Şimdi Ara

xp işletim sistemi çalıştıramıyorum

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
0
Favori
472
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • hobi olarak kullandığım bir cnc cihaz için xp kurulu lpt çıkışlı bilgisayara ihtiyacım var.

    eski bilgisayarım malesef bozuldu. bilgisayarcı bana core duo yeni bir kasa verdi. bir önceki bilgisayardaki hard diskimi bu kasaya taktığımda seçim ekranına kadar geliyor (hard diskte xp ve vista ayrı şekilde kurulu) bu seçim ekranı geldiğinde herhangi birini seçtiğimde bilgisayara restart atıyor hiçbir şekilde yüklenme ekranına geçmiyor. güvenli modda çalıştırmak istediğimde de mavi ekran veriyor.

    laptop'umun vista işletim sistemi yüklü eski hard diskini alıp bilgisayarcıdan aldığım masaüstü bilgisayara taktım. sorunsuz şekilde çalıştı. neden benim bir önceki bilgisayarda kullandığım hard disk'te böyle bir problem yapıyor olabilir.

    bu arada laptop'dan çıkardığım hard disk ile açtıktan sonra xp cd si ile bu hard disk'e xp yüklemeye çalıştım ama yine eski hard disk'imdeki gibi yine mavi ekran hatası verdi. yüklemeye dahi geçmedi.

    bana verilen masaüstü bilgisayar xp yüklenmesi için uygun mu değil. nasıl bir yol izlemem gerekir ?

    şimdiden teşekkürler.







  • hdd yi başka cihaza sekonder olarak bagla komple formatla (fat olarak)
    boş olarak kullanacagin cihaza tak format cd sini takarak xp yi yuklersin.
    vista ustune xp zamaninda hata verir kurdurmazdi
    bu eski winlerde oyle diski cikardim baska donanima taktim olmaz format gerekir. Suruculer sorun cikarir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Nerd Miner -- 17 Eylül 2019; 9:19:48 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ben geçen sene 2 araba kullanıyordum. Biri kendi aracım Megane, diğeri makam aracım Corolla. İkisi de araba, ikisi de c sınıfı sedan. İkisini de aynı şekilde kullanabiliriz. Ama motorları farklı, vitesi farklı, osu busu farklı. Şimdi Megane yazılımını Corolla araca yüklersek çalışır mı ?

    Senin durum böyle. İşletim sistemi kurulurken bilgisayar donanımına göre birçok farklı core/kernel servisi, kütüphaneler, sürücüler vb kurar. Diski birinden alıp diğerine takınca çalışması için iki makinanın da donanımının aynı olması (klon gibi) gerekir. Farklı ise farkın miktarına-önemine göre çalışabilir, hatalı çalışabilir veya hiç çalışmayabilir. Mesela bellek, ilave disk vb gibi konular sorun olmaz. Ekran kartı farkı ise sorunlu çalışmaya yol açabilir. Anakart-işlemci ise ya sorunlu olur (az çok benzer modeller) ya da hiç çalışmaz. (Epey farklı modeller)

    Mesela; işletim sistemi açılıyorken anakart tarafından atanmış bir adreste bir cihaz-özellik arıyor olabilir, başka anakartta bu özellik olmayabilir veya başka adreste olabilir. Yeni makinadaki işlemci eski makinadaki işlemciden farklı özellikte olabilir, mesela farklı bir komut kullanabilir. Aradığını bulamayan işletim sistemi de doğal olarak düzgün olarak açılmaz.

    Laptop vista olayı biraz farklı. Vista biraz andon kullanıcılara yönelik bir işletim sistemidir. Şişkin ve gereksiz ıvır zıvırla doludur bu yüzden. İster kullan ister kullanma bir ton aygıt sürücüsünü (sende olmayanlar dahil) vb yanında haybeye yük olarak taşır. Eğer işlemcin de benzerse (intel için Core, Core 2 ve Core I serileri kod-mimari olarak pek fark içermezler mesela) ve anakartın da temel özellikleri yakınsa çalışabilir. Farklı bir cihaz (anakart-işlemci-aygıt vb) olsa bile Vista haybeye yanında taşıdığı bir ton sürücü vb içinden bunları bulabiliyor olabilir. Bedeli ise şişkin, düşük performanslı ve sorunlu olmaktır.

    Seçim ekranına kadar gelmesi normal. Buraya kadar işleri işletim sistemi değil BIOS yapar, dolayısı ile fark etmez Vista veya XP olması. Seçim menüsünü ise diskin MBR alanında yazılı olan botstrap rutini yapar. (GRUB mesela) Ancak seçildikten sonra işletim sistminin yükleme rutini (XP-Vista için NTloader.exe) devralır ve buradan itibaren sorun çıkmaya başlar.

    Önemli veriler varsa yedekle. Diski partisyon düzenleme programları (veya açılışta işletim sistemi kurulum ayarından) bölümle. Önce XP sonra da Vista kur.




  • kısaca, sisteme yeniden xp yüklemen lazım. win10 gibi, diski istediğin pc ye taktığında açılma kabiliyetine sahip değil.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.