|
Xeon İşlemcim Kargoya Verilmiş

-
-
xenon cok ucuza almadinsa bos artik ryzen orta seviye cpu parcalar xenonu
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi şoray uzun yolda -- 1 Ekim 2024; 16:45:55 > -
856 TL hocam e3 1270 v1.
Bence ryzen sisteme göre baya ucuza aldım.
Ryzen işlemciler 900'den başlıyor anakart desen zaten 5000-2500 tl.
Anakarta 1000 tl verdim
B450m anakart bulsam ucuza toplardım ama pahalı
Kaldı ki b450m anakartların çoğunda çok fazla pcie slotu yok onun için b450f lazim. B450fleri de kimse satmiyor kolay kolay. Benim anakartta istemediğim kadar pcıe slotu var.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-BE02EECCB -- 1 Ekim 2024; 17:5:6 >
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
cikma parca yolluyolar genelde
Çıkma olsun, zaten bu sistem neredeyse tamamen kullanılmış parçalardan oluşuyor sadece psuyu sıfır aldım birde 2 tane ram kitini. Gerisi ikinci el.
Xeonlara genelde bir şey olmaz kolay kolay. Sunucularda kullanılan cpu olduğu için çok bir şey olmaz.
xeon mu epyc mi?
-
Sıfır alırsam epyc ama ikinci el için xeon derim.
Epyc'lerde çok fazla çekirdek var xeon gibi fakat ısınma sorunu mevcut. Daha kötüsü EPYC'ler ısıdan kaynaklı bozulmaya daha hassaslar ilk sahibi olsam sağlam soğutmayla ayakta tutarım ama ikinci el yanlarına yaklaşmam. İntelde xeonlara overclocku basanlarda çok nadir oluyor genelde ihale mallarından toplamak daha iyi bunlar direkt sunucudan çıkma işlemciler.
Tekli oyuncu bilgisayarlarından xeonu çok almam OC yiyen işlemci sakat olabiliyor bozulmasa bile oksitlenme riski var uzun vadede.
-
Belki seneye sistemi 750 watt güç kaynağına geçirebilirim 650 watt iş görür şimdilik.
Ekran kartı için rtx 3060 veya 3070 bakacam hayırlısı.
bu amd ısınma olayı gerçek mi hala?
Ryzen 9 9950X
i9-14900K
işlemci kıyaslanmış oyunlarda sıcaklık değerleri aynı (sistem aynı sadece anakart ve cpu değişiyor test için)
https://www.youtube.com/watch?v=P_UTcSHfxi8
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-2C030AEF3 -- 2 Ekim 2024; 12:41:31 >
-
TDP değeri zaten ip ucu veriyor.
İntel aynı değerleri daha düşük watt aralığında yapıyor.
Fazla watt fazla ısınmayı getirir.
ve evet ne yazık ki amd işlemcilerde ısınma olayı hala var.
EPYC sıkıntılarını redditte ararsan görürsün. Xeonlar bu konuda daha stabil. EPYC'ler yüksek ısı artışlarında veya overclock gibi ağır yükte çalışırken daha fazla çökmeye meğilli.
Kaldı ki EPYC'lerin bazı serilerinde VM işlemlerinde çok yavaş performans aldığına dair şikkayetlerde var. AMD EPYC sistem kurulacaksa linux kurulabilir ama Winodwsda sakat. Datacenter kurulacaksa zaten o ısınma sorununu klimalar veya merkezi havalandırma ile çözüyorlar. Fakat son kullanıcı için durum sakat.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-BE02EECCB -- 2 Ekim 2024; 12:48:42 > -
peak power'da 201 watt'a çıkıyor
i9-1400k için ise şöyle:
Typical TDP: 125 W
TDP Up: 253 W
zaten videoda sıcaklık değerlerinin aynı olduğu görünüyor aynı oyunlarda
epyc sıkıntılı olabilir doğrudur ama ryzen'lar iyi gibi sanki?
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-2C030AEF3 -- 2 Ekim 2024; 12:55:18 > -
Kağıt üzerinde ki verilerle dedim.
Fakat overclock ve custom soğutma ile daha farklı sonuçlar çıkabilir ki bu yine aslında net sonuçlar vermez.
Aynı seri işlemcilerde bile overclock yapıldığında çok farklı sonuçlar elde edilebiliyor yani iki tane diyelim elimde I9 14900K var ben ikisini de aynı sistemde çalıştırıyorum yan yana, birisi diğerinden daha iyi performans sergileyebiliyor.
Ancak standart değerlerde intel kağıt üzerinde bu değerleri düşük watt değerinde sağlıyor ki aslında kilit nokta budur.
Bunun nedenine gelirsek, işlemci içerisinde kullanılan hammadenin kalitesi gibi etkenler var.
Ryzenler fena değil fakat yine de ısınma sorunu var. İntelin son nesil işlemcileri de yanıyor. 2020'ye kadar olan intellerde pek sorun yoktu ne zaman 11. nesile geçildi o zaman sıkıntılar baş gösterdi.
Şimdi işlemcilere AI modülü de koyacaklar işlemcilerde daha kronik sıkıntılar çıkmaya başlar. Gelen bir kaç güncelleme ile işlemciler iyice güçten düşmeye bile başlar derler ki güvenlik yaması yaptık şak al sana üretici merkezli downgrade...
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-BE02EECCB -- 2 Ekim 2024; 12:58:22 >
-
-
İntel buradan tdp değerinden yararlanmış şartlar yine eşit değil.
Amd overclock yaparsa orada daha iyi bir performans yakalayabilir.
Fakat dediğim gibi oyun testleri veya overclock testleri net değer vermez.
Oyun testleri neden net değer vermez?
Bazı oyunların motorları amd için bazılarının ise intelde iyi çalışır.
Bence i9 veya minvalinde bir cpuyu almaya gerekte yok.
Neden mi yok? Zaten bu işlemcileri sen max 7sene kullanabileceksin ki o sadece basit işler için bir süre sonra bu işlemcilerde yetersiz kalacak. Güçlü olsa bile üreticiler antin kuntin şeyler uydurup yok güvenlik yamasıydı, yok çökme problemini düzelten yamaydı yok nesil desteği yoktu falan diye diye çelme takacaklar zaten.
Yani Dünya kadar para vermenin anlamı yok.
Ha linux kurup 50 sene kullanırsın sorun yok onda
I9 işlemci alıp tonla sorun yaşayan insan var yüksek tdp değerleri nedenli sistemde anlık donma takılma sorunları oluyor çökmeler oluyor.
Benim bu xeonu almamın sebebi 2008-2020 intel xeon işlemcileri çok sağlam özellikle 2014-2011 senesinde çıkanlar
Bunlar günümüzde hala kullanılıyor.
Aslında ilk hedefim x99 sistemdi ama yurt disindan vergiler saplaninca bize mecbur ddr3 sisteme geçtik.
Fakat çok büyük kayıp olacağını yine sanmıyorum.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X