Şimdi Ara

Yapay zekâ doktorların işine de göz dikti; Uzmanlar sağlıkta yeni dönemi tartışıyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
21
Cevap
0
Favori
869
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 1
Giriş
  • Yapay zekâ doktorların işine de göz dikti; Uzmanlar sağlıkta yeni dönemi tartışıyor
    Yapay zekâ teknolojileri, tıp dünyasında yardımcı bir güç olarak yerini giderek sağlamlaştırıyor. Radyolojik görüntülemeleri analiz eden ya da hasta semptomlarını özetleyen yapay zekâlar bugün artık bazı yerlerde aktif olarak kullanılıyor.  Ancak sağlık sektöründeki asıl tartışma, yapay zekânın sadece bir yardımcı araç olmaktan çıkıp, doğrudan teşhis ve öneri süreçlerinde insana rakip olup olamayacağı sorusu etrafında şekilleniyor. Geleneksel tıpta bir doktorun teşhis koyma süreci; yıllar süren eğitim, klinik tecrübe ve hastayla kurulan doğrudan iletişime dayanırken, yeni nesil modeller bu süreci devasa veri setlerini saniyeler içinde işleyerek simüle etmeye çalışıyor. Ancak bu önemli endişeleri de beraberinde getiriyor.

Önümüzdeki dönemde daha da ciddi şekilde değerlendirilmesi gerekecek gibi görünen bu mevzu, bu hafta Singapur'da düzenlenen CNBC CONVERGE LIVE etkinliğinde masaya yatırıldı. Etkinliğe katılan uzmanlar, bu tartışmalı konu hakkında kendi görüşlerini paylaşırken, hem artılar hem de eksiler masaya yatırıldı.

Basit Danışmanlık Süreçleri İçin Hastanede Oluşan Yoğunluk AI ile Giderilebilir

Etkinlikte konuşan Insilico Medicine CEO'su Alex Zhavoronkov, yapay zekânın sağlık alanındaki potansiyeline dair dikkat çekici açıklamalarda bulundu. Zhavoronkov'a göre insanlar, sağlık durumlarını anlamlandırmak için yapay zekâyı bugün olduğundan çok daha fazla kullanmalı. Mevcut modellerin kapasitesinin bazı doktorlara yaklaştığını, hatta yer yer onları geride bıraktığını savunan Zhavoronkov, "Ne yemeliyim?", "Diyet yapmalı mıyım?" gibi temel sağlık sorularının bir "yapay zekâ hekimi" tarafından yanıtlanabileceğini belirtti.

Bu yaklaşımın temelinde, gerçek doktorların üzerindeki yükü hafifletmek ve zaman tasarrufu sağlamak yatıyor. Tıbbi literatürdeki milyarlarca parametreyi anlık olarak tarayabilen büyük dil modelleri, hastanın genel sağlık profilini analiz ederek kişiselleştirilmiş temel tavsiyeler sunabiliyor. Bu da basit danışmanlık süreçleri için hastanelerde oluşan yoğunluğun önüne geçebilecek bir çözüm olarak sunuluyor.

Hata Payı Endişe Yaratıyor

Ancak her teknolojik atılımda olduğu gibi, sağlıkta yapay zekâ kullanımı da ciddi endişeleri beraberinde getiriyor. Biyoteknoloji şirketi Biocon'un CEO'su Shreehas Tambe, yapay zekânın sunduğu imkanlara karşı "temkinli bir iyimserlik" içinde olduğunu ifade etti. Tambe'ye göre, henüz bu teknolojinin işleyişine tam hakim olmayan kişilerin elinde bu platformlar, faydadan çok zarar getirebilir:

"Henüz gelişim aşamasında olan bir teknolojik platformu, konuyu tam olarak kavrayamamış birinin kullanımına sunmak, çok daha hatalı sonuçlara yol açabilir. Bu da teknolojinin faydalarından çok zorluklarını karşımıza çıkarır."

Özellikle yapay zekânın "halüsinasyon" olarak adlandırılan, gerçeğe aykırı bilgileri gerçekmiş gibi sunma eğilimi, tıbbi konularda hayati riskler taşıyor. Bu noktada uzmanlar, bir insanın da süreçe dâhil olmasını öneren "human-in-the-loop" modelinin önemine dikkat çekiyor. Yani yapay zekânın ürettiği modellerin ve çözüm yollarının, mutlaka bilimden anlayan uzmanlar tarafından doğrulanması gerekiyor.

Yapay Zekâ Şirketleri Şimdiden Bu Yönde Araçlar Sunmaya Başladı

Yapay zekâ doktorların işine de göz dikti; Uzmanlar sağlıkta yeni dönemi tartışıyor
    Yapay zekânın sağlıkla ilgili konulara entegrasyonu konusunda teknoloji devleri de boş durmuyor. Geçtiğimiz Ocak ayında OpenAI, kullanıcıların tıbbi kayıtlarını ve sağlıklı yaşam uygulamalarını güvenli bir şekilde bağlamasına olanak tanıyan ChatGPT Health hizmetini duyurdu. Her ne kadar şirket bu aracın doğrudan "teşhis ve tedavi" amaçlı olmadığını vurgulasa da, sistemin kullanıcıya sunduğu içgörüler sağlık yönetiminde yeni bir sayfa açıyor.

Benzer bir hamleyle Amazon da One Medical üyeleri için HealthAI aracını kullanıma sundu. Bu araç; laboratuvar sonuçları, mevcut ilaçlar ve tıbbi geçmiş verilerini bir araya getirerek hastaya özel tavsiyeler üretebiliyor. Bu tür sistemler, karmaşık tıbbi verileri sadeleştirerek hastanın kendi durumunu daha iyi kavramasını hedefliyor.

İlaç Geliştirme Süreçlerinde Devrimsel Hız

Yapay zekânın tartışmasız en başarılı olduğu alanlardan biri ise ilaç keşif süreçleri. Geleneksel yöntemlerle bir ilaç adayının geliştirilme aşamasına gelmesi dört yıldan fazla sürerken, yapay zeka bu süreyi 18 aya kadar indirmiş durumda. Bu devasa verimlilik artışı, ilaç devlerinin de iştahını kabartıyor. Mart ayında ilaç devi Eli Lilly, yapay zekâ ile geliştirilen ilaçları pazara sunmak adına Insilico Medicine ile 2,75 milyar dolarlık dev bir anlaşmaya imza attı.

Ayrıca Bkz.Tamamen yapay zeka ile tasarlanan bir ilaç, tarihte ilk kez onay öncesi son aşamaya geldi

Yani anlayacağınız uzmanlar bu entegrasyonun artı ve eksilerini tartışıp bu konuda bir karara varmaya çalışırken, AI ve ilaç şirketleri çoktan bu konuda adımlar atmaya başlamış durumda. Son dönemde iş dünyasından eğitime her alanda köklü değişimler tetikleyen AI patlaması, sağlak sektörüne de er geç el atacak gibi duruyor.

Kaynak:https://www.cnbc.com/2026/04/29/can-ai-outperform-doctors-insilico-medicine-biocon-ceos-weigh-in.html

• bunlar kafayi yemisler.. yuzyilin dolandiriciligi bu, kuresel capta dolandiricilik ve cok tehlikeli olmaya başladi..

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Turk hukumetini, bu sozde yapay zekayi ysaklamaya cagiriyorum. Gercekten faydali bir ysak getirin, ChatGPT, Gemini, Claude ve Grok gibi seyleri derhal engelleyin.. Hem insan sagligi, hem hukuk, tehdit ediliyor.. Yanlis bilgi yaymanin da otesine gecilmeye calisiliyor, derhal ysaklayin, dunyanin en yerinde ysagi olur kesinlikle.. Hic zman kaybetmeden domainleri banlayin..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Headlong Into Carnage -- 30 Nisan 2026; 0:14:14 >
  • İlacı istiyorsan 1 saniyede geliştir. Devamında yaklaşık 10 yıllık FDA onay süreci var. Patentlenmiş yollardan birini de kullanmaman lazım. Yoksa geliştirsen de sahibi olamazsın. Bu arada bütün yolları ilaç devleri patentlenmiş diyebilirim. Daha da azimliysen patentini ilaç devleri uzmanlarına deldirtir. Hiçbir açık bırakmadıysan canım istedi deyip de bir dava sürecinin içerisine çekip yıldırabilirler. Nasıl güzel piyasa değilmi ?

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Hastaneye gidiyorsun.Bir kan,bir idrar tahlili istiyorlar.Bütün ölçümler makinelerce yapılıyor.Doktor da gelen veriye göre tedaviyi seçiyor,ilaç vs.50 senedir böyle.Adı yapay zeka konmamış da tıbbi makine yardımı diyelim.Ve doktorların mesleki hayatını acayip kolaylaştırıyor.Yani yapay zekanın ilk öldürmesi gereken meslek doktorluk.Hassas cerrahlıktan bahsetmiyorum,ona daha zaman var :) Fakat bizde tıp lobisi öylesine güçlü ki ben inanıyorum,matbaayı 300 sene bu topraklara sokmayan neslin evlatları doktorumuzu da gözetecektir.Tıpkı bir zamanlar kitabı elle yazanları gözettiği gibi :)

• "Muayene yapmadan sadece mr ve laboratuar ile tanı koyulduğu müddetçe insanların doktor olmasına gerek yok tabi"

MR'ı yapay geri zeka okuyamaz mesela. Yıllarca eğitim almış Insan radyolog okuyacak. Görüntüleme çalışmalarında bile bu saçmalıgın kullanıldıgını biliyorum. Adamın beyninde tümör olur, yapay geri zeka, tümör yok der, radyolog, iyi bakmaz, yapay geri zekaya güvenir, adam geberip gider.

Sonra Basit Danışmanlık Süreçleri için yapay zeka kullanımında bazı hstalıklar ciddi belirti vermez. Belki ciddi hstalıklar Basit Danışmanlık Süreçleri dedikleri doktor ziyaretlerinde şüphelenilip teshis koyulacak. Yapay zeka sacmalıgı aynen google'a sormak gibi. Adamın belki kilo kaybı vardır ama bunun sebebi kanser olabilir, belki şişmanlıyordur hormon bozuklugu tiroid hstalıgı falan olabilir..

Yani saçma sapan bilgi yayıyorsun, millete premium satıyorsun, arama sayfalarına otomatik üretilmis sacma yanıtlar koyuyorsun, kc uydurma yargıtay kararı üretip avukat takılıyorsun ama artık bu kadarı da fazla.. Ysaklanmalı.. 3 - 5 zionist firma cebini dolduracak diye bu kadar sacmalık kabul edilemez..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Headlong Into Carnage -- 30 Nisan 2026; 9:19:27 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Ha ayrica ben artik yazilimciliktan emekli oldum. Beni ilgilendirmez, yapay zeka fanboylarinin sandigi gibi "ehmegimizi elimizden aliyür" tepkisi yok. Beni o acidan hic ilgilendirmiyor. Kalitesiz is yaparlar tabii ortalik guvenlik acikli, guvensiz, bug dolu, kopya, kalitesiz, cop kod dolar debug edecek programci da kalmaz ama bunlar beni ilgilendirmez.. Umurumda degil.. Yazilimcilik bitsin mesela.. Ben artik bundan para kazanmiyorum. Yapay zeka ev alsin dukkan alsin kiraya versin mesela yapabilir mi? Hayir..

Beni ilgilendiren en ufak bir sey yok. Fakat MR sonuclarim yapay geri zeka tarafindan okunmamali mesela.. Sonra ileride belki davalık olurum, mahkeme yapay zekadan gorus almamali mesela.. Beni savunan avukat yapay zeka kullanmamali mesela.. Bu mevzular cok ciddi seyler.. Bu sacmaligin her yerden ysaklanmasi ve tamamen bitirilmesi gerekiyor.. Yani sistematik ve genis capli dunya capinda yasaklarla yok edilmesi gerken bir sey bence..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Headlong Into Carnage -- 30 Nisan 2026; 9:40:12 >

• Matbaa gercekten ise yarayan ve devrine göre devrimsel bir icattı. Bu sey matbaa gibi değil. Fake.. Satranç oynayan Türk makinesi gibi..

Yani makinenin içine adam giriyordu, makine oynuyor sanıyorlardı.. Bu da böyle.. Zeka varmış gibi görünen ama insanları dolandıran bir şey.. Telefondaki otomatik tamamlamanın gelismis hali.. Bunun yaygınlaşması ve her yere virüs gibi girmesi bircok farklı açıdan sakıncalı..

Bunu ciddi mevzularda kullanananların ya da kullanmak isteyenlerin zaten kötü niyetli olduklarını düşünüyorum. "Ilac buldu, kanser tedavisi yabdi" gibi seyler, zaten o milyarlarca dolarlık zion firmaların uydurmaları, yapay zeka kanser ilacı yabmış hahaha yersen..

FDA onaylı bir kanser ilacı falan var mı mesela insanları tedavi etmekte kullanılan? Tamam FDA yıllarca test yapıyor diyelim ama cok iyiyse hızlandırsınlar raflara cıkartsınlar, madem kanseri bile yeniyor görelim raflarda ilacları, siz sadece Türkler sallıyor sanıyorsunuz, yahudiler, o firmalar, 1000 katını sallıyor, o kurumları fonlayıp fonlayıp, hype pompalıyorlar.. Kanser ilacı yabmış, kanseri dedavi etmis, kellige ikdsızlıga care bulmus, insanlıgı kurtarmış hahahhahaahahaha

Bir sey yapamaz.. Satranc oynayan Turk makinesi.. Bu dolandırıcılıgın modern versiyonu sadece..

Yapabilecegi en iyi sey, X'te üyelere küfretmek, google aramada saçma sapan şeyler yazmak, terbiyeli olmak önemlidir demek ahahahahahaha

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Headlong Into Carnage -- 30 Nisan 2026; 10:20:43 >

• Muratti1905 M kullanıcısına yanıt
    Bunun sadece bir karar destek mekanizması olduğunun farkına varamayıp, başhekimlerin chatbotlar ile değiştirileceğini sanan bi zihniyet. Ya da etkileşim kasmak istiyo ve bende yardımcı oluyorum, öyleyse de herkesten özür dilerim 😅.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SıfırReferans -- 30 Nisan 2026; 14:45:8 >
  • Ysaklamak az bile bu firmalar başta hırsızlıktan ( telif hakkı ) ikinci olarak dolandırıcılıktan ceza da almalılar.. Hatta gecmiste, bu chatbotlar ile etkilesime girip intihar eden vakalar oldu, ölüme sebebiyet verme sucundan da yargılanmaları gerekir..

Hatta borsa manipülsyonu, medya maniplasyonu, yalan haber yaptırma ve yayma sucu, dezenformsyon sucu daha bir sürü suc cıkar.. Terorizm bile eklenebilir.. Belki de toplu katliamlarla bağlantılı olabilir.. Hatta böyle bir seyler duymustum. Katliam yapacagım diyeni polise bildirmeme, sonra katliamın gerceklesmesi gibi..

Tabii bunları o cakma milliyetci trump'ın ülkesi yapamaz, paranın ve özel sirketlerin kölesi olan bir ülkeden ( ABD ) bahsediyoruz, belki de bunların arkasında yani bu AI sacmalıgının arksında bu trump vardır ( herifin isine gelmesi anlamında ) elbette başka ülkeler de gücleri yetmedigi icin yapamazlar..

Fakat ideal bir ülkede yapılması gerekenleri yazıyorum. Yani ideal bir ABD düsünelim.. Firma kapatma da eklenmeli.. Firma sahiplerin iceri atılıp yargılanmaları lazım gerekirse idam.. Firmaların sucları cok büyük..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Headlong Into Carnage -- 30 Nisan 2026; 16:15:1 >

• Türkiye’de en son çektirdiğim beyin mr’ımı makinenin yapay zekası yorumlamıştı. Enabızda duruyor hala.

Teknolojiyi hastanelerimizde kullanmasaydık, modernize etmeseydik hala şu haldeydik;

Yurt disi doktorali muhendisim. Su an Turkiye'de akademisyenim. Babamin rahatsizligi sebebi ile memlekete dondum. Diyabet, tansiyon, ve pulmoner vaskulit sebebi ile yurt disinda hastanede de kaldim, devlet ve universite hastanelerine de sik sik gittim. Hepsi devlet hastanesiydi. Bir defa karsimdaki doktor veya calisan personel beni kotu hissettirmedi. Turkiyede babami her hastaneye goturusumde sinir krizine girip duvarlari yumruklayasim geliyor hem hastane sartlari, hem personel tavirlari yuzunden

ben de doktordan çok yanındaki sekreterlerin tavırlarına sinir oluyorum. adamlardaki ego öyle böyle değil

Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.