Şimdi Ara

Yazı dizisi: 'Bütün 65nm ve 55nm nVidia chipleri kusurlu' (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
92
Cevap
1
Favori
4.727
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orjinalden alıntı: Hökela

    Said haber editörü olmasın, yoksa malum kurallar yüzünden onun da eli kolu bağlanır. Böylesi daha güzel.


    Nasıl kurallar var ki ?
  • Devamını bekliyoruz, yazı için çok teşekkürler.
  • Saatten olacak ki hiçbişey anlamadım
    Ne bozuk kim bozuk ati sağlammı, nvidia mı bozuk, benim 8800gt yaşıyomu, via ile ne alakası var



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi viper17 -- 4 Eylül 2008; 4:09:52 >
  • quote:

    Orjinalden alıntı: 09nanometer


    quote:

    Orjinalden alıntı: Hökela

    Yoksa malum kurallar yüzünden onun da eli kolu bağlanır. Böylesi daha güzel.


    Nasıl kurallar var ki ?


    Kurallar değil de, editörlerin sorumlulukları var diyelim. Benim gibi serbest yazıp, sulandıramazlar onu demek istiyor

    Üstelik ben başlığı falan sansasyonel yazıyorum ki, ilgi çeksin, yoksa ciddi konuların okunurluğu o kadar yüksek değil. Ama haber editörü her zaman okutur yazdığını, anasayfada çıkıyor ve sitenin haber editörü sonuçta. Böyle iki tane başlık atsınlar bakalım habercilik noktasından işortağı olan firma, bir daha önbilgi veriyor mu. Vermeye devam edebilirler, tabi başlıklar kulaklarına tercümesiyle gidene kadar.

    Ve benim boş zaman uğraşım, onların ise işi.

    Benim de iş alanım bilişim olduğundan, ayrıca zevk olarak yapıyorum.

    Teveccühünüz için teşekkürler ama böyle şeyleri devamlı duymak, onlarda da rahatsızlık uyandırabilir.

    Onlar işini haber editörü olarak gayet iyi yapıyor, ben de forum kullanıcısı olarak faydalı olmaya çalışıyorum bundan ibaret.

    Ben sadece tercüme yapıyorum, olayları olabildiğince yakından takip ettiğimce, oluşan izlenimlerimi yazıyorum, varsa tecrübelerimi, onlar ise habercilik yapıyor, sadece haber tercümesi, derlemesi, bülteni değil.




    hem bu arada,
    @fx57 bizi Taiwan'a götür;



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi saidakkas -- 4 Eylül 2008; 4:45:37 >




  • Hocam sen başlıklar için manken işini bi daha düşün derim...
  • Dur ya, Ramazan vakti günaha sokma bizi, şakasına dedim onu, gördün o başlığın halini
  • quote:

    Orjinalden alıntı: Azimkar
    benim merak ettiğim Nvidia'nın ( ve ATI'nin ) çiplerini yapan TSMC ne diyor bu işe ?


    http://www.theinquirer.net/gb/inquirer/news/2008/07/07/nvidia-meltdown-blame-game

    Onu bilmem de, bu yazıyı okuduktan sonra, nVidia hakkında TSMC'nin bir sonraki üretim sürecinde ne kadar şefkatli olacağı konusunda kuşkuluyum.

    Yazının bi kısmını tercüme edeyim:

    Tedarikçiler nVidia için bir sorun her şeye rağmen, en azından şimdilik. Tedarikçilerinizi böylesine kötülemek tehlikeli birşey, onların nVidia'ya duyduğundan çok, nVidia onlara muhtaç. Bir sonraki nm küçülme üretim sürecinde kim ne kadar kota alacak tartıştıkları sırada ve bu işleme ne kadar para ödeyecekleri (AMD-ATi ve nVidia'nın) , oluşacak sahneyi gözünüzde canlandırabilir misiniz?

    TSMC Planlayıcısı 1: nVidia'ya aylık kaç wafer ayıracağız?

    TSMC Planlayıcısı 2: 40nm üretim süreci ilk başta sıkışık görünüyor, değil mi?

    TSMC Planlayıcısı 1: Evet, gerçekten.

    TSMC Planlayıcısı 2: nVidia'nın, önüne gelene bizim için ... dediği zamanı hatırlıyor musun? O kadar da eğlenceli değildi.
    (Sansürlenen için şöyle demişler inquirer da, [male rooster euphemism][oral suction euphemism]s , cock suckers anlamı çıkıyor buradan)

    TSMC Planlayıcısı 1: O yüzden 4 tane ayırıyoruz?

    TSMC Planlayıcısı 2: 4 bin? Çok değil mi?

    TSMC Planlayıcısı 1: Hayır, dört.

    ---

    Bu eğlenceli yazıyı da tercüme edip koyabilirim aslında.

    İşin bir de notebook üreticileri yönü var.

    Birkaç yıl sonra skandal diye anılacak şeyler olursa şaşırmayın.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi saidakkas -- 4 Eylül 2008; 5:14:44 >




  • Hala anlamadım bişey
  • quote:

    Orjinalden alıntı: viper17

    Hala anlamadım bişey

    bende ama benimki okumaya üşendiğimden olabilir..
  • quote:

    Orjinalden alıntı: Ademsx1
    bende ama benimki okumaya üşendiğimden olabilir..


    Çarmıha germe emoticonu istiyoruz
  • Tercüme güzel olmuş ellerine sağlık.

    Buradan çıkacak sonuç nVidia çipler ölme hattında gidip geliyor. GTX alıp da OC yapmayın . Bu kadar riskli bir durumsa nVidia nasıl yaptı bunu anlamadım. Ya kendilerini katledecekler ya da kullanıcılarını madur edecekler. Ayıp olmuş. CUDA ve PhysX karıştırdı onların aklını. Yoksa böyle bir şeyi nasıl görmezden gelirler.

    Geri çağırırlar belki sattıkları kartları. Gerçi 2 yıl garantı süresi dolunca bir şey yapacaklarını da sanmıyorum ama. Kolay gelsin nVidia...
  • quote:

    Orjinalden alıntı: AndryTR
    Gerçi 2 yıl garantı süresi dolunca bir şey yapacaklarını da sanmıyorum ama.


    Aynen öyle. Kart üreticileri de, notebook üreticileri de, nVidia da sorumluluk almayacak, zaten alırsa milyarlarca dolar zarar eder. Yazının üçüncü kısmını bekleyin.
  • yazının tamamını okuyamadım, çünkü kafam karıştı, direk soruyorum

    nvida kullanıcısı insanların hangi bölümü endişelenmeli, neden endişelenmeli??
  • Galiba yeni nesil nVidia alanların çoğu. Özellikle de OC denemeleri yapanlar. G80 serisi ile başlamış serüven. GTX200 ile de devam etmiş. Yani bu kartlardan birine sahip olanlar iyi soğutsunlar deniyor kibarca. OC yapmasınlar felan

    Valla sabırsızlanıyorum 3. kısım için ne zamana yetişir? (Çeviri yapıyorsun zor iş ama ne yapayım merak ediyorum.) Dayanamayıp kaynağa bile bakabilirim ama sabretmek istiyorum...

    Bu arada başlıkta BÜTÜN 65NM VE 55NM demiş. Çıkacak olanları da söylemişler.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AndryTR -- 4 Eylül 2008; 17:06:43 >
  • Hangi çıkış numaralı ürünlerde hata olduğuna dair yanıt var, ama kartın neresine bakıp anlayacaksınız, anlayabilecek misiniz bilmiyorum.

    Low Tg Namics dolgu kullanılan, 60 C ve üstü çalışan kart sahipleri bilhassa korksun, çünkü uzun vadede görülen electromigration etkisinden önce, mekanik yorulmadan kırılma söz konusu. Kartı 60 C üzerine çıkmayanların electromigrationdan başka korkusu olmamalı. O da çok uzun vadede olur, belki o zamana kadar kartınızın değeri şu anki FX5500 seviyesine düşer. Çok yavaş oluyor dediysem, her şartta yavaş değildir, yukarıdaki yazıları iyi okuyun. Cevabı zor bir soru bu. Yıllar sonra görülür bilanço.
  • nVidia şimdi ne yapmalı?

    Bölüm Üç - Darmaduman


    Charlie Demerjian, 02 Eylül 2008, 9:03


    Dell’e yakın kaynakların söylediğine göre, sorunu bir yıl önce biliyorlardı ve HP de Kasım’dan beri haberdar, o yüzden sorunu teşhis etmek için yaklaşık bir yıl süre geçti, bir çözüm tasarlamak ve test etmek için. Paket mühendisliği işinde olan birden çok kaynağın bize anlattığına göre, bu uygun bir test süreci için yeterliye yakın bir zaman değil, uzun dönemli güvenilirlik çalışmaları şöyle dursun...

    Bu yeni paketleme yöntemi ve materyal takımı olması gerektiği gibi dikkatlice kontrol edilmişe benzemiyor. Çalışabilir ama, ardından yine, çalışmayabilir. Eğer güç dağıtımı hakkındaki değişikliklerin yetersiz olduğu isabetli bir tahminse, birkaç yıl içinde “nVidia’nın kusurlu chipleri skandalı – II” haberleri okuyor olabiliriz.

    Problem ne kadar yaygın? Size G92 ve G94’lerden olduğu gibi, G84 ve G86’lardan da bahsettik. Kullanılan materyaller yönünden bakarsak, görünüşe göre bütün non-R ve non-F (Ara not: R ve F olmayan... ne demekse...) grup numaralı 65nm ve 55nm ürünler kusurlu. Kusur düpedüz kötü chip tasarımı ve yetersiz testlerle birleşen aptalca materyal seçimlerinden kaynaklanıyor. Hataların birleşiminden oluşan hatalar. Bütün hepsi kusurlu.

    Eğer mesele buysa, neden daha fazla kusurlu masaüstü parçalar görmüyoruz? Kolay bir soru... termal baskı. Bağlantıyı kırılmaya götüren iki bileşen var, baskının mikarı, yani sıcak soğuk farkı, ve açılıp kapatılma sayıları, bu da sıcaklık döngüsü. Fırındaki cam fincanlar baskı miktarı, eğilip bükülen çatal da döngü sayısı olurdu burada.

    nVidia’nın 8-K duyurusunu hatırlarsanız, demişlerdi ki:”...müşterinin kullanım tarzı soruna katkıda bulunuyor.” Bununla genel olarak termal döngüden bahsediyorlar, ama bunu ayrıca oyun oynarken veya benzer birşey yaparken oluşan GPU’daki yüksek sıcaklıklara da yorabilirsiniz.

    Masaüstü sistemler genelde günde bir kere açılıyor. Kimisi onları hafta boyunca açık tutuyor, kimisi de gün içinde birkaç kere açıp kapatıyor. Ortalama masaüstü bilgisayar günde muhtemelen yaklaşık bir kerelik sıcaklık döngüsüne sahip.

    Diğer tarafta laptoplar, gün içinde çok defa uyku moduna geçirilip, uyandırılıyor. Eğer sıradan bir öğrenciyi ele alırsanız, uyanır, emaillerine bakar, ders notu almak için üç derse girer, kafeye gider, eve gider, bir iki video izler, ardından uyur, günde 10 güç döngüsünün olması işten değil. Her uyut/uyandır veya oturumu kaydetme döngüsü bir sıcaklık döngüsüdür, bu yüzden düzinelerce kere olması mesele değil.

    Ne kadar çok döngüye sokarsanız, o kadar çok zarar görürler, o kadar çabuk bu kusurlu parçalar ölecektir. Bunu anlamanın iyi bir yolu, her bir kritik bağlantının ömrünü, kırılmadan evvel kaldırabileceği baskıya eşlemektir. Diyelim ki bu sayı 100 AU olsun. Eğer bir açma döngüsü 4 AU değerindeyse, overclocklu bir CPU ile çetin bir oyun seansının değeri 15 eder, bu şekilde bağlantı ne zaman kırılır çıkarabilirsiniz. Hatırlayın, bunlar varsayımsal sayılar... olayın işleyişi burada anlatmak istediğimiz.

    Dell, HP ve diğerleri BIOS güncellemesi ile sorunu giderdiklerini duyurduklarında, işi çok komik hale getiren ise tüm yaptıklarının fanın normalde çalışmadığı anlarda chip üzerindeki termal baskıyı azaltmak olması.Yama olmaksızın fan tam devir çalıştığında, yeni güncellenmiş termal profiller fark yapmayacak. Fanların normalde kapalı veya düşükte olduğu zamanlar, yeni profiller aslında baskıyı dörtten üçe düşürecek. Bu sadece laptopun garanti bitişine kadar bozulmamasını sağlamak için, bu sayede firmalar tamiri için para ödemek zorunda kalmayacak. Ondan sonra, eğer kusurlu chipler yanarsa, bu onların sorunu değil. Bu sorun giderme, aslında pek de bir sorun gidermiyor.

    Sonunda, paketleme mühendisliği ve test konusunda iyice ...p batırdıktan sonra nVidia sorunu örtbas etmek ve suçu başkasının üzerine yıkmak için elinden gelenin en iyisini yapıyor. Görünüşe göre 65nm ve 55nm sürecinde üretilmiş, yüksek kurşun bağlantılı ve/veya düşük Tg değerine sahip dolgulu bütün chipler kusurlu, asıl soru şu, ne kadar defolular ve ne zaman bozulacaklar?

    Şu an bunun için bir yanıt verememekle beraber, nVidia’nın tedarikçileri suçlayan üstü kapalı demeçlerine zıt olarak, kullanılan malzemelerin hiçbirisi kusurlu değil. Hepsi, yapması gereken işi yapıyor, ve reklamı yapılan bütün özelliklerini yerine getiriyorlar. nVidia’nın mühendislik başarısızlıkları parçalar üzerine aşırı yük bindirdi ve bazı hatalar birleşince iki nesli kusurlu yaptı. Tedarikçiler ve taşeronlar tam olarak kendilerine söyleneni yaptı, sadece nVidia onlara yanlış şeyi yapmayı söyledi.

    Bunun hakkında konuşulmaya başlandığında, nVidia kriz yönetimi 101’i beceremedi ve örtbas gösteriyor ki, nVidia tüketicileri umursamıyor, bu sadece onun sonucu. nVidia tam olarak yanlış sebeplerden yanlış şeyi yapıyor ve el altındaki avukatlarla çevirdiği hukuk oyunları, vakit geçirme bir gün nVidia’yı canlı canlı yiyecek.

    En son böyle topluca kusurlu GPU’lar olduğunda, bunu yapan firma aynı nVidia gibi sorun olmadığına dair yeminler etti, forumlar bunun zıttına dair delillerle dolu olmasına rağmen.

    Birkaç hafta sonra, döndüler dolaştılar, bir sorun olduğunu kabul ettiler ve 1.1 milyar USD müşterilerinin zararını gidermek ve davaları savuşturmak için harcadılar.

    Siz bunu Xbox360 kızıl ölüm halkası olarak biliyorsunuz.

    Merak ediyorum da, nVidia neden bu kadar akıllı olamıyor?


    Bölüm üçün ve yazı dizisinin sonu.

    Kaynak

    Not: Verilen bölümlerde tıklanabilir linkler var, meselenin daha iyi anlaşılması için. Tercümesi uzun olur ve vakit yetiştirmesi de zor, o yüzden bilenler okusun diye burada bildireyim.




  • Çanlar kimin için çalıyor?

    Kullanıcıları fazla zarar görmese bari. Para verip de madur olmak çok ayıp olur... nVidia
  • Güzel paylaşım teşekkürler
  • quote:

    Orjinalden alıntı: saidakkas

    Siz bunu Xbox360 kızıl ölüm halkası olarak biliyorsunuz.




    Red ring of death, 3k hatası, ilk xbox360 işlemcilerin hemen hemen çoğunda bu hata vardı ama sanırsam ondaki işlemci ile anakart arasındaki kalitesiz lehimin ısıdan dolayı çatlamasıydı, yada kuzey köprüsünün.Microsoft sanırsam bunları topladı ve military pack olarak piyasaya tekrardan sürdü ama öncekine göre az da olsa yine rrod hatası veriyordu ki microsoft sonuru kökten çözdü ve falcon işlemcisi çıkardı.Soğutması ne kadar verimsiz gözüksede gayet yeterli çalışıyor bunu bizzat 24 saat oynayarak test ettim.gta4 te öyle el yakacak bir ısı yoktu.Xbox tamircileri sanırsam rrod hatasını hava tabancasıyla ısıtarak lehimin ermesini sağlayıp çatlağı kapatıyorlardı yada başke bir yöntemleri var.Havluya sarıp fırına atanlar da vardı ama işe yarıyordu Sonuç olarak microzort adını microsoft a çıkardı ama hala 3k potansiyeli olan konsollar piyasada dolaşmakta...




  • emegine saglık tesekkurler bu makaleyi dilimize kazandırdıgın için........
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.