Şimdi Ara

Wing tsun mu Kickbox mu (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
145
Cevap
3
Favori
32.715
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orijinalden alıntı: vires


    quote:

    Orijinalden alıntı: burakkadiz

    ya arkadas dedi bi arkadasımın yüzündeki elmacık kemiği fln kırıldı diyince tırstım biraz, Wing tsu'yu düşüneyim dedim ama dediğiniz gibi kick boxta bu kdr sert değilse kick box'a da başlayabilirim dediğim gibi hangisi kavgada daha çok işime yarıyabilir hangisinde kavgadan dayak yemeden milleti dövmüş bir şekilde cıkabilirim

    Hiçbirinden çıkamazsın arkadaşım. Hatta başını daha çok belaya sokarsın. Kavgayı düşünme zaten bunlar çocukça şeyler. Sen spor amaçlı git.

    ya illaki dayakta yicem ama hangisi bana kavgalarda daha faydalı olur ?
  • Kick Box'da antremanlar yorucudur. Dediğim gibi maça çıkmassan bir yerine birşey olmaz, çıksanda pek birşey olacağını sanmam. Kum torbasını yada hocaların tutacağı ellikleri, lapaları döversin.

    WT gidersen 1.440 + 250 Euro(Seminer) gibi bir fiyat veriyormuşsun bir yılda. Bunuda göz önünde bulundur.(EBMAS)
  • @TheDarkDefender:
    Verdiğin yazıyı okumuştum. Adam sadece WT'yi abartanlara kızmış. Ve ayrıca biz de Wing Chun(Tsun, Tzun) yapıyoruz ve yer dövüşü var. Aynı olduğunda hala ısrarcıyım. Bunu da 2-3 gün internette araştırdım, kesin olarak ikisi farklı diyen bir organizasyon görmedim. Sadece bazı sporla ilgilenmeden duyduklarını anlatanlar soruyordu farkı ne diye.
  • WT adına herşeyi görmüş biriyim. kickbox kesinlikle WT ye yetişemez gerçi WT ye yetişebilecek bi dövüş sanatı var mı ondan da emin değilim

    benim kendi tarih hocam var kendisi ayrıca metafizikçi ( lisede okuyorum ) kendisi Türkiye'nin önde gelen WT cilerinden. kendisinden çok şey öğrendim

    seçim yapacaksan mutlaka WT yi seçmeni tavsiye ederim.




  • TheDarkDefender'ın alıntıladığı yazı çok iyi açıklamalar barındırıyor aslında. Hangi sanatı yaparsan yap o sanatta başarılı olma derecen galipliğini belirler. Nitekim bir senelik WT'ci beş senelik boksörü yıkar diye bir mantık çok saçma olur. Defansa dayalı sporlarda genelde müsabaka olmadığı için gerçek gücü zor anlaşılıyor fakat detaylı teknikler içeren bu sporların küçümsenmesi çok büyük bir hata olur. Sekiz senelik bir aikidokanın bir bar kavgasında ikisi bodyguard altı kişiyi yıktığını söylemişti Fight Club konusundan bir arkadaş. Ben de boksör bir arkadaşımın beş altı kişiyi yere serdiğini biliyorum. Olay sadece başarılı olmakla ilgili, sporlar arası farklılıklar ise tekniksel, başka hiçbir şey değil.

    Fakat şu kısmı doğruluk taşımıyor:
    quote:

    Dediğim gibi maça çıkmassan bir yerine birşey olmaz, çıksanda pek birşey olacağını sanmam.


    Tekme tekniğini yanlış uygularsan ayağın kırılır mesela. Aynı şekilde yumruğu da yanlış atarsan bileğin kırılır. Bunlar sadece kendi kendine yapabileceklerin. Full contact dövüşte alacağın bir diz darbesiyle yüzündeki her kemiğin kırılma ihtimali var.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Historia Calamitatum -- 30 Haziran 2010; 21:27:42 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Einstein

    @TheDarkDefender:
    Verdiğin yazıyı okumuştum. Adam sadece WT'yi abartanlara kızmış. Ve ayrıca biz de Wing Chun(Tsun, Tzun) yapıyoruz ve yer dövüşü var. Aynı olduğunda hala ısrarcıyım. Bunu da 2-3 gün internette araştırdım, kesin olarak ikisi farklı diyen bir organizasyon görmedim. Sadece bazı sporla ilgilenmeden duyduklarını anlatanlar soruyordu farkı ne diye.


    İyice araştırmak lazım. Ben kesin böyledir demedim ama dediğimin aksini ispatlayacak bir şey yok şu anda. Bu arada bende sanatı küçümsemedim tabii yanlış anlaşılma olmasın. İntihar gibi örnekler olmasa cevaplarda yazıyıda koymazdım zaten. Benim anlatmaya çalıştığım şeyde WT'nin çok abartıldığı yönündeydi. Birde o Wing Chun, Wing Tsun konusunda çok güzel bir yazı vardı şu anda bulamıyorum bulursam koyacağım.

    @sencer1907

    Wing Tsun'u tam anlamıyla öğrenmek 7-8 yıl diyorlar. Sen lisede okuduğuna göre 9 yaşındayken falan başladın WT yapmaya?

    Birkaç mesaj üstte alıntı yaptığım yazıyı okumanı tavsiye ederim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TheDarkDefender -- 30 Haziran 2010; 21:26:32 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: TheDarkDefender

    Kick Box'da antremanlar yorucudur. Dediğim gibi maça çıkmassan bir yerine birşey olmaz, çıksanda pek birşey olacağını sanmam. Kum torbasını yada hocaların tutacağı ellikleri, lapaları döversin.

    WT gidersen 1.440 + 250 Euro(Seminer) gibi bir fiyat veriyormuşsun bir yılda. Bunuda göz önünde bulundur.(EBMAS)

    aylık 120 tl veremeyeceğim bi para değil, ayrıca EBMASda WT ye gidenlerin salonun fitness'ındanda yararlanma hakkı varmış.
  • @TheDarkDefender:
    WT öğrenmek derken ne kastettiğin önemli. Asistanlığa gelmek diyorsan 4 yıl yetiyor.

    @Historia:
    Zaten 1 senelik WT'ci çok ağır çalışmadıysa veya büyük yeteneği yoksa 5 yıllık boksörü deviremez. Tabi 5 yıllık boksör de o 5 yılın hakkını vermiş olmalı.
  • quote:

    WT falan hikaye arkadaşım bir kere adam gibi yumruk bile atmıyorlar dışarda yapsan bu hareketleri anca adamları güldürürsün. Belki kavga başlamadan biter bu sebeble etkilidir Ben cihangirde spor salonuna giderken çok izledim pek bir şeye benzetemedim. Ama seviye atlarsan aletli dövüşe geçersin o daha etkili. Kick box iyidir hem iyi ter atarsın hem de işine yarayacak bir iki vuruş tekniği öğrenirsin.


    +1
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Einstein

    @TheDarkDefender:
    WT öğrenmek derken ne kastettiğin önemli. Asistanlığa gelmek diyorsan 4 yıl yetiyor.

    @Historia:
    Zaten 1 senelik WT'ci çok ağır çalışmadıysa veya büyük yeteneği yoksa 5 yıllık boksörü deviremez. Tabi 5 yıllık boksör de o 5 yılın hakkını vermiş olmalı.


    Dostum sen hala 1 senelik WTci ile 5 senelik böksörün yılların hakkını vermesinden bahsetmişsin. Hala WTnu çok çok abarttığını düşünüyorum.




  • yaşa bağlı bir durum bu 2 spor bence.

    Öncelikle Wing-Tsun yapman için 12 yaşlarında falan olman gerekiyor(gerçekten aday isen) ve Wing-Chun bilmen gerekiyor

    Ama Kick-box her yaşta makul bir spor.
  • 6 yıl WT çalışmış birisinin eleştrisini buldum şimdide onu aktarıyorum. Yazan kişi şimdi BJJ ve Muay Thai çalışıyormuş.

    quote:

    WT Neye göre etkili

    WingTsun neye göre en etkili sistem olarak kabul edilmektedir ki? Sözüm meclisten dışarı ama eğitmenlerinin %95inin contact dövüş tecrübesinin olmadığı ve yine öğrencilerinin de %95inin hayatlarında kavga etmemiş hatta sparring bile yapmamış, maddi gücü olan, elit tabakanın oluşturduğu bir sistem neye göre en etkili sistem sayılmakta..

    WingTsun baştan aşağı varsayımdır. Çoğu ne sanıyor biliyor musunuz? Bir boksör gelecek onlara sağ direk yumruk atacak ve onlar hemen Tan Sao ile alıp zincir yumruk atmaya başlayacaklar! Hem de hiç durmadan hızlı hızlı! Boksör yere düşüp kapanacak sonra ve WT'ci ona yerde vurmaya devam edecek Çoğu WT organizasyonu bu kareografik vaadler ile öğrenci yetiştirir.. Hemen hayalara düz tekme atıp çok hızlı şekilde surata zincir yumruk atmalar..vb Bunlar hayatı boyunca hiç dövüşmemiş adamın kanacağı şeyler.. İddia ediyorum 1000 kere dövüşün, 1000 kere de bong sao-tan sao..vb kullanamazsınız sıcak dövüşte. Hemen ister istemez kroşe atmaya ve sarılmaya çalışırsınız.. Kullanılabilse MMA'nin temel ekolü Brazilian Jiu Jitsu değil WingTsun olurdu. Rio Heroes gibi organizasyonlar WT'ci kaynardı Muay Thai'ci değil.. Fedor armbar yerine pak-sao yumruk yapardı, Anderson Silva gibi manyaklar chi-sao yapardı mesela.

    WingTsun en etkili sanat evet ama ''ticari anlamda''.. Belki 40 yaş üstü kişileri ya da 160cm boyunda bir deri bir kemik korkak-tıfıl bir arkadaşı motive etmek için de etkili olabilir. Genelde gerçek bir dövüş salonuna girmeye cesaret edemeyen girselerde, bağırarak low kick çalışan bir Muay Thai'ci gördükleri zaman çaktırmadan sıvışan ve içinden ''bu ne yaa.. ay vahşet bu resmen'' diyen insanlar, hiç acı çekmeden çok iyi dövüşçü olacakları hayalleriyle donatılır..

    Ha bakın muazzam para var ona saygım sonsuz..
    1) Küçük alanda çok öğrenci çalıştırabilirsiniz. Boks salonunda 10 öğrencinin rahat antrenman yapabileceği yer demek WT öğrencisi için en az 20 öğrencinin antrenman yapcağı yer demektir. Çünkü Hareket kabiliyeti olan bir sanat değil WT ve lat-sao/chi-sao gibi antrenmanlar üç kişinin yan yana durabileceği bir alanda yapılabilmekte zaten..

    2) Ortalama olarak en pahalı dövüş sanatıdır.. Hatta şu an MMA ve BJJ popüler olana kadar en pahalı dövüş sanatı olma ünvanını yıllarca taşıdı ki, hala BJJ'den de pahalıdır çok yüksek bir oranda.. Bu sebeple dediğimiz gibi parası olan adamın sanatıdır. Ben hiç Türkiye'de sanayici WT'ci tanımadım.. Yani ayakkabı boyacısı EBMAS'lı görmedim mesela Ama boksör gördüm.. Herbalife gibidir işte.. Saadet zinciri..

    3) Tam da Türk insanına uygun vaadler var. ''Lat-sao dövüşmek gibidir.. Bu sebeple Sparringe gerek yok. Ve lat-sao yaparken burnunuz kırılmak zorunda değil. Kısacası WingTsun öğrenirken sakatlanmazsınız. Ancak bu mucizevi teknikler ile herkesi öldürebilirsiniz'' (en sevdiğim vaadlerden biri) Yaniiiiii hiç sakatlanmadan çok iyi dövüşçü olabilirsiniz..

    4) WT her mesafede etkilidir.. Güreşçiye karşı teknikler vaaar, Judocuya karşı vaaar, Boksöre karşı vaaaar... Halbuki bana göre (haddim olmayarak söylüyorum) karşı teknik diye bir şey yoktur yaw.. Böyle bir şey zaten olamaz!!! Anti-graphling diye bir şey olamaz.. Güreşçiye yada BJJ'ciye karşı dövüşebilmek için, güreş yada BJJ bilmek zorundasınızdır. Bu kadar basit.. Tek bir tekniğe karşı, anti teknik üretip öğrtmek ve onu satmak bence umut tacirliğinden başka bir şey değil.. Ama bakın o Victor Guetrezlere falan, yerde güreşçi döverken görürsünüz.. Karşınızdaki adam mal değil ki, herkes karşısındakinin boyuna, kilosuna, niteliklerine göre oyun kurar, saldırı stratejisi belirler.. Bir BJJ'ci ille de flying-armbar yapmaya çalışmaz yani kolunuzu tutup, siz yere düştünüz mü sayısız saldırı taktiğine sahip.. Yapacağı tekniğin contrasını bildiğinizi anlarsa yapmaz başka şey yapar olur biteeeer.. Acaba tüm yer dövüşü tekniklerini ortaya serip antisini mi uydurmaya çalışacak bu adamlar. Neyin anti-grapihlingi bu?? Geçenlerde isim vermeyeceğim bir federasyonda WT'ci arkadaşlar konuşuyoruz ''kanka sifu anti-armbar gösterdi'' dedi.. Da sifun armbar yapmayı bilmiyor ki Ben yıllarca WT çalıştım ''anti-armbar'' diye bişey duymadım..

    Ya saymakla bitmez.. Kitap yazılır ya WT hakkında Big Grin Arkadaşlar Kwon San'ın WT camiasına meydan okuması hakkında hala bir cevap duyamadım ben... Ne düşünüyorsunuz bu konuda..




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Witch_King_

    yaşa bağlı bir durum bu 2 spor bence.

    Öncelikle Wing-Tsun yapman için 12 yaşlarında falan olman gerekiyor(gerçekten aday isen) ve Wing-Chun bilmen gerekiyor

    Ama Kick-box her yaşta makul bir spor.

    96'lıyım ama wing chun la ilgili hiç bir fikrim yok
  • ha bide ben body building de yapmayı düşünüyorum hangisi body building in yanına iyi gider
  • Dostum muay thai'yi araştır derim. Bulunduğun yerde muay thai yoksa kick box da işini görür
  • quote:

    WT Neye göre etkili

    WingTsun neye göre en etkili sistem olarak kabul edilmektedir ki? Sözüm meclisten dışarı ama eğitmenlerinin %95inin contact dövüş tecrübesinin olmadığı ve yine öğrencilerinin de %95inin hayatlarında kavga etmemiş hatta sparring bile yapmamış, maddi gücü olan, elit tabakanın oluşturduğu bir sistem neye göre en etkili sistem sayılmakta..

    WingTsun baştan aşağı varsayımdır. Çoğu ne sanıyor biliyor musunuz? Bir boksör gelecek onlara sağ direk yumruk atacak ve onlar hemen Tan Sao ile alıp zincir yumruk atmaya başlayacaklar! Hem de hiç durmadan hızlı hızlı! Boksör yere düşüp kapanacak sonra ve WT'ci ona yerde vurmaya devam edecek Çoğu WT organizasyonu bu kareografik vaadler ile öğrenci yetiştirir.. Hemen hayalara düz tekme atıp çok hızlı şekilde surata zincir yumruk atmalar..vb Bunlar hayatı boyunca hiç dövüşmemiş adamın kanacağı şeyler.. İddia ediyorum 1000 kere dövüşün, 1000 kere de bong sao-tan sao..vb kullanamazsınız sıcak dövüşte. Hemen ister istemez kroşe atmaya ve sarılmaya çalışırsınız.. Kullanılabilse MMA'nin temel ekolü Brazilian Jiu Jitsu değil WingTsun olurdu. Rio Heroes gibi organizasyonlar WT'ci kaynardı Muay Thai'ci değil.. Fedor armbar yerine pak-sao yumruk yapardı, Anderson Silva gibi manyaklar chi-sao yapardı mesela.

    WingTsun en etkili sanat evet ama ''ticari anlamda''.. Belki 40 yaş üstü kişileri ya da 160cm boyunda bir deri bir kemik korkak-tıfıl bir arkadaşı motive etmek için de etkili olabilir. Genelde gerçek bir dövüş salonuna girmeye cesaret edemeyen girselerde, bağırarak low kick çalışan bir Muay Thai'ci gördükleri zaman çaktırmadan sıvışan ve içinden ''bu ne yaa.. ay vahşet bu resmen'' diyen insanlar, hiç acı çekmeden çok iyi dövüşçü olacakları hayalleriyle donatılır..

    Ha bakın muazzam para var ona saygım sonsuz..
    1) Küçük alanda çok öğrenci çalıştırabilirsiniz. Boks salonunda 10 öğrencinin rahat antrenman yapabileceği yer demek WT öğrencisi için en az 20 öğrencinin antrenman yapcağı yer demektir. Çünkü Hareket kabiliyeti olan bir sanat değil WT ve lat-sao/chi-sao gibi antrenmanlar üç kişinin yan yana durabileceği bir alanda yapılabilmekte zaten..

    2) Ortalama olarak en pahalı dövüş sanatıdır.. Hatta şu an MMA ve BJJ popüler olana kadar en pahalı dövüş sanatı olma ünvanını yıllarca taşıdı ki, hala BJJ'den de pahalıdır çok yüksek bir oranda.. Bu sebeple dediğimiz gibi parası olan adamın sanatıdır. Ben hiç Türkiye'de sanayici WT'ci tanımadım.. Yani ayakkabı boyacısı EBMAS'lı görmedim mesela Ama boksör gördüm.. Herbalife gibidir işte.. Saadet zinciri..

    3) Tam da Türk insanına uygun vaadler var. ''Lat-sao dövüşmek gibidir.. Bu sebeple Sparringe gerek yok. Ve lat-sao yaparken burnunuz kırılmak zorunda değil. Kısacası WingTsun öğrenirken sakatlanmazsınız. Ancak bu mucizevi teknikler ile herkesi öldürebilirsiniz'' (en sevdiğim vaadlerden biri) Yaniiiiii hiç sakatlanmadan çok iyi dövüşçü olabilirsiniz..

    4) WT her mesafede etkilidir.. Güreşçiye karşı teknikler vaaar, Judocuya karşı vaaar, Boksöre karşı vaaaar... Halbuki bana göre (haddim olmayarak söylüyorum) karşı teknik diye bir şey yoktur yaw.. Böyle bir şey zaten olamaz!!! Anti-graphling diye bir şey olamaz.. Güreşçiye yada BJJ'ciye karşı dövüşebilmek için, güreş yada BJJ bilmek zorundasınızdır. Bu kadar basit.. Tek bir tekniğe karşı, anti teknik üretip öğrtmek ve onu satmak bence umut tacirliğinden başka bir şey değil.. Ama bakın o Victor Guetrezlere falan, yerde güreşçi döverken görürsünüz.. Karşınızdaki adam mal değil ki, herkes karşısındakinin boyuna, kilosuna, niteliklerine göre oyun kurar, saldırı stratejisi belirler.. Bir BJJ'ci ille de flying-armbar yapmaya çalışmaz yani kolunuzu tutup, siz yere düştünüz mü sayısız saldırı taktiğine sahip.. Yapacağı tekniğin contrasını bildiğinizi anlarsa yapmaz başka şey yapar olur biteeeer.. Acaba tüm yer dövüşü tekniklerini ortaya serip antisini mi uydurmaya çalışacak bu adamlar. Neyin anti-grapihlingi bu?? Geçenlerde isim vermeyeceğim bir federasyonda WT'ci arkadaşlar konuşuyoruz ''kanka sifu anti-armbar gösterdi'' dedi.. Da sifun armbar yapmayı bilmiyor ki Ben yıllarca WT çalıştım ''anti-armbar'' diye bişey duymadım..

    Ya saymakla bitmez.. Kitap yazılır ya WT hakkında Big Grin Arkadaşlar Kwon San'ın WT camiasına meydan okuması hakkında hala bir cevap duyamadım ben... Ne düşünüyorsunuz bu konuda..


    +1

    insanları kandırıp paralarını almak için uydurulmuş saadet zinciri gibi bir şeybu, arkadaş çok güzel özetlemiş olayı
    yapacaksanız kendini kanıtlamış adam gibi sporlara yönelin




  • dostum dövüş sporu ögrenmeden önce kendi kişiligini geliştir yanlış anlama kişiliksiz demiyorum ama liseye geçtiginde kimseden korkma herkeslede samimi olma saglam bir yapı ile liseye başla dövüş dallarına gelirsek vücudun saglam hafif kilolu isen box , kick box,muay thai veya mma(karışık stil denilebilir okulda işine iyi yarar:) yapabilirsin emin ol iyi çalıstıktan sonra darbelerinle sınıfındakiler senle kavga ederse kavgadan sonra hepsi abi ayagı bile çekebilir .. eger esneksen direk ninjitsu başla derim wingtsunmuş , judoymuş , aikidoymuş,karateymiş vs hiç biri ninjitsunun (BBT halk dilinde ninjitsu olarak bilinir..) yanında birşey degil ninjitsuya dövüş sanatı demek bile hata olur yaşam sanatıdır hayatta kalma sanatıdır . Ben kendi fikrimi söyledim 4-5 sene ninjitsu yani BBT çalışırsan kavgada darbe alma ihtimalin bile çok çok düşüktür tabi diğer sanatlara da saygım var hangisi hoşuna gittiyse onu yap sonuçta stiller değil dövüşçüler belirler sonucu herşey kendinde biter ..

    Bu arada ipman diyen arkadaşlarımız neye dayanarak ipman diyor anlamadım ? İpmandan gaz alarak wing tsun yapiyorsanız gidin rambo izliyip Afganistan'a Irak'a tek başınıza girin gerçekten hiç kondisyon olmadan o kadar dövüş havada 5-10 takla atabiliceginize inaniyorsanız devam edin Wing Tsunza ne diyim iyi geceler =)




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Historia Calamitatum

    TheDarkDefender'ın alıntıladığı yazı çok iyi açıklamalar barındırıyor aslında. Hangi sanatı yaparsan yap o sanatta başarılı olma derecen galipliğini belirler. Nitekim bir senelik WT'ci beş senelik boksörü yıkar diye bir mantık çok saçma olur. Defansa dayalı sporlarda genelde müsabaka olmadığı için gerçek gücü zor anlaşılıyor fakat detaylı teknikler içeren bu sporların küçümsenmesi çok büyük bir hata olur. Sekiz senelik bir aikidokanın bir bar kavgasında ikisi bodyguard altı kişiyi yıktığını söylemişti Fight Club konusundan bir arkadaş. Ben de boksör bir arkadaşımın beş altı kişiyi yere serdiğini biliyorum. Olay sadece başarılı olmakla ilgili, sporlar arası farklılıklar ise tekniksel, başka hiçbir şey değil.

    Fakat şu kısmı doğruluk taşımıyor:
    quote:

    Dediğim gibi maça çıkmassan bir yerine birşey olmaz, çıksanda pek birşey olacağını sanmam.


    Tekme tekniğini yanlış uygularsan ayağın kırılır mesela. Aynı şekilde yumruğu da yanlış atarsan bileğin kırılır. Bunlar sadece kendi kendine yapabileceklerin. Full contact dövüşte alacağın bir diz darbesiyle yüzündeki her kemiğin kırılma ihtimali var.

    işte böyle sürekli yumruk yiyecek olmk gözümü birz korkutuyor




  • quote:

    Orijinalden alıntı: mkrts

    ip man 1 ve 2 yi izle Wing Chun mu diye sormazsın dehşet bir dövüş sanatı Bruce Lee nin hocası

    Bir dövüş sanatından öte bilim dalı gibi bişi sen filmi izle de gel



    aynen öyle İpman 1 ve 2 yi izlede gel 4Ever Wing Chun tabiki
  • hiç brini pek iyi bilmemde ben taa 6. sınıftayken 8. sınıfta bi çocuk vardı lise 2 den 3 tane çocuk dövmeye geldilerdi 3ünüde patoz etmişti taekwandocuydu


    kurbağaya dönüşmem dersen senjutsu çalış



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi esrefemir -- 1 Temmuz 2010; 1:36:10 >
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.