Şimdi Ara

Yeni bitki bazlı antimikrobiyal kaplama, yiyecekleri uzun süre taze tutuyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
1
Favori
184
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Yeni bitki bazlı antimikrobiyal kaplama, yiyecekleri uzun süre taze tutuyor



    Harvard Üniversitesi ve Rutgers Üniversitesi bilim insanları, plastik gıda ambalajlarının hem çevresel hem de insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerini azaltabilecek yeni bir bitki bazlı bir kaplama geliştirdiler. Geliştirilen kaplama, püskürtme yoluyla yiyeceklere uygulanabiliyorken yıkama yoluyla yiyecekten arındırılabiliyor.



    Plastik gıda ambalajlarına çözüm olabilir



    Her yıl milyonlarca ton atık birikmesine neden olan plastik gıda ambalajları, çevre kirliliğinin başlıca problemleri arasında yer alıyor. Ayrıca petrol bazlı plastik ambalajlarda ve kaplarda mikrobiyal bulaşmanın yüksek olması insan sağlığı üzerinde olumsuz etkilere sebep oluyor.



    Araştırma ekibi, bu sorunların üstesinden gelebilecek yeni bir yöntem geliştirdiklerini duyurdu. Geliştirilen yeni kaplama yöntemi, kekik yağı, sitrik asit ve nisin gibi doğal olarak oluşan antimikrobiyal maddelerle bağlanmış biyopolimer liflerden oluşuyor.



    Odaklı döner jet eğirme adı verilen teknolojiyle üretilen yeni kaplama, suyla durulanabiliyor ve üç gün içinde toprakta bozulabiliyor. Yapılan testlerde kaplamanın avokadoların raf ömrünü %50 uzattığı gözlemlendi.



    Çalışmanın yazarlarından Philip Demokritou: "Geldiğimiz şey, döngüsel ekonominin bir parçası olarak gıda atıklarından elde edilebilecek biyopolimerleri gıdaları doğrudan sarabilen akıllı liflere dönüştürmemizi sağlayan ölçeklenebilir bir teknolojidir. Bu, yeni nesil, 'akıllı' ve 'yeşil' gıda ambalajının bir parçası." ifadelerinde bulundu.



    Ayrıca Bkz.Ökse otundan yaraları kapatacak bir yapıştırıcı üretilebilir



    Ekip, geliştirdikleri kaplamanın petrol bazlı plastik ürünlerinin çevre kirliliğindeki etkilerini azaltabileceğini söylüyor. Bitki bazlı kaplama, yenilebilir ürünün kalitesini etkilemezken nakliye hasarlarına karşı koruma da sağlıyor.




    Kaynak:https://newatlas.com/science/spray-on-antimicrobial-food-coating/
    Kaynak:https://www.rutgers.edu/news/rutgers-scientist-develops-antimicrobial-plant-based-food-wrap-designed-replace-plastic







  • Harika bir haber. Bu tür geleceğe yararlı gelişmeleri duymak çok güzel.

  • Bu tarz buluşların gerçeğe uyarlandığını gören var mı? Bir bataryalar, iki çevreci dönüşümler.

  • Bağırsağımızdaki yararlı bakteriler bunu beğenmedi...

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.