LG SJ4 sounbar'ım var.Cihazın orijinal ayarlarında tiz kontrolü yok. LG yazılımı vasıtasıyla tiz kontrolüne ulaştım. Yazılımın son sürümünde "Woofer level" eklenmiş. ki bu kendi kumandasında da zaten var. Ama yazılımın önceki sürümünde woofer level yoktu.Bass ayarı vardı. Sorum şu : Woofer ile bass ayarlarının farkı nedir ? Neden ayrı ayrı konmuş? Woofer'ı en düşüğe alıp bası arttırsak veya tersi olsa ne fark eder ?
Merhaba Arkadaşlar,
LG SJ4 sounbar'ım var.Cihazın orijinal ayarlarında tiz kontrolü yok. LG yazılımı vasıtasıyla tiz kontrolüne ulaştım. Yazılımın son sürümünde "Woofer level" eklenmiş. ki bu kendi kumandasında da zaten var. Ama yazılımın önceki sürümünde woofer level yoktu.Bass ayarı vardı. Sorum şu : Woofer ile bass ayarlarının farkı nedir ? Neden ayrı ayrı konmuş? Woofer'ı en düşüğe alıp bası arttırsak veya tersi olsa ne fark eder ?
simeliS
kullanıcısına yanıt
LG ne düşündü bilmiyorum. Ama şöyle bir yaklaşımda bulunayım:
Sounbar'ınız anladığım kadarı ile iki parçadan oluşuyor. Soundbar ve subwoofer... Bu subwoofer'ın görevi, en derin basları vermekten ziyade, bir tür satelit görevi gören sounbar'ın baslarını vermek... "Woofer Level'ın işlevi bas sürücü ile sounbar'ın aynı seviyede olmasını sağlamak. Bas sürücünün seviyesinde genel bir yükselme veya azalma sağlar. Bunu biraz da 5.1 sistemlerdeki subwoofer seviye ayarına benzetebiliriz.
"Bass ayarı" ise anladığım kadarı ile bir ton kontrol niteliğinde... Ton kontrollar genellikle bir endüstri standardı olan "Baxandall" prensibi ile çalışır. Ton kontrollerin dönme noktası ~1 kHz'dir. Bu frekansın altında baslar ve üzerinde tizler üzerinde etkisi gittikçe artan şekilde tonları azaltır veya yükseltir. Bunu şöyle bir grafik ile görebiliriz:
Sizde tiz kontrol olmadığına göre bu grafiğin sol tarafına, "Bass Boost" - "Bass Cut" kısmına bakacağız. Gördüğünüz gibi bas ton kontrolun etkisi genel değil, alt tonlara inildikçe etkisi artan bir şekildedir.
Kısacası, iki kontrolün arasında işlevsel olarak bir fark var. Bu çerçevede basın satelit ile dengeli ve sese gövde veren orta-bas doğal bir seviyede olmasını sağlayacak şekilde bu iki kontrolü kulağınızla ayarlamanız gerekiyor.
quote:
Orijinalden alıntı: Kursun_
LG ne düşündü bilmiyorum. Ama şöyle bir yaklaşımda bulunayım:
Sounbar'ınız anladığım kadarı ile iki parçadan oluşuyor. Soundbar ve subwoofer... Bu subwoofer'ın görevi, en derin basları vermekten ziyade, bir tür satelit görevi gören sounbar'ın baslarını vermek... "Woofer Level'ın işlevi bas sürücü ile sounbar'ın aynı seviyede olmasını sağlamak. Bas sürücünün seviyesinde genel bir yükselme veya azalma sağlar. Bunu biraz da 5.1 sistemlerdeki subwoofer seviye ayarına benzetebiliriz.
"Bass ayarı" ise anladığım kadarı ile bir ton kontrol niteliğinde... Ton kontrollar genellikle bir endüstri standardı olan "Baxandall" prensibi ile çalışır. Ton kontrollerin dönme noktası ~1 kHz'dir. Bu frekansın altında baslar ve üzerinde tizler üzerinde etkisi gittikçe artan şekilde tonları azaltır veya yükseltir. Bunu şöyle bir grafik ile görebiliriz:
Sizde tiz kontrol olmadığına göre bu grafiğin sol tarafına, "Bass Boost" - "Bass Cut" kısmına bakacağız. Gördüğünüz gibi bas ton kontrolun etkisi genel değil, alt tonlara inildikçe etkisi artan bir şekildedir.
Kısacası, iki kontrolün arasında işlevsel olarak bir fark var. Bu çerçevede basın satelit ile dengeli ve sese gövde veren orta-bas doğal bir seviyede olmasını sağlayacak şekilde bu iki kontrolü kulağınızla ayarlamanız gerekiyor.
Tekniği severim, ama tam çözemedim.
Kumandadaki bas ayarını arttırırsak,Subwoofer'da doğal olarak bas sesi artıyor. Ve bu hissediliyor, bazen de rahatsız edici seviyede. "Woofer level" seviyesini arttırırsak ( ki şu an -9 ), bunun pratik sonucu ne olur? Mesela, kumandadaki bas değerini sıfırlayıp, ( var mı bilmiyorum, belki eksi değere getirsek), ama woofer level değerini eksiden kurtarıp artıya getirsek ve daha yükseltsek, ne olur ? Bu ilişkiyi,biraz daha açıklarsanız sevinirim.
Ayrıca, şu iki noktayı da tam anlamadım. "Bu subwoofer'ın görevi, en derin basları vermekten ziyade, bir tür satelit görevi gören sounbar'ın baslarını vermek..." demişsiniz. Subwoofer zaten sounbar'dan aldığı sesi süzüp, bas kısmını ayırıp vermiyor mu ? En derin bası niye vermesin ?
"Woofer Level'ın işlevi bas sürücü ile sounbar'ın aynı seviyede olmasını sağlamak." demişsiniz. Bas rahatsız ederse, gene bas düğmesinden kapatırım, woofer level'den kısarsam, ne değişecek ? Aynı seviyenin manası nedir ?
Kafam iyice karıştı.
simeliS
kullanıcısına yanıt
Önce subwoofer kelimesinin anlamını açıklığa kavuşturalım… Subwoofer terimi piyasada oldukça “gevşek” ve genel olarak kullanılıyor.
İyi bir full-range hoparlör 35 Hz’ye kadar iner. Dört telli bir bas gitarın en kalın notasının 40 Hz olduğunu dikkate alırsak bunun gayet iyi bir değer olduğu anlaşılabilir.
Eğer bu frekansın da altını almak istersek bir subwoofer kullanırız. Subwoofer’ın amacı basları vermek değil, “sub”, adı üzerinde, bunun altını vermektir. Hatta sadece duyulabilir değil, ancak vücudumuzla hissedeceğimiz titreşimleri…
Gelelim satelit 2.1 sistemlere ve “subwoofer?”lı sounbar’lara… Her ne kadar, bunlara, muhtemelen biraz da ticari kaygılarla, “subwoofer?” denilmiş olsa da bunlar gerçek subwoofer değildir. Bunlar satelit hoparlörlerin veya soundbar’ın “woofer”ı, yani bas sürücüsüdür. Adına “subwoofer?” denilmiş bu kutuların “alt baslar”ı vermek gibi bir amacı veya yeteneği yoktur. Hatta 35-40 Hz gibi alt bas frekansları da sağlıklı bir şekilde vermesi olası değildir. En derin basları bu nedenle veremez.
Öncelikle, bu konuya ilişkin bilgiler, öneriler varsa cihazın kullanma kılavuzunu okumanızı, yoksa daha önce dediğim gibi kulakla ayarlamanızı tavsiye ederim.
quote:
Önce subwoofer kelimesinin anlamını açıklığa kavuşturalım… Subwoofer terimi piyasada oldukça “gevşek” ve genel olarak kullanılıyor.
İyi bir full-range hoparlör 35 Hz’ye kadar iner. Dört telli bir bas gitarın en kalın notasının 40 Hz olduğunu dikkate alırsak bunun gayet iyi bir değer olduğu anlaşılabilir.
Eğer bu frekansın da altını almak istersek bir subwoofer kullanırız. Subwoofer’ın amacı basları vermek değil, “sub”, adı üzerinde, bunun altını vermektir. Hatta sadece duyulabilir değil, ancak vücudumuzla hissedeceğimiz titreşimleri…
Gelelim satelit 2.1 sistemlere ve “subwoofer?”lı sounbar’lara… Her ne kadar, bunlara, muhtemelen biraz da ticari kaygılarla, “subwoofer?” denilmiş olsa da bunlar gerçek subwoofer değildir. Bunlar satelit hoparlörlerin veya soundbar’ın “woofer”ı, yani bas sürücüsüdür. Adına “subwoofer?” denilmiş bu kutuların “alt baslar”ı vermek gibi bir amacı veya yeteneği yoktur. Hatta 35-40 Hz gibi alt bas frekansları da sağlıklı bir şekilde vermesi olası değildir. En derin basları bu nedenle veremez.
Öncelikle, bu konuya ilişkin bilgiler, öneriler varsa cihazın kullanma kılavuzunu okumanızı, yoksa daha önce dediğim gibi kulakla ayarlamanızı tavsiye ederim.
"Sub" ekinin " alt" olduğunu belirtmeniz önemli. Subwoofer açıklamanız da bilgilendirici. Ama, yanlış ifade etmiş olabilirim belki.. Benim sistemde subwoofer yok. Woofer var. Ve kumanda üzerindeki bass düğmesinden woofer'a kumanda edebiliyorum.Telefona indirdiğim yazılımda da bass ayarı var..İstersem ordan da bas ayarını açabiliyorum. Mesele şu: Telefondaki yazılımın son sürümünde, "woofer level" ayarı çıktı. (subwoofer değil).Ayar aralığı 15 db ile +6 dB arasında ve -9 seviyesi seçili olarak geldi. Bu nedir ? Zaten bass ayarı -5 +5 arası bas ayarı varken.Son yazılımdaki, "woofer level" nedir ?
simeliS
kullanıcısına yanıt
Siz kendinize alındınız galiba... Hayır siz subwoofer yazmadınız...
Evet,reklamlarda yazıyor..Ama ne kumandada ne yazılımda karşılığı yok.Ayrıca, ürün de berbat..Ne ses seviyesi ne tiz seviyesi yeterli. Muadili Samsung ile kıyaslanmaz. Bende Blue Ray oynatıcısı da var..Maalesef o da sorunlu. Zaten bir daha lg ürünü almayacağım.
simeliS
kullanıcısına yanıt
Woofer kelimesi genel bir kelimedir. Basları veren sürücü anlamına gelir. Full-rbange hoparlörün içinde de woofer vardır, subwoofer'ın içinde de... Subwoofer, sürücüden ziyade tasarımın ne amaçla üretildiğini belirtir.
Ben LG'yi severim. Samsung evimin kapısından içeri giremez. Samsung 90'ların ikinci yarısında ve 2000'li yıllarda ürettiği TV'lerde, üzerinde 12V olan devrelerde, 16V'luk kullanması gerekirken 10V elektrolitik kondansatörler kullanarak yıllar süren bir skandala imza attı. İşin kötüsü servislere de arızalanan ürünlere 16V'luk takın demedi, servisler arızalanan cihazlara 10V'luk kondansatör takmaya devam ettiler. Samsung TV sahiplerinin başı uzun yıllar b*ktan kurtulmadı. Var mı bildiğiniz böyle üçkağıtçı başka bir firma?
LG her zaman alırım. Samsung asla!
quote:
Woofer kelimesi genel bir kelimedir. Basları veren sürücü anlamına gelir. Full-rbange hoparlörün içinde de woofer vardır, subwoofer'ın içinde de... Subwoofer, sürücüden ziyade tasarımın ne amaçla üretildiğini belirtir.
Ben LG'yi severim. Samsung evimin kapısından içeri giremez. Samsung 90'ların ikinci yarısında ve 2000'li yıllarda ürettiği TV'lerde, üzerinde 12V olan devrelerde, 16V'luk kullanması gerekirken 10V elektrolitik kondansatörler kullanarak yıllar süren bir skandala imza attı. İşin kötüsü servislere de arızalanan ürünlere 16V'luk takın demedi, servisler arızalanan cihazlara 10V'luk kondansatör takmaya devam ettiler. Samsung TV sahiplerinin başı uzun yıllar b*ktan kurtulmadı. Var mı bildiğiniz böyle üçkağıtçı başka bir firma?
LG her zaman alırım. Samsung asla!
Samsung'u, muadil soundbar olarak,kıyasladığım ve farkını bizzat gördüğüm için ve sadece soundbar bazında tecrübeme binaen kıyasladım ve tabii,görselliği ile de. Benim sj4'ün ise genel performansından memnun olmadığım gibi, ekranı da berbat, seçilen modu görebilmek için yanına gitmek gerekiyor.Dediğim gibi, genel sesi düşük, ses berraklığı kötü, tiz ayarı yok. Buna ek olarak bu soundbar belasında şimdi de başka bir sorun çıktı. Yaklaşık 4-5 gün önce, tv seyrederken, aniden ses gitti.Tüm kanalları dolaştım hiç birinde ses yok.TV'nin kendi hoparlörlerine döndüm ses var. Tekrar soundbar'ın modlarını gezindim,ses geldi. Bu olay kafama takılmışken, bu sefer 2 gün önce,bluetooth çalışmamaya başladı. Modu seçiyorum,açılıyor.Telefonda şarkı seçiyorum,çalmaya başlıyor ama sounbar'da ses yok.Telefonum Samsung.Acaba sorun onda mı dedim,aynı model başka samsung'da denedim gene ses yok. Bu sefer, eski T50 de denedim..Çok kısık bir ses çıktı. Tam kabahat Samsung telefonda diyecek iken,bir daha T 50'yi denedim...Bu sefer gene ses yok. T50 bu şekilde bir ses var, çoğu zaman yok devam ediyor.Samsung'da ise hiç yok. Şimdi kısmetse, yarın 2. kez servise gideceğim. Ben bu LG'nin nesini seveyim ? Ha, belki benim şansıma böyle çıktı ise o da şanssızlığım belki.
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme