Şimdi Ara

Yağ sıcaklığının Turbo üzerindeki etkileri..

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
17
Cevap
0
Favori
15.272
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 1
Giriş
  • istanbul ankara seyahatlerimde motoru sıkıştırdığımda veya yokuş yukarı çıkarken yağ sıcaklığı 122 dereceye kadar çıkıyor,genellikle dip gaz geldiğimden çoğu zaman 117-122 derece aralığında bir değer okuyorum,şehir içinde en yoğun köprü trafiğinde bile 104-110 derecelerde oynuyor..

aracımın üzerinde yetkili servisin koyduğu shell 5w30 yağ bulunmakta, bir dahakine 5w40 a çevirmeyi düşünüyorum .
    bu yağ sıcaklığı seviyesinin turbo üzerine veya motorun diğer parçaları üzerine etkisi hakkında bilgisi olan varsa paylaşırsa sevinirim....özellikle üstatlardan rica ediyorum..

not:turbo ömrü için gerekli beklemeleri ve limitleri uyguluyorum..

"17 Seat Leon 1.6 TDi Style Plus - Dell Inspiron 7559 - Maden & Met. Malz. Mühendisi - DEU ÇAP - YouTube
  • quote:

Orijinalden alıntı: brkprlk35

Kaç kilometrede aracınız ve en son ne zaman bakıma girdi? Bu dereceler çok yüksek geldi benim araç 90'ı geçince harareti panik oluyorum hiç geçmiyordu ya diyerek.

derecelerin yüksek gelmesi normal çünkü sen su sıcaklığından arkadaş da yağ sıcaklığından bahsediyor.

Orijinalden alıntı: blackcoupe

quote:

Orijinalden alıntı: brkprlk35

Kaç kilometrede aracınız ve en son ne zaman bakıma girdi? Bu dereceler çok yüksek geldi benim araç 90'ı geçince harareti panik oluyorum hiç geçmiyordu ya diyerek.

derecelerin yüksek gelmesi normal çünkü sen su sıcaklığından arkadaş da yağ sıcaklığından bahsediyor.

Allah'ın Fransızı niye koymamış onu

Neyse o zaman

• kullanılan yağın teknik dökümanı varsa ordan yararlanılabilir.. parlama-yanma noktasına kadar sıkıntı çıkmaz; turbo miline giden yağ hortumu kurum yapmamışsa tabi( en tehlikelisi bu zaten)
    mesela benim araçtaki yağın değerleri şöyle;http://datasheets.bp.com/bpglis/FusionPDS.nsf/0/117B72C9FE8773C7802578B20033EF43/$file/CBAY-8K5E2J_0.pdf
    2008 FORD TRANSIT 3.2TDCI 200 PS 470NM TORQUE ------------ 2015 FIAT PRATICO 1.3 MULTILEŞ 90PS 40-50 NM TORQUE
  • Renk Kehribar.
    Fiziksel Görünüm Ortam sıcaklıklarında sıvı halde.
    Koku Hafif.
    pH Değeri Belirtilmemiştir.
    Buhar Basıncı 20°C'de 0.5 Pa'dan küçük olması beklenir.
    İlk Kaynama Noktası 280°C’nin üstünde olması beklenir.
    Sudaki Çözünürlüğü İhmal edilebilir.
    Yoğunluk 15°C’de 860 kg/m3.
    Parlama Noktası >150°C.
    Alevlenme Limiti - Üst Değer Tipik olarak 10%(V/V).
    Alevlenme Limiti - Alt Değer Tipik olarak 1%(V/V).
    Kendiliğinden Tutuşma Sıcaklığı 320°C’nin üstünde olması beklenir.
    Kinematik Viskozite 40°C’de 65 mm2/s.
    Buharlaşma Oranı Belirtilmemiştir.
    Buhar Yoğunluğu (Hava=1) 20°C’de 1 den büyüktür.
    n-octanol/su ayrışma katsayısı 09.34.SIP3001 Log Pow değerinin 6 dan büyük olması beklenir.
    Akma Noktası -39°C

şimdi yağın parlama noktası alt limiti 150 derece verilmiş o zaman 150 dereceye kadar sorun yok diyebilirmiyiz...

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: guvenxoca

istanbul ankara seyahatlerimde motoru sıkıştırdığımda veya yokuş yukarı çıkarken yağ sıcaklığı 122 dereceye kadar çıkıyor,genellikle dip gaz geldiğimden çoğu zaman 117-122 derece aralığında bir değer okuyorum,şehir içinde en yoğun köprü trafiğinde bile 104-110 derecelerde oynuyor..

aracımın üzerinde yetkili servisin koyduğu shell 5w30 yağ bulunmakta, bir dahakine 5w40 a çevirmeyi düşünüyorum .
    bu yağ sıcaklığı seviyesinin turbo üzerine veya motorun diğer parçaları üzerine etkisi hakkında bilgisi olan varsa paylaşırsa sevinirim....özellikle üstatlardan rica ediyorum..

Oil Temperature önemli bir husus. Fakat fabrikasyon olarak sabitlendiği için genelde kullanıcıların Oil Temp den pek haberi olmaz. Çoğu araçta da oil temp göstergesi yok zaten.

Yağın 2 ayrı önemli görevi vardır.

1- Yağlama.
    2- Soğutma.

Yağlama işinin sorunsuz olabilmesi için yağın viskozitesinin bozulmayacağı sıcaklık arasında olması yeterlidir. Yaş aşırı soğuk ya da aşırı sıcak değilse yağlama özelliğini yitirmez.

Soğutma özelliği ise özellikle turbo ve pistonlar ve yataklar için önemlidir. Bunların arasında en fazla yağ soğutmasına ihtiyaç duyan parça turbo milidir. Çünkü Turbo sürekli EGT altında çalışan bir parçadır ve EGT araca, motora göre 800 derecelere çıkabilen bir ısı kaynağıdır.

Bu ufak bilgilerden sonra sizin durumunuzu değerlendirecek olursak, bence oil temp biraz yüksek gibi. Normalde modifiye edilmiş araçlarda ve ciddi gazlamalardan önce oil temp 80 dereceye geldiğinde motor ısınmış olarak kabul edilir, gazlanır oil temp 120 dereceleri bulduğunda gazlama kesilir araç dinlendirilir.

Aracınızın fabrikasyon kitapçığında bu göstergenin okunması ile ilgili normal değerler veriliyor olmalı, ya da oil temp riskli seviyeye geldiği zaman aracınız engine check ışığı yakacak şekilde programlanmış olabilir. Yine de aracınızda oil cooler var ise müsait bir zamanda kontrolünü yaptırın. Eğer oil cooler yok ise taktırmayı düşünebilirsiniz.

• Nerden okuyorsunuz yağın sıcaklığını?

100-120 arasi iyidir yag icin.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

Orijinalden alıntı: wehrmacht

Nerden okuyorsunuz yağın sıcaklığını?

vw ve grup modellerinin yol bilgisayarında yağ sıcaklık göstergesi var

Orijinalden alıntı: SAİM.

quote:

Orijinalden alıntı: wehrmacht

Nerden okuyorsunuz yağın sıcaklığını?

vw ve grup modellerinin yol bilgisayarında yağ sıcaklık göstergesi var

bende t5 vardı hiç hatırlamıyorum bilmediğim birşeydi teşekkür ederim.

Orijinalden alıntı: *President*

quote:

istanbul ankara seyahatlerimde motoru sıkıştırdığımda veya yokuş yukarı çıkarken yağ sıcaklığı 122 dereceye kadar çıkıyor,genellikle dip gaz geldiğimden çoğu zaman 117-122 derece aralığında bir değer okuyorum,şehir içinde en yoğun köprü trafiğinde bile 104-110 derecelerde oynuyor..

Oil Temperature önemli bir husus. Fakat fabrikasyon olarak sabitlendiği için genelde kullanıcıların Oil Temp den pek haberi olmaz. Çoğu araçta da oil temp göstergesi yok zaten.

Yağın 2 ayrı önemli görevi vardır.

1- Yağlama.
    2- Soğutma.

Yağlama işinin sorunsuz olabilmesi için yağın viskozitesinin bozulmayacağı sıcaklık arasında olması yeterlidir. Yaş aşırı soğuk ya da aşırı sıcak değilse yağlama özelliğini yitirmez.

Soğutma özelliği ise özellikle turbo ve pistonlar ve yataklar için önemlidir. Bunların arasında en fazla yağ soğutmasına ihtiyaç duyan parça turbo milidir. Çünkü Turbo sürekli EGT altında çalışan bir parçadır ve EGT araca, motora göre 800 derecelere çıkabilen bir ısı kaynağıdır.

Bu ufak bilgilerden sonra sizin durumunuzu değerlendirecek olursak, bence oil temp biraz yüksek gibi. Normalde modifiye edilmiş araçlarda ve ciddi gazlamalardan önce oil temp 80 dereceye geldiğinde motor ısınmış olarak kabul edilir, gazlanır oil temp 120 dereceleri bulduğunda gazlama kesilir araç dinlendirilir.

Aracınızın fabrikasyon kitapçığında bu göstergenin okunması ile ilgili normal değerler veriliyor olmalı, ya da oil temp riskli seviyeye geldiği zaman aracınız engine check ışığı yakacak şekilde programlanmış olabilir. Yine de aracınızda oil cooler var ise müsait bir zamanda kontrolünü yaptırın. Eğer oil cooler yok ise taktırmayı düşünebilirsiniz.

araç kitapçığında herhangibir üst sınır verilmemiş oil cooler olduğunu hiç zannetmiyorum aracım standart 1.6 tdi..

genelde örneğin cankurtaranı tırmanırken veya bolu dağı viyadüklerinde dip gaz giderken 120-122 dereceyi görüyorum henüz 122 üstünü görmedim,biraz gazdan çekince 117 lere düşüyor hmen...

malesef sabah git akşam gel yaptığımdan bu şekilde kullanmaya devam edicem,aynı koşullar altında kullanılan ortağımın 1.5 dizel QQ 100bin km oldu henüz turbo ile ilgili bir sıkıntısı olmadı,hele o hiç bekleme süresinede uymaz..

bakalım bizimki kaç km görücek...

• quote:

Tam sententious Louisa bir sikinti olmaz,turbo için 40 ile biten tam sentetikler daha uygundur,

Okunan yag sicakliklari ortama degerlerdir, bu nedenle turbo mili gibi asırı yuksek devir yapan ekipmanların yakınlarında ısı transferi esasında yag yanar ve orandan olarak kirlenir , konu derin ve anlaşılması zordur, özet olarak tam sentetik 40 veya daha üstü degerler taşıyan yağların kirlenme oranları düşeceği icin daha uzun süre dayanır .diger yağlar icin daha kısa sürede degisim de aynı kapıya çıkacaktır

Bir püf noktası daha vereyim ,yanma veya lokal yuksek ısıyı bertaraf etmenin en kolay yolu yagin hızlı çevirimizin, dolayına yuksek. Hızda giderken değil , arac yavaslayinca yag yanmaya baslar , bu konuyu düşününce beni daha iyi anlayacaksiniz

JUPİTER ve yörüngesindeki tüm UYDULARI ve doğal kaynakları ,madenleri Türkiye&amp;#39;nindir .

• quote:

Orijinalden alıntı: vezir

quote:

Tam sententious Louisa bir sikinti olmaz,turbo için 40 ile biten tam sentetikler daha uygundur,

Okunan yag sicakliklari ortama degerlerdir, bu nedenle turbo mili gibi asırı yuksek devir yapan ekipmanların yakınlarında ısı transferi esasında yag yanar ve orandan olarak kirlenir , konu derin ve anlaşılması zordur, özet olarak tam sentetik 40 veya daha üstü degerler taşıyan yağların kirlenme oranları düşeceği icin daha uzun süre dayanır .diger yağlar icin daha kısa sürede degisim de aynı kapıya çıkacaktır

Bir püf noktası daha vereyim ,yanma veya lokal yuksek ısıyı bertaraf etmenin en kolay yolu yagin hızlı çevirimizin, dolayına yuksek. Hızda giderken değil , arac yavaslayinca yag yanmaya baslar , bu konuyu düşününce beni daha iyi anlayacaksiniz

öncelikle zaman ayırıp cevapladığınız için teşekkürler üstad...

ilk bakımı 15bin km de yaptırdım ama çıkan filtreleri görünce ve aracımın şehir içinde çok kısa mesafe kullanımı şehir dışı ise limit değerler kullanımı nedeniyle 10bin km de bakıma girme kararı aldım...

bu arada demek istediğinizi anladım sanırım örneğin yağı yüksek devirden düşük devire geçerken yakıyoruz ..

aslında burada benim sormak istediğim yağın durumundan ziyade turbonun ömrü ve durumu yani yağın yüksek sıcaklığa çıkması en hassas parça üzerinde nasıl bir etki doğuruyor..

cevabınız için teşekkürler...

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: vezir

quote:

öncelikle zaman ayırıp cevapladığınız için teşekkürler üstad...

ilk bakımı 15bin km de yaptırdım ama çıkan filtreleri görünce ve aracımın şehir içinde çok kısa mesafe kullanımı şehir dışı ise limit değerler kullanımı nedeniyle 10bin km de bakıma girme kararı aldım...

bu arada demek istediğinizi anladım sanırım örneğin yağı yüksek devirden düşük devire geçerken yakıyoruz ..

aslında burada benim sormak istediğim yağın durumundan ziyade turbonun ömrü ve durumu yani yağın yüksek sıcaklığa çıkması en hassas parça üzerinde nasıl bir etki doğuruyor..

cevabınız için teşekkürler...

Yagin yuksek sıcaklığa çıkması ısı transferinin iyi yapılamadığını göstermektedir, bircok nedeni olabilir ancak asıl neden radyatorun yeterli soğutmayı yapamalıdır,bunun da bircok nedeni olabilir ancak arac yavaşladığında 2 istenmeyen durum olusur ,bunlardan biri radyatore gelen hava miktarı azalır çünkü arac yavaslamistir, ikincisi ise arac deviri düştüğü icin hem yag pompası devri düşer hem de su devri daim pompasını. Devri azalır , üretilen. Isı bertaraf edilemediği icin yag sıcaklığı yükselmeye baslar bu yag icin zor bir koşul degildir çünkü kaynama sıcaklığı oldukça yüksektir . Ama viskosite degeri düştüğü icin en zayıf halka misali turbo mili gibi rulman Olmayan ve yuksek devir nedeniyle azalan turbo mili ve yatağı mesafesi yagin mikro düzeyde akısını azaltır, yüzeyi ısınsan milin üzerinde cok cok ince yag yanarak varnishing denilen vermikleme olayını yaratır , çakmaların ağızlarında uzun süre kullanım sonucu metal üzerinde turuncuya çalan bu durumu gozlenmeyebilirsiniz, bu katman asla yüzeyden sökülmez ancak taşlama yapılması lairim ki bu da imkansız bir konudur, sonuc mil yuzayindeki mikron kalinligindaki bu olay milin sesli çalısmasına neden olur ve titreşim nedeniyle vibrasyon oluşarak yuksek devire çıkılmasını engellemeye baslar gerisi uzun hikaye sonuc ilk olarak performans düşüklüğü ve sesli ca
    İsan bir turbo ile kendini belli eder, bu olayları uzun vadeli duşunun bir kere değil 1000 kere benzer olayların tekrar etmesi gereklidir,

JUPİTER ve yörüngesindeki tüm UYDULARI ve doğal kaynakları ,madenleri Türkiye&amp;#39;nindir .

• guvenxoca kullanıcısına yanıt

Hocam aracınız yenı zaten eskı bır aracta degıl. Şöyle kı aracı sıkıstırdıgınızda yag sıcaklıgı bır mıktar artması normal bır durumdur cunku yag bahsettıgınız 120 derece ısıya cıkınca gorevını daha ıyı yapmaya baslar. Yanı arac yagın sıcaklıgının artmasına ızın verır kı daha verımlı bır ortam yaratır oyle acıklamıs olayım. Sızle aynı araca sahıp veya farklı arac kullanıp yag sıcaklık gostergesı olan kısılere sorarsanız onlarda yag sıcaklıklarının benzer sekılde yokus cıkarken arttıgını soyleyecektır bu normal bir durumdur. Zaten tehlıkelı sıcaklıga ulasınca araclar uyarı verecektır içiniz rahat olsun

Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.