki , nerden bilelim 40FPS üzerini Her neyse, arkadaşlar göz dediğimiz organda herhangi bir sınır bulunmuyor. Hissiyat olarak kimine göre farklılık yaratır kimine göre yaratmaz ama esas olay refleksler ile alakalı. Yani 60Hz ile 144hz arasında milisaniye farklılıklar olsa da göz o oranda görüntüyü daha hızlı işleyip beyne aktarıyor ve refleks olarak tepki veriyor vücut. Yani milisaniye oranında daha hızlı mouse ve klavye yada kulaklık vs. kullanımının önünü açmış oluyor. Buda özellikle multiplayer oyunlarda daha keyifli bir hal elde etmenizi sağlıyor. Ha tabi bu kadar konuştuktan sonra sizin internetinizde 100 ping den aşağı inmiyorsa, altyapınız yetersiz ise multiplayer için çok uçup kaçmaya servet ödemeye gerek yok derim ama single player için siz karar vermelisiniz. Bu tipteki bir kullanıcı iseniz eğer, 144Hz verilecek parayı çözünürlüğe yatırmakta mutlaka fayda var. 1080P çözünürlük , 27'' ve üzerinde hassas gözlere sahipseniz sizi rahatsız edecek ve düşük gelecektir bunu da ekleyeyim.

    Genel olarak panellerden bahsetmek gerekirse , parlaklık konusunda paneller arasında bir fark oluşmaz bu panelle alakalı değil ama renk gamutu ve bakış açısı panelle alakalı. TN panele göre İPS ve VA bir tık ilerde desek yanlış olmaz , ikisi arasında da İPS daha ilerde. İps panel monitör daha iyidir yargısı çıkmasın burdan tamamen kullanımınız ile alakalı bir durum var. Bu konuda daha detaylı bilgi alabileceğiniz bir link bırakıyorum aşağıya. Benim önerim yine Fiyat / Performans oranı olacaktır. Eğer sıkı bir oyuncuysanız , tepkime süresi 6-8ms ve üzerine çıktığında yaşayacağınız hayaletlenme yada bulanıklaşma sizin için can sıkıcı olabilir bu sebeple tepkime süresi ne kadar az o kadar iyi arkadaşlar. Monitörlerdeki şimdilerde bir çok yeni özellik bulunuyor, bunlara da dikkat etmeliyiz. Ama oyun sizin için en tepede değil ve günlük saatlerce başında oturup FPS kasmaya çalışmıyorsanız, İPS panelli ve yüksek çözünürlüklü bir monitör, size yaşattığı renk cümbüşü ile emin olun daha tatmin edici olacaktır.

    Bana sorsalar 240HZ 1080P VA TN mi yoksa 60HZ 2K/4K İps mi , düşünmeden 2.şıktakini alırım. Günde en çok 2-3 maç CS:GO giren ve bunu sadece eğlence olarak gören birisi olarak. E sporculara anlam veremiyorum monitörün dibinde hiç bir detay yok her ayar kısıkta 1 fps fazla alacağız diye sanki cs1.6 oynuyorlar

    Ekran Teknolojisi Karşılaştırması : TN vs. VA vs. IPS


    Tüm bunların dışında siz iflah olmaz bir oyuncu iseniz ve saatleriniz oyun başında geçiyor ise 144HZ size ananızın ak sütü gibi helaldir farkını mutlaka hissedersiniz ve ödediğiniz paranın karşılığını mutlaka alırsınız. Ürün seçimleri konusunda birşey belirtmek istemiyorum envayi çeşit ürün var Fiyat Performansa göre kampanya kovalayarak almak en mantıklısı olacaktır.


    Kasa ve Güç Kaynağı Seçimi



    * Çoğu kullanıcının en çok düşündüğü şeylerden birisidir kasa ve güç kaynağı. Akıllarda hep güç kaynağı acaba sistemime yeter mi , kasa iyi havalandırır mı , göze hoş gelir mi vs. sorular olur. Bunlardan ilki ile başlayalım. Güç kaynaklarında 80 PLUS sertifikasının olması demek o güç kaynağını kaliteli yada kalitesiz yapmaz. Verim testinden başarılı geçip sertifika almaya hak kazanmış bir güç kaynağı yapar. Buradan da şu sonuç çıkar, sertifikası olan bir güç kaynağını olmayana mutlaka tercih ederiz, en azından dünya genelinde kabul gören bir sertifikasyonu var diye. DÜnya çapında kabul gören sertifikasyon durumunun linkini aşağıya bırakıyorum arkadaşlar, kendi güç kaynağınızı aşağıda bulup serisine göre, test sonucunda aldığı değerlere ulaşabilirsiniz.

    80 PLUS Certified Power Supplies and Manufacturers

    Güç kaynaklarında eskiden çok kanallı yapılar mevcuttu. Yüksek güç tüketen sistemlerde ise genel güç yetse bile ana besleme / 12V hattının yetersiz kalmasına neden oluyordu bu durum. Şimdi hemen her güç kaynağı 1 yada en fazla 2 12V rail ile geliyor. Şöyle diyebiliriz , 12V den toplam 45A veren 650W lık bir güç kaynağınız var diyelim , 45X12=540W güç üretebiliyor bu güç kaynağı demektir. Yani sizin güç çeken esas bileşenleriniz için ( CPU / GPU ( İşlemci / Ekran Kartı ) ) bu gücü kullanabileceksiniz demektir. Bu 12V değeri güç kaynağının etiket değerine ne kadar yakınsa durum o kadar olumlu diyebiliriz. Peki sizin sisteminiz ne kadar güç tüketiyor bunu nasıl anlayacaksınız ? Hemen linkleri aşağıya bırakıyorum.


    SİSTEMİM KAÇ WATT TÜKETİYOR 1

    SİSTEMİM KAÇ WATT TÜKETİYOR 2

    Kasa seçimi tamamen size kalmış. Sizin sisteminizin ihtiyacı olan değerden ortalama 8-10A üzerini verebilen bir kaynak kullanmanızı tavsiye ederim. Bu güç kaynağını içinde bulunduran bir kasa bulduysanız eğer , KASA + PSU şeklinde almanızda bir sakınca yok. Kasaların büyük geniş olması daha iyi performans sunar büyük kasa daha iyi havalanır gibi bir durumda yok arkadaşlar. Aksine sizin kullandığınız fanlar yeterince hava çekip yeterince ileriye iletemiyorsa, kasanın büyük olması avantaj değil dez avantaj olur. Bunun için düzgün bir kablo toplama ve temiz bir kasa düzeninde , en az 1 adet içeriye temiz hava almayı sağlayacak fan , 1 adette çıkışı sağlayacak toplam 2 Adet fan olmasını tavsiye ederim. Üzeri size kalmış. Kasanın içeriye hava çekebilmesi gerektiğini unutmayın seçim yaparken, özellikle klimasız sıcak memlekette yaşayan arkadaşlar komple temperli cam kasada 5 fan kullansanızda sıcaklık sorunu yaşamanız muhtemel görünüyor. Sonra yan kapak hep kenarda duruyor


    Anakart ve İşlemci Seçimi



    Hızlıca konuya girmek istiyorum , son dönemde şu anakart faz yapısı VRM ile ilgili oldukça fazla bilgi kirliliği görmekteyim. VRM kalitesi , anakartın genel kalitesi adına önemli bir unsur ama en önemli unsuz olup olmayacağı kullanım şeklinize bağlı arkadaşlar. Biraz basite indirgeyelim. Güç kaynağından çıkan güç kablosunu taktığınız her bileşen , anakartın sağlayabileceğinden daha fazla güce ihtiyaç duyuyor demektir. Yani elektrik çekip bir enerji harcayıp ortaya bir performans koyacaktır. Doğal olarak enerjinin olduğu her yerde de sıcaklık olacaktır. Şimdi bu nerjiyi sizin hangi koşullarda kullanacağınız seçimleriniz için önem arzediyor. Mesela , siz işlemcisini takıp kurcalamayan , hız aşırtma ile işi olmayan, bileşenlere ekstra voltaj vermekten hoşlanmayan bir kullanıcı iseniz , sizin VRM yada faz yapısından ziyade , bir üst seri düşünmeniz daha mantıklı olacaktır. Kullandığımız işlemcinin ürettiği güç anakart üzerinden performansa dönüştüğü için anakart işi sırtlanmış oluyor. Bunu yaparkende faz yapısı ne kadar güçkü ve kaliteli olursa daha az ısınarak daha az ömründen vererek ve minimum seviyede de olsa daha iyi performans vererek bu yükü sırtlamış oluyor.

    Şöyle anlatayım , 2 tane buzdolabı taşımamız lazım , bayiden alıp bir yere bırakacağız. Bir dacia duster ile götürmek var bir de ford ranger ile. Gideceğimiz yere varana kadar duster a yüklenmiş oluyoruz ama duster da sıkıntı olmuyor. Gideceğimiz yere varıp yükü indirince rahatlıyor. Ford ranger'in yük yüklediğimizden bile haberi yok bir ay üzerinde kalmış indirin demiyor Sanırım etkili bir örnek oldu bende beğendim Yani sizin işlemci güç tüketimi konusunda bonkör ise , anakartı giriş seviyesi yerine bir tık üzeri birşeyler almakta gelecek açısından fayda var ama en düşük anakart en yüksek işlemci kombinasyonunda da hız aşırtma gibi bir derdiniz yoksa , sorun yaşayacaksınız. Yola devam edecektir, gidebildiği kadar. ( Bu kombinasyon ile kurduğum bir sürü kasa uzun yıllar sorunsuz çalıştı render aldı üstelik ) ( Bu arada hiç bir uygulama , işlemci ve belleklere renderdaki kadar yüklenemez , mesela oyundaki %100 cpu kullanımı ile renderdaki %100 cpu kullanımı farklı.

    Daha fazla kafa karıştırmaya gerek yok işlemciye vereceğiniz paranın yarısını vermeye çalışın anakarta , 3 te 1 inden aşağıya düşmemeye çalışın.

    Gelelim işlemcilere. En başta belirttiğimiz gibi kullanım amacı çok önemli. Çoklu işlem yapacaksanız AMD den yana tercihte bulunmak daha mantıklı Fiyat Performans açısından. Çoklu işlemlik bir işiniz yok standart kullanım yapacaksanız da yine AMD den yana tercih yapabilirsiniz , Fiyat Performans açısından Biraz net bilgi verelim. Oyun için kullanacaksanız en güçlü ekran kartı dahi olsa 3700X ten ötesine gerek yok. 2019 yılı sonuna yaklaşırken Fiyat Performans oranı en iyi seviyede olan işlemci Ryzen 3600. Tüm seviyedeki sistemlerde kullanılabilir. İntelde şu ara AMD de alternatifi olmayan bir işlemci bulunmadığı için önerdiğim bir işlemci bulunmuyor. Sürekli soket değiştirmek intelin cebine yarıyor bizim değil arkadaşlar. Ben ilk nesil Ryzen sistemime şuanda en tepe 3.nesil Ryzen takabiliyorum , bakın burası çokomelli. Bu arada çok önemli bir nokta daha var, anakarttaki giriş çıkış poertlarına, m2 desteğine hatta m2 soğutucu desteğine kadar mutlaka bakın. Her bileşeni USB ile kullanan birisi iseniz 2 harici bileşenin boşta kalmasını yada kasaya bağlamayı istemezsiniz.


    Ekran Kartı Derya Deniz



    Zurnanın son deliği ekran kartı. Seçmesi dert kullanması dert. Bu konudaki ilk öneri ekran kartını aldıktan sonra , eğer Fiyat Performans oranı yüksek bir sistem topladıysanız , oyun oynarken FPS filan açmayın ve kendinizi sınırlandırmayın. Sıcaklık değerlerini yada sistemde bir anormallik avr mı mutlaka kontrol edin tabiki ama sonrasında silin geçin ve keyfine bakın. Sol taraftaki cpu kullanımı yada FPS ye bakıp oyunundan keyif alamayan bir çok kullanıcı olduğundan eminim.

    DİP NOT : Darboğaz nedir nerelerde bulunur bulaşıcımıdır ?

    Darboğaz , herkesin dilinde olan bir kavram olsa da çoğu zaman sadece orada kalan bir kavramdır. Genel tanımı herhangi bir bileşenin başka bir bileşenin performansını kısıtlamasına darboğaz desekte biz , daha çok işlemci ve ekran kartı arasında kurulan bir kavram. Oyunlarda işlemcinin yeterince performans gösteremeyip ekran kartının da performansını tam sergileyememesine sebep olması , test sonuçlarına göre daha düşük değerler alınmasına sebep olan bir durumdur. Öncelikle nasıl bir sistem kurarsanız kurun , eğer her bileşenin en üst seviye grubunu almadıysanız, bileşenlerinizden birisi diğerini mutlaka limitleyecektir. Bunun önüne geçmek için aşağıda verdiğim Fiyat Fayda tablosu , mükemmel olmasa da orantılı bir sistem için size ip ucu verecektir. Unutmayın ki oyunlarda bşirer uygulamadır ve uygulamalar hazırlandığı oyun motorlarına göre sistemlerde farklı sonuçlar ortaya koyabilirler. Yani tüm sıkıntı sizin sisteminizde olmayabilir.

    Örnek : Bir kere RX 5700XT ve üzeri , FHD değil , 2K çözünürlükte de kullanılabilecek kartlardır. Yani 3500TL ve üzerine çıktığınızda, gidipte FHD oyun oynuyorsanız zaten bu işte bir gariplik var demektir.

    Ekran kartlarındaki sıcaklık ve ses durumu da kullanıcıların aklını karıştıran bir detay. O konuya da biraz açıklık getirelim. GPU ve CPU yapıları gereği sistemdeki en çok enerjiyi tüketen birimlerdir. Doğal olarak bu enerji sonucunda da ortaya bir ısı çıkmış olur. Çıkan bu ısı ise özel tasarlanan soğutucular yardımıyla sabit bir derece tutulmaya çalışılır. Soğutucunun amacı sıcaklığı düşürmek değil yükselmemesini engellemektir. Bu senaryo da şunu diyebilirim ki , İşlemci için 80 , ekran kartı için 90 derece limit kabul edilebilir ama bunlardan 5 er derece düşün , 75 ve üzeri çalışan işlemciye sıcak , 85 ve üzerini gören ekran kartına sıcak çalışıyor demek doğru olur. Merkezden yayılan sıcaklık PCB (plaka diyebiliriz) üzerinde bulunan vram yada diğer tüm bileşenleri de ısıttığı için aslında kimi ürünlerde performans kaybı kimi ürünlerde sistemin kendini kapatması yada kimi dayanıksız ürünlerde kısa vadede bozulma gibi sonuçlarla karşılaşılabilir. Bu sebeple soğutma önemli. Ekran kartı seçerken mutlaka sıcaklık değerlerini internetten testlerden kontrol edip incelemelerine bakıp öyle almalıyız. Sıcaklık konusunda koskoca bir blok ve 3 tane fan gördüğümüz her ekran kartı malzeme kalitesi olarak yada soğutma olarak çok kaliteli anlamına gelmiyor. Soğutma sisteminin tasarımı da oldukça önemli arkadaşlar.

    Fan boyutu ile ilgili de şöyle bir bilgi vereyim , fan yaprakları tasarımı şekli pürüzü vs. tamamen hikaye bunlar. Kasa içi havalandırması güzel bir sistemde, standart bir ekran kartı yada standart işlemci soğutucu ile sorun yaşamazsınız. Ama standart soğutucular her zaman seslidir. Unutmayın, fan boyutu büyüdükçe ses olayı düşer (genelde).


    İdeal sıcaklık değerleri yükte --- İşlemci 70 ve altı --- Ekran Kartı 78 ve altı --- Maksimum değeri yukarıda belirtmiştim.


    Fiyat Fayda Tablosu Oyun Sistemi İçin

    İşlemci 2X - 3X PARA
    Anakart X PARA
    Bellekler X PARA
    Ekran Kartı 3X - 4X - 5X PARA
    Kasa+Güç Kaynağı X - 2X PARA
    Monitör 2X PARA
    Oyuncu Ekipmanı ( Klavye / Kulaklık / Mouse ) X PARA

    Ekran kartı malzeme kalitesi , diğer bileşenler gibi ekran kartının ömrü açısından da oldukça önemli arkadaşlar. Ama genel konuşursak piyasadaki her ekran kartı standart PCB ile sunulduğundan, ekstra soğutması olan kaslı modeller dışında hepsi aynı sonucu verecektir. Yani misal bir RX580 alacaksınız yada GTX2060 , özel soğutması kocaman bir soğutma bloğu ve fanlardan oluşmuyorsa, ürün tanımında da ekstra malzeme kalitesinden bahsetmiyorsa ana markanın standart kartını alıyor olacaksınız. Ekran kartı konusunda özel soğutmalı modellere bakmak her zaman iyidir. Özellikle Evga Classfield,Asus rog yada strix , saphire pulse vb. yönelmeniz hem sıcaklık hemde ömür açısından mutlaka faydalı olacaktır.


    Bellek ve Depolama Seçimi



    Bellek seçiminde takılacak birşey yok arkadaşlar. Anakart destek listesinde olan ( son dönemde anakartlar tüm çipleri destekliyor desek yeri var ) , günüzde 3000MHZ altı almanıza gerek yok , F/P olarak orantılı , en hesaplı belleği alabilirsiniz. SOğutucusu ışığı ledleri rgb si size kalmış. Giriş seviyesinde 8GB kullanılabilir , tek slot. Aynısında ileride 1 tane daha alınıp dual yapılabilir. Onun dışında ideal olanı 2x8GB şeklindeki kitler arkadaşlar. 2x8GB 3000Mhz lik bir kir aldığınızı düşünün , 500TL ye. 1500TL ye alacağınız kitle arasında oyun performansınıza etki ekstra 100TL vermeye değmeyecek kadardır ki siz 3 katı para verip ancak kendinizi tatmin edersiniz. Bu söylediğim AMD nin bazı cpu ları için geçerli değil, düşük frekans ile yüksek arasında ciddi performans farkı olan kendinden GPU lu amd ler mevcut, onlar için yüksek bellek gerekiyor.

    SSD konusunda çok fazla yorum var. Belkide forumda en fazla SSD inceleyen ve deneyimleyen kişilerden birisiyimdir. ( Kasamda ve notebook ta 5 yıl önce alınan SSD ler duruyor daha sorunsuz ) , SSD biraz şans işi arkadaşlar. En hesaplı ürünü alırsınız yıllarca kullanırsınız , en pahalı kaliteli ürünü alırsınız sorun yaşarsınız. Birkere şundan emin olun SSD disklerde depolama yapılmaz. Yani veri koruması yapılmaz. Bunun için mekanik diskleri kullanacaksınız hatta önemli hatıralar için 2 ayrı depo yapmanızda yada buluta yüklemenizde yarar var. SSD diklerde veri kurtarma durumunuz olmayacak çünkü. SSD disklerde amaç hızlı işlem gücü. Ram gibi çalışan ve çok hızlı veri yazıp silebilen SSD leri , işletim sistemi yada oyun kurulumları gibi işlemlerde rahatlıkla kullanabiliriz. SSD nin genel özelliklerinden ziyada kullanılan komponentler eğer neyidiği belirsiz değilse , satan kişiler kurumlar arkasında duramayacak tipteyse uzak durmakta yarar var. Ama onun dışında M2 Nvm lerden başlayarak aşağıya kadar inebiliriz. Kampanyalar ile 1GB 50Kuruşa kadar düşüyor.


    HAZIR SİSTEM ALINIR MI ?



    Cevap çok basit. Tabiki alınır. Öncelikle sistemin tanınan bilinen güvenilir bir firmada olması gerekli , daha sonrasında başka firmalarla kıyaslayınca daha Fiyat / Performans olması gerekli , daha sonrasında ise tek tek topladığınızda aynı fiyatta yada daha hesaplı olması gerekli. Ben hazır toplama sistemleri destekliyorum arkadaşlar çünkü firmaların oluşturduğu sistemler testlerden geçiyor. Size bozuk bir sistemin gelme şansı da yok. Sistemler test ediliyor ve sorunlu bileşen var ise yerine yeni bileşen direk takılıyor. Siz farklı yerlerden alsanız 1 üründe bile sorun çıksa değişimi sizi bir hafta 10 gün firmanın ticaret ahlakına göre bir ay bile süründürebilir. Böyle bir durum olma ihtimali de düştüğü için hazır toplama sistemleri almanızda hiç bir sakınca yok. Sistemler arasında karar vermekte tabiki size kalmış oluyor arkadaşlar.

    Onun dışında, eğer sistem toplamaya hevesli iseniz , bunu kendinizin yapması çok kolay. Dolma parmaklarınız olsa bile Videolara bakarak yada kitapçıklara bakarak kendi sisteminizi kendiniz oluşturabilirsiniz. Montajını kendinizin yaptığı sistem emin olun size kesinlikle daha büyük bir haz verecektir ve bu işin bağımlısı olacaksınız.



    KOMBO FİYAT / PERFORMANS ÜRÜNLERİ




    En Uygun Fiyatı Bulmak İçin Kontrol Edebilirsiniz ( TEKNOFİYAT )


    Fiyat / Performans olarak bazı ürünleri kombo şekilde paylaşayım arkadaşlar , bütçeye göre diğer bileşenleri ekleyip daha kolay seçim yapabilirsiniz. Kombodan kastım Anakart + İşlemci + Ekran kartı üçlüsü. Bunlara Bellek / SSD / Kasa / Psu eklemesi ile sistemlerinizi tamamlayabilirsiniz.


    KOMBO A1 - Ryzen 2600 / Gigabyte B450M S2H / Sapphire Radeon RX580 Pulse OC 8GB

    KOMBO A2 - Ryzen 2600 / Gigabyte B450M S2H / Sapphire Radeon RX590 Pulse 8GB

    KOMBO B1 - Ryzen 3600 / Gigabyte B450M S2H / Gigabyte Radeon RX5700 Gaming OC 8G --- ( Yada A1 / A2 deki ekran kartları )

    KOMBO B2 - Ryzen 3600 / Gigabyte B450M S2H / Sapphire Radeon RX5700 XT Nitro+ 8GB --- ( Yada A1 / A2 deki ekran kartları )

    KOMBO B3 - Ryzen 3600 / Gigabyte B450M S2H / Sapphire Radeon RX5700 XT Nitro+ 8GB --- ( Yada A1 / A2 deki ekran kartları )

    KOMBO C1 - Ryzen 3600 / Asus Prime X570-P / Sapphire Radeon RX5700 XT Nitro+ 8GB --- ( Yada B2 deki ekran kartı)

    KOMBO C2 - Ryzen 3600 / Asus Prime X570-P / Gigabyte RTX2070 AORUS SUPER 8G 8GB

    KOMBO C3 - Ryzen 3600 / Asus Rog Strix X570-F Gaming / Gigabyte RTX2070 AORUS SUPER 8G 8GB

    KOMBO C4 - Ryzen 3700 ve üzeri / Asus Rog Strix X570-F Gaming / Gigabyte RTX2070 AORUS SUPER 8G 8GB ve üzeri


    NOT 1 : Kombo A1/A2 için kaliteli 500W , Diğerleri için kaliteli 600W güç kaynağı yeterli olur lakin ekstralar var ise, overclock vs. düşünüyor iseniz , daha güçlü ekran kartı yada çoklu ekran kartı düşünüyor iseniz işinizi garantiye alıp mutlaka daha üst seviye ürün gruplarına bakmalısınız. 2000TL yi anakarta vermeyi göze aldıysanız güç kaynağı için 1000TL den çekinmemelisiniz.
    NOT 2 : Yazdığım B450 anakart giriş seviyesi, en hesaplı anakart. Tam işlemciyi takıp bir daha kurcalanmayan cinsten. Performans olarak size olumsuz bir tarafı da olmayacağı ve bu bütçelerde sizin overclok gibi ekstra güç tüketecek işlemlere girmeyeceğiniz için uygun görünüyor, ekstra parayı ekran kartına yada güç kaynağı monitör gibi daha zor değişebilecek bileşenlere yatırmakta fayda var. Ben daha fazla özelliği olan bir ürün bakıyorum diyen , X570 kampanyası kovalayabilir yada B450'nin daha donanımlı kartlarına bakabilir. İşin içine overclock sokacaksanız eğer baştan söyleyelim , en az 1000 lirayı gözden çıkarmalısınız. Diğer türlü iyi denilebilecek B450 anakartlar 750TL bandında seyrediyor.
    NOT 3 : Oyun sistemlerinde en güncel Fiyat Performans işlemci Ryzen 3600. Daha üzerini arayan yada çoklu işlemlerle haşırneşir olanlar 3700X bakabilir, bende para da var yada hız tutkunuyum diyenler 3900X e bakabilir.
    NOT 4 : Oyun oynadığınız çözünürlük yükseldikçe işlemcinin üzerindeki yükü ekran kartının sırtlamaya başladığını, böylece işlemci öneminin azaldığını unutmayın. Yani 10K ya ekran kartı alsanız, 4K oyun oynasanız 2K ya satılan işlemci ile 4K ya satılan işlemci arasında performans farkı gözlemleyemeyeceksiniz. Full HD oynayanlar için Cpu önem arzediyor. Ryzen 2600 den daha düşük işlemci önermiyorum. Bütçe daha kısıtlı ise eğer size tavsiyem bekleyin, sonra alın. Paranızı boşa götürmeyin.




    GÜNCEL SİSTEM DEĞERLENDİRMELERİ / BÜTÇELERE GÖRE ÖNERİLER / SADECE OYUN AMAÇLI




    İşlemci

    A1 ORTALAMA FİYAT : 580TL - AMD Ryzen 5 1600 Altı Çekirdek 3.20 GHz - Fiyat Performans oranı en yüksek işlemcilerden birisidir. Düşük bütçe ile bir sistem topluyorsanız tam size göre.
    A2 ORTALAMA FİYAT : 800TL - AMD Ryzen 5 2600 Altı Çekirdek 3.40 GHz - Fiyat Performans oranı en yüksek işlemcilerden birisidir. Orta seviye bir oyuncu sistemi topluyorsanız, küçük bir hızaşırtma ve yüksek frekanslı bellekler ile kullanımda, tüm paranızı ekran kartına yatırmanızı sağlayacak bir işlemci.
    A3 ORTALAMA FİYAT : 1300TL - AMD Ryzen 5 3600 Altı Çekirdek 3.60 GHz - Son nesil Ryzen 5 , çekirdek başına düşen tekil performansın yanında çoklu çekirdeğinde vermiş olduğu performans ile , orta üst seviye oyunculukta en çok tavsiye ettiğim işlemcidir. Bütçesi olan düşünmeden alabilir. Oyun amaçlı toplanan bir sisteminiz varsa bu işlemciden daha yukarıya çıkmanıza gerek yok , bütçenizin kalanını diğer bileşenlerinizde kullanmanız, özellikle ekran kartında, çok daha verimli olacaktır.
    A4 ORTALAMA FİYAT : 2100TL - AMD Ryzen 7 3700X Sekiz Çekirdek 3.60 GHz - 8/16 Çekirdek sayısı ile üst seviye sistem kuracaklar için ideal bir işlemcidir.Oyun için sistem topluyor iseniz işlemciyi 3600 ' e indirip ekran kartını yükseltmeniz tavsiye edilir. Onun dışında çoklu çekirdek performansına ihtiyacınız varsa eğer, 3800 serisine yönelmenize gerek yok bu seviyede kalmanız yeterlidir.
    A5 ORTALAMA FİYAT : 3500TL - AMD Ryzen 9 3900X Oniki Çekirdek 3.80 GHz - 12/24 çekirdek sayısından da anlaşılacağı üzre kendisi amd nin AMD platformaundaki R9 3950X ten sonraki en iyi işlemcidir. Kendisi asla bir oyun işlemcisi olmayıp oyun sisteminde kullanıldığında parasının hakkını verme konusunda epey düşük seviyede kalacaktır.



    [ 2019 ARALIK ] GÜNCEL SİSTEM TOPLAMA REHBERİ ANA KONU * [ Paranızı Çöpe Atmayın !!! ]
    [ 2019 ARALIK ] GÜNCEL SİSTEM TOPLAMA REHBERİ ANA KONU * [ Paranızı Çöpe Atmayın !!! ]


    [ 2019 ARALIK ] GÜNCEL SİSTEM TOPLAMA REHBERİ ANA KONU * [ Paranızı Çöpe Atmayın !!! ]
    [ 2019 ARALIK ] GÜNCEL SİSTEM TOPLAMA REHBERİ ANA KONU * [ Paranızı Çöpe Atmayın !!! ]


    [ 2019 ARALIK ] GÜNCEL SİSTEM TOPLAMA REHBERİ ANA KONU * [ Paranızı Çöpe Atmayın !!! ]
    [ 2019 ARALIK ] GÜNCEL SİSTEM TOPLAMA REHBERİ ANA KONU * [ Paranızı Çöpe Atmayın !!! ]


    [ 2019 ARALIK ] GÜNCEL SİSTEM TOPLAMA REHBERİ ANA KONU * [ Paranızı Çöpe Atmayın !!! ]
    [ 2019 ARALIK ] GÜNCEL SİSTEM TOPLAMA REHBERİ ANA KONU * [ Paranızı Çöpe Atmayın !!! ]


    [ 2019 ARALIK ] GÜNCEL SİSTEM TOPLAMA REHBERİ ANA KONU * [ Paranızı Çöpe Atmayın !!! ]
    [ 2019 ARALIK ] GÜNCEL SİSTEM TOPLAMA REHBERİ ANA KONU * [ Paranızı Çöpe Atmayın !!! ]



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Muten Baba -- 2 Aralık 2019; 19:49:13 >




  • Konu şahane,kolay gelsin hocam
  • quote:

    Orijinalden alıntı: DH | equ*

    Konu şahane,kolay gelsin hocam
    Her zaman olduğu gibi yine emek verilmiş bir konu ve Chris Brown :)
  • Güzel, yararlı bir konu :)
  • quote:

    Orijinalden alıntı: dR.ElessaR

    Güzel, yararlı bir konu :)
    hayırlısı dıyelım bırde konu acmadan ınsanlar bunları okusa
  • quote:

    Orijinalden alıntı: pegasus1881

    hayırlısı dıyelım bırde konu acmadan ınsanlar bunları okusa

    Alıntıları Göster
    Tebrikler hocam!Çok yararlı bir konu.Emeğinize sağlık.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-0C5852A8F

    Tebrikler hocam!Çok yararlı bir konu.Emeğinize sağlık.

    Alıntıları Göster
    İnsanların konu açmadan önce bu konuya göz atması nasıl sağlanabilir acaba? Harika konu.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: pegasus1881

    hayırlısı dıyelım bırde konu acmadan ınsanlar bunları okusa

    Aynen hocam bir ara şunu alıyım mı yok bunu alıyım mı yada benzer içerikli o kadar çok konu açılıyordu ki özellikle cumartesi-pazar dahili bileşenleri konu çöplüğüne dönüştürüyordu.Gerçi eskisi kadar olmasada yine var.Umarım tek başlık altında toplanır ve daha verimli olur.Konu güzel yeni toplayacaklar için faydalı olacaktır.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Terminator T-800

    quote:

    Orijinalden alıntı: pegasus1881

    hayırlısı dıyelım bırde konu acmadan ınsanlar bunları okusa

    Aynen hocam bir ara şunu alıyım mı yok bunu alıyım mı yada benzer içerikli o kadar çok konu açılıyordu ki özellikle cumartesi-pazar dahili bileşenleri konu çöplüğüne dönüştürüyordu.Gerçi eskisi kadar olmasada yine var.Umarım tek başlık altında toplanır ve daha verimli olur.Konu güzel yeni toplayacaklar için faydalı olacaktır.

    Alıntıları Göster
    Konu güzel eline sağlık




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Terminator T-800

    quote:

    Orijinalden alıntı: pegasus1881

    hayırlısı dıyelım bırde konu acmadan ınsanlar bunları okusa

    Aynen hocam bir ara şunu alıyım mı yok bunu alıyım mı yada benzer içerikli o kadar çok konu açılıyordu ki özellikle cumartesi-pazar dahili bileşenleri konu çöplüğüne dönüştürüyordu.Gerçi eskisi kadar olmasada yine var.Umarım tek başlık altında toplanır ve daha verimli olur.Konu güzel yeni toplayacaklar için faydalı olacaktır.

    Alıntıları Göster
    Arkadaşlar sanırım haberiniz yok ama bu konuyu açma amacım diğer konunun çok uzaması idi zaten, yani 131 sayfadır devam eden neredeyse 8000 Mesaj ve 450.000 Görüntülenme almış 2008 de açılma bir konu var zaten. Ocaktan sonra yönetici arkadaşlardan onun Üst konuluktan düşürüp bunu yerine getirmelerini rica edeceğim. Bu arada iyi dilekler için teşekkürler.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Terminator T-800

    quote:

    Orijinalden alıntı: pegasus1881

    hayırlısı dıyelım bırde konu acmadan ınsanlar bunları okusa

    Aynen hocam bir ara şunu alıyım mı yok bunu alıyım mı yada benzer içerikli o kadar çok konu açılıyordu ki özellikle cumartesi-pazar dahili bileşenleri konu çöplüğüne dönüştürüyordu.Gerçi eskisi kadar olmasada yine var.Umarım tek başlık altında toplanır ve daha verimli olur.Konu güzel yeni toplayacaklar için faydalı olacaktır.

    Alıntıları Göster
    Eline sağlık çok yararlı bir konu




  • quote:

    Orijinalden alıntı: potur

    Eline sağlık çok yararlı bir konu

    Alıntıları Göster
    Çok iyi bir konu eline sağlık
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Ride Or Die

    Çok iyi bir konu eline sağlık

    Alıntıları Göster
    Hocam kolay gelsin Gerçekten faydalı bir konu.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: potur

    Eline sağlık çok yararlı bir konu

    Alıntıları Göster
    Umarım konu açmadan okunur ve amacına hizmet eder.Elinize sağlık
  • Orijinalden alıntı: Chris Brown
    Hocam Müsait bir zamanda sizden 3500 tl ve 4000 tl lik oyun odaklı 2 tavsiye istiyorum yalnızca kasa muhtemelen 2014 de alınacak.

    Teşekkürler.
  • SUPER BİR KONU OLMUS
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ariftanis

    SUPER BİR KONU OLMUS
    GÜZEL KONU EMEĞİN İÇİN TEŞEKKÜRLER
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Farabi

    quote:

    Orijinalden alıntı: potur

    Eline sağlık çok yararlı bir konu

    hocam sen sınırsız uzaklaştırma almamış mıydın?

    Aman yarabbi Allah korusun
  • quote:

    Orijinalden alıntı: davedevil

    GÜZEL KONU EMEĞİN İÇİN TEŞEKKÜRLER

    Alıntıları Göster
    Bu konu iyi olmuş diğeri baya coşmuştu çünkü yeni bileşenler çıkısında onlara da bir bakalım :)
  • quote:

    Orijinalden alıntı: potur

    quote:

    Orijinalden alıntı: Farabi

    quote:

    Orijinalden alıntı: potur

    Eline sağlık çok yararlı bir konu

    hocam sen sınırsız uzaklaştırma almamış mıydın?

    Aman yarabbi Allah korusun

    Alıntıları Göster
    Süper olmuş hocam




  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.