Şimdi Ara

Yaşadığınız Teknik sorunlar ve Merak ettikleriniz!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
312
Cevap
2
Favori
18.446
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Merhaba...

    Buraya Ses ve görüntü sisteminizle ilgili olarak Yaşadığınız Teknik sorunlar ve Merak ettikleriniz hakkında yazabilirsiniz!

    Hepsine cevap vermeye çalışacağım...

    Saygılar...



  • Peki, eğer bu konuda iddialıyım diyorsanız size çok genel ve hemen herkesin yaşadığı güncel bir sorun ileteyim.
    Bazı ses sistemlerinde evdeki lamba açılıp kapandığında (genelde floresan lamba olur) veya klima tarzı bir alet çalışıyorsa uydu ve sub'dan kısa ve ani olarak pop veya dup diye bir ses gelmekte.
    Bunu tamamen ortadan nasıl kaldırırız?
    (güç kaynağı veya topraklı priz kullanın demeyin, her ikisi de olduğu halde bu ses yine çıkıyor diyelim.)
  • Hemen cevaplayım. Memnuniyetle.

    Türkiye de ki çoğu binada eskiden beri süregelen alışkanlıktan dolayı binanın ana panosunda elektrikçi tarafından nötr'le+toprak paralel olarak köprülenir. Dolayısı ile sizin topraklı priz diye kullandığınız toprak hattı gerçekte yoktur. Hatta voltmetre ile ölçtüğünüzde de bu sorunu tespit edemezsiniz. Çünkü Nötr ile toprak paralel bağlıdır. Veya Hiç bağlı değildir. Bu çok büyük bir hatadır! ama maalesef çoğu elektrikçi bunu bilmez veya pek önemsemez. Bu böyle durumlara nötre üzerinden geri dönen faz kaçakları gerçek toprağa akamaz ve sonuçta elektrikteki ani sinüs piklenmesi sizin cihazının voltajına geri akar ve bu da o meşhur çıt sesi olarak kolonlarınızdan gelir.

    Aslında en iyi topraklama stili 1 mt x 1mt ebatlarında olan bakır oranı çok yüksek olarak imal edilmiş topraklama levhası ile kobalt, kömür, kaba tuz ve kum karışımı ile yapılan topraklamadır. Bu durum da yalıtım ve fazın kaçak akışkanlığı mükemmel bir şekil de toprağa iletilerek çok daha temiz ve dalgasız toprak elde edilir.

    Hi-End cihazlar da son zamanlar da bu sorunu kökünden çözmek için cihaza toprak girişi tamamen kaldırılmış ve regüle devrelerinde ki kondansatörler binlerce pikoforat gücüne çıkartılarak daha saf ve temiz voltaj girişi sağlanmaya çalışılmıştır. Mesela 33.000 Pf veya 28.000 Pf gibi. Eğer kullandığınız anfi de Regüle devresinde ki kondansatörler 16.000 Pf'ın altında ise ve kullandığınız toprak hattı dediğim gibi bağlıysa bu sorunu çok normal olarak yaşarsınız.

    Aslında bu sorun radyo dinlerken veya kalitesiz Dvd player ile herhangi bir cd çalarken daha fazla hissedilir Aynı devre yapısı Dvd çalar veya Cd çalarlarda da geçerlidir. Hi-End Cd çalarlar da kabin ebatları sırf bu yalıtım kondansatörleri ve dış yalıtım kaplaması yüzünden normal Dvd veya Cd çalarlardan daha kalındır.

    Heleki ses sinyalini bilgisayar üzerinden taşıyorsanız bu sorun çok bariz ortaya çıkar. Çünkü bilgisayar kasasında nötr dönüşü toprak hattına akıtılarak sıfırlanma mantığı ile çalışır. Toprak yoksa da bağlanan cihazlara akıtılır.

    Kısaca şunu söyleyeyim Gerçek toprağın bağlı olup olmadığından şöyle emin olabilirsiniz. Eğer köprü olarak bağlı değilse, ve toprak hattı gerçekten varsa, Nötr ile Toprak arasını ölçtüğünüz de 1 volt bile akım varsa, toprağınız da sorun var demektir. Ama 3 volt'a kadar müsaade vardır.

    Sizin sorunlarınızın cevabı ve çözümü kesin olarak bu yazdığım yazıda.

    İşte sizin tabir ettiğiniz gibi hemen herkesin yaşadığı sorun ve çözümü budur! Çözemeyen olursa tekrar yazsın yardımcı olayım.


    Saygılar...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest -- 3 Mart 2006; 10:21:41 >




  • quote:

    arkadaşa ilk kapak olmuş


    arkadaşım bu ne demek şimdi. daha düzgün konuşalım.

    @teknika bu arada çok tekik terimler kullanarak cevap vermişsin.
    quote:

    Türkiye de ki çoğu binada eskiden beri süregelen alışkanlıktan dolayı binanın ana panosunda elektrikçi tarafından nötr'le+toprak paralel olarak köprülenir. Dolayısı ile sizin topraklı priz diye kullandığınız toprak hattı gerçekte yoktur
    şimdi elektrikçi bizim binanın ana panosunda nötr le + toprak paralel olarak köprülemişse bizim yapabilceğimiz bişey yokmu? yani gidip bu işi kökten çözmek için apartman yöneticisi ile konuşup elektrikçi mi çağırmak gerekiyor. evimizde kullanacağımız ups bir güç kaynağı gibi bişeyle bu sorun çözülmezmi? cevap için şimdiden teşekkur ederim




  • Ups toprak hattını sönümleme işlemini yapmaz. Hatta toprak hattı sorunu olan yerde Ups bile arıza yapabiliyor. Ups sadece ani voltaj iniş ve çıkışını düzenler ve elektreik kesildiğinde kısa bir süre daha voltaj verir. Görevi budur! Ama toprak hattını kesinlikle sıfırlamaz!

    Ayrıca ses sistemlerinde Line interractif tipi Ups de hiç bir işe yaramaz. İlla kullanacaksanız bile, On line tip yani her zaman akü üzerinden voltaj gönderen Ups kullanmanız gerekir. Çünkü diğer Ups'ler, normalde gelen elektriği süzüp düzenlemeye çalışır, elektrik sıçramalarında(piklenmelerinde) belli bir mili saniye içinde akülere döner ve bu da ses sistemine ve sese ciddi zararlar verebilir.

    Sadece kendinize özel topraklama da yaptırabilirsiniz. Bahçeye 1.5 Mt'lik bir topraklama çubuğu çaktırın ve bunu içi çok damarlı 4'lik veya 6'lık bir kabloyla bilgisayarınızın prizinin toprağına ve ses sisteminizin şasesine kadar getirin ve bağlayın. Göreceksiniz çok iyi sonuç alacaksınız! Ses bile inanılmaz derece de düzelecek ve kalite artacak. Dediğim gibi en iyisi levhadır aslında ama bu da çok iyi iş görecektir.




  • quote:

    Sadece kendinize özel topraklama da yaptırabilirsiniz. Bahçeye 1.5 Mt'lik bir topraklama çubuğu çaktırın ve bunu içi çok damarlı 4'lik veya 6'lık bir kabloyla bilgisayarınızın prizinin toprağına ve ses sisteminizin şasesine kadar getirin ve bağlayın


    ben 5. katta oturuyorum. bu benim için biraz zor olcak. ama yazlıkta bunu denicem gerçekten merak ettim bakalım nasıl daha iyi olucak. cevap için saol
  • @Teknika

    bir arkadaşın audigy 2 zs ses kartını 5.1 av receiver bağladık.Digital bağlantıda sorun yok.Yani dolby dijital ve dts filmleri gayet güzel izleyebiliyorız.Ama anolog bağlantıda sorun var.Biliyorsun ses kartının arkasında 3 tane stereo anolog çıkış var.receiver ın arkadında ise jak şeklinde girişler mevcut.Uygun kablolarla( bir tarafı stereo diğer tarafı ikili jak) bağladık.Ses kartını 3 tane stereo çıkışı;
    1-sağ ön,sol ön
    2-sağ arka, sol arka
    3- center ve subwoofwer şeklinde.

    Tüm bağlantıları yaptık.Yani bağlantılarda kesinlikle sorun yok.Ama subwoofer dan çok az ses geliyor.Aktif sub ın sesi sona kadar açık olsa bile bass sesi çok az.Bunun nedenini açıklayabilirmisin lütfen?
  • Bu da yine pek çok kişinin yaşadığı ve merak ettiği bir sorundur.

    Basitçe ve teknik terim kullanmadan anlatmaya çalışayım!

    Bilgisayar ses kartlarında ki Ön preamplifikatör katı devreleri Normal ev anfilerinin standart preanfi girişlerine sinyal göndermek üzere tasarlanmaz.

    Çünkü Normal ses amplifikatörleri, preampli girişlerini deck sistemlerin standardı olan sinyal giriş seviyesine göre ayarlar. Zaten pek çok anfi ile bilgisayar bağlantısı arasında bu sorun da bu yüzden yaşanmaktadır. Yani bilgisayardan anfinizin girişlerine bağlı olan sinyal girişi olması gerektiğinden daha zayıf gelmektedir. En basitçesi bu.

    Digital bağlantı da bu sorunun yaşanmamasının sebebi sinyallerin analog sinyalle değil digital anahtarlama yöntemiyle gönderilmesidir. Bu durumda da preanfi uyuşmazlığı sorunu olmamaktadır.

    Peki bu sorunu nasıl giderebilirsinize gelince;

    Dikkatinizi çektiyse çoğu yeni model anfide özel olarak sadece bilgisayar bağlantısı için girişler mevcuttur. Bu girişler işte bu durumda olması gerektiği gibi ayarlıdır.

    Ayrıca yine yeni model çoğu anfi de Usb veya 1394 frimware (yada diğer adıyla İlink, s400) bilgisayar bağlantısı üzerinden pc ses sinyali girişi sağlanabilmesine olanak tanınır.

    Bazı bilgisayar ses kartlarında da bu devreler zaten preanfi katı çıkışları itibariyle buna göre ayarlıdır. Ama bu ses kartının kalitesinin bir göstergesi değil üreticinin tercihine bağlı olan bir seçimdir.

    Peki hiç biri yok nasıl olacak bu iş;

    O zaman ses kartınızın menüleriyle, anfinizin ayarlarıyla oynayak bu sorunu minimuma indirmeye çalışacaksınız. Bir de Cd, Dvd, Aux girişlernin hepsi belli sinyal girişine göre ayarlıdır. Siz de bu girişleri değiştirerek deneme yanılma yoluyla nispeten daha iyi sonuçlar alabilirsiniz! Bir de unutmadan windows'dan da hoparlör düzeni seçeneklerini kontrol edin 2.0, 2+1, 4+1, 5+1 hoparlör düzeni gibi ayarları da değiştirmek farklı sonuçlar elde etmenize yarayacaktır.

    Anfinizin marka ve modelini bilmiyorum ama anfinizin menüsünden de desibel kazanç ayarlarını yükseltebilirsiniz. Subwoofer'in.

    Saygılar. İyi Formlar...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest -- 3 Mart 2006; 11:25:24 >




  • teknika

    Açıklayıcı bilgilerin için çok teşekkür ederim.Ses kartları için özel üretilmiş anfiler var diyorsun.Bir av receiver modeli söyleyebilirsen çok sevinirim
  • Şu an bir çok anfinin standart özelliklerin de var bu. Mesela Onyo 803, Denon 3806, Pioneer 1014, 1015, x2, x4, x6, Yamaha 657 ve benzeri gibi onlarca anfi de var bu özellik. Ya da ayrı bir preanfi katı da kullanabilirsin ama değmez bence. Bir de bu soruna pek kafanı takma bence çünkü en uygun yol bilgisayar, anfi bağlantısı için digital bağlantı türü.

    Yardımım olabildiyse ne mutlu.

    İyi formlar, Saygılar...
  • quote:

    Bir de bu soruna pek kafanı takma bence çünkü en uygun yol bilgisayar, anfi bağlantısı için digital bağlantı türü

    ama dijital bağlayınca oyun ve müziklerde tüm speakerlardan ses gelimiyor.Daha çok ön spekaerlardan ses geliyor.
  • Dedim ya bu sorunu windows hoparlör yerleşimi ve efekt bölümünden ayarlayabilirsin. Bir de anfinin menüsü ve ayarları buna müsaitse her kanalın desibel seviyesini farklı ayarlayarak bu sorunu nispeten halledebilirsin!
  • quote:

    Orjinalden alıntı: teknika

    Bu da yine pek çok kişinin yaşadığı ve merak ettiği bir sorundur.

    Basitçe ve teknik terim kullanmadan anlatmaya çalışayım!

    Bilgisayar ses kartlarında ki Ön preamplifikatör katı devreleri Normal ev anfilerinin standart preanfi girişlerine sinyal göndermek üzere tasarlanmaz.

    Çünkü Normal ses amplifikatörleri, preampli girişlerini deck sistemlerin standardı olan sinyal giriş seviyesine göre ayarlar. Zaten pek çok anfi ile bilgisayar bağlantısı arasında bu sorun da bu yüzden yaşanmaktadır. Yani bilgisayardan anfinizin girişlerine bağlı olan sinyal girişi olması gerektiğinden daha zayıf gelmektedir. En basitçesi bu.

    Teknika pardon.
    Dostum ben burada alıntıya katılamayacağım. sinyal seviyesine gelelim. bilgisayardan amfinin girişlerine gelen sinyal PC'de min. yapılmamışsa -ki yapılmışsa mevcut olan sinyalde zaten pre olan sistemde az çok yeterlidir- gelen sinyal fazladır. yani amfi veya alıcının giriş hassasiyetinin fazla bir önemi kalmıyor. ki burada çok önemli nokta PC veya pre amfiden gelen sinyalin tümleşik amfinin -veya av alıcı, hazır 5.1set- kabul ettiği sinyal hassasiyet düzeyinden çok daha yüksek voltaj gelmekte. voltaj burada kısıtlanır (veya kısıtlanmaz doyum(saturasyon) meydana gelir ve kesim(clipping)ile kendini gösterir) ve tümleşik amfide pre katında yeniden güçlendirilip power katına gönderilir.

    eğer ki çıkışların en azından güçlü power amfi için -pc , deck kaynak;- sinyalin zayıf geldiği öneriliyorsa doğrudur.
    quote:

    Orjinalden alıntı: comastico

    @Teknika

    bir arkadaşın audigy 2 zs ses kartını 5.1 av receiver bağladık.Digital bağlantıda sorun yok.Yani dolby dijital ve dts filmleri gayet güzel izleyebiliyorız.Ama anolog bağlantıda sorun var.Biliyorsun ses kartının arkasında 3 tane stereo anolog çıkış var.receiver ın arkadında ise jak şeklinde girişler mevcut.Uygun kablolarla( bir tarafı stereo diğer tarafı ikili jak) bağladık.Ses kartını 3 tane stereo çıkışı;
    1-sağ ön,sol ön
    2-sağ arka, sol arka
    3- center ve subwoofwer şeklinde.

    Tüm bağlantıları yaptık.Yani bağlantılarda kesinlikle sorun yok.Ama subwoofer dan çok az ses geliyor.Aktif sub ın sesi sona kadar açık olsa bile bass sesi çok az.Bunun nedenini açıklayabilirmisin lütfen?


    soruya geleyim comastico swoofer'ın pre out çıkışı ''on'' yaptığından emin misin?




  • cantan
    ilgin için teşekürler.evet swoofer pre out on konumunda.yani bağlantı ve ayarlarda kesinlikle sorun yok.Bir de olayı x-fi ses kartı ile deneyeceğiz.Bakalım durum değişecekmi?
  • teknika daha once sordugum bi soru icin cevap verirsen topic te sevinirim.
    http://forum.donanimhaber.com/m_6015257/tm.htm
  • merhaba,

    samsung ht-ds 100 sinema sistemi var evimde,fakat divx oynatmıyor makine,bende yeni bir samsung dvd player alıcam divx oynatan.. bu ses sistemi o makinaya uydurulabiliyormuş,alıcağım yer öyle söyledi. fakat daha önce de teknosa da bu ses sistemi sdce sizin dvd playerla çalışır demişlerdi. benim de kafam karıştı. bir bilgisi olan varsa çok acil yardım etsin
    çok teşekkürler
  • cihazın arka çıkışları neler?
  • @teknika, soruma yazdığın cevapta bu sorunu gidermek için tam olarak ne yapılacağını elektirk-elektronik dilindeki teknik terimleri anlatmadan bizim anlıycağımız dilde anlatırsan anlarız sanırım. Çünkü ben gidip "1 mt x 1mt ebatlarında olan bakır oranı çok yüksek olarak imal edilmiş topraklama levhası ile kobalt, kömür, kaba tuz ve kum karışımı" nı kolay kolay hazırlayamam gibi geliyor.
  • Bir eletrikciye giderseniz bu topraklama işini halldecektir.Ben geçen sene yaptırdım.Bana maliyeti 100 ytl oldu
    quote:

    Orjinalden alıntı: Wolverine

    @teknika, soruma yazdığın cevapta bu sorunu gidermek için tam olarak ne yapılacağını elektirk-elektronik dilindeki teknik terimleri anlatmadan bizim anlıycağımız dilde anlatırsan anlarız sanırım. Çünkü ben gidip "1 mt x 1mt ebatlarında olan bakır oranı çok yüksek olarak imal edilmiş topraklama levhası ile kobalt, kömür, kaba tuz ve kum karışımı" nı kolay kolay hazırlayamam gibi geliyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi comastico -- 4 Mart 2006; 0:47:22 >
  • Haklısın o da en fazla maaliyet hemde! Ama çok önemli bir ihtiyaç!



    quote:

    Orjinalden alıntı: comastico

    Bie eletrikciye giderseniz bu topraklama işini halldecektir.Ben geçen sene yaptırdım.Bana maliyeti 100 ytl oldu
    quote:

    Orjinalden alıntı: Wolverine

    @teknika, soruma yazdığın cevapta bu sorunu gidermek için tam olarak ne yapılacağını elektirk-elektronik dilindeki teknik terimleri anlatmadan bizim anlıycağımız dilde anlatırsan anlarız sanırım. Çünkü ben gidip "1 mt x 1mt ebatlarında olan bakır oranı çok yüksek olarak imal edilmiş topraklama levhası ile kobalt, kömür, kaba tuz ve kum karışımı" nı kolay kolay hazırlayamam gibi geliyor.






  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.