Şimdi Ara

Yazdığım spor yazısı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
25
Cevap
2
Favori
198
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Herkese Merhaba Arkadaşlar,Kendi bildim bileli her türlü spor dalını izleyen takip eden en ufak detaylarına kadar araştıran biriyim.Türkiyede'ki spor programlarını ve köşe yazarlarını,spor yorumcularını gördükçe yazıklar olsun diyorum adeta,bu adamlar nasıl bu koltuklarda oturuyor diye düşünüyorum.Bende bir spor yazısı yazdım dün boş zamanımda böyle şeylerden keyif alan biri olarak sizlere sunmak istedim yazdım belki okumak isteyen olur diye paylaşıyorum.Ve ek olarak eklemek istiyorum web sitesi olan,köşe yazısı spor yazısı yazacak biri arayan varsa seve seve yardımcı olmak isterim.Umarım beğenirsiniz ve bir nebze faydam olur.

    Not:İmla ve yazım yanlışları olabilir hızlıca yazdığım bir yazı oldu.



    Bazen bir film ya da dizi bile bir spor dalının kaderini değiştirebilir.Futbol bizde de Güney Amerika'da da hala ve çokça sokakların, mahalle sahalarının, plajların apartman boşluklarının oyunu.Bizim ülkemizde bu yeni nesilde biraz azalsada,Şimdinin Barcelonalı futbolcusu,gurur kaynağımız Arda Turan'ında bir zamanlar Bayrampaşa sokaklarında 10 Numaralı Hagi formasını sırtına geçirip,GOOOL HAGİİ diye bağırdığı zamanlar oldu tabikide.Bir ülkede futbol ve tribün kültürünün yerleşmesi zaman alır. Bu sevda naklini ne parayla ne de büyük yıldızlarla 1-2 yılda yapamazsanız.Futbol kültürünün bir ülkede,bir bölgede gelişmesi yıllar alır.Fakat bir kuşak sevmeye başlar ve gelecek nesillerde bu sevdayı devam ettirir.Japon futbol animelerinin başta Tsubasa gelir bu ''güzel oyunu'' sevdirme projelerinde nasıl başrol oynadığını anlatmaya gerek yok sanırım.Japonların bu ''güzel oyunu'' sevdirme projesi sadece uzakdoğuda değil tüm dünyada daha sevilen ve oynanan bir hale getirdi futbolu.

    ABD yani MLS Futbol liginde avrupadaki tüm başarıları kazanmış efsane olmuş futbolcuların bunlara Henry,Gerrard,Beckham,Pirlo,David Villa,Drogba gibi çok sayıda örnekler verebiliriz,Jubile niteliğinde son yıllarını burada geçirdiklerini duymuşsunuzdur,Bunlara ek olarak Amerika'nın cazibesine kapılan Giovinco ve bir dönem Galatasaray forması altında gördüğümüz Giovanni Dos Santos'da son dünya kupasının esaslı takımı haline gelmiş Amerika'nın yolunu tutuyorlar.Amerika dünyanın en güçlü ekonomisi olarak futbol'a da el attı diyebiliriz.Altyapı çalışmaları,kadın futboluna verilen önem vs Avrupa'nın artık futbolda bir rakibi var diyebiliriz.Buna en yakın örnek yaklaşık 1.5 hafta önce gerçekleşen Amerikanın New York Red Bulls forması giyen Matt Miazganın Chelsea'ye 4.5 milyon euro bonservis bedeliyle transfer olması örnek verilebilir.Matt Miazga 20 yaşında ve New York Red Bulls akademisinden yetişip As kadroya çıkan bir oyuncu.Amerikanın önem verdiği ve Avrupaya rakip olabiliceğini düşündüğümüz alt yapı sistemlerinin ilk meyvesi oldu belkide Matt Miazga.


    Gelelim yazımızın başındaki bu ''güzel oyunu'' sevmeye başlayan Uzakdoğu bölgesine,Uzakdoğu denilince aklımıza ilk olarak Çin,Japonya,Avustralya gibi ülkeler gelmekte.

    Avustralya futboluna gelirsek ilk önce Dünya kupalarının gediklisi olan fakat çok da başarılı olamayan orta seviye bir ülke.Futbol da ki efsanelerini sayacak olursak başta Timm Cahill ve Bordeaux'a attığı o efsanevi golüyle hatırlanan Galatasaraylı taraftarların uzun yıllar unutamayacağı ''OZ BÜYÜCÜSÜ'' Harry Kewell gelir.Avustralya Futbol Ligine gelecek olursak,ligde oynayan pek önemli futbolcu yok genelde yerli oyuncular oynuyor ve normal maaşlarla oynuyor,Futbolcuların Avrupada özellikle Türkiye'de ki gibi belkide hiç hakketmedikleri yüksek ücretlere oynamıyorlar.Ligin en önemli belkide 3 oyuncusudan biri Türkiyede Galatasaray formasını giymiş Rahmetli Özhan Canaydın'ın transfer fiyaskolarından biri olan Carrusca.Carrusca'yı hafızası iyi olan ve sıkı Galatasaray takipçisi olanlar hafif kıvırcığımsı saçlarıyla ve sarı kırmızılı önünde avea yazan formasıyla az da olsa hatırlayabilirler.Çünkü Carrusca Galatasarayda sadece 1 sezon kaldı geldiği sezonun sonunda sözleşmesi fesh edildi.Carrusca 15 maçta terlettiği,belkide terletmediği Galatasaray formasıyla 1 gole imza attı.

    Evet gelelim 1.5 milyara koşan nüfusuyla dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin ve onun sadece 12 yıllık tarihe sahip olan Süper Ligine.Çin kulüplerinin futbol ekonomisini bilenler için akıllara ziyan bonservis bedellerini gözden çıkartıp, futbolculara "Kulübünde ne kazanıyorsan iki katı" diyerek baştan çıkarmaları. Yılda 10 milyon Euro'ya Çin'e gidip çabuk sıkılan Anelka ve Drogba çabuk sıkıldılar ve erken geri döndüler.Çin klupleri hem finansal durumları kötü olan klüplere oksijen tüpü aynı zamanda futbolcularıda baştan çıkaran bir oyunbozan.Avrupa'nın en büyük kluplerinden birinde oynayan Chelsea'de oynayan Ramires'in kariyerinin ortalarında Çin'e transfer olmasındaki sebep ne olabilir ki ? Tabikide Londra temsilcii Chelsea'de kazandığının iki katı olması.
    Sevilladan ayrılan Mbia Trabzonspor'a gelmişti bunun sebebi neydi tabikide Sevillada verilen paranın iki katı ve transfer döneminde yaklaşık 4-5 gün önce Çin'e transfer olmasındaki sebep neydi peki? O da Trabzonsporda verilen ücretin Çin'de iki katı verilecek olması.


    Yaklaşık 1 yılda Maaşını adeta 4'e çıkarmış oldu.Çin Ligi 2004de kurulduğun da Ahmet Dursun, Tarık Daşgün ve Semavi Uzun uzaklara futbol oynamaya giden ilk Türk futbolcular olmuş, Ahmet Dursun kısa zamanda pes edip geri dönmüştü. O günlerden sonra Çin'e futbolcu ihraç edemedik ama görünen o ki UEFA'nın finansal kıskacında boğulmak üzere olan tüm kulüplerimiz bir iki yıl içinde Çin'e futbolcu satmak için ellerinden geleni yapacaklar.Ve zaten de yapmaya başladılar Sırasıyla Beşiktaştan Ersan gülüm 7 milyon euro'ya,Galatasaraydan KRAL Burak Yılmaz ise 8 milyon euroya Çin yolunu tutan oyuncular oldu.Peki nerden geliyor bu değirmenin suyu son 5 yılda Çin süperligine ambargo koyan Guanzhou Evergrande'nin adından anlaşılabiliceği gibi sponsoru Dünyanın en büyük şirketlerinden biri olan Evergrande,Paranın kaynakları genelde sponsorlardı.


    Avrupada transfer dönemi bitmesine rağmen Çinde transfer döneminin bitmesine yaklaşık 20 gün var şuana kadar sadece bonservis bedellerine ödenen miktar 400 milyon euro'yu geçti bu rakamın 600 milyon euro'lara kadar ulaşmasını bekliyorum.Takımlar, genellikle dünya çapında tanınmış oyuncuları kadrolarına katarak kaliteyi yükseltti. Böylece ülkede futbola ilgi her sene daha da arttı. Seyirci ortalaması 20 bin kişi dolaylarına ulaşarak statlar Avrupa'daki doluluk oranına yaklaştı. İlginin artmasıyla yayın gelirleri de yüksek seviyelere çıktı. 2015'te yerel kanalların 9 milyon dolara aldığı yayın ihaleleri transferler sonrası önümüzdeki 5 sezon için 1,25 milyar dolara satıldı.Tüm bu yatırımlara rağmen milli takım bazında başarının elde edilememesi en büyük eleştiri konusu oldu. 2002'deki Dünya Kupası'na katılmaları futbollarının zirvesiydi. Ancak Türkiye'nin de yer aldığı grupta, gol bile atamadan turnuvayı tamamladılar. Sonrasında ise hem Asya Kupası'ndaki başarısızlıkları hem de Dünya Kupası'na katılamamaları memnuniyetsizlik doğurdu. Bu sebeple altyapıya yönelik çalışmalar da gerçekleştirildi. Takımların başına da dünyaca ünlü teknik adamları getirerek genç futbolcuları yetiştirme yolu seçildi.


    Çin'in yolunu bu transfer döneminde yolu düşen,Romadan,Madridden,Londradan Pekin uçağına binen yıldız futbolcular arasında Jackson Martinez(42 milyon euro bonservis),Ramires(28 milyon euro bonservis)Gervinho(18 milyon euro bonservis)Guarin(13 milyon euro bonservis) gibi oyuncular bulunmakta.Ülkemizdende Şuana kadar Çin yolunu tutan oyuncular Ersan Adem Gülüm(7 Milyon euro bonservis)Burak Yılmaz(8 milyon euro bonservis)Stephan Mbia(6 Milyon euro bonservis).



    2011 yılında şu anki Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, futbola dair 3 hayalini açıklamıştı: “Çin Dünya Kupası’na katılsın. Çin, Dünya Kupası’nı düzenlesin. Çin, Dünya Kupası’nı kazansın.” Çin futbolu, Başkan Jinping’in futbola yüzünü çevirmesiyle iyimserliğin yavaş yavaş hakim olmaya başladığı bir döneme girdi. Öncelikli hedefleri; genç oyuncuları geliştirmek için daha fazla çaba sarf etmek ve profesyonel kulüplerle okul takımları ve amatör ekiplerin entegrasyonunu sağlamak.Çin Futbol Federasyonu’nun yaptığı hamlelerden birisi de ligdeki her takımın 17 yaş altı ve yedek takımının olması zorunluluğunu getirmek oldu. Bundan da önemlisi Milli Eğitim Bakanlığı da futbola el atarak önemli kararlar almakta. 2017’ye kadar lige oyuncu sağlamak amacıyla okullarda 20 bin yeni saha açılacak. Bu sayede 100 bin yeni oyuncu yaratmayı amaçlıyorlar. Ayrıca futbol 2016’da üniversitelere giriş sınavında bir seçenek haline gelecek. Bundaki amaç futbolu eğitim planının bir parçası haline getirip futbola soğuk bakan ve çocuklarının futbolla ilgilenmesini istemeyen ailelerin düşüncelerini az da olsa değiştirebilmek.


    Umarım ülkemizdede Çin'de uygulanmaya başlayan futbol eğitimi ve altyapısı başarıyla yerleştirilebilir.Fakat suanda ülkemizde bunu tek yapmaya Çalışan Altınordu Futbol Klubü.Altınorduya sonraki yazımda yer vereceğim.Unutmayalim ki şuan ki gurur kaynağımız Arda Turan'da zamanında Bayrampaşa kaldırımlarında top oynayan sonrasında Bayrampaşadan Galatasaray'a(22 yaşında kaptan) ordan Atletico Madrid'e ve son olarakta Barcelona'ya kadar yükselen bir oyuncudur.Vatanımıza milletimize böyle evlatlar böyle sporcular gerekmektedir.Son olarak Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün sözleriyle yazımı bitiriyorum;

    Sporda başarılı olmak için bütün milletçe sporun niteliği ve değeri anlaşılmış olmak ve ona kalpten sevgiyle bağlanmak ve onu vatani görev saymak gerekir.







  • kimsemi okumadı up
  • Paragrafların ilk cümlelerini okudum hocam eline sağlık güzel yazmışsın da cesareet edip içini okuyamadım
  • quote:

    Orijinalden alıntı: HasanNm

    Paragrafların ilk cümlelerini okudum hocam eline sağlık güzel yazmışsın da cesareet edip içini okuyamadım

    Hocam devamı Amerika-Avustralya ve en sonundada bolca Çinde futbol için yapılan gelişmeler Çindeki ekonomi ve futbol tarzı işliyor.En sonda ufak Türk futboluna dokundurdum



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AbsentR -- 10 Şubat 2016; 19:52:47 >
  • okumadım okuyan var mı temiz mi

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • belki küçük tv kanallarına felan spor yorumcusu olarak başvuru yaparsanız(bilmiyorum öyle bir alım var mı yok mu) ilerleyebilirsiniz fakat bütün işinizin bu olması gerekiyor yani mesleğiniz ne onu da bilmiyorum. Hayatınız spor olursa ntv spora bile girersiniz yani. olmadı gazete. gazete de iyi bi başlangıç olabilir. İnternet siteleri de olablir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Nobel Adayı -- 10 Şubat 2016; 19:54:52 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: HasanNm

    belki küçük tv kanallarına felan spor yorumcusu olarak başvuru yaparsanız(bilmiyorum öyle bir alım var mı yok mu) ilerleyebilirsiniz fakat bütün işinizin bu olması gerekiyor yani mesleğiniz ne onu da bilmiyorum. Hayatınız spor olursa ntv spora bile girersiniz yani. olmadı gazete. gazete de iyi bi başlangıç olabilir. İnternet siteleri de olablir.

    Öğrenciyim öncelikle ve bu alanla ilgili hiçbir zaman yönelmede bulunmayı düşünmüyorum.Çünkü ülkemizde daha çok torpille insanların biryerlere gelebildiğini düşünüyorum.
  • buna bi cevap veremem ama en azından internet veya gazete yazılarında küçük bi köşen olabilir bu gidişle. Hobi olarak para kazanırsın işte fena mı?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: HasanNm

    buna bi cevap veremem ama en azından internet veya gazete yazılarında küçük bi köşen olabilir bu gidişle. Hobi olarak para kazanırsın işte fena mı?

    Zaten hedefim o işin parasında falanda değilim ben yıllardır takip etmekten zevk alan biriyim.Ve çoğu spor yazarından,yorumcusundan(Türkiyedekilerden) daha çok bilgim olduğunu düşünüyorum.İşin içine parada girerse tabiki dahada iyi olabilir fakat belirli bir özgeçmişi olmayan birinin küçük internet sitesi dışında bir yerde yazabiliceğini düşünmüyorum maalesef.
  • KÜçük bi internet sitesini küçümseme. Oradaki yazıların beğenilirse yavaş yavaş büyürsün zaten. Mutlaka okuyanlar oluyordur onları da
  • quote:

    Orijinalden alıntı: HasanNm

    KÜçük bi internet sitesini küçümseme. Oradaki yazıların beğenilirse yavaş yavaş büyürsün zaten. Mutlaka okuyanlar oluyordur onları da

    doğru söylüyorsunuz,forumdada beni bir yerlere yönlendirebilecek varsa göreve seve seve hazırım
  • Ve malesef o kişi ben değilim. Ben sadece gaz vermeye geldim. Gaz derken Potansiyelin var yani bana göre troll değilim yani
  • quote:

    Orijinalden alıntı: HasanNm

    Ve malesef o kişi ben değilim. Ben sadece gaz vermeye geldim. Gaz derken Potansiyelin var yani bana göre troll değilim yani

    Tesekkur ederim
  • up
  • Eline sağlık dostum

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • son cümle olmamış vatani görev ne alaka? birde Türk futboluna dokundurdum demişsin dünyada bir sürü ülkede daha Türkiye'deki gibi askerlik bile vatani görev değilken Türkiye'ye böyle saçma bir laf etmen olmamış.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: 11numara

    son cümle olmamış vatani görev ne alaka? birde Türk futboluna dokundurdum demişsin dünyada bir sürü ülkede daha Türkiye'deki gibi askerlik bile vatani görev değilken Türkiye'ye böyle saçma bir laf etmen olmamış.

    Son cümle Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün bir sözü,Benim burda belirtmek istediğim Çin başbakanın yaptıkları ve hedefleriyle bizdeki durumu karşılaştırdım.
  • Kardeş işkur var mı sizin orada?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: AbsentR

    quote:

    Orijinalden alıntı: 11numara

    son cümle olmamış vatani görev ne alaka? birde Türk futboluna dokundurdum demişsin dünyada bir sürü ülkede daha Türkiye'deki gibi askerlik bile vatani görev değilken Türkiye'ye böyle saçma bir laf etmen olmamış.

    Son cümle Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün bir sözü,Benim burda belirtmek istediğim Çin başbakanın yaptıkları ve hedefleriyle bizdeki durumu karşılaştırdım.

    o zaman tamam son paragrafta dokundurdum diyince sadece son paragrafı okudum öncesinde yazıyomuş.
    ama çok ve kullanıyorsun.rahatsız ediyor.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Düşünen Türk

    Kardeş işkur var mı sizin orada?

    sanırım var
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.