Şimdi Ara

Yazılımcılar Türkiye’yi terk ederken (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
59
Cevap
9
Favori
5.313
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
27 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Psikoloji mezunlarıda gidecek mi?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Emeğe ve fikri niteliğe zerre kadar önem vermeyen bir ülkede kalmak boşa kürek çekmek değilde nedir. Ancak bu ha deyince olacak şey de değildir. Ciddi cesaret ve kesintisiz çaba gerektirir. İş görüşmeleri ve bürokratik işlemler vs. zorlu bir süreç.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yazılımcı değilim ama makine mühendisi olarak 2020 yi USA’da veya Almanya’da görmeyi planlıyorum. Ailemden daire vs. kalmasına rağmen şuan aldığım maaşla evlenmek, kaliteli bir hayat yaşamak çok zor. Anca ölü paralara patron zengin ediyoruz. Egomu bir kenara bırakıp yapılabilecek vasıfsız işleri dahi yapmayı göze alarak gidicem. Zaten adaptasyon sürecini hallettikten sonra mesleğime uygun işleri kovalamaya çalışcam. Şuan Chicago ve New Orleans ta arkadaşım var. Alışma süreciminde okadar zor olacağını tahmin etmiyorum. Yaş ilerlemeden böyle adımlar atmak daha kolay olacaktır.

    Türkiye’den ümit bekleyen kalifiyeli arkadaşlar; boşuna kendinizi kandırıpta zaman harcamayın. Ne kadar erken kurtulursanız okadar iyi.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 50 sene once gidenlere tovalet temizleyip mercedes biniyorlar diye hakir gorerek ve dalga gecerek simdi gidip yuksek hayat standarti hayali kurmak. gencler gideceginiz gelismis ulkelerde bedenen calisirsaniz para kazanirsiniz unutmayin. okudugunuz okullar bilgi birikiminiz burada para etmedigi gibi oradada para etmez prof olacaginiza kaportaci olursaniz daha fazla para kazanirsiniz oralarda kendi halki zaten masa basinda onlara amele lazim bedenen calisacak insan lazim ha bedenen calisarak emeginizin karsiligini alirmisiniz fazlasiyla alirsiniz ama orada kazanip buraya yatirim yaparak yoksa ihtiyarladiginizda hicbirseyiniz olmaz orda kazanip orda yerseniz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bosgezen -- 13 Kasım 2018; 11:42:31 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Jeopol kullanıcısına yanıt
    Yazdığımı okudun mu bilmiyorum, avrupa’da daha rahat yaşanacağını söyledim zaten, yazdığım tüm değerler de net idi.

    Türkiye’de 4000 net için ocakta 5600, aralıkta 6500 brüt gerekiyor, geri kalan aylarda da bunların ortasında değerler, 8000 ile uzaktan yakından alakası yok. Türkiye alkol, ev kredisi, teknolojik aletlerden vs çok vergi alıyor, maaştan alınan vergide ise kesinlikle en çok alanlardan değil.

    Dediğim gibi Türkiye’deki yaşamı savunmuyorum, sadece sayısal verileri düzeltiyorum.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: bosgezen

    50 sene once gidenlere tovalet temizleyip mercedes biniyorlar diye hakir gorerek ve dalga gecerek simdi gidip yuksek hayat standarti hayali kurmak. gencler gideceginiz gelismis ulkelerde bedenen calisirsaniz para kazanirsiniz unutmayin. okudugunuz okullar bilgi birikiminiz burada para etmedigi gibi oradada para etmez prof olacaginiza kaportaci olursaniz daha fazla para kazanirsiniz oralarda kendi halki zaten masa basinda onlara amele lazim bedenen calisacak insan lazim ha bedenen calisarak emeginizin karsiligini alirmisiniz fazlasiyla alirsiniz ama orada kazanip buraya yatirim yaparak yoksa ihtiyarladiginizda hicbirseyiniz olmaz orda kazanip orda yerseniz.
    Cok bilmeden konusuyorsunuz. Arkadaslarimin buyuk cogunlugu yurt disina gitti, daha bedensel is yapan olmadi. Burada profesor olacak adamin orada isci olacagini dusunuyorsaniz cok buyuk bir yanilgi icindesiniz. Yakin arkadasim daha orada okurken bile BMW'ye stajyer olarak girdi, yari zamanli gitti dersleriyle ugrasirken, masa basi is, 1000 euro verdiler, staj suresi bittikten sonra da 1500 euro'ya devam etmesini istediler. Baska bir yakin arkadasim da baska bir yazilim firmasinda bir yandan master yaparken ise basladi, haftada 20 saat calisiyor, yine 1000 euronun ustunde maas aliyor.

    Ulke insanini kucumsemekten vazgecin artik, herkes salak, vasifsiz degil burada. Ozel sektorde iyi seviyelerde calisan herkes yurt disinda da tutunabilecek seviyede. Zaten o sebeptendir ki bazi ulkeler yeterince kalifiye elemanlari bazi vergilerden muaf tutarak aliyor. Almanya'ya gidip isci olarak calisan insanlar Turkiye'de de bir baltaya sap olamayacak insanlar, tek farki orada insan gibi yasayabiliyorlar isci olarak da.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: bosgezen

    50 sene once gidenlere tovalet temizleyip mercedes biniyorlar diye hakir gorerek ve dalga gecerek simdi gidip yuksek hayat standarti hayali kurmak. gencler gideceginiz gelismis ulkelerde bedenen calisirsaniz para kazanirsiniz unutmayin. okudugunuz okullar bilgi birikiminiz burada para etmedigi gibi oradada para etmez prof olacaginiza kaportaci olursaniz daha fazla para kazanirsiniz oralarda kendi halki zaten masa basinda onlara amele lazim bedenen calisacak insan lazim ha bedenen calisarak emeginizin karsiligini alirmisiniz fazlasiyla alirsiniz ama orada kazanip buraya yatirim yaparak yoksa ihtiyarladiginizda hicbirseyiniz olmaz orda kazanip orda yerseniz.
    Burada bahsedilen beyin göçü...herkesi kendin zannetme

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yine bir donanimhaber klasigi olarak, yazilimci olmayan ve yurtdisi tecrubesi olmayan insanlar konuya akin edip yorum yapmis, ahkam kesmis yine.

    Yazilimciyim, 10+ yil Turkiye'de calistiktan sonra bir kac yil once yurtdisina yerlestim. Daha once forumda bir kac yazdim ama malum bu tarz konular her ay bir kac kez bastan aciliyor, normaldir.
    Bu konuda yapilmis en gecerli calismalardan birisi burada

    https://buyukgoc.github.io/

    2018 verileri sanirim islenmedi hala.

    2007-2008'den itibaren Turkiye'den yurtdisina yazilimci gocu artmaya basladi. 2012'den sonra durum iyice kacip kurtulalim olayina dondu. Yasadigim yerde benim gibi bir suru yazilimci var, onlarin da gocme motivasyonu para degil benim gibi. Ben geldigimde euro cosmamisti henuz, aldigim maas Turkiye'de aldigim maastan biraz daha azdi hatta. Benim gibi Turkiye'de 5 yil once calistigi pozisyon icin goc eden cok fazla yazilimci var.

    Neden gidiyoruz derseniz benim icin oncelikle huzur. Malesef Turkiye'de huzur yok, bu halkin kendisinden kaynaklaniyor. Ne zaman memlekete gelsem farkediyorum ki insanlar surekli kavga etmek icin bahane ariyor. Hic kimsede hosgoru, nezaket yok. Cunku insanlar boyle olunca zayif olarak degerlendiriliyor ve ezilmeye, hor gorulmeye calisiliyor.
    Diger sebep de ahlaki cokuntu. Istanbul'a geldigim an kim beni nasil kaziklar diye tetikte oluyorum surekli. Herkes tek ayak ustunde 40 yalan soyluyor, bu cok normal hale gelmis. Insalarin yalanini yuzlerine vurdugunuzda ise bundan utanmak yerine agresif hale geliyor insanlar.
    Adalet ve egitim sistemi ise malum durumda. Eger ben daha huzurlu, adaletli bir ulkede Turkiye'de oldugumdan daha iyi sartlarda yasayabileceksem neden gitmeyeyim ki? Neden cocuklarimin bilimsel egitim alamayacagi bir ulkede aile kurayim?

    Konuyu acan arkadasin alinti yaptigi gazete haberi gecen yila ait, buradadan alinti yaparsam eger

    quote:

    İşin garibi, daha yüksek ücrete gitmiyorlar. Üç aşağı beş yukarı aynı paraları alıyorlar gittikleri yerde. Avrupa'nın daha pahalı olduğunu düşünecek olursanız, hayat standartlarında ciddi bir düşüşü göze alarak gidiyorlar


    Kendimden ornek verdigim gibi eskiden bu gecerliydi fakat Turk lisasinin deger kaybetmesinden sonra isler degisti. Turkiye'de ev alip kredi odeyen arkadaslarim vardi. Yurt disina tasinirsak hem orada ev kirasina hem de Turkkye'deki krediyi odemeye gucumuz yeter mi diye endise ediyorlardi, artik etmiyorlar. Adam evini kiraya vermisti Turkiye'den ayrilirken eskiden 700€ civari para gonderiyordu krediyi tamamlamak icin simdi 400'den az gonderiyor.

    Bir diger konu da alim gucunu, hayat kalitesini cep telefonuna, ekran kartina indirgeyen vizyonsunlar. Hayat kalitesini en son model telefon kullanmakla olcmek capsizligin onde gidenidir. Ha derseniz ki nedir hayat kalitesini arttiran gunluk yasamdan biraz ornek vermeye calisayim.

    Sabah 9'da ise basladigimizi varsaylim, Istanbul'da sehir cok icinde oturmuyorum, burada da oyle. Istanbul'da araba ile sabah aksam toplam en az 2-2:30 saatim yolda geciyordu, toplu tasima kullanmaya kalksam bunun uzerine en az 1 saat daha eklemem gerekirdi.
    Ev ile is yerim arasi 11 km, bisikletle 30 dk'da toplu tasima ile 40 dk'da suruyor yol. Ki Istanbul'da yillarca bisiklete bindim, hayatta kalmis olduguma sukrediyorum.

    2 kisi market alisverisimiz aylik 200-250 civari tutuyor ki bunun icinde et, deniz urunu, meyve-sebze, temizlik malzemesi vs. dahil. Asgari ucret 1500 civari, Turkiye'de 1600tl oldugunu dusunurseniz 200-250 tl ile karin doyurmak mumkun degildir herhalde su anda.

    Yol bisikleti ile tura ciktik, donuste arkadasta takildik biraz hava karardi. Bisikletin on tarafinda far yok, cevirmeye yakalandim. Polis arkada isigi gordu, onde neden yok diye sordu. Bu kadar gec kalacagimizi tahmin etmedigim icin takmadim on isigi dedim, adam iyi niyetinize ve samimiyetinize guveniyorum lutfen bir dahaki sefere daha tedbirli olun ve dikkatli gidin dedi ceza kesmedi. Son zamanlarda duyuyorum ki butce acigini kapatmak icin herkese ceza gondermeye baslamislar.

    Secimlerden sonra 6 ay hukumet kurulamadi, kimsenin umrunda olmadi. Hayat normal akisinda devam etti. Turkiye'de insanlar siyaset yuzunden kafayi yemis durumda.

    Yarin obur gun cocugum olsa universiteye kadar egitim ucretsiz, universite yillik 1000€ civarinda ki onu da butun ogrenciler calisip kendisi odeyebiliyor. Verilen egitim bilimsel temelli. Turkiye'de egitim sistemi laikler icin cizye haline gelmis durumda, cocugunun bilimsel egitim almasini isteyen ozel okula godermek zorunda. Bogazici universitesi dahi kendi rektorunu atayamiyor.

    Ornekler cok daha fazla cogaltilabilir ama bana gore hayat kalitesini arttiran seyler bunun gibi orneklerdir.




  • Türk özel sektörü,emek ve bilgi düşmanı.
  • bestanealtcizgi B kullanıcısına yanıt
    Merhaba yazınızı detaylıca okudum. Değindiğiniz konular ülkemizdeki yaşantının tam ortasında. Siyaset herkesin bir parçası, gerginlik, hoşgörüsüz ortam, saygıdan yoksunluk, endişe ve dahası.. Her neyse zaten bunları bilen ve sorgulayarak analiz yapan birisi olarak tekrar bunlara değinmek istemiyorum.
    İşin gerçeği teknik alanlarda çalışan birisi olarak, yurt dışı konularını uzun uzadıya bir süre araştırdım ancak harekete geçmek için belirli koşulları sağlayamadığımı fark ettim. Sormak istediğim bir konu var; siz hangi avrupa ülkesine gittiniz ve giderken sadece ingilizce mi biliyordunuz, bir de ingilizcenizi ielts yada toefl gibi sınavlar ile belgeleyebiliyor muydunuz ?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: guntoldu

    Merhaba yazınızı detaylıca okudum. Değindiğiniz konular ülkemizdeki yaşantının tam ortasında. Siyaset herkesin bir parçası, gerginlik, hoşgörüsüz ortam, saygıdan yoksunluk, endişe ve dahası.. Her neyse zaten bunları bilen ve sorgulayarak analiz yapan birisi olarak tekrar bunlara değinmek istemiyorum.
    İşin gerçeği teknik alanlarda çalışan birisi olarak, yurt dışı konularını uzun uzadıya bir süre araştırdım ancak harekete geçmek için belirli koşulları sağlayamadığımı fark ettim. Sormak istediğim bir konu var; siz hangi avrupa ülkesine gittiniz ve giderken sadece ingilizce mi biliyordunuz, bir de ingilizcenizi ielts yada toefl gibi sınavlar ile belgeleyebiliyor muydunuz ?
    Merhaba,

    Hollanda'dayim. Sadece ingilizce biliyorum. Herhangi bir belgelendirmeye ihtiyaç duymadım.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • lazer__ kullanıcısına yanıt
    Adam dogru soyluyor hocam avrupa cok pahali. Araba alabilmek icin koskoca 1 ay boyunca calismak zorundasin. Ayni arabayi burda 2 sene calisip aliyorsun gerci ama olsun 1 ayda kisa bir sure degil sonucta yani

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • lazer__ kullanıcısına yanıt
    Adam dogru soyluyor hocam avrupa cok pahali. Araba alabilmek icin koskoca 1 ay boyunca calismak zorundasin. Ayni arabayi burda 2 sene calisip aliyorsun gerci ama olsun 1 ayda kisa bir sure degil sonucta yani

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • bestanealtcizgi B kullanıcısına yanıt
    Anladım teşekkür ederim.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Tugrul_512bit

    Yazılımcılar için donanım bazen önemlidir. Amerikada bir kurye tek maaşla 1 adet GTX1080ti alabiliyorken bizde ancak bir hakim tek maaşla GTX1080ti alabilmektedir. Ama sırf bunun için de gidilmez. Genelde aynı programı daha dandik bilgisayarda yazabilmek iyidir çünkü daha fazla bilgisayar kullanıcısını desteklemiş olur program. Atıyorum 10 yıllık bilgisayarda yazınca, 10 yıllık bilgisayarı kullananlar için sorun olmaz, yeni bilgisayarı olanlara hızlı bile gelebilir yapılan program.


    Bence burada kalıp ülkesi için çalışmayı isteyenler de az değildir ama yurtdışına deneyim kazanıp sonradan geri dönmek için gidenler de daha önemlidir. Atatürk'ün istediği de buydu zaten. Kıvılcım olarak gidip alevler olarak geri dönmek. Gidenlerin ne kadarı böyle yapıyor bilmiyorum ama önemli atılımlarda yardımcı olabilecekleri %100 %99 gibi.
    Geri dönmek için bir sebep yok yani aile belki özlem dışında.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: lazer__

    Burada bahsedilen beyin göçü...herkesi kendin zannetme

    Alıntıları Göster
    evet beyin çok önemli en önemlisi beyin. bu cevaptan anlaşılıyor.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ben de uzun zamandır Türkiye'de yazılımcıyım.

    Arkadaşların değindiği bazı konuları ben de teyid edeyim... Özel sektörde yazılım konusunda genelde torpil yok. Torpille giren kafası çalışmayan adam da zaten tutunamaz, dışlanır, proje verilmez. Torpille bazı yerlere giren bildiğim kişilerin çoğu en fazla 6 ay 1 yıl gibi kalabildiler. Sonrasından ilk fırsatta gönderildiler ya da kendileri de adapte olamayıp ayrıldılar.

    Türkiye'de iyi yazılımcılar var. Türkiye'de çok iyi yazılımcılar da var. Dünyada nereye gitse iş bulabilecek seviyede olan yazılımcılarımız var. Yeni mezun olanlardan şu anki hevesiyle ve uğraşlarıyla devam ederlerse bu seviyelere kesinlikle gelebilecek insanlar var. Özellikle internetin de yaygınlaşmasıyla ingilizce yeterliliği olan, araştıran, bu işlere hevesli ve akıllı bir yazılımcı kendisini rahatlıkla uluslararası aranan seviyeye getirebilir ve yurtdışında kendi alanında iş bulabilir.

    Para konusuna gelince glassdoor sitesine merak edenler bakabilirler. Çoğu firmanın hangi ülkede hangi seviye yazılımcıya ne kadar ücret verdiğine dair bilgiler artık üç aşağı beş yukarı belli. Yazılan rakamlar genellikle yıllık ve brüt. Bunları da googledan şehir adı ve "gross to net" diye aratarak çıkan bir sayfayı kullanarak aylık net maaşlara dönüştürebilirsiniz. Ben türkiye'de olduğum için duyduklarım ve baktıklarım üzerinden konuşayım, Avrupa'da aylık net 4000€'ya kadar, Amerikada ise aylık 8000$ net rakamlara 5 yıl ve üzeri tecrübedeki yazılımcılar ulaşabilir. Tabi bu maaşlar ülkeye, tecrübeye, niteliğe ve firmaya göre büyük değişkenlik gösterecektir. Ben 2500€ alıyorum diyen de çıkar, avrupadayım 15000€'ya yaklaştım diyen de çıkar.

    Kur artmadan önce türkiyede de maaşlar Avrupa'daki skalaya yaklaşmaya başlamıştı. Özellikle Avrupa'ya gittiğinizde kiraların yüksek olması, çıkacak diğer masraflar hesaplandığında Türkiye'de maaşı iyi olan bir yazılımcı maddi olarak gitmeyi düşünmeyebilirdi, ama yılbaşında maaş zammı alan bir yazılımcı maaşının %30 una yakınını kura karşı kaybetti. Aynı duruma gelinebilmesi için yeni yılda %50'ye yakın zam olması gerekiyor ki çoğu yazılımcı bu kadar yüksek bir zam beklemiyordur. İşin kötü yanı biraz ekonomiyi takip edince gidişatın bu şekilde devam edeceği ve maaşların da döviz karşısında sürekli eriyeceği de net olarak görülebiliyor.

    Para konusunda daha büyük bir problem daha var, bu da vergi sistemimiz. Kimilerinin özeneceği, ancak tecrübeli olunca ve ancak iyi firmalarda alınabilecek 10.000TL civarı ya da üzeri maaş alan bir yazılımcı bu parasını harcamak istediğinde iphone'a %56, otomobile %80 civarı, alkole ve benzine de yine çok yüksek oranlarda vergi verecek. Forumda çoğu diğer sektörde daha düşük ücretle çalışanların imreneceği 10.000TL maaşına şirketteki test telefonu olan yeni IPhone'u alamayacak, şirketin kendisine çalışması verdiği macbook'u almak istediğinde 20.000 den yüksek olan fiyat etiketini görecek. 5-10 yıl tecrübesiyle, işini yaptığı aletlerini alamıyor olacak.

    Hayat kalitesi konusunda da Avrupa'dan ve Amerika'dan çok gerideyiz. Özellikle İstanbul bütün Türkiye'nin yığıldığı bir şehir. İşinize sabah arabayla dahi gitmek eziyet. Akşam trafiğinde de zaten insanın hiç bir yere gidesi gelmiyor. Siyasal ortamın bir sonucu olarak sanatsal etkinlikler de neredeyse minimum düzeye inmiş durumda. Bu durumda da ne kadar para kazansan da bunu hayat kaliteni artıracak şekilde değerlendiremiyorsun. Yani bir noktada maaş konusunu istediğin düzeye getirebilsen bile değişen sadece bankanın internet sayfasındaki sayılar oluyor.




  • Ben daha üniversiteye giremedim daha Bilgisayar Mühendisliği düşünüyorum Üniversite sırasında Erasmus falan yapıp kaçmayı düşünüyorum babam benim mühendislikten kazanacağım paranın 4 katını kazanırken mutsuzlar ben üniversiten mezun olunca nasıl işe gireceğimde 4000-5000 tl maaşla çalışmaya başlayacağım hadi oldu diyelim İstanbulda trafik yüzünden günde belkide en az 5 saatim işe gidiş ve dönüş olacak ve şimdi markete git bir şeyler almaya kalk 500 tl den aşağıya tutmuyor(et ürünleri dahil) hadi ben belkide 4 yıl yalnız yaşayacağım ama çocuk falan olunca ne olacak ? En azından gider bir şansımı denerim bir Start Up açmaya çalışırım 3 defa denerim baktım olmadı yine denerim olmazsa bir şirkette çalışırım en azından can güvenliğim olur ilerde çocuğum olursa yaşam standartı eğitim kalitesi yüksek olur diye düşünüyorum ve benim yaşıtlarımda benim gibi düşünen insanlar kesinlikle vardır diye düşünüyorum...




  • bu konudan haberim olmadan bende benzer bir konu acmistim bilisim sektorundekilerin Hollandaya kolay goc edebildiklerini yazmistim

    https://forum.donanimhaber.com/avrupaya-kapagi-atmak-isteyen-it-ci-veya-programcilar-iceri--135831524
  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.