Şimdi Ara

X-Fi kartlar ve Lossless müzik rehberi 'Audiophile' özel. (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
102
Cevap
7
Favori
4.554
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Merhabalar. YAzı için elinize sağlık güzel bir yazı olmuş.

    Fakat benim bir mazuratım var. Yardım ederseniz çok teşekkür ederim.

    Bir zamanlar bende X-fi kullanıyordum. Ne kadar muhteşem bir kart olduğunu hele benim gibi hassas kulaklara sahip olan insanlar bilir. Hassas diyorum çünkü anlaşılıyorki neredeyse tüm insanlarda kulak namına bir şey yok. Onlar için bas-tiz +volüm olsun.

    Neyse bu konuyla ilgili daha önce başlıkta açtım insanlardan dalga geçmekten öteye gidemedi. Sadece bir kişi var aynı dertten muzdarip olan kulakdaşımmış oda "dehşet" nickli üye.

    Sadede gelelim arkadaşım bir çaresi varsa Allah için bir yardım ediver bu kadar şey yazdığına göre sen bir çaresini bulmuşsun anlaşılan. Daniel k. filan diyorsun belki sen gerçekten bulmuşsundur.

    Sorun şu Microsoft, Win vista ve sonra ki tüm işletim sistemlerinde donanımsal olarak ses kartlarına desteği çekti, Win xp ve destekleyen farklı işletim sistemleri kullanıyorsanız ne ala

    Fakat win vista ve sonrası Microsoft işletim sistemleri kullanıyorsanız çok çok af edersiniz affınıza sığınarak söylüyorum

    "KIÇINIZI DA YIRTSANIZ, BİR YERİNİZE DE PARÇALASANIZ!"

    Adamlar ses kartlarına donanımsal destek "VERMİYOOOOOR"

    Win xp'den Win 7'ye geçtim. Vistadan hiç memun kalmadım kurduğumun ertesi gün kaldırmıştım. O yüzden onda fark edemedim.

    Win 7'yi kurdum zaman sonra müzik dinliyorum, film izliyorum seslerden eski tadı alamaz oldum. Bakıyorum sürücülere kurulu eksik bir şey yok. Ama yok nafile ses bir tatsız tuzsuz nerde o Win Xp de dinlediğim canavar ötese X-fi ses kartı nerde Win 7 deki X-fi ses kartı yok arkadaş.

    Uzunca bir süre sonra bu forumdaki dehşet nickli bir arkadaşımızın konuyla ilgili yazısını okudum. maalesef Win vistadan itibaren meğer Microsoft ses kartlarına donanımsal desteği kaldırıp kendi işlemcisinden kıytırık yazılımsal destekle devam ediyormuş yahu donanımın gücü yazılımla verilebilir mi? öyle olsa at ekran kartalarını çöpe gitsin.

    Neyse ilk başta inanmadım. Ama deneme yaptım. Önce Win 7 kurulu bilgisayarımdan X-fi ses kartını kaldırdım öyle denedim. Bir de ne duyayım onboard ses kartıyla bizim x-fi arasında, la hiç fark yok yaaa

    LAn böyle şey mi? olur deyip tekrar kurdum Win Xp'yi. Ordada önce onboard ses kartını dinledim evet sorun Win 7 işletim sisteminden kaynaklanıyor.

    Ne yaptımsa çözüm bulamadım.

    Creative kendi yazılımsal çözümlerini sunuyor.

    Ama dikkat edin "YAZILIMSAL" Diyorum.

    NEyse, bir çözümü varsa bekliyorum.

    Fakat çözüm yoksa lütfen BOŞ POLEMİKLER YAPMAYIN!!!

    BEN KULAĞIMA GÜVENİYORUM GERİSİ BOŞ SES MAALESEF



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Spinata -- 15 Aralık 2015; 14:42:51 >




  • Spinata S kullanıcısına yanıt
    Öyle birşey yok, olsa haberim olurdu. Ya da teknik bir kaynak var mı verebileceğin?
  • DirectSound desteklenmiyor artık. Yani sesleri işlemek işin Win7 bilgisayar işlemcisini kullanıyor. Sizin kullandığınız bir çeşit simüle programı. Sonuçta donanımsal olarakda olsa x-fi yazılımla çalışıyor. SAdece x-fi yazılımla simüle edip daha doğrusu buna benzer birşey yada bilgiayarın işlemcisine sesleri çözdürüyorlar. yani bilgisayar işlemcisini yazılım yoluyla x-fi işlemcisi gibi kullanıyorlar.

    Elinizdeki kartlar olmadan zaten bu yazılımı ve programıda kullanamıyorsunuz.

    Bence aradaki farkı anlamak için xp ve sonraki işletim sistemlerinden birinden dinleyin bunu.

    Bunun dışında directsound'un kaldırıldığını biliyor olmanı gerekir. Bunun dışında sizinde bildiğiniz bu konuda benim bilmediğim veya yanıldığım birşey varsa açıklamanıza memnun kalırım.
  • Nereden bahsettiğini daha önce belirtmediğin için anlamamıştım, directsound'muş meğer "donanımsal" destek dediğin şey. Öncelikle bu konular elma ile armut, DAC ve DSP.

    Sen burada tamamen DSP den bahsediyorsun yani sesi işleyen birimden, ses kartının işlemcisi bir nevi. Biraz bahsedeyim bundan, evet X-FI larda baya güçlü bir DSP vardı, fakat o güç artık o kadar önemli değil çünkü şu an ki CPU lar her türlü ses işleminin üstesinden kalkarlar onlar içni sorun olmuyor. Ama hatılarsanız eskiden işlemciler güçlü değildi, onboard ses kartı kullanıp oyun oynayanlar bazen performans sıkıntısı çekiyordu çünkü sesleri işlemci işliyordu vs. Fakat dediğim gibi, şu an durum öyle değil, o yüzdne güçlü bir DSP ye gerek yok.

    Birde ses kartta işlenmiş ya da CPU da işlenmiş bir kalite farkı olmuyor. Bu aynen dolby digital olarak encode edilmiş sesi donanımsal olarak ya da yazılımsal olarak decode etmek gibi. İkisinde de ortaya çıkan output birebir aynı.

    DS'e dönecek olursak eğer, eski oyunlarda EAX ve benzeri ses teknolojileri vardı. Bunlar Windows XP sonrasında çalışmamay başlamıştı çünkü Microsoft uyuglamalrın ses kartlarına doğrudan erişimini kesmişti (burada daha fazla detay vardı fakat hatırlamıyorum). Bunun sonucunda ise çoğu ses kartı üreten markalar Creative'de dahil yazılım geliştirdiler. Creative'in yazılımının adı Alchemy idi. Bununla o eski oyunlardaki EAX ve benzeri ses teknolojileri tekrar aktif oluyordu ve firmanın o vaat ettiği güzellikteki sesi alıyordun. Tabi bunlar komple "efekt" yani sesin kalitesini doğrudan etkilemiyor. Bildiğin efekt yani. Artı olarak bu artık demode olmuş bir şey. Eskiden oyun üreticileri ses konusunda birşey yapamıyorlardı bu durumda Creative oyunlara bu desteği sağlıyordu, aynı şu an NVIDIA GameWorks'ün bazı oyunlara PhsyX türbülans, apex gibi efektler sağladığı gibi, bazı oyunlar ise zaten kendi fizik motorunu kullanıyorlar.

    Şimdiki oyunlar ses açısından mükemmel yerdeler, örnek Battlefield 3, 4. Tamamen kendi motorunun seslerini kullanıyor, sesi CPU işleyip ses kartına gönderiyor. Ses kartıda eğer sen EQ vs benzeri ayar açmışsan birde kendi DSP sinde işleyip DAC'a yolluyor. DAC'ta analog sesi output olarka veriyor.

    Sesin kalitesini belirleyen unsur DAC'ta yatıyor. DAC çipinin kalitesi ve bu çipi pcb ye nasıl monte ettiğin, etrafındaki komponentlerle aktivitesi vs teknik detaylar. 3 Ağustos 2015; 23:53:20 mesajımda var (kasa içi kartlar vs usb kartlar).


    Yani sonuçta, üzüldüğün şey hiçte önemli birşey değil, tamamen teknolojinin gelişmesinden ibaret. Ses kalitesi yine aynı, donanımsal olarak birşey kaybetmiyorsun merak etme, daniel_k ya devam, ses kartının donanımsal desteğini komple alırsın.




  • Küçük fakat faydalı olabilecek bir ekleme de benden:
    kartın kendi dsp efektlerini kullanmak yerine, Foobar + vst bridge plugin + iZotope Ozone 7 kullanın.
  • sterilsenfoni kullanıcısına yanıt
    DSP efektleri açısından bilmiyorum tavsiyen daha kaliteli efektler sunabilir. Fakat işin farklı tarafı ise ki ben bunu hep savunuyorum, doğal sesi bozuyorsunuz. Doğal ses isteyen her kimse, DSP yi bypass etmesi lazım. Yani tüm EQ, Crystalizer ve diğer efektleri kapatacaksınız.
    Bunu her yerde söylüyorum.

    Önceki arkadaşında bahsettiği şey tamamen DSP ve efektle alakalı birşeydi. Bunu zaten ben ve benim gibi insanlar kullanmıyor hepten kapatıyoruz. Esas ses kalitesini DAC, kablolama ve hoparlör belirliyor. Bu Windows XP'de de, XP sonrasında da böyledir ve böyle kalacak.

    Tabi atlamamak lazım, bit-perfect playback olması lazım ayrıca, bunun için kartınızın sample rate'ini müziğinkiyle aynı yapmanız ve foobar WASAPI Exclusive (event) ya da kartın kendi ASIO driverını playback aygıtı olarak seçmeniz gerek. Bunları hep anlatmıştım. Ve bu en kolay ASUS kartlarda yapılıyor. Creative'in yazılımı daha sönük kalıyor.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: X-FI

    DSP efektleri açısından bilmiyorum tavsiyen daha kaliteli efektler sunabilir. Fakat işin farklı tarafı ise ki ben bunu hep savunuyorum, doğal sesi bozuyorsunuz. Doğal ses isteyen her kimse, DSP yi bypass etmesi lazım. Yani tüm EQ, Crystalizer ve diğer efektleri kapatacaksınız.
    Bunu her yerde söylüyorum.

    Önceki arkadaşında bahsettiği şey tamamen DSP ve efektle alakalı birşeydi. Bunu zaten ben ve benim gibi insanlar kullanmıyor hepten kapatıyoruz. Esas ses kalitesini DAC, kablolama ve hoparlör belirliyor. Bu Windows XP'de de, XP sonrasında da böyledir ve böyle kalacak.

    Tabi atlamamak lazım, bit-perfect playback olması lazım ayrıca, bunun için kartınızın sample rate'ini müziğinkiyle aynı yapmanız ve foobar WASAPI Exclusive (event) ya da kartın kendi ASIO driverını playback aygıtı olarak seçmeniz gerek. Bunları hep anlatmıştım. Ve bu en kolay ASUS kartlarda yapılıyor. Creative'in yazılımı daha sönük kalıyor.

    Aynen öyle hocam doğal sesi yapaylaştıyor ama sunduğu sınırsız seçenek sayesinde mp3 tarzı kayıplı formatlarda daha doyurucu bir ses deneyimi yaşatıyor.

    Ozone ekran görüntüsü
     X-Fi kartlar ve Lossless müzik rehberi 'Audiophile' özel.




  • Kişisel bir algılayış. Daniel k. da zaten şehir efsanesiymiş. Onun da durumda yapabilecek bir şeyi yok.

    Bana kalırsa fena halde yanılıyorsunuz.

    X-fi'yi defalarca (ki battlefield 3 yüzünden Win 7'ye geçmek durumunda kalmıştım zaten) her iki işletim sisteminde denememe rağmen hiç de sizin anlattığınız gibi kalitelerinin aynı olması gibi bir durum yaşamadım.

    Bence sizde kulak yok. Zira Win 7 'de X-fi ses kartının çıkardığı ses ile, X-fi'yi çıkardığımda aynı ses kalitesini işitiyorken

    Win Xp'de X-fi ses kartıyla aldığım ses, yine Win Xp'de X-fi ses kartını çıkardığımda onboard üzerinden aldığım sesle karşılaştırılamaz bile.

    Resmen Win Xpi onboard ses kalitesi neyse, Win 7 X-fi'li ses kalitesi ve yine Win 7 X-fisiz onboard üzerinden ses kalitesi aynılar.

    TEK FARK WİN XP İŞLETİM SİSTEMLİ X-FI'Lİ SES KARTI TAKILI İKEN SESTEKİ KALİTE MUAZZAM BİR ŞEKİLDE FARK EDİLİYOR.

    Yine o crystalize özelliği bariz sadece win xp deyken kulağınız aradaki bariz farkı algılıyor.

    Tamam Win 7 de güya x-fi'ye görünürde algılıyor ama iş sese gelinci KOCA BİR TIIIIIRRRRRRRRRRRRTT.

    O X-fi Ses işlemcisi tamamen ses için tasarlanmış çok çok özel bir işlemcidir. Yani mimari yapısı normal bir işlemciden fersah fersah farklıdır. Normal bir işlemcinin ihtiyaç duyduğu şeyler için değil bir sesin ve ona bağlı tüm sayısal verileri en iyileştirmek ve iyi şekilde işlemek için geliştirilmiştir.

    Başkada zaten çıkarmadı, çıkaramadı.


    Demem o ki sizde kulak yok Azizim.
    Olsaydı zaten bunları tartışıyor olmazdık.

    Artı ben bu sebep üzerine araştırdım ve bu sonuca ulaştım. Arada fark olmaza ne diye o kadar zahmete girip sizin de kafanızı ağrıtayım.

    FAKAT BENİM ARAŞTIRMALARIM BOŞ ÇIKMADIĞI GİBİ KULAKLARIM BENİ YANILTMADI !!!!!

    Gerçekten de En başlarda inanmak istemesemde Windows XP sürümlerinden sonra ses kartlarına donanımsal desteği kaldırmış.

    Siz ise hala daha hava civa işler peşindesiniz.

    Herkes kendini kandırmakta özgürdür. Ben sizin özgürlüğünüze karışamama.

    FAkat kaliteli ses diyorsanız artık YOK!!!

    Boşuna da paranıza yazık etmeyin.

    Yahu şu zamana kadar benim kadar ses kartı değiştiren yoktur.

    Neden çünkü değiyordu.

    AZ PARALARDA VERMEDİN ARKADAŞ. FAKAT ANLADIM Kİ WİN XP DEN SONRA SES KARTINA PARA VERMEK O KADAR ANLAMSIZ Kİ?

    Neyse zaten bir daha da bu konuyu kimseyle tartışmayacağım.

    İNSANLAR İNANMAK İSTEMİYOR NE YAPAYIM ZORLA MI?




  • Spinata S kullanıcısına yanıt
    Bir diğer arkadaşta aynı şeyden bahsetti, açıkça cevabını verdim. Konu hakkında yeterli bilgiye sahip değilsiniz ve ses kalitesini farklı yerlere bağlıyorsunuz.

    Daniel_K'yı bu konunun dışında tutmak lazım, adam her driver sunduğunda da not düşüyor ben bu driverda sesi değiştirebilecek hiçbir oynama "tweak" yapmadım, bütün dosyalar orijinalleriyle aynı diye. Daniel_K'nın tek esprisi, defalarca anlattım, adam eski ve yeni kartlar için çıkmış tüm güncel driver ve software leri yeni OS'lere derleyip sunuyor. Zamanında Creatice ile davalık bile olmuş bir adam bu ve şu an bizzat firmanın forumlarında hala daha bu görevine devam ediyor, şirket sesini çıkarmıyor.

    Windows XP ve sonrası ses kalitesi konusunda da önceki mesajımda detayına kadar açıkladım herşeyi, tekrar aynı şeyleri yazmayacağım. Ses farkı (kalite değil) sanırım bir çeşit efekt kullanmanızdan kaynaklı olabilir, zira her iki işletim sisteminde de aynı driver/software lar yüklü olsun ayarlarda aynı olsun (tüm efetkler kapalı EQ dahil), foobardan WASAPI exclusive ile loseless bir müzik açın ses aynı olur. Farklı olması mümkün değil, sonuçta digital birşey işleniyor eğer output farklı çıksa müzik çalınamayacak.
    Sanırım siz baya efetk kullanıyorsunuz crystalizer falan, zaten doğal ses almıyorsun bir kere bunlarla o yüzden ses kalitesini tartışamazsın.

    Creative'in yaptığı ses işlemcisi de (eski X-FI kartlarda) tamam baya kaslıydı, özelleştirilmişti hatta X-RAM adını verdikleri hynix belleklerle donatmışlardı, yanılmıyorsam 64Mb idi Fatal1ty'de. Önceki mesajda biraz değinmiştim, şimdi açıklayayım. Öncelikle şunu anlayın, sesi ister Creative kartta işlersin ister CPU da (ha tabi komut farklııkları var o yüzden arkaplanda desktop işlemcisi için emulator kullanılıyor olabilir bilmiyorum tam). Eski X-FI kartlardaki işlemcilerin tek esprisi, eskiden PC lerdeki işlemciler güçsüzdü, sesi işleme tarafını Creative kartlar yapınca biraz FPS artışı sağlanıyordu CPU'nun üstünden o yük kalktığı için. Yani hardware accelerated sound hatırlarsanız. Ki bu accelerationun komple oyun seslerinde mi yoksa ekstra efektlere mi yaradığını bilmiyorum fakat tahminim sadece efetklere yaradığı konusunda olacak, bu da zaten tek tük oyunda vardı DOOM 3, Soldier of Fortune falan.
    Şu an öyle değil ama, CPU lar oldukça güçlü, o yüzden şimdiki oyunların motorları ses için CPU'yu kullanıyor. Yine de eğer Crystalizer gibi efektler ya da sesi upsample yapıyorsanız bu Creative'in DSP (ses işlemcisi) nin işi.

    Sonuçta bir şey değişmedi. Tüm bu zamanda tek kaybettiğimiz şey Creative'in oyunlar içni sunduğu ses teknolojileri oldu, hepsi demode oldu gitti.


    edit: X-FI DSP'si mimarisel olarak Audigy serisine göre en büyük farkı re-sample ları gayet precise ve hata oranı oldukça düşük yapabilmesiydi. Yani birde bu var, başka da esprisi yok bu işlemcinin. Re-sample'ı da bu zamanda her düzgün işlemci en az X-FI kadar kaliteli yapabiliyor (ki ben yine doğal sample rate kullanma taraftarıyım yani müzik 44.1kHz ise bunu 48 ya da 192 ye resample etmenin mantığı yok). Unutmayalım ki 2005 te üretilmiş bir ses kartından bahsediyoruz.

    edit2: "donanımsal desteği kesti" yanlış bir tabir, bunu da not düşelim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi X-FI -- 25 Aralık 2015; 0:27:29 >




  • Nerden başlayacağımı bilemiyorum. Yazdıklarınız tamamen farazi, benim kastettiğim şeyle uzaktan yakından alakası olmayan, sorularıma adam akıllı cevap vermek yerine kendi uydurduğunuz argümanlar üzerinden bomboş sallamasyonlarla dolu bir yazı.

    Ben kaliteden bahsediyorum siz bana efeklerden bahsediyorsunuz.

    SİZE ÖNCE X-Fİ'NİN SUNDUĞU GERÇEK KALİTE NEDİR? ONU ANLATMAYA ÇALIŞAĞIM

    En basit bir Mp3 formatını ele alalım. Normal onboard üzerinden dinliyoruz, müzik nasıl mp3 kayıt edilmişse (veya kopyalanmışsa) ne fazla ne eksik (belki azbiraz eksik olabilir) o şekilde dinleriz. Ne varki sizinde söylediğiniz gibi artık ses üzerine yazılımlar hayli geliştirildiğinden Dolby Digital gibi codecleride gayet güzel bir şekilde onboard üzerinden dinleyebiliyoruz yeter ki bunu kaldırabilecek hoparlör sistemimiz olsun. Eyvallah ona diyecek bir şeyim yok. Aynen sizin söylediğiniz gibi işlemciler (ama sadece işlemci değil mesele yazılımıda göz ardı edemezsiniz) ve uygun codec çözücü yazılımlar sayesinde bu tip home theatral efekleri hoparlör sistemimiz el verdiğince dinleriz.

    NE VAR Kİ GÜZEL KARDEŞİM ARTIK BU TİP ŞEYLER İÇİN SES KARTI ALMAYA DEĞMEZ. ZATEN SENDE SÖYLÜYORSUN ARTIK SESLERİ ÇÖZÜMLEME İŞİNİ BİLGİSAYARIN KENDİ İŞLEMCİSİ YAPIYOR.

    Seninle ayrıldığımız nokta siz piyasadaki yeni allı pullu, bol artistikli, şekilli şukullu, süper, sözüm ona güya pırlanta (:o) katkılı süper über kompozitorlerle, bide ses sinyalleri bozulmasın diye kalkanlı malkanlı, o kalkanların üzerinede şekil yapmışlar o da yiyeceğiniz kazığın büyüklüğünü sembolize ediyor olsa gerek, herneyse bunlarla onboard sesin arasında fark olduğunu söylüyorsunuz.

    Şimdi konu çok dağılmadan yukardaki mp3 örneğimize geri dönelim. Ne demiştik, Böyle bir onboard sistemde ve win vista sonrası işletim sistemlerinde mp3 veya başka tür olur hiç fark etmez müzik dinlerken düz bir şekilde dinlersin. Yani o çok iyi olduklarını iddia eden ses kartları bile en fazla ya tizi hışırdatmadan inceltirler yada en fazla basslara abanırlar ama yine bunlar dediğim gibi iyi bir hoparlör sistemiyle de elde edilebilir.

    Şimdi X-fi'nin farkına gelelim, BAK OYUNDAN MOYUNDAN BAHSETMİYORUM, BİLDİĞİN MÜZİK MEDYASINDAN

    Eğer X-fi'li ses kartını Win xp'li bir bilgisayarda kullanırsan;

    Yine mp3 örneğimize dönelim; bir kere dinlediğin müzikteki bütün çalan enstrümanları, birbirlerini perdelemeyecek ve bastırmayacak biçimde, aynı duruluk ve beraklıkta, mükemmel ötesi bir şekilde veriyordu.

    Şöyleki, diyelim ki türkçe bir mp3 formatında müzik parçası dinliyoruz. Nerdeyse bütün klasik pop şarkılarında algılamasakta saz kullanılır. Bazıları abartılı kullanır. neyse. Diyelim ki dinlediğimiz parçada sazla birlikte keman da kullanılmış fakat kemanın sesi sazı çok bastırıyor ve biz sazın çalındığından bile haberimiz olmuyor.

    İşte bu efsane X-fi ses işlemcisi ne yapıyor ediyor, parçadaki bütün enstürümental seslerini ki insan seside buna dahil, birbirinden ayırıyor, bunun gibi arka planlarda kalmış sönük sesleri tekrardan işleyip duyulup fark edilebilir seviyeye çıkarıyor. Ta bi bunun gibi diğer seslerden yüksek olanlarıda daha uygun seviyelere çekiyor. Sadece seslerin yüksekliğine değil, bozuk yapılarını onarıyor, gürültü seviyesinin insan kullağının algılamayacağı seviyelere kadar düşürüyor ve son tahlilde biz sanki bütün enstrümanların sesini ayrı ayrı ve aynı güzellikte bir bütün olarak dinleyebiliyoruz.

    BEN WİN XP SONRASI İŞLETİM SİSTEMLERİNDE BİR DAHA BÖYLESİNE BİR PERFORMANS İŞİTEMEDİM VE ARAŞTIRMALARIMDA BUNDAN SONRA BAŞLADI ARKADAŞIM NE OYUNUNDAN BAHSEDİYORSUN?

    Diyorsun ki sen efek mefekle dinlemişin tam tersi be güzel kardeşim ne alakası var anlayamadım. X-fi ötesinde sesleri doğal işleyecek bir işlemci yeryüzüne daha inmedi.

    Ama lanet olasıca Microsoft nuh diyor peygamber demiyor. Ben sesleri ses işlemcisine işlettirmeyeğim diyor.

    VE MAALESEF SİZİN İŞKEMBENİZDEN ATTIĞINIZ GİBİ YOK GÜNÜMÜZ İŞLEMCİLERİ ÇOK GÜÇLÜYMÜŞ (EEEE O ZAMAN NE DİYE SES KARTALARINA O KADAR PARA VERİYORSUNUZ MADEM HER ŞEYİ BİLGİSAYARIN İŞLEMCİSİ YAPIYOR, BİR KERE BURDAN ÇELİŞEN İFADELERİNİZ VAR) YOK BİLMEM NEYMİŞ, O YÜZDEN ONA ASLINDA GEREK YOKMUŞ, YOK YAAA

    MADEM ÖYLE NEDEN EKRAN KARTLARININ İŞLEMCİ MİMARİSİYLE, MERKEZİ İŞLEMCİLERİN MİMARİSİ BİRBİRİNDEN DAĞLAR KADAR FARKLI VE NEDEN NİVİDİA VE AMD GPULARI DA CPU GİBİ KULLANMAK İÇİN YENİ BİR PROGRAMLAMA DİLİ GELİŞTİRİYOR?

    X-Fİ SES İŞLEMCİSİ SADECE SES VERİLERİ İŞİN ÖZELLEŞTİRİLMİŞ, SİZİNDE BELİRTTĞİNİZ GİBİ (BAKIN ÜSTÜNE BASA BASA SÖYLÜYORUM) X RAM GİBİ SADECE SES VERİLERİNİN İŞLENMESİNDEN ZORLUKLARI ORTADAN KALDIRACAK VE YETERLİ GEREKLİ HIZLARI SAĞLAYACAK DONANIMSAL TEKNOLOJİLER GELİŞTİRİLEREK YAPILMIŞ BİR İŞLEMCİ.

    TUTUP DİYORSUNUZ Kİ TRAKTÖRDE ARAÇ, ARABADA ARAÇ NE FARK EDER? BİRİ DÜZ YOLDA DİĞERİ DAĞDA BAYIRDA FARK EDER SAYIN X-Fİ ÖYLE DÜZ MANTIKLA SİZDE İŞİN İÇİNDEN ÇIKMANIN KOMİKLİĞİNİ FARK ETMİŞ OLACAKSINIZ Kİ EMÜLOTÖR MEMİLOTÖR DİYE KIVIRMAYA BAŞLAMIŞSINIZ.

    Sonuç itibariyle Bu saatten sonra gidip internal bir ses kartı çözümü aramak ENAYİLİĞİN ÖNDE GİDENİYİM demektir.

    Buuuu Kadaaar Basiiiit.

    Ya external analog çözümler ya da en iyisi en iyisinden hoparlör sistemleri alınmalı.


    Bide Asus ne yaa Allaseversen, Asus kim?

    yemediği poh yetişemediği nehirde kalmış, nede olsa artık aslanın hükmü sürmüyor, sür piyasa allı güllü dallı budaklı kartları, bide şöyleeee bol parlatmalı bol çaf çaflı yazılımlar.

    Kaliteye gel kardeş kaliteye o yok işte.

    Neyse kalite konusunu az çok anlatabildim herhalde. Efek dersen benim onboarda da var bi sürü. Yani o kadarını biliyoruz kardeş.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: X-FI

    Bir diğer arkadaşta aynı şeyden bahsetti, açıkça cevabını verdim. Konu hakkında yeterli bilgiye sahip değilsiniz ve ses kalitesini farklı yerlere bağlıyorsunuz.

    Daniel_K'yı bu konunun dışında tutmak lazım, adam her driver sunduğunda da not düşüyor ben bu driverda sesi değiştirebilecek hiçbir oynama "tweak" yapmadım, bütün dosyalar orijinalleriyle aynı diye. Daniel_K'nın tek esprisi, defalarca anlattım, adam eski ve yeni kartlar için çıkmış tüm güncel driver ve software leri yeni OS'lere derleyip sunuyor. Zamanında Creatice ile davalık bile olmuş bir adam bu ve şu an bizzat firmanın forumlarında hala daha bu görevine devam ediyor, şirket sesini çıkarmıyor.

    Windows XP ve sonrası ses kalitesi konusunda da önceki mesajımda detayına kadar açıkladım herşeyi, tekrar aynı şeyleri yazmayacağım. Ses farkı (kalite değil) sanırım bir çeşit efekt kullanmanızdan kaynaklı olabilir, zira her iki işletim sisteminde de aynı driver/software lar yüklü olsun ayarlarda aynı olsun (tüm efetkler kapalı EQ dahil), foobardan WASAPI exclusive ile loseless bir müzik açın ses aynı olur. Farklı olması mümkün değil, sonuçta digital birşey işleniyor eğer output farklı çıksa müzik çalınamayacak.
    Sanırım siz baya efetk kullanıyorsunuz crystalizer falan, zaten doğal ses almıyorsun bir kere bunlarla o yüzden ses kalitesini tartışamazsın.

    Creative'in yaptığı ses işlemcisi de (eski X-FI kartlarda) tamam baya kaslıydı, özelleştirilmişti hatta X-RAM adını verdikleri hynix belleklerle donatmışlardı, yanılmıyorsam 64Mb idi Fatal1ty'de. Önceki mesajda biraz değinmiştim, şimdi açıklayayım. Öncelikle şunu anlayın, sesi ister Creative kartta işlersin ister CPU da (ha tabi komut farklııkları var o yüzden arkaplanda desktop işlemcisi için emulator kullanılıyor olabilir bilmiyorum tam). Eski X-FI kartlardaki işlemcilerin tek esprisi, eskiden PC lerdeki işlemciler güçsüzdü, sesi işleme tarafını Creative kartlar yapınca biraz FPS artışı sağlanıyordu CPU'nun üstünden o yük kalktığı için. Yani hardware accelerated sound hatırlarsanız. Ki bu accelerationun komple oyun seslerinde mi yoksa ekstra efektlere mi yaradığını bilmiyorum fakat tahminim sadece efetklere yaradığı konusunda olacak, bu da zaten tek tük oyunda vardı DOOM 3, Soldier of Fortune falan.
    Şu an öyle değil ama, CPU lar oldukça güçlü, o yüzden şimdiki oyunların motorları ses için CPU'yu kullanıyor. Yine de eğer Crystalizer gibi efektler ya da sesi upsample yapıyorsanız bu Creative'in DSP (ses işlemcisi) nin işi.

    Sonuçta bir şey değişmedi. Tüm bu zamanda tek kaybettiğimiz şey Creative'in oyunlar içni sunduğu ses teknolojileri oldu, hepsi demode oldu gitti.


    edit: X-FI DSP'si mimarisel olarak Audigy serisine göre en büyük farkı re-sample ları gayet precise ve hata oranı oldukça düşük yapabilmesiydi. Yani birde bu var, başka da esprisi yok bu işlemcinin. Re-sample'ı da bu zamanda her düzgün işlemci en az X-FI kadar kaliteli yapabiliyor (ki ben yine doğal sample rate kullanma taraftarıyım yani müzik 44.1kHz ise bunu 48 ya da 192 ye resample etmenin mantığı yok). Unutmayalım ki 2005 te üretilmiş bir ses kartından bahsediyoruz.

    edit2: "donanımsal desteği kesti" yanlış bir tabir, bunu da not düşelim.

    Ben kesinlikle Daniel_K amcanın hazırlamış olduğu driverların yanındayımdır... Windows 8.1 de Creative sitesinde bulunan driver oldukça kısıtlıydı. Taa ki Daniel_K amcayı bu konuda bulana kadar.




  • Naykimayki kullanıcısına yanıt
    ben creative'in kendi sitesindeki en son win 8.1 sürücülerini yükledim.
    acaba daniel amca'nın sürücülerini kullansam ses kalitesi ve performansında herhangi bir değişim olur mu?
  • İsaac Newton kullanıcısına yanıt
    Olmaz eğer Creative o konuda bir cambazlık yapmıyorsa yeni kart sattırmak için. Onun dışında Daniel_K dediğim gibi en güncel sürümleri harmanlıyor ve dediği gibi hiçbir tweak yani modifikasyon yapmıyor sürücülerde, official ne ise o. Öyle ya da böyle Daniel_K yüklemen lazım
  • Seve seve okuduğum mesajlardaki bu tartışmaya bende katılmak istiyorum. Açıkçası X-FI nın sesi alıp allayıp bullamasını ve sonuc itibari ile orjinalden uzak ama kulağa güzel gelen bir ses vermesi cidden hoşuma gidiyor. Özellikle SBXF_PCDRVBETA_US_2_18_0015A adlı sürücüden oldukça memnun kaldım. Tabii X-FI arkadaşın sözlerine de katılıyorum bir müziğin orjinalliğinin bozulmamış ve gerceğe en yakın şekilde olması gerektiği konusuna ama o zaman X-FI gibi ses kartları almakda biraz gereksiz oluyor sizin yorumlarınıza göre, sırf içinde orta karar bir DAC var diye, fazla para ödemek de mantıklı olmuyor mu sizce ?
  • Tamamen haklısın, ben kendim adıma konuşacak olursam küçüklüğümden beridir Creative kart kullanıyorum, Live! (Bundan öncede 4.1 creative kartım vardı fakat çok kötüydü) ile başlamıştım o zamanlar ve orijinallik falan bilmiyordum O efektler hoşuma gidiyordu ayrıca firmanın 'marketing' stratejisi gözümüzü direkt boyuyordu o dönemler çok havalıydı. X-Fi'a kadar geldim işte, Crystalizer falan derken son birkaç senedir direkt flat yani hiçbir DSP yi kullandıracak efekt olmadan dinliyorum herşeyi, filmler oyunlarda dahil. Bu yüzdendirki zaten kartımı kardeşime verip ASUS U7 aldım. Hem daha iyi bir DAC var hemde orijinal ses almak için binbir takla attıracak bir software/driver suite'i yok. Zaten yukarılarda da bahsettiğim gibi Creative yazılım konusunda çok karışık ve buglı bir altapıya sahip. ASUS ihtiyacın olan herşeyi yer veriyor yazılımda ve sample rate ayarlarını kendin değiştirebiliyorsun zahmetsiz.

    Sadece DAC alanda oluyor ya da DAC+AMP eğer headphone kullanacaksa vs. Fiio muydu o ünlü marka? Fakat 7.1 e kadar destekleyen bir model göremedim bir, ikincisi ise çoğu kişi surround hoparlör sistemi kullanıyor, cut-off frequency nin detaylı şekilde ayarlanması lazım dengeli ses alabilmek için. Fiio tarzı sırf DAC'a sahip cihazlarda bunu manipule edecek bir yazılım geliyor mu? Tahminim gelmiyor plug&play tarzında bu cihazlar. ASUS ve Creative bu seçeneğe yazılımlarında yer veriyor. Küçük ama gerekli bir unsur.


    edit: donanım kalitesi (komponentlerin pcb ye bağlantı şekli ve kullanılan komponent kalitesi) olarakta şu an Creative'in sadece Titanium HD ve en son çıakrttığı seriden son model kartı kaliteli. Auzentech'ten HomeTheather HD üst düzey kalitede. ASUS'ta ise son model kartları üst kalitede.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi X-FI -- 22 Ocak 2016; 22:40:25 >




  • Örneğin X-FI ses kartında çok kanal çözme yeteneğine sahip DAC kullanılıyorken, aynı çipi (X-FI) kullanan Auzentech ise her iki kanal için 1 DAC kullanıyor (8 kanal için toplam 4 DAC mevcut) genelde Auzentech'in Prelude modeli çok iyi ses çıkışı ile özellikle pek çok teknoloji forumunda beğenilmekte. Auzentech in opmamp larından hemen önce resimde bahsettiğim Asahi DAC lar görülebilir. (Çiplerin üzerinde AKM yazar)

     X-Fi kartlar ve Lossless müzik rehberi 'Audiophile' özel.


    DAC lar daha yakından
     X-Fi kartlar ve Lossless müzik rehberi 'Audiophile' özel.

    Bir süre sonra nasıl bir ses kalitesine sahip olduğunu yakından görmek için, büyük ihtimal bu kartı alıcam. X-FI seninde belirttiğin gibi Auzentech' de HomeTheater HD adlı bir model var ama Prelude ile HomeTheater modelleri karşılaştırıldığında enteresandır (yabancı forumlarda) Prelude modelinin daha fazla puan aldığı görülüyor, ses kalitesi toplamında.


    Şöyle kabaca bir yorum yapabilirim. Prelude her 2 kanal için 1 DAC kullandığından bahsetmiştim, HomeTheater ise X-FI de olduğu gibi çoklu kanal DAC kullanmaya başlıyor, (Asahi yerine Circus) belkide sebebi budur Prelude kadar konu ses kalitesi olunca, beğenilmemesinin.


    HomeTheater
     X-Fi kartlar ve Lossless müzik rehberi 'Audiophile' özel.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Bosu -- 22 Ocak 2017; 11:15:38 >




  • X-FI Elite Pro mesela, 4 tane 2 kanal DAC kullanıyor 8 channel elde etmek için. CS4398 DAC kullanıyor, diğer X-FI modelleri ise CS4398 kadar kaliteli olmayan yine aynı markanın 8 kanal DAC'ını kullanıyor.

    DAC lardaki kanal sayısı farkı kaliteye etki etmiyor, hangi DAC daha iyidir bilmek için google da aratmak lazım. Fakat markaların flagshipleri böyle benim bildiğim Texas PCM1792, Cirrus Logic CS4398. Op-amp marka modellerini bilmiyorum araştırmadım onların kalitelerini bilemeyeceğim.

    Prelude vs HomeTheather HD ye bakmak lazım o zaman googleda... Ben bilmyordum söylediğin şeyi, ilginçmiş. Yarın bakacağım.
  • Live! de 4.1 kanal kart olduğunu bilmiyordum en az 5.1 diye biliyordum, bende de işte ilk 4.1 kanal vardı Live! öncesi seri, seste çok cızırtı vardı ama ve direkt Live! Value ya geçmiştim, süperdi ya... Yazılımı hatta o açılıştaki şimşek sesi hala aklımda CD sini ve kutusunu saklıyorum, kendide oralarda bir yerlerdedir evde.

    Creative'in o dönemki efsane hoparlörlerinide unutmamak lazım ama... Bende ilk Cambridge soundworks FPS1000 vardı. 4.1 kanal, hatta Live! kartın kutusunun arkasında muhteşem ikili diye geçiyordu bu sistem. Gerçektende öyleydi birinci elden tecrübe ile konuşuyorum.

     X-Fi kartlar ve Lossless müzik rehberi 'Audiophile' özel.


    Bu arada bunların kutudan ayaklarıda çıkıyor, ekstra almanıza gerek olmuyordu.

     X-Fi kartlar ve Lossless müzik rehberi 'Audiophile' özel.


    DTT3500 hoparlör sistemi tam efsaneydi... FPS1000 ile aynı görünüş ama siyah tasarım... Hastasıydım o satellite ların yahu... hala daha çok çekici duruyor.

     X-Fi kartlar ve Lossless müzik rehberi 'Audiophile' özel.

    Şu kutu tasarımına bakar mısınız? Of of...

    Inspire serisinide unutmamak lazım. 5700 Digital

     X-Fi kartlar ve Lossless müzik rehberi 'Audiophile' özel.


    Megaworks serisi ve Gigaworks. Keşke firma yine böyle iddialı hoparlör sistemleri ile gelse.

    FPS1000 -> Inspire 5200 -> Gigaworks G500 (şu an olan) değiştirdiğim sistemler böyle.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi X-FI -- 23 Ocak 2016; 19:07:25 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: X-FI

    Live! de 4.1 kanal kart olduğunu bilmiyordum en az 5.1 diye biliyordum, bende de işte ilk 4.1 kanal vardı Live! öncesi seri, seste çok cızırtı vardı ama ve direkt Live! Value ya geçmiştim


    Gerçekten ben bu cızırtı olayını en çok audigy 2 zs!de yaşadım. audigy 2 zs' de bazı muziklerde ama eneteresandır hepsinde değil, bu zırıltı olayı ile karşılaşıyordum. Arka plandan gelen çok ama çook az bir zırıltı yani muziği dikkatli dinlemesen belkide duyamayacağın kadar az bir seviyede. Ama beni öylesine çok rahatsız ediyordu ki.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Bosu -- 22 Ocak 2017; 11:17:11 >
  • Cızırtı derken cracking noise ve her yerde, yani ufak bi parça çal ya da oyun falan aç ses çatlıyordu crack crack ediyordu. Sebebi büyük ihitmal ses kartı bozuktu, dandik bir 4.1 creative karttı modelini hatırlamıyorum, Live! dan sonra komple düzeldi herşey. Yoksa cızırtı olmaması lazım genelde, yani ya hep vardır ya hiç yoktur.

    Alttaki resimdeki modeli biliyorum, o daha çok o zamanlar PS kullanıpta analog hoparlörlerini bağlamak isteyenlere yönelik bir çözümdü. Benide etkilmeişti o dönemler, TV ye surround seti bağlamak için bile alınabilirdi yani.
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.