Şimdi Ara

Yaptıklarım ve Tavsiyelerim (mf3 hariç sayısallar)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
80
Cevap
53
Favori
7.799
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Yüksek hedefli 12. sınıflar ve idealleri için bir yılını daha test kitaplarıyla geçirmeye karar veren adaylar; birçok bölüme göre yeterli birçoğu için de yetersiz olan derecemi nasıl elde ettiğimi, buna yakın hedefi olanlar için faydalı olduğunu düşündüğüm için sizlerle paylaşmak istedim.

Kullandığım kitapları, günlük çalışmamı, çalışmamı nasıl yaptığımı, nelere dikkat edip meyvesini topladığımı ve hangi sorunları halledemeyip pişman olduğumu okuyacaksınız. Bu kadar intro yeter deyip başlıyorum.

9 10 11 ve Mentalite

Öncelikle mf4 527,6 yaptım diye yazacaklarım herkes için yeterli olmayabilir. Dikkat etmeniz gereken en mühim şey benim lise boyunca yatmamış olmamdır. Lise 1de çok iyi olmasam da lise 2 ve 3 te birer arasınıf kitabı fizik matematik geometri olmak üzere bitirip 12ye yük bırakmamaya özen gösterdim. Bunları yaparken asla ve asla hayatı ıskalamadım. Size şu kadarcık yaşıma rağmen söyleyebileceğim en önemli şey olayı abartmamanız olacaktır. Hiçbir şeyi abartmayın. kız olur oyun olur ders olur. Her şeyin yettiği yeri bilin. Yeterli düzeyi aşmanızdan itibaren çözdüğünüz her fazla ve gereksiz soru sizi daha büyük beklenti ve strese sokar.

12ye başlarken hedefi çok yüksek tutmadım. Hedefim kontrol ve ya uçak gibiydi(ing) (itü) kendime çalışabileceğim kadar çalışacağımı ama buralara gidersem gayet tatmin olacağımı söyledim. Bu beni kötü geçen denemelerde "abov acaba 3bine giremeyecek miyim?" demekten korudu. İyi geçen denememde zaten o netlerle uçak ve kontrolün üstünde olduğumu bildiğim gibi biraz kötü geçse dahi zaten buralara girebilecek olmanın verdiği rahatlamayla 0 konsanstrasyon ve inanç kaybıyla çalıştım. Kendimi baskı altına asla sokmadım. Bunda ailemin de şahane katkısı oldu tabii ki. Ailemi özellikle annemi beni umursamaması yönünde tembihledim ve sınavın büyüklüğünün farkında ama değilmiş gibi davrandım hep. asla gözümde büyütmedim. Resmi sınavlarda hep denemelerden yüksek yapmamın nedenlerinden biri bu.

11 yazında hiçbir şey yapmadım dersaneye kadar belirteyim. İlk denemem 350 puan gibi bir şeydi
    YGS çalışma süreci, ortamı

Önceleri 1-2 aylık program yapmayı denedim, evet tabii ki olmadı. Sonra 1 aylık, sonra haftalık. Olmuyordu ben de belli bir tarih koyup (atıyorum 5 gün sonrası) o güne kadar şunları bitiricem dedim. Ne günü ne saati yazıyordu ne çözülecek şeyler, Yalnızca konunun adı. Ygs'ye kadar oldukça dağınık çalıştım. Bu kişiden kişiye değişir tabi ama ygsye çok düzen nizam dsiplinle çalışmanız gerekmiyor, konuları bir şekilde bitirip (ayrıntı olmadığından ka kaynağı çok fark etmez) denemeye abanmak aksi iddaa edilemeyecek kadar mantıklı. LYS de daha farklı şeyler söyleyeceğim ama ygs ye çok çalışmayın bir çok eksiği denemede fark edip çalışmak bile oturup ka ve örnek sorularda boğulmaktan faydalıdır. Bol pratik ve forumda tavsiye edilen denemeleri çözmeye bakın. Neler çözdüğüm aşağıdadır. YGS ye çok yakın bir tarihe kadar kendimi hiç disipline edememiştim ama sonra adam olabildim bu yüzden asla "lan 2 aydır bir *** yemedim ders adına, gitti üni hayalleri" diye triplere girip beni deli etmeyin, kalın kitapların hakkını verecek bir sınav değil bu. boş geçirdiğiniz her gün sizi üniden uzaklaştırmaz, üni için geri kalan vakitte daha yoğun çalışmanız gerektiği anlamını taşır.

350lerle başlayan macera 470+ lere kadar yükseldi. Fakat sınavda kontrolü bir ara yitirmem ve meşur paragraflar yüzünden ancak 457 oldu. sıralama 4600 ve 3900dü

LYS çalışma süreci ve zihin

Acı kısım bu olsa gerek. ygs deki pratiğin önemi ve ka nın kıymetinin çok da olmadığı laflarım lys de geçerli değil. Asıl sınav olan lys için mental olarak tamamen bu sınava odaklanabilmiş olmak şart. Ne yapıp edip aklınızı sadece bu sınavla meşgul hale getirin. Bu asosyal bir tatak tip olmanız anlamına gelmiyor. Okulu geyik yaparak değil gerekirse hocadan gizli soru çözerek dergi okuyacak gerçirdiğiniz vakit çıkışta cafede bir çay, bir pes, doğum günü olur 2 bira, moda sahilde viski , sevdiğiniz grubun konseri vs vs vakit ayırabilirsiniz. Ama ertesi gün çok fazla çalışmak koşuluyla.
    Geyiği geçelim.Lys en önemli şey en az 2 tane kaledir. Benim matematik ve fizikti. Önceden eksiğimin pek bulunmadığı son sınıfta rahatça direk sorulara daldığım, artan vakti diğerlerine harcayabildiğim iki kale. Bu iki kale size 12. sınıfta kale derslerinizde sadece 12. sınıf konularınızı öğrenmenizin gerekmesiyle delicesine artan vakit yaratır.

12 ye kadar eksiksiz getirdiğim matımın meyvesini öyle bir yedim ki sayın seyirciler. İşte beni kurtaran bu oldu. Aldım celal aydın ve finali türev integral yardırdım ve sınav anındaki kendime güvenimle 50 çok zor olmadı 2 tur kontrol için vakit de arttı.

Çok da iyi olmadığım geometrim son sene üzerine en çok düştüğüm derstir belki de hep tırstım onu önemsedim ciddi yaklaştım. Analitik için ekol hoca, soru çözümü için femset ve karekök kullandım.29 net zor da olsa geldi.

Fizik için dediğim gibi daha çok tekrar şeklinde geçti bu sene eksiğim yoktu eski pek senelerden. Palme den sadece çözmem gerekenleri çözdüm. Tekrar söylüyorum asla fazla çözmedim. İş güç enerjiden 19 test vardı sanırım onun hepsini çözen adamdan bir şey olmaz, manyak mısın birader ? Çıkması muhtemel soruları tanıdığınız an az soruyla çok iş yapabilirsiniz demektir. Güzel kitap seçin bu yüzden. Çıkabilecek sorular size göz kırpar, onlarla ilgilenin ve benzer iki soruyu kaçırırsanız korkun onlardan direk hocaya koşun. fizik böyle bir ders ve kısa yolu bol, yorumu bol bir ders.
    Formül ezberini çoooook düşük miktarda tutun. Formülleri takla attırmaya mutlaka alışın bu da sizi psiklojik açıdan rahatlatır. 2 formülden kalan 10 formülü çıkarabiliyor ve soruda hangisi kullanılmalı kolayca kestirebiliyorsanız. 25+ inanın çok kolay. işte ben 28,75 imi bunlara borçluyum

Kimya için fem simetriye sonsuz teşekkürler. Çok harika bir tempoyla ygsden sonra patır patır bitirip peşinden kitaptaki gayet yeterli testlerle (soruları gayet çıkacak soru düzeyindedir) pekiştirdim. Ardından daha çok denemelerde tekrar oldu. Organik kimya için palme oranik soru kitabı bitirdim. 30 net oldu. Organik için fiziktekini andıran bir tavsiye: Tepkimeleri birbirinden çıkarın, kademeleri kavrayıp tepkimeyi kendiniz yazmayı deneyin ve bir tepkime tersiyle birlikte belki 3-4 yerde karşınıza çıkabileceğinden kısaltmayı ihmal etmeyin, çok ezber isteyen bir konu gibi dursa da inanın sadece bir biodaki dolaşım ünitesi tek başına daha fazla ezber istiyor Organikte sürpriz azdır eğer hedefiniz full değilse hocanızın "burası önemli" diye belirttiği yerleri bilerek bile en fazla 2 boş bırakırsınız.

Biyoloji. Benim zayıf halkam ve nefret ettiğim ders olduğu için tempomu düşürmesin ve beni dersten soğutmasın diye, puanı da az etkilediğinden çok az çalıştım. Yarıyıl tatiline kadar simetriden 1-2 başlık bitmişken yarıyılda sistemlere kadar günlük 3 saat civarı çalışmayla geldim. "eğer bir dersten hedef düşükse: her konuda kulak dolgunluğun olsun ve işaretlerken cesur ol" lafıma istinaden tekrarı az tuttum Testi çok az tuttum denemerde sıka sıka 15-16 ila 25 arası gidip geliyordum şans ve bildiğim yerden gelmesi değiştiriyordu. Sonra okul sınavları için mühim sistemlere abanma derken belli bir düzey tutturdum. Biyolojiye az çalışmak benim yaptığım en doğru hareketlerden biriydi. Çok fazla vakit artırdım ve stresi çok azalttım. Oh canıma değsin. 25 net

Lys için söyleceğim en mühim şey kalenizin olması gerektiği, ygsden önce en azından minikçe başlamış olmanız gerektiği, ezbere alternatif yollar bulmanızın ve gereksiz derse çok fazla çalışmamanızın zihninizi çok ferah taze açık tutacağı gerçeğidir. Mf 4 için mat geo fizik te bilmediğiniz konu gözden çıkardığınız bir başlık olmamalı ve eğer 10 konuyu çok baba kavramak varken 15 konuyu yeterince bilmeyi seçebilmişseniz vaktiniz darken, sizden adam olur.

Çalışma ortamım, dersane ortamım, kullandığım kaynaklar

Resmini koyan çılgınlar gibi ss atmicam ama sıradan bir çalışma masam vardı, söylediğini başarabilmişseniz (mental olarak lysye odaklanma) zaten önceki gün içilen tekila da sizi hedeften saptıramaz ders çalışırken kenarda duran cep telefonu da

Dersanede eğer bildiğim konuysa veya ders biyolojiyse kafamı kessen yine dinlemezdim. Felsefe neydi asla yettiğinden fazla çalışma. Kendinize güveniyorsanız zaten bunu başarırsınız ve derste bildiğiniz konu işlenirken siz belki daha geçilmemiş belki de geçilmiş ama sizin kafaya tam oturmamış başka bir konuyu pekiştirici soru çözme gayretinde olursunuz, bu sizi çok rahatlatır dersanede bolca vakit geçireceksiziniz ne de olsa Ben yılın sonlarına doğru fark ettim ki dersanede 10 derse giriyorsam 9unu tek 1ini hocayla geçiriyorum yani çok bir artısı olmuyor beni erken uyandırması dışında. bu yüzden 5000 lira dersaneye bayılacağınıza, ön şart olarak söylediğim ilk 3 seneyi iyi bir düzeyde geçirmiş öğrenci özel dersi düşünmeli.

kullandığım kaynaklar:

YGS:

MAT: Simetride unutulmuş konular çalışılıp Femsette ve Fem kapsülde sorular çözüldü.
    Geo: Femset
    Fizik: Palme ve femset
    Kimya: Sİmetri ygs + güvender ygs
    Biyoloji: Güvender ygs 'nin bir kısmı

LYS:

MAT: Celal aydın türev int. Final LYS. Çok nadir simetri
    GEO: Femset ve Karekök (ekolhoca bir de :D)
    FİZ: Palme, azıcık da Birey b
    KİM: Femset, simetri
    BİY: Simetri

ve karekökün son 25 yılın mıydı ne çıkmış soruları mat geo
    fem dergi
    bir sürü yaprak test
    onlarca arkadaş sorusu
    forumda sürüyle soru

Umarım faydalı olur. Çok aşırı farklı şeyler söylemedim. Ana tema zaten asla fazla çalışma, sınavı çok önemsesen de kendine çaktırma oldu. Herkese iyi çalışmalar umarım herkes hak ettiği yere yerleşir, çalışmasının karşılığını alır.
    Bu kadar anlattın da sen nettin diyenler olabilir. 527 puan ve 1350 sıralamayla boun makineye yerleştim söylediklerim kesinlikle tıp hele hele hacettepe vs gibi tıplar için yetersizdir. Sizi en iyi siz tanırsınız o yüzden her öneriyi uygulamayın, her denileni yapmayın başınıza buyruk olun kendinize güveniyorsanız. Bunlar sadece benim nacizane tavsiyelerimdi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mr.M -- 19 Ağustos 2012; 3:40:32 >

• faydalı konuya benziyor en önden alayım yerimi
  • Oneriler icin tesekkurler hocam

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Teşekkürler hocam eline sağlık ve tebrik ederim. benim en büyük derdim türkçe. Mezuna kaldım 10 11 12 de dershaneye gittim en yüksek türkçe netim 32 dir. Türkçe için önerisi olan var mı? (bol bol kitap oku dışında)
  • Guzel konu olmus,tebrikler bu arada

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • hepsini okudum. sağlam yerler var

şu palme fiziği bir tek ben sevmedim galiba işlem ameleliği o kitap ya
  • Çalıştıktan sonra yapamayacağım korkusu var. Herneyse teşekkür ederiz. Kitap tavsiyesini aldım. Bayramdan sonra başlıyorum.
  • Tavsiyelerin için teşekkürler kardeşim..

Bende kasımda 24 yaşına girecek bir herifim bu sene kazanamadım üniversiteyi geçen sene hazırlanmam liseden 6 sene sonra oldu, 6 sene ne mi yaptım çok bir şey yapmadım oyun oynadım yattım uyudum belki bir 3 sene çalışmışımdır..
    2011-2012 yılı artık bir şeylerin farkına varmaya başlamıştım felakete doğru gidiyordum.. karar verdim bu sene üniversiteye hazırlanacağım diye açık konuşmak gerekirse sıfırdım deneme sınavlarına mahsustan girmiyordum bazen gerçekten hiçbir şey kalmamıştı.. dershane tamamen angarya idi bana çünkü bir aptala anlatılıyormuş gibi anlatılması lazımdı bana ocak ayına kadar kötü bir şekilde devam ettim bu arada sanırım kasım ayıydı özel ders almaya başladım matematikten ilk konular hoca gaz veriyordu oo süpersin anlıyorsun bu kadar araya rağmen falan konular geçtikçe korkmaya başladım tabi ygs 2 ay öncesi dershaneye bir gidip bir gitmemeye başladım 1 ay kala tamamen bıraktım sadece evde çalışacaktım hesapta tabi olmadı çünkü konuları tam olarak bilmiyorum ve dolayısı ile soruda çözemiyordum konuları çalışayım diyordum kendimi bir türlü veremiyordum hani bir çok konuyu çalıştım yine ama ygs sınavı beni tamamen bitirdi. Gün gelmişti ygs sınavına girecektim gece yatmaya çalıştım max 3 saat uyumuşum dur sabah uykulu bir vaziyette sınava gidiyordum bir redbull aldım biraz açtı beni girdim sınava, normalde matematikte ilk 10 soruyu çok rahat yapıyordum ama bir sorun vardı Türkçeyi bitirdiğimde bakmıştım ki 1 saatten fazla olmuş ellerim titremeye başladı telaşlanınca oluyor matematiğe geçtim matematikte ilk 10 soruyu çok rahat yapıyordum ilk 4 soruda yaklaşık 20 dakka oyalandım dahada kötüsü yarısı yanlıştı matematik testi bitirdiğimde neredeyse vaktim kalmamıştı 3 tane coğrafya sorusu yaptım testi bitirdim. Sonuç hüsran 800 küsür binlerdeydim.. kendimi kandırıyordum yaparım ederim lys de çok çalışırım gibisinden ama aslına bakarsanız çökmüştüm lys devam ettim ettim ettim.. 1 ay sonra tamamen herşeyi bıraktım lys sınavına bile girmedim çok kötü hissediyordum lys sınavı oldu bitti 1 ay geçti falan düşündüm biraz hayalim Bilgisayar Mühendisi olmaktı bilgisayar programcılığı yazayım bari dedim 30 tercih yaptım istanbul yakını ege ve akdenizde 1 tane bile tutturamadım ve şimdi işyerindeki o kadar insan ailem arkadaşlarım hala söyleyemedim kazanamadığımı boşlukta gibiyim şuan ne yapıcam daha doğrusu bundan sonra ne olacak ne yapmalıyım bu yaşıma geldim bir dahamı hazırlanmalıyım aklıma türlü türlü manyaklıklar geliyor kimseye söylemeden çekip gitmeler falan karışık bir durumdayım.. bu sene hazırlanırsam kamburüstü bir üniversitede bilgisayar mühendisliği kazanabilirmiyim bilemiyorum ama tek hayalim buydu..

neyse bayağı uzun yazmışım sorun şu ki anlatacak ve beni anlayacak çok fazla insan yok etrafımda ailem genelde destek yerine köstek olmayı tercih ediyor biraz eski kafalılar 800 liralık maaşım onlara yetiyor peki 10 sene sonra ne olacak ??

• quote:

Orijinalden alıntı: AudreyTautou

hepsini okudum. sağlam yerler var

şu palme fiziği bir tek ben sevmedim galiba işlem ameleliği o kitap ya

Aslinda guzel kitap ya, sadece ilk konularda islem kalabaligi var devam edersen cok faydalanirsin

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • @Mr.M kullandığın kaynaklar konu anlatımlımıydı yoksa soru bankası mıydı
  • quote:

Orijinalden alıntı: oguzer77

@Mr.M kullandığın kaynaklar konu anlatımlımıydı yoksa soru bankası mıydı

simetri hariç soru bankası hepsi. (celal aydınlar çks)
  • Kardeş bende bu sene hazırlanıcam tekrar.135k sıralama yaptım.Yazdıklarını okumak isterdim ama ''10da ve 11de çalıştım boş geçmedim'' yazdığını okuyunca devam etmek istemedim =) temelin sağlam olması çok önemli bence.ama temelim bozuk diyede yapılmıcak bişey yok tabi. Ben bu sene 60k hedefliyorum inşallah.Fem dershanesi düşünüyormu.bu sene finale gitmiştim.
  • Dostum aklıma takılan bir soru var konu çalışma hakkında
    Şimdi ben konuyu atıyorum matematik için simetriden çalıştım testleri çözdüm ardından hemen fem soru bankasına abanıp bütün testleri bitirdikten sonra 1 ay tekrar etmesem ve 1.5 ay sonra çks çözmeye çalışsam baş mal mı olurum yoksa yaptığım doğrumudur.

Özet : konuları nasıl kavrarım :D
  • rsvd.

• palme fiziğe işlem ameleliği diyen adam fen bilimlerinin fizik soru bankasından uzak dursun.
  • Eyvallah dostum :)
  • Tebrikler ve tesekkurler

• quote:

Orijinalden alıntı: _headache

Dostum aklıma takılan bir soru var konu çalışma hakkında
    Şimdi ben konuyu atıyorum matematik için simetriden çalıştım testleri çözdüm ardından hemen fem soru bankasına abanıp bütün testleri bitirdikten sonra 1 ay tekrar etmesem ve 1.5 ay sonra çks çözmeye çalışsam baş mal mı olurum yoksa yaptığım doğrumudur.

Özet : konuları nasıl kavrarım :D

bu aslında biraz kişisel. ben 10da işlediğim konuyu 12de görür görmez hatırladım. ama bazıları tamamen unutmuş olabiliyor. ortalama bir beynin güzelce öğrenilmiş ve testleri çözülmüş bir konunun 1.5 ayda sadece minik detaylarını unutacağı kanısındayım. belki 1 testle de doğrudan hatırlanacağı kanısındayım. zaten haftalık, aylık hatta 3 aylık tekrarları vurgulayan hocaların mantığı bu. hiçbir bilgi ilk günkü gibi kalmaz, belli aralıklarla o konuyu tarayan soruyu görünce hafızada canlandırırsınız, her tekrar daha derinlere işler kafanızda. ben tekrarları denemelerle yaptım sadece. bol deneme çözerseniz, denemede yapamadıklarınızı kitaptan bakarak çok sağlam tekrar sistemi oturtmuş, uzun detaylı tekrar programlarından kurtulmuş olursunuz.

• quote:

Orijinalden alıntı: DeathWarrior

palme fiziğe işlem ameleliği diyen adam fen bilimlerinin fizik soru bankasından uzak dursun.

iyi hatırlattın. bana soru soran bir arkadaşım o kitabı kullanıyordu ve palme birey b ile birlikte BENCE en iyi fizik sb larından biri. palmeyi iyi bulmayan daha ince şeyler arayan iyi öğrenciler fen bilimlerine bakmalı
  • *Çıkması muhtemel soruları tanıdığınız an az soruyla çok iş yapabilirsiniz demektir.
    *Lys en önemli şey en az 2 tane kaledir

İBRET ALINDI.

genelde böyle konuları pek tırt ve "birkaç tavsiye vereyim arada da havamı atayım" kafasında bulurum.Ama bu konu gerçekten kafama yattı gayet de faydalı oldu benim için.

ben bu sene mezuna kaldığımdan gerçek anlamda çalışmaya geç başlıcam .Sadece ,boş durmamak için ygs güvender mat sb + karekök ygs mat denemeleri almıstım.yazını okuduktan sonra güvenderde kalan mantık kümeler işlem mod gibi ufak tefek konularla uğraşmamaya karar verdim.30 karekök denemesinden de yaklaşık 15 tanesini çözmüştüm. 33-39 arasında oynuyorum.Onu da çözmeyi birakıyorum artık.

neydi "Asla yettiğinden fazla çalışma"

• 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.