Şimdi Ara

XP SP2 İnce Ayarlar, sorunlari ve cozumleri

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
3
Cevap
0
Favori
476
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Windows’un en son toplu güncellemesi olan XP SP2, birçoğumuz tarafından büyük merakla bekleniyordu. Çoğumuzun beklentilerini yeterli düzeyde aşamadığını düşündüğümüz SP2, aslında görüldüğü gibi sistemlerimize çokta kötü özellikler getirmedi. Sistem veya bağlantı hızındaki yavaşlamalar SP2’nin antipati kazanmasına neden olmakta. Nihayetinde sistemimizde oluşturacağımız güvenlik çemberi dâhilinde, sistemimizde belirli kısıtlama ve yavaşlamanın görülmesi kaçınılmaz olacaktır. SP2 bunu sizin yerinize yapıyor. Daha ne istiyorsunuz
    SP1 yamasının içeriğinin ortalama %60’ı Windows içerisinde bulunan güvenlik açıklarının ve zayıflıklarının kapatılmasıyla sınırlıydı. Diğer %40 ise ileriye dönük kullanıcı memnuniyetini düşünülmüştür. Ancak Microsoft SP2 ile bu kavramı yıkarcasına kullanıcı için elinden gelen her şeyi yapıyormuş gibi gözükmek istemiş. Bana göre de amaçlarına ulaşmışlar. Çünkü SP2 ile Windows yeni bir güvenlik anlayışına dâhil edilmiş gibi davranıyor. Bununla beraber SP2 “Ağ Koruması, Sistemin Gözetlenmesi, Bellek koruması, Mail koruması” gibi servisleri çalıştırabiliyor. SP2 ile Microsoft bazı rakiplerinin kullandığı güzel uygulamaları da kendi bünyesinde toparlamış. Örneğin Linux severlerin çokça kullandığı TAB tuşu ve adres tamamlama özelliği sistem dosyalarında da kullanılmaya başlanmış. İnternet Explorer adres çubuğuna önceden ziyaret ettiğiniz bir adresi yazarken adres TAB tuşu ya da otomatik kendini tamamlar. İşte Windows’ta bu özelliği kendi sistem dosyalarına uyarlamış. Tek fark dizini tamamlayan adreslerin önceden açılmamış olması. Yani yeni bir dizin açarken bile adres çubuğu kendisini tamamlayabiliyor. Tıpkı linux’te olduğu gibi.
    Sistemimize renk getiren güvenlik merkezine bir bakalım başlatçalıştır Wscui.cpl

    Kurulumda Oluşabilecek Problemler
    *Kurulumda oluşabilecek hatalardan dolayı SP2 tam yüklenemeyebilir. Bu nedenle kurulum sonrası Program Ekle/ Kaldır bölümüne bakın, SP2 burada görülüyor mu? Eğer görülüyor iseniz Windows arama kutucuğunu çalıştırın ve
    C: içerisinde %windir%\system32\lsass.exe
    yazın ve aratın eğer lsass.exe eklentisini bulursa, eklentiye sağ tıklayın ve özelliklersürüm diyin. Burada görülen sürüm 5.1.2600.2096'dan küçük ise SP2 sorunsuz yüklenmiştir demektir.
    **Örneğin İnternet Explorer düzgün çalışmıyor ise, bazı .dll dosyaları düzgün kaydedilmemiştir demektir.Sisteminizde düzgün çalışmayan ve doğruluğu kanıtlanamayan bazı dosyalar olabilir bu nedenle sisteminizi elle denetlemeniz gerekmektedir. Bu işlem için ilk önce administrators grubuna dahil kişi olarak sistemi açın ve sisteminize Windows XP CD sini CD_ROM’a yerleştirin ve başlatçalıştırCMDsfc /scannow komutunu verin. SFC.EXE aracı sisteminizin doğruluğunu ve bütünlüğünü denetleyip eksikleri tamamlayacaktır.
    ***SP2 kurulum sonrası detayları logluyor. Bu logları c:\windows\ “setupapi.log – svcpack.log – spunins.log “ içerisinde bulabilirsiniz.

    NOT: Ben SP2 kurulumu öncesi belgelerim klasörünün içindekileri D: sürücüsüne taşıdım, ardında Win XP SP1’li CD ile sistemi onar dedim, ardından SP2’yi sorunsuz bir şekilde kuruldu. Sistem ilk haliyle biraz hantallaştı ama birkaç ince ayar sonrasında sistemim normal haline döndü diyebilirim.




    İnternet Explorer Özelliklerinde Upgrade
    ***SP2 ile gelen özelliklerin ilki açılır pencereleri engelliyebilmesidir. Artık istemimiz doğrultusunda farklı bir pencere daha açılmayacak. Bu ayar için İnternet Explorer » İE seçenekleri » Gizlilik » Açılır Pencere Engelle seçeneğini işaretli tutmanız gerekmekte. Ek olarak güvendiğiniz adreslere, örneğinwww.cyber-security.org için özel bir durum oluşturabilirsiniz. Bu adresleri güvenilen adres olarak belirleyebilirsiniz. Duyuru veya bilgilendirmeler için açılabilecek ek pencereleri görebilirsiniz.
    Güvenilen siteler sınıfının oluşturulması bağlantı hızınızı etkileyecektir. İnternet Explorer » İE seçenekleri » Güvenlik » Güvenilen siteler » Siteler burada bulunan “ Bu bölgede bulunan tüm sitelerden HTTPS sunucusu doğrulaması iste” seçeneğinin işaretli olması gerekmektedir. Bu güvenlik önlemi internet üzerinden bankacılık işlemleri yapan kullanıcı veya internet üzerinden alış – veriş yapan birçok kullanıcıyı doğrudan etkilemektedir. Çünkü sizin aslında güvendiğinizi sandığını adresler bir banka şubesi olmayabilir. Yalnız o adrese benzetmeye çalışanların bir tuzağı olacaktır. Bu özellik kullanılan sertifikaları çağıracak, istediği cevabı alamayınca işlemi sonlandıracaktır.
    ***Eğer internet bağlantısı süresinde istenmeyen bağlantıların açılması, reklam bloklarının gelmesi durumunda İE seçenekleri » Gelişmiş » üçüncü kişilerin tarayıcı eklentilerini etkinleştir seçeneğini kaldırın reboot sonrası, soruna neden olan program için İE Özellikleri » Programlar » Eklentileri Yönet » İE Tarafından kullanılan eklentileri seçeneklerindeki hatalı programın dll’sine devre dışı deyin.
    ***Ek olarak kullanıcılardan kaynaklanan bir sorundan dolayı internet bağlantılarında sorun oluşması mümkün, bu nedenle sorun oluşturan kullanıcı hesabını silip, yenisini oluşturmak çoğu zaman birçok sorunu ortadan kaldıracaktır.
    ***İE içerisinde bulunan eklentiler. Yazılım bileşenleridir. Yani Web sitelerini ziyaret ettiğinizde gerekli eklentiler karşıdan otomatik/manuel olarak yüklenir. Bu eklentileri güncellemek için ilgili eklentiye gelin İE » Araçlar » Eklentileri Yönet burada istediğiniz eklentiye gelip “ activeX’i güncelleştir “ seçeneğini kullanabilirsiniz.
    Herhangibir sorun karşısında başlat » çalıştır » regedit
    HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\Curre ntVersion\Ext\Settings içerisinde bulunan ve eklentinin engellenmesine neden (CLSID) anahtarında gösterilir. Eğer probleme neden olan eklentiyi bulursanız. HKEY_CLASSES_ROOT içerisinde aramanız gerekmekte. Böylece gösterilen eklentiyi belirleyebilirsiniz.
    ***Eğer eklenti yönetimine erişimi engellemek isterseniz. Yani değişikliklerin yapılmasını önlemek için;
    HKEY_CURRENT_USER\Software\Policies\Microsoft\Inte rnet Explorer\Restrictions anahtarında NoExtensionManagement adında yeni bir DWORD değeri oluşturun ve değerine “ 1 “diyin.

    Outlook’la Daha Güvenli E-posta Sistemi
    ***Bir Microsoft aracı olan Outlook SP2 ile daha da güvenli bir hale getirilmiş. İlk bakışta pek bir farkın olmadığı görülüyor. Ancak gelen maillerin postalardaki resimlerin ve dış içeriği engelle seçeneğinin aktif olması bunun öyle olmadığını gösteriyor. Böylelikle postalardaki dış içerik engellenebiliyor ve istenmeyen içerikler kullanıcının güvenliği doğrultusunda çalıştırılmıyor. Resim eklentilerinin zarar ihtiva ettiğini anladığı an bunu size X harfini sembolize ederek sunuyor. Güvenilen bir adresten gelen içeriği ise direk gösteriyor. Outlook’un spam önleme unsurlarının kuvvetli olduğunu biliyorsunuz. Ancak Microsoft yine yetinmeyip bu özelliğe de biraz katkıda bulunmuş gibi görülüyor.
    ***Outlook içerisinde göndermek istediğiniz bazı postalar “ giden kutusunda” umduğunuzdan daha uzun durabilir. Bu soruna geçici olarak önlem alabilirsiniz.
    Sürüm numarası 11.0 ise Outlook 2003
    Sürüm numarası 10.0 ise Outlook 2002
    Sürüm numarası 9.0 ise Outlook 2000
    HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Office\11.0(s ürüm numarası)\RPC anahtarına ForcePolling regedit girdisi eklenmelidir.

    Zamanlanmış Görevlere Doping
    ***Windows içerisinde çalışan zamanlanmış görev hizmetine yeni eklentilerle, sistemin stabilizesinin arttırılması hedeflenmiş. Sistem içerisinde çalışabilecek gizli görevlerin gösterilmesine imkân tanınmış. Gizli görevleri gerçekleştirebilmek için administrators grubu içine dahil edilmesi gerekmekte. Yeni bir görev oluşturacağınız zaman size birçok seçenek de sunulmakta.

    Veri Yürütülmesi Engellenebiliyor.
    ***SP2 çeşitli kodların, sayfalardan yürütülmesini engellemektedir. Bunun içinde DEP özelliğini kullanmaktadır. Bu sayfalar kodu yürütmeye çalıştığı an Windows özel bir durum oluşturur ve kodun yürütülmesini engeller. Genel amacı internet gelebilecek virüs gibi tehlikelerin oluşturduğu bulaşma veya dağılma gibi bellek konumlarındaki kodların yürütülmesini engellemektir. Bu güvenlik seviyesinin diğer iyi bir özelliği ise adres defterini koruyor olmasıdır. Yani e-posta eklentileri için adres defterini kullanan virüsler bu uygulama sonrasında ilgili listeye ulaşamaz. Ancak yinede belirtim bu uygulama Microsoft’un verdiği talimatlar doğrultusunda gerçekleşir. Aksi hallerde SP2 güvenlik duvarı zarar görebilir.

    Virüslere Karşı Önlemler
    ***Güvenlik merkezinde bulunan Virüsten Korunma adlı bölümde “virüsten koruma yazılımı bilgisayarımı korumaya nasıl yardımcı olur? “isimli yardım linkinde gerekli bilgilendirmeleri alabilirsiniz. Yani size kısaca AV aracı alın diyor

    Güvenlik Duvarının Ayarlanması
    ***SP2 default ayarlarda istediğiniz bağlantılara izin vermeyeceği gibi, tam tersine istemediğiniz bağlantılara da izin verebilir. Bu nedenle iyi şekilde kon figüre edilmesi gerekmektedir. Biz bu değerleri hem komut satırında hemde grafik alanda yapacağız. Yalnız komut satırı için ayrı bir teşekkür isterim. Bu detaya inen yazıları bulmak zor
    Şimdi ister denetim masasından firewall özelliği çalıştırın isterseniz, çalıştırfirewall.cpl diyin firewall ekranına geldiniz.
    ***İlk olarak grafik yüzde Windows güvenlik duvarı sekmesine gelelim. Özel durumlar bölümüne gelin ve firewall’ın çalışmasını istediğiniz alan için, alakalı seçeneği işaretleyin ve düzenle sekmesine geçin. Ardından sizlere kullanma ihtimalli port numaraları sunulacaktır. İlk önce bu portları belirtin. Ardından kapsam değiştir sekmesini seçin ve paylaşımı kimlerin kullanabileceğini belirleyin ama sakın “ herhangibir bilgisayar “ seçeneğini kullanmayın ( 80 numaralı port hariç ) Eğer firewall tümüyle çalışsın diyorsanız hiçbir değeri seçili bırakmıyorsunuz.
    ***Firewall tüm kayıtlarını default C:\WINDOWS\pfirewall.log dosyasına atar, ama ben size bu dosyanın yerini değiştirmenizi tavsiye ederim. Firewall gelişmişgüvenlik günlüğüfarklı dizin, ek olarak bu bölümde gösterilmiş olan “ bırakılan paketleri günlüğe kaydet ve bağlantıları günlüğe kaydet “ seçeneklerini işaretlemenizi tavsiye edebilirim. Bu işlem sistem güvenliği için atılacak doğru adımlardan biri olur.
    ***Firewall’da dikkat etmeniz gereken tek şey, eğer ağ ortamında yahut ta size bağlı bir veya birkaç iş istasyonu var ise güvenlik duvarıgelişmişağ bağlantıları ayarlar sekmesini kullanım durumuna göre iyi biçimlendirmek olacaktır.

    ***Komut satırında firewall ayarları için BaşlatÇalıştırCMD diyoruz. Burada netsh firewall set komutunu kullanacağız. İlk önce hangi protokole izin vereceğimize karar verelim.

    netsh firewall set portopening tcp
    …udp
    …all

    ardından ilgili portu devamında yazıyoruz
    netsh firewall set portopening tcp 445
    udp 53
    all 139
    devamında name yani bağlantı noktasının adını belirtiyorum
    netsh firewall set portopening tcp 445 smb
    udp 53 dns
    all 80 http
    Sonrası modu belirtleme lazım yani portlar kullanılacak mı? yoksa kullanılmayacak mı?
    netsh firewall set portopening tcp 445 smb enable
    smb disable
    Buradan sonra hangi kullanıcıların sisteme erişim yapacağına karar verilecek
    netsh firewall set portopening tcp 445 smb enable all ( herkez)
    enable subnet (subneti ortak)
    enable custom ( özel IP adresleri)
    sonrasında adresleme eklenecek
    netsh firewall set portopening tcp 445 smb enable custom 192.168.0.23,192.168.0.45/ağ maskesi ( istenirse bir etki alanı eklenebilir )
    gördüğünüz gibi 2 kişi için istediğim port numarasını enable yaparak yapılandırdım. İzin verilmiyen portlar içinse Disable seçeneğini seçmeniz gerekmektedir.

    ***Firewall seçeneklerine port değilde program eklemek veya kaldırmak isterseniz. Bu özellikle ağ ortamında otomasyon programları kullananlar veya ağ ortamında ortak program kullananlar için çok sağlıklı bir çalışma ortamı oluşturacaktır.
    C:\>netsh firewall add allowedprogram C:\Program Files\Microsoft Office\office11\ Outlook.exe Outlook2003
    C:\>netsh firewall add allowedprogram C:\Program Files\Macromedia\Dreamweaver MX 2004\Dreamweaver.exe Dreamweaver
    Programı ve ismini belirttikten sonra çalışma modunu belirliyoruz.
    C:\>netsh firewall add allowedprogram C:\Program Files\Microsoft Office\office11\ Outlook.exe Outlook2003 enable
    C:\>Program Files\Macromedia\Dreamweaver MX 2004\Dreamweaver.exe Dreamweaver disable
    Şimdi ağ ortamında kimlerin kullanabileceğini belirleyelim
    C:\>netsh firewall add allowedprogram C:\Program Files\Microsoft Office\OFFICE11\ OUTLOOK.EXE Outlook enable subnet 255.255.255.255
    All
    Custom
    devamında bir etki alanına dahilde edebilisiniz.
    ***Şimdi yönlendirme protokolü için ICMP ayarlarına bakalım,

    C:\ >netsh firewall set icmpsetting
    İlk olarak hangi tip veri transferine izin verilip verilmeyeceğini belirtiyorum.

    C:\ >netsh firewall set icmpsetting 9
    All sayıların değerleri aşağıdaki gibi
    2 - Giden çok büyük pakete izin ver.
    3 - Giden erişilemeyen hedeflere izin ver.
    4 - Giden kaynak yavaşlamalarına izin ver.
    5 - Yeniden yönlendirmeye izin ver.
    8 - Gelen yankı isteğine izin ver.
    9 - Gelen yönlendirici isteğine izin ver.
    11 - Giden zaman aşımına izin ver.
    12 - Giden parametre sorunlarına izin ver.
    13 - Gelen zaman damgası isteğine izin ver.
    17 - Gelen maske isteğine izin ver.
    All tüm seçenekler .
    Devamında çalışma modunu belirtiyorsunuz.
    C:\ >netsh firewall set icmpsetting 9 disable / enable
    Ardından kullanıcı profili oluşturuyorum.
    C:\ >netsh firewall set icmpsetting 9 enable current
    Gibi bir kural oluşturdum. Devamında boardcast, servisler,loglar hakkındada gerekli ayarlamalar yapılabilir.
    ***Eğer ortalık çok karıştıysa, firewall default ayarlara dönmek için c:\>netsh firewall reset komutu vermeniz yeterli. Eğer işlemleri doğru yaparsanız size “ Tamam. “ uyarısı ile işlemin yapıldığını belirtecek.
    ***Sistemde Firewall çalıştığından msn gibi dosya transferine izin veren ortamlardan, dosya indirmeye çalıştığınızda sistem bunu size soru yoluyla soracaktır. Eğer dosya transferinin kabul edeceksiniz. Dosya içeriğinin kontrol etmeniz sağlıklı olacaktır.
    Firewall default olarak çalıştığında, sistem içerisinde değer vermediğiniz bir program yahut ta uygulama firewall tarafından yakalanır. Size bir pencerede uyarı şeklinde ilgili araçlar alakalı işlemin durdurulduğunu söyler, ardından size 3 adet seçenek sunar.
    Güvenlik riskine karşın bu programın engellenmesini kaldır.
    Bu programı engellemeye devam et
    Bu programı engellemeye devam et, daha sonra yeniden sor
    Bu sorular doğrultusunda isteminize göre belli ayarlar yapabilirsiniz.

    Windows Güncelleştirmeleri
    ***SP2 gerçek anlamda Windows’u paronayak yapıyor. Çünkü kritik güncellemeler aşırı hassasiyet gösterilmiş. Kendilerince de haklılar, bu nedenle SP2 her halükarda sistemi güncellemek isteyecek. Hatta kullanıcıların güncellemeleri elle yapabilmesi için bir bilgilendirme platformunu SP2 içerisine yerleştirmiş.
    Bkz.http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=21940
    Bu nedenle sistemin otomatik güncelleştirme yapması tercihiniz olmalı. Otomatik kurulum anında Windows size, Son Kullanıcı Lisans Sözleşmesi'ni (EULA) için bir onay sorusu sorabilir. Bu soruya evet cevabı verdiğiniz taktirde, sistem güncellemeye devam edecektir. Ancak yinede dikkatli olmanızda yarar var, çünkü böyle bir iletinin taklit edilmesi zor görülmüyor. Zaten Microsoft çalışanları bunu düşünerek, yüklenen güncellemenin hemen mi? Yoksa ileride mi kurulacağını belirlemenize imkân tanıyor. Bu süre zarfında gelen paketlerin incelenmesine olanak veriliyor. Ek olarak bu ve buna benzer konular hakkında yardım bölümüne ( Sık sorulan Sorular ) içeriğini eklemişler.
    ***Bazı nedenlerden dolayı sisteminiz güncelleştirme yapmıyor olabilir. Bunun en önemli nedeni Windows veya Windows SP1 çalıştırılmıyor olmasından kaynaklanmakta, zaten microsoft’ta bunun aksini belirtmeyip, SP2’nin normalde Windows’a yüklenmesini öneriyor. Çünkü SP1’de meydana gelen sorunlar SP2’yide etkileyebilmekte. Diğer önemli neden ise bilgisayarınızda kullandığınız bilgisayarda Prescott C-0 adımlaması tabanlı Intel Celeron D, Intel Pentium 4 işlemcilerin kullanılmasıdır. Bu işlemcilerin bulunduğun sistemlerin güncelleştirmelerin engellenmesine neden olabiliyor. Bu nedenle SP2’den önce gerekli güncelleştirmenin yapılması gerekiyor.http://www.microsoft.com/downloads/...07-b620727be8d8
    Başlat » Çalıştır » msinfo32 aracından sistem mimarisine bakınız eğer, İşlemci x86 Family 15 Model 3 Stepping 3 olarak görülüyorsa, sisteminiz güncellenemiyor demektir.
    Yalnız hatırlatayım bu sorun hakkındaki en son güncelleme 24 Eylül 2004 tarihine ait, geçen 1 ay süresince zaten Microsoft yeni bir bildirge yayınlamadı. Ya da ben göremedim, onun için bu konu hakkında ki bilgi güncel olmayabilir. Ek olarak bu mimariyi kullanan işlemciler güncelleştirmeye izin verse bile SP2 sonrası reboot işlemi devamında sistem askına kalabiliyor.

    Karşılaşılabilecek hatalar
    ***SP’lerin eksik yüklenmesi, ilerleyen dönemdeki güncellemeleri etkileyebilir. Örneğin MS04-038 güncelleştirmesini yaptığınızda “Explorer.EXE - Giriş Noktası Bulunamadı - SHCreateThreadRef yordam giriş noktası SHLWAPI.dll dinamik bağlantı kitaplığında bulunamadı” mesajı alabilirsiniz. Bunun nedeni genellikle bilgisayarınızı SP2 öncesine geri döndürme işlemidir. Otomatik geri alma işlemi gerçekleşmezse, reboot sonrası hizmet paketi kurtarma işlemi tarafından SP2 kısmen kaldırılır. Bu nedenle geride kalan bozuk dosyaları kaldırmak için Denetim Masasından SP2’yi kaldırmak zorundasınız. Eğer Denetim masası açılmazsa yada herhangibir sorun ile karşılaşırsanız, Başlatçalıştır  appwiz.cpl yazın tamam diyin denetim masası açılacaktır. Ardından gerekli güncellemeyi kaldırın. Eğer buda gerçekleşmez ise ALT+CTRL+DEL kombinasyonundan hatayı sıyırın ve yeni görev bölümüne; %windir%\$NtUninstallKB834707$\spuninst\spuninst.e xe yazın ve bu eklentiyi kaldırmaya çalışın, farz edelim buda işe yaramadı. Son olarak eğer her halükarda kaldır/ekle bölümüne ulaşamıyorsanız çalıştır  %windir%\$NtServicePackUninstall$\spuninst\spunins t.exe

    ***Yukarıdaki örneğe daha ılımlı hatalarla karşılaşılabilir. Bu hatalar internet ortamında HTML kodlarından kaynaklanan bazı sorunlar olabilir. Örneğin activeX yahut ta sayfanın içeriğinin tam net açılmaması gibi, bu gibi sorunlara neden olan mekanizma SP2 içerisinde güvenlik amacıyla yerleştirilmiştir. Bu mekanizmayı iptal edebilmek mümkün ancak, Microsoft bunu size tavsiye etmiyor. ( Doğal olarak bende tavsiye etmiyorum ) Nedenine gelince; bu uygulamayı iptal etmek sisteminizin güvenliğinin düşmesi anlamına gelmektedir. Microsoft bu uygulamanın sadece acil durumlarda yapılmasının, ilerleyen safhalarda geri eski haline getirilmesini tavsiye ediyor.
    Başlat » Çalıştır » regedit » HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Internet Explorer\Main\FeatureControl\FEATURE_LOCALMACHINE_ LOCKDOWN anahtarına gelin. Burada bulunan iexplorer.exe ve Explorer.exe değerleri normalde “ 1 “’dir ancak böyle bir durumda bu değerleri “ 0 “ olarak değiştirmeniz bu soruna çözüm olacaktır.
    Bu değerlerin değiştirilmesi şu uygulamaları olumsuz etkileyecektir.
    ActiveX denetimlerine izin verme.
    İkili davranışlara izin verme.
    Java uygulamalarına izin verme.
    Komut dosyası çalıştırılırken sor.
    Etki alanları arasında veriler için sor

    ***SP2 “ .doc - .wri “ türü belgeleri açmaya çalıştığında şu hatayı verebilmektedir.
    Windows 6.0 dosyaları için Word yüklenemiyor
    Nedeni ise RFT dönüştürücülerinin devre dışı bırakılmasıdır.
    Bu nedenle bu hatayı kayıt defteri ile çözümleneceği belirtilmiş. Ancak yine aynı yazı içerisinde bunun güvenlik sorununa yol açabileceğinden de bahsedilmekte.
    Bu hata mesajını görmezlikten gelinmesi için çalıştır » regedit » HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\Curre ntVersion\Applets\Wordpad
    HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\Curr entVersion\Applets\Wordpad
    Anahtarında EnableLegacyConverters adında yeni bir DWORD açılması, değerine de “1” verilmesi ön görülmüş.
    ***SP2 yüklenmesinden sonra Bluetooth aygıtları yüklenemebilir. Yükleme anında ya yükleme tamamlanamadı mesajı veriliyor yahutta yükleme bitse bile Bluetooth radyoları altında görülen aygıtları görüntülemek istediğinizde hata mesajı veriliyor. Bu sorunun oluşmasına neden ise yüklü olan sürücünün henüz güncellenmemiş halinin kullanılması veya üretici ve SP2 yığınlarında eşlesen VID ve PID bulunuyorsa. Bu nedenle sorun SP2 içerisinde bulunan değerlerden kaynaklanmaktadır. Soruna çözüm ise Microsoft tarafından şöyle sunulmakta
    Yükleme öncesi %WINDIR%\inf\bth.inf dosyasını bth.bak olarak adlandırın. Ardından Bluetooth sürücüsünü yükleyin. Yahutta sürücünün güncelleştirilmesi sorunu çözüme ulaştıracaktır.

    ***İleri derece kullanıcılar için bir oluşabilecek hata beta sürüm denemelerinde açıklandı. Ancak son durumun ne olduğunu öğrenebilmiş değilim. Hatta bana bu konuda mail atarsanız sevinirim. Bu hataya neden olan hata Microsoft Visual Studio .Net'te COM nesnelerine başvuru eklediğinizde karşılaşılan mesaj
    A reference to 'COMObject' could not be added.

    The type library wrapper tool 'tlbimp' cannot be found on this system. Please re-install Visual Studio.
    Bu hatayı vermesindeki neden çalışan Microsoft .NET Framework sürümünün yapılandırılmış olan yerel ayarları desteklememesi, soruna neden olan sürümler ise
    . NET Framework 1.1
    . NET Framework 1.0
    . NET Framework 1.0 SP2
    . NET Framework 1.0 SP1
    Hataya neden olmayan sürümler ise
    . NET Framework 1.0 SP3 ve sonrası
    . NET Framework 1.1 SP1 ve sonrası

    ***Eğer sisteminizde meydana gelen bir hata veya sorun var ise ilk önce yapmanız gereken sistemde çalışan programlara bakmak ve internet bağlantısında herhangi bir terslik var mı kontrol edilmelidir. Çünkü uzaktan yönetiliyor olabilirsiniz. Bu nedenle komut satırına geliyoruz ve şunlar yazıyoruz. Netstat –ano>netstat.txt ( bu bağlantıları anlık lodlar ) açmak içinde start netstat.txt, sonrasında anlık çalışan değerleri gözlemlemek içinde tasklist >tasklist.txt bu değerde o an uygulamada bulunan işlemleri listeler.

    NOT:
    29 Ekim 2004 tarihi itibariyle SP2’de tutarsızlığa neden olabilecek sürücüler
    Güvenlik Hizmetleri ve AV Sürücüsü Komut Yazılımı
    CSS-DVP.SYS Ürün Sürümü: 4.90.4.40123 ve
    Derleme Tarihi: 01/23/2004 16:08:00
    SMSC LPC Bellek Çubuğu Ana Bilgisayar Denetleyicisi Sony Smscms.sys Derleme Tarihi: 09/02/2003 19:07:48
    Windows CE Öykünücüsü Microsoft VPCAppSv.sys
    Ürün Sürümü: 6.13.10.2149 ve sistem PAE veya NX modunda çalışır
    Virtual PC Connectix VPCAppSv.sys
    Ürün Sürümü: 4.x ve sistem PAE veya NX modunda çalışır

    ***SP2 yüklendikten sonra reboot işlemi yapılır, ancak oturum açma işlemi başlamadan sistem tekrardan kendini reboot edebilir. Bunun nedeni sisteminizde UMAX tarayıcı sürücüsünün yüklü olmasıdır. Soruna çözüm ise diğerlerine göre daha kolay, açılışı güvenli kipte yapınız, ardından UMAX tarayıcı sürücünü sistemden kaldırın, devamında isterseniz SP2’yi tekrardan yükleyip, güncel bir UMAX tarayıcı sürücüsü yüklemeniz sorunu çözecektir.

    SP2’nin kaldırılması

    ***Her halükarda problemsiz çalışan sistemlerde SP2 çok istikrarlı çalışsa da bazı durumlarda kullanıcı veya üretici hatalarından dolayı SP2 memnuniyetsizlik oluşturabilir. Bu nedenle SP2’yi kaldırmak isteyebilirsiniz. Yinede benim size tavsiyem kaldırmamanız doğrultusunda olacaktır.
    ***SP2’yi kaldırmak için ilk olarak denetim masasına başvurun, ancak denetim masasına ulaşamıyorsanız. Çalıştır » appwiz.cpl diyin. Güncelleştirmeleri göster sekmesini seçin ve SP2’yi kaldırın. Bu şekilde SP2’yi kaldırmayı başaramıyorsanız. Başlat » Çalıştır » c:\windows\$NtServicePackUninstall$\spuninst\spuni nst.exe SP2 kaldırma sihirbazını kullanabilirsiniz. Yahut ta geri yükleme sihirbazı işinizi görebilir. Başlat » Çalıştır » %SystemRoot%\System32\restore\rstrui.exe diyin, yalnız hatırlatmak istediğin bir nokta var, eğer sisteminizde geri yükleme noktası seçili değilse muhakkak açmalısınız aksi halde işe yaramaz.! Bunlarda olmazsa sisteme format mubahtır diyebilirim

    ***Eğer sisteminiz çökerse yada aksi bir durumla karşılasırsanız. Sisteminizi ilk açılış durumunda Windows Cd’si ile kurtarmaya çalışabilirsiniz. Bunun için açılışı CD-ROM seçin ve win Cd’si ile sisteminizi başlatım, sistem yapılandırması için R tuşunu, yani kurtarma seçeneğini seçin, Windows kurulumuna karşılık gelen sayıyı 1 olarak seçin. Kurtarma konsoluna şu komutu geçin cd $NtServicePackUninstall$\Spuninst enter, batch spuninst.txt enter, exit enter diyin. Sistem açıldıktan sonra C:\WINDOWS\$NtServicePackUninstall$\Spuninst klasöründeki spuninst.exe sihirbazını çalıştırın.
    ***SP2 kaldırılması sonrası bazı sorunlar yaşayabilirsiniz. Örneğin medi player aracının lisans yürücütü özelliği değişebilir. Buda düzgün çalışmamasına neden olmaktadır. Buna benzer bir sorunla karşılaşırsanız yapmanız gereken ilgili lisans bilgisini tekrardan yüklemeniz olacaktır.

    alıntıdır.







  • tesekkurler guzel biligler.sagolasin arkadasm..
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.