Şimdi Ara

Yakınlaştırma mı Büyütme mi?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
0
Favori
249
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Selam arkadaşlar, zoom lenslere bakarken aklıma bir soru takıldı: dürbün, teleskop veya zoom lens farketmez uzaktaki bir nesneye bakarken o nesneyi büyütülmüş mü görüyoruz yoksa yakınlaştırılmış mı? Benim fikrim optik elemanlar yakınlaştırmayı sağlarken sensörler büyütmeyi sağlıyor(?) Teknik verilerle cevaplarsanız sevinirim



  • Büyütme denilen ifadenin açıklaması nedir ?
    İnsan gözünün optik elemanları imkanlarına göre bir objenin "insan gözü ile görülebildiği normal halinden daha büyük bir ölçekte bir ortamda gösterilmesi" midir ?

    Mesela Ay'da olsak zaten gözümüzle Ay'da belki en çok görebileceğimiz şey bir dağ yada krater çukuru iken, yani aslında bize göre optik görme yeteneklerimiz ile ölçtüğümüz şeyi sanırım bizim ürettiğimiz her görüntüleme cihazı küçültüyor. Makro aleminde bile bu aslında böyle bence ama biz tabi atom seviyelerinde vs yaşamadığımızdan da bir mikrobu mikroskop ile çıplak gözümüzle görebilecek seviyeye getirdik mi büyütme diyoruz.

    Lenslerde 0.23 , 1:1 , 2:1 falan gibi "büyütme" değerleri vardır mesela. Bu büyütme etkisini de o lensin takıldığı gövdedeki "sensör" e göre hesaplarlar. Bana göre bu nedenle ayrımı yapılabilecek gibi görünmedi bana. yani sensörün katkısı optik görüntüyü ancak daha detaylı çözebilmesi olabilir. 16 mp. bir çıktı yerine 100 mp. çıktı da bize büyütme ve detay çözme farkı olarak yansır. Ben de bilemedim




  • Şöyle bir örnek vereyim. 2 metre uzunluğunda bir ağacın yanındayız diyelim. Ağacın dalları, yaprakları birçok yerini net olarak ayırabiliyoruz. Ağaçtan uzaklaştıkça bize olduğundan daha küçük gözükmeye başlayacak. Farzeledim 200 metre uzaklaştık. Ağaç bize 2 metre değil de yarım metre gibi gözüküyor yani daha küçük gözüküyor. Dalları yaprakları seçilemiyor. Elimizde tam kara fotoğraf makinesi ve 28-300mm zoom lens var. 28 mm den baktığımızda yine ağaç küçük gözükecek. Yavaş yavaş zoom yaptığımızda (yakınlaştırma yaptığımızda) ağacın büyüdüğünü, dalları, yaprakları daha net göreceğiz.

    Lensler sensör üzerine düşen görüntüyü büyütüp küçültüyor.
    Mesela belli bir mesafeden 18-55 mm standart bir lens ile 18mm de 2 metrelik ağacın tamamı sensöre düşüyorsa, 55mm çektiğimizde ağacın bir kısmı sensörün üzerine düşecektir.

    Mesela ters lens bağlama yöntemlerinde bundan çok bahsedilir. 18mm de büyütme oranı şu kadar 55mm de büyütme oranı bu kadar diye. Sensörün üzerine düşen görüntü boyutundan bahsedilir.

    Büyük ihtimalle sensöre düşen görüntü büyüklüğünden dolayı büyütme olarak geçiyor olabilir. Bunlar benim tahminim belki farklı bir açıklaması vardır.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • Biraz yabancı kaynakları araştırdım ve orada yazanlara göre kısaca:

    Yakınlaştırma: Lensin en uzun ve en kısa odak uzaklığına göre hesaplanan "en uzun odak uzunluğu/en kısa odak uzunluğu = yakınlaştırma oranı" imiş. Örneğin 15-60mm lens ile 75-300mm lens aynı oranda yakınlaştırma yapıyorlarmış; 4X. KAYNAK

    Büyütme(m): Nesnenin sensör üzerindeki boyunun(H) gerçek dünyadaki boyuna(G) oranı ile hesaplanıyormuş m=H/G veya nesnenin mercekten sensöre olan uzaklığının gerçek dünyadaki konumundan merceğe olan uzaklığına oranı ile hesaplanabiliyormuş m=H/G KAYNAK

    (Bu durumda benim tahminim biraz tutmuş, bende yakınlaştırma optik elemanlara büyütme ise sensöre bağlı demiştim)

    O halde "yakınlaştırma" zoom lensler, teleskop ve dürbünler için kullanılıyor, "büyütme" ise makro lensler ve mikroskoplar için kullanılıyor diyebilir miyiz?

    Bu arada sabit 500mm gibi lenslerin yakınlaştırması nasıl hesaplanır? Veya Samyang 650-1300mm lensin formüle göre 2X yakınlaştırması varsa bizim 650mm de vizörden gördüğümüz görüntünün(vizörün görüntü boyuna etkisini 1X kabul edelim) yakınlaştırma oranı nedir nasıl hesaplanır? Büyütme hesabında olduğu gibi burada da acaba nesnenin boyu ve merceğe veya sensöre uzaklığı gibi faktörler mi işin içine giriyor??




  • Örneğin 15-60mm lens ile 75-300mm lens aynı oranda yakınlaştırma yapıyorlarmış; 4X.

    Evet ikiside 4x zoom yapıyor, ikiside zoom lens olarak geçiyor fakat 75-300 mm ile daha fazla büyütme ve yakınlaştırma sağlanır.

    Son paragraftaki sorunuzun cevabını net bilmiyorum. Ama anladığım kadarı ile odak uzaklığını soruyorsunuz. Aşağıda linkini attığım konuya bir bakın. Belki aklınızda birşeyler canlanır.

    http://www.yusufpoyraz.com.tr/odakuzakligi.html

    Odak uzaklığına bağlı olarak yakınlaştırma oranı hesaplanıyor olabilir.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.