Şimdi Ara

Yeni başlayana ÖNERİ

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
2
Favori
462
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Beyler yeni başlıyorum, hobi olarak yapacam. Sizden istediğim nasıl başlamak gerek? Şöyle bi site buldum,http://320volt.com/elektronik-kategorileri/

    tabi liseyi fen okuduk ama o yüzeysel bilgiler bile uçup gitmiş. Benim istediğim kendi elektronik cihazlarımı tamir edemesem de teşhisini yapabilmeyi istemek.

    Bir adet multimetre siparişi verdim, bir de kondansatör, rezistans vs seti koydum sepete ama önce bilene danışayım dedim. Düşüncelerinizi ve fikirlerinizi alabilir miyim?



  • Hocam bu iş tamamen sizin ilginize bağlıdır. Eğer gerçekten öğrenmek istiyorsanız; 320volt.com, picproje.com, diyot.net, silisyum.net, ingilizceniz varsa instructables.com gibi siteler sizin için faydalı olacaktır. Bunun dışında bu işe atılır atılmaz pic programlayıcı, mikrodenetleyici deney seti, osilaskop vs. pahalı ve hemen işinize yaramayacak aletler almanızı hiç tavsiye etmem. Ölçü aleti siparişi vererek doğru bir seçim yapmışsınız. Buna ek olarak; breadboard (protobord da deniyor.), 40W en fazla 15 liralık bir havya (sarı-lacivert ucu değişebilen versiyonlar çok uygundur, tahta saplı veya ucu iki yandan vidalı havyalardan uzak durun.) Kaliteli sarım şeklinde ince %60 kalay %40 kurşun lehim teli,bulabilirseniz metal lehim pompası, delikli perteneks, zil teli, krokodil kablo, elinizde yoksa ucuzundan 3-12v piriz tipi adaptör gibi temel aletleri de alarak başlayabilirsiniz. Sonrasında proteus adlı elektronik simülasyon programını bilgisayarınıza yükleyin ve kurcalayın. Daha sonra temel elektrik bilgisi edinmeye bakın. MEGEP'in pdf dosyaları işinize yarayacaktır.

    Bu kısmı atladıktan sonra, temel devre elemanlarını öğrenin. Örneğin ledler nasıl çalışır, diyot ne işe yarar, voltaj düşümü nedir, bjt transistörlerin mantığını kavrayın, direnç, kondansatör ve bobin gibi pasif devre elemanlarının mantığını kafanızda oturtun. (Bu konuda bahse konu olan elemanların su ile modellemeleri, anlamanızı kolaylaştıracaktır.)

    Daha sonrasında ise işi pratiğe dökün. Bir flip-flop devresi yapın örneğin. Yapımı oldukça basit, çalışma olasılığı yüksek ve ucuz bir devre olmasına karşın çalıştığını gördüğünüzde inanılmaz bir motivasyon verecektir size. Bozuk elektronik eşyalarınızı parçalayın ve içlerinden devre elemanlarını sökün. Ben böyle başlamıştım, hatta eski samsung monitörümün ve bir ev telefonunun parçalarından fm radyo vericisi yapmıştım devre şemasına bakarak.

    Ben öğretmen lisesi mezunuyum ve şu anda elektrik-elektronik mühendisliği okuyorum. Bu işe ilkokul yıllarında merak saldım. Çevremde bana birşeyler öğretecek kimse yoktu. İnternetim bile yoktu. Larousse ansiklopedilerinden birşeyler öğrenmeye çalışıyordum. Daha sonra insanın eline imkanlar geçtikçe, ilgisi de varsa gerçekten hızlı öğreniyor. Tek uymanız gereken kural, kesinlikle bu işin peşini bırakmayın. Kendinizi zorlayacak bir proje seçin. (Çok uçuk olmasın tabi kendi kendine açık kalp ameliyatı yapan bir robot gibi:) ) Bu şekilde kendinizi geliştirdikten sonra televizyon tamirinden de anlarsınız, bulaşık makinesi tamirinden de hatta cep telefonu tamirinden de.)

    Not:Yazıyı baştan okuyunca biraz dağınık ve kafa karıştırıcı yazmışım gibi geldi, ayrıca imla kurallarına da pek uymamışım sanırım :) soracağınız her türlü soruyu cevaplandırabilirim.)
  • kaan0 kullanıcısına yanıt
    İyiki sormuşum dedirten cevap, Eyvallah kaan kardeşim. Şu an silisyum.net'den çıkamıyorum :P
  • kaan0 kullanıcısına yanıt
    multimetre geldi kardeşim.

    https://drive.google.com/file/d/0B2_0k_F8iJlUS3RoSGxWQW96cHM/edit?usp=sharing

    şimdide ardunio starter kit almayı düşünüyorum. Şunun hakkında ne düşünüyorsun? Alınır mı?

    Arduino starter kit



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 7.65 -- 5 Ağustos 2014; 19:09:21 >
  • Klon arduinolar var dx.com gibi sitelerden alabilirsin. yurt içindede var ama fiyatları yinede yüksek bazı parçalarda çinden gelenle yarı yarıya fark ediyor Türkiyedekiler. Onlarda işini görür.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.