Şimdi Ara

Yabancı Dil Yeteneksizliği

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
0
Favori
256
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 1
Giriş
  • Ne yaparsam yapayım ingilizce öğrenemiyorum. Çince gibi geliyor. Anlamıyorum, yazamıyorum, konuşamıyorum

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Longhornn -- 27 Mart 2026; 11:30:35 >

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

Kelime haznesi (vocabulary) ve kalıp ifadeler (phrases) önemli, bence onları sabredip hallederseniz özellikle İngilizcede gerisi çorap söküğü gibi gelir.

Gramer kuralları da önemli olsa da bir dil - en azından İngilizce - aslında büyük ölçüde bu ilk bahsettiklerimden meydana geliyor. Bunlarda pişmenin en iyi yolu da o dile düzenli şekilde maruz kalmaktır (exposure).

Küresel dil (lingua franca) olduğu için İngilizcede bu çok kolay. Ortalık İngilizce materyal dolu. Diziler, filmler, oyunlar, kitaplar, çizgi romanlar, akademik literatür, İngilizce iletişim kuran uluslararası sosyal medya toplulukları, internet mecraları vs.

İngilizce bu anlamda resmen senin onu öğrenmen için çalışan bir dildir.

Ki ortalıkta İngilizce yazıp çizen konuşan kimse öyle aşırı edebi, böyle kompleks, Shakespearean bir İngilizce bilmez. Çok ama çok az insan İngilizceye bu kadar hakimdir. Bu hakimiyet ise ancak İngilizce edebi değeri olan kitaplar okumakla, sık sık sözlük karıştırmakla, Latince, Fransızca, Yunanca gibi İngilizcenin çok beslendiği bazı dilleri de çalışmakla olur.

Bunlar daha çok uzman işi. Bunu yapacaksınız, illa yapmalısınız diye bir şey yok. Dil yaşayan bir varlıktır ve esasında gücü biz fanilerin bakış açısından sonsuzdur. Bir insanın kendi ana dilinde bile kavrayışı, yetenekleri, kelime dağarcığı vs oldukça sınırlıdır; hele hele tarihsel boyutunu da kat, öylece bir metne baka kalırsın.

Onun için dil - yabancı veya ana dil fark etmez - kompleks yapılacak mesele değil. Çalışmaya devam et, eninde sonunda bir yerlere geldiğini, ilgili yabancı dili akıcı (fluent) biçimde anlamaya başladığını vs göreceksin. Ona rağmen dilleri birazcık tanıyan birisi bunun gene de bir hiç olduğunu bilir. :)

In that sense I would say I barely speak English. :)

< Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >

• Nat Alianovna kullanıcısına yanıt

Kelimeleri öğrenemiyorum öğrendiklerimi unutuyorum

Düzenli tekrar, alıştırma, en iyi yolu da o dile sürekli maruz kalma. Başka yolu yok.  

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ben, bu hayatta bir çok çeye çok geç kaldım. Kendimi çok daha fazla geliştirebilirdim ama bunun farkına varmam çok geç oldu. İngilizce de bunlardan biridir. En başından beri bana ilginç gelmiştir, sempatim vardır yabancı dillere. Yapay zeka da bu konuda elimizde bir imkan şuanda.. Ben orada bir öğretmen gibi kullanarak çalışma yapıyorum zaman zaman ingilizcemi ilerletmek için. Her gün 1-2 saat sabit çalışmamız, dil kullanılmadıkta köreliyor gerçekten. Sık kullandıkça anlamadığını-karmaşık geldiğini düşündüğün kelime yada gramer kuralları zamanla farkına varmadan kazanılıyor.

vocab icin ne önerebilirsiniz? Bilmediğin kelimeleri ingilzce bağlamda bi cümlede kullanıp not almak dışında. lingoda kullanıyorum dile çokca maruz kalıyorum ama mesela tamamiyle ingilizce mülakatta türkcelerini bildigim kelimelerin ingilizceleri bir türlü aklıma gelmiyor

Oxford Dictionary, Cambridge Dictionary bunlar en kaliteli ve popüler olanları.

Örneklerle, sıfat, zarf, isim gibi diğer formlarıyla ve alternatif kelimelerle verir; hem de bunlarda daha önce görmediğiniz veya bilmediğiniz daha ileri seviye kelimeleri (advanced words-vocabulary) öğrenebilirsiniz, misal persuade, convince'in yerine kullanılabilir. Bir fiil/verb. "İkna etmek, inandırmak" manasında.

https://dictionary.cambridge.org/dictionary/english/persuade

< Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.