Şimdi Ara

Windows kullanmayın (9. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
323
Cevap
13
Favori
22.678
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
82 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 7891011
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-86G53N200

    .



    Alıntıları Göster

    Evet, güvenlik sebebiyle izin vermiyor, olmuyor gibi anlaşıldığı için yazdım. Aslında izin vermeme gibi bir durum da söz konusu değil. Mesela Windows kullanıcı oluştururken "yönetici" olarak oluşturuyor. Linux farklı olarak "user" olarak oluşturuyor. Siz de kullanıcınıza "root" yetkisi vererek root olmaya gerek gerek kalmadan istediğiniz işlemi yapabilirsiniz. Tam tersi Windows kullanıcınızın yetkisini "user" seviyesine çekerseniz, Windows Linux gibi sizden yönetici olmanızı isteyecektir. Ben de Linux ile ilgili eğitim almadım. Arama parametreleri çok önemli. Belki mesleğim bilişim olduğu için cevapları kolay buluyor olabilirim. Ama dediğim gibi herkesin Linux kullanması gerektiğini düşünmüyorum. Ben de evdeki bilgisayarımda Windows kullanıyorum. Çünkü boş zamanlarımda oyun oynamayı çok seviyorum. Profesyonel olarak grafik ile ilgilenen birisi olsam bütçem yettiğince iMac harici bilgisayar kullanmam. Mesela telefonumda iOS kullanıyorum, Android kullanmayı sevmiyorum. Sizi de seçiminiz için yargılamadım öyle bir şeyi de asla yapmam zaten. Herkes ihtiyacına hitap edeni, kolayına hangisi geliyorsa onu kullanmalı.





  • Sozde sıkıntı var sanırım apu sistem kullandıgım halde idle da iken 8gb ramden 1.2 gb harcıyor

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Windows 8.1: Hold my beer.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Öncelikle arkadaşlar Windows 10’un bu kadar kötü olma sebebi aslında kendisinin cilalanmış Windows Vista olması. Windows Vista’dan itibaren çıkan tüm Windows sürümleri NT 6.0 üzerine kuruludur. Bu sayı Windows 10’da pazarlama için NT 10.0 olarak lanse edilse de NT 6.4 olarak geçmektedir aslında. Yani anlayacağınız adamlar 2007’den beri aynı kerneli kullanıyorlar ve bu kernel artık çok eski. Eski bir kernel olduğu içinde artık sorun çıkarıyor. Vista’nın çıkışıyla birlikte gelen NT 6.0 artık terkedilmeli. Hatta direk NT çekirdeği terk edilmeli yeni bir çekirdek yazılmalı yıl olmuş 2020 neden hala 20. yüzyıldan kalma NT çekirdeğini kullanıyorlar anlamıyorum. Ayrıca şimdi aynı çekirdeği kullanan Windows 7 ve 8.1 neden 10’dan daha iyi diye soracak olursanız 7 ve 8.1’de Vista’da olan gereksiz özellikler yoktu sade işletim sistemleriydi ama Microsoft Windows 10 ile Vista gibi gereksiz bir ton özellik ekleyip hantallaştırdı sistemi.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi pislickadam -- 11 Ekim 2020; 13:35:23 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >




  • Linuxun windows kalitesine yakin surumleri(misal mint), windows tarzinda uygulamalarla kullanildigi taktirde yavaş hantal ve guvenliksiz kaliyor. Özellikle browser kullanmak tam bir eziyet halini aliyor.

    Windows a bayilmiyorum. Ancak duzenli olarak update alan, aciklari kapatan bir yazilim. Gerekli tweakleri yapinca linux distrolarina kiyasla stabil hizli ve verimli bir isletim sistemi haline geliyor. Windowsun en kisa zamanda linux ve macos tarzi admin/user ayrimina gitmesi gerek bence.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Açık kaynak kodlu sistemler, kaynak kodu açık olmayan sistemlere göre daha güvenlidir. Bu dünyanın kabul ettiği bir durumdur. Hala Windows'un ya da herhangi bir kapalı kaynak sistemin nasıl daha güvenli olduğunu söyleyebiliyorsunuz, çok ilginç.


    Not 1: Kaspersky Lab'a göre Windows için 11.000'den fazla malware programı keşfedilirken, bu sayı Linux için 800.


    Not 2:

    Windows; "Trustworthy Computing Security Development Lifecycle" nedeniyle daha güvenli olduğunu iddia eder. Fakat kapalı kaynak kodlu olduğu için sadece Windows çalışanları kodu görebilir ve hataları düzeltebilir.

    Linux; Açık kaynak kodlu olduğu için pek çok insan tarafından gözden geçirilir. Bu yüzden programlama bilen herkes hataları ve açıkları düzeltebilir.


    Performans ve stabilite konusunda Windows Linux'a yaklaşamaz.


    Not 3: Süper bilgisayarlar yani saniyede yüzlerce trilyon işlem yapabilen bilgisayarlarda işletim sistemi olarak çok büyük oranda Linux kullanılmaktadır.

    https://tr.wikipedia.org/wiki/S%C3%BCper_bilgisayar


    Ben kimseye Linux ya da Windows önermiyorum. Sadece gerçekleri saptırmayın. Ben de evde Windows kullanıyorum. Çünkü oyun oynamayı seviyorum. Oyun oynamasam kesinlikle Windows kullanmam. Yazdıklarımın kanıtlarını internette aratarak bulabilirsiniz. Polemik amaçlı alıntı yapmayınız. "ben şöyle yaptım performansı süper, yok ben şunu yaptım Windows uçuyor, Windows daha güvenli vs." gibi değil, kanıtlı argüman sunarak faydalı bir tartışma ortamı oluşturanlara saygılı bir biçimde cevap verilecektir.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ***@rmour*** -- 11 Ekim 2020; 14:18:40 >




  • Rami düşük olan kullansın Linux. 16-32 GB ve daha üstü ram varsa Windows o zaman.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • ***@rmour*** kullanıcısına yanıt
    Daha güvenli kesin olarak söylenmiyor. Açık kaynak kodda daha çok virüs üretilebiliyor aynı şekilde daha çok açık kapanıyor. Aynı şekilde Windows da bu sayede daha az virüs üretilen bir platform ve ek olarak linuxtaki zero day virüsler tüm dünyayı bir anda etkileyebiliyor çünkü açıkları kapatmak daha zor bir konudur. Bizim dediğimiz Windows daha yaygın olduğu için daha çok virüs var, Linux da acemilerce yoğun kullanılsa onda da delicesine virüs üretilirdi.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: dulcet

    Hocam evde ve işte kullandığım 2 laptop var. Birisi Dell XPS 15 i7 7. nesil, 16 GB Ram GTX 1050, diğeri ise Asus N56VZ i7 3.nesil 16GB RAM GT650m ikisinde de SSD mevcut eski bir laptop ama çok seri çalışıyor hiçbir sıkıntım yok...



    Alıntıları Göster

    W10 ssdlerde sorun cikarmaz zaten


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Tabi kullanıma göre virüs sayısı orantılı. Ama zeroday örneği çok farklı, sizin son kullanıcı örneği de bu duruma pek oturmuyor. Linux'u kimse "root" olarak oturum açıp kullanmaz. Herhangi bir kullanıcı "root" kullanıcısını sadece gerektiği zaman kullanıp, uzaktan root erişimine kapatırsa ve çok gerekliyse uzaktan bağlantı için "ssh-key" kullanırsa pek sorun kalmaz. Örneğin Amerikan Savunma Bakanlığı yerli yazılımı olan Windows'u kullanmayıp Red Hat Linux kullanıyorsa düşünmek gerekli. Linux; topluluk tarafından yönetildiği için açıkları Windows'a göre daha çabuk kapatılıyor, açık kaynak olduğu için işten anlıyorsanız açıklarını siz dahi kapatabilirsiniz ama Windows için güncelleme beklemek zorundasınız, ayrıca arka planda ne yaptığı belli, kaynak kodları gizli değil, bu sebeplerden ötürü Windows'a göre Linux daha güvenli.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ***@rmour*** -- 11 Ekim 2020; 16:22:30 >




  • Linux hakkında Hiç bişey bilmeyen biri için ne kullanmam gerekir sence ?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • ***@rmour*** kullanıcısına yanıt

    Hocam aslında açıkları kapatmak her programcının harcı değil. İnsanların yanıldığı nokta bu, bir Linux dağıtımı "tracker" koymuştu ve 2 ay sonra tespit edildi. Bu konuda en azından gizlilik anlaşmaları gereği Microsoft daha sağlam kalıyor. Şu da doğru, root yetkisi olmadan Linux'a bir şey yapabilmek çok zor. Zeroday açıklar ise dünya çapında büyük kuruluşlar için sorun, son kullanıcı sadece denek olur öyle bir durumda. Ben kendi açımdan yorumladım, çoğu işim root üzerinde ve ben bazen yılıyorum bundan. Güvenlik konusunda eğer kullanıcı sayısı artarsa sırf virüslü distroları ayırmak bile sorun olacak.

  • MrFlash16 kullanıcısına yanıt

    Linux Mint kur, desteği çok ve ubuntu'nun gerekli özelliklerine sahip. PC eskiyse XFCE, yeniyse Cinnamon kur. Eski yeni olarak da ikili puanlama kullan.


    SSD varsa 1 yoksa 0

    RAM 8 GB ve üstüyse 1 değilse 0


    Puanlamada 0 = XFCE

    1= Mate

    2= Cinnamon.



    Debian tabanlı kurma, rezil olursun.

  • Cinamon u indirriyorum hayırlısıyla.Önce windowsla birlilkte kuracam.Beğenirsem ondan devam ederim.Teşekkürler bu arada.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: Dr. Alfred Blalock

    W10 ssdlerde sorun cikarmaz zaten



    Alıntıları Göster

    Evdeki Asus'a SSD yi takalı henüz 5 ay olmadı belki, 4.5 sene normal hdd ile kullandım.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: dulcet

    Evdeki Asus'a SSD yi takalı henüz 5 ay olmadı belki, 4.5 sene normal hdd ile kullandım.



    Alıntıları Göster

    bende de bu var niye kasıyor sizce?

    Windows kullanmayın




  • Tabi açık kapatmak, hele ki kernel seviyesinde çok zor. Ama açıkları sıkı takip eden bir kanala sahipseniz, dağıtımınız güncelleme yayınlamadan siz de kapatabilirsiniz. Ayrıca 10'larca dağıtım var. Belli belirsiz dağıtımları kullanmak yerine Debian, Ubuntu, Mint, Kali vb. kendini kanıtlamış dağıtımlar kullanılırsa emin olun o endişelerinizin hepsi yersiz olur. Bu gibi dağıtımlar tracker falan koymazlar. Ki bir çok kontrol noktası olduğundan dikkatten de kaçmaz. Kurduğumuz programları da repository üzerinden kurarsak hiçbir güvenlik açığı söz konusu olmaz. Son kullanıcı da Linux mantığına aykırı hareket etmeden kullanırsa hiçbir zarar görmez. Sizin dediğiniz şekilde tamamen Windows'un politikasının gerçek olduğuna inanmak zorunda kalarak kullanıyoruz. Kimse veri alıyor mu yoksa almıyor mu diye kontrol edemiyor maalesef. Linux için bu şekilde değil, bu işe kendini adamış binlerce gönüllü var. İlk tanıştığımda 2014 sonlarıydı. Alışmam zaman aldı. Fakat şu an 10 tane Debian server ve 200'e yakın Debian client var ve bu clientlar domain yapısında, Active Directory kullanıcı hesapları ile kullanılmakta. Uyum problemleri tabi oluyor, kullanım kolaylığı açısından Windows çok ileride. Maalesef söz konusu güvenlikse başa dönüyoruz ve Linux yazdığım sebeplerden ötürü Windows'a göre daha güvenli.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ***@rmour*** -- 11 Ekim 2020; 19:5:52 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Dr. Alfred Blalock

    bende de bu var niye kasıyor sizce?



    Alıntıları Göster

    Tabi donanımsal ve yazılımsal birçok nedene bağlı olabilir fakat bence yazılımsal olarak üzerinize düşeni yapabilirsiniz hocam. Aşırı ısınma, çakışma vs. olmadığını varsayarsak mesela virus trojan varsa olabilir. Virus veya antimalware programları herhangi bir tehdit bulmamalı öncelikle. Bunu kesinleştirdikten sonra başlangıçta açılan gereksiz hizmet ve uygulamaları devre dışı bırakın bence. msconfig den gereksiz uygulamaları tespit edin, başlangıç uygulamalarını devre dışı bırakın. Mesela ben oyun oynayan yayın yapan birisi değilim xbox vs. ne varsa kapattım. CCleaner yükleyin orada takvime bağlanan görevleri ve uygulama eklerini yine görüp kapatabilirsiniz. Hatta Ccleaner ile işiniz biterse onu da başlangıçtan kaldırın. Daha önce dediğim gibi arkada bir sürü xwidget, fences vs. olmasına rağmen performans olarak kasma olmuyor. Tabi sizin önceliklerinize göre başlatacağınız uygulamalar farklı olabilir. Bir de program ekleyip kaldırırken mutlaka Revo Uninstaller ile yaparım geride kalan reg girdilerini de siliyor.


    Ben aşağıdaki gibi kullanıyorum amacıma yönelik. Tabi ki performansı yine bir miktar etkilkeyecektir, fakat beni tatmin ediyor bu halde bile... Ama siz bunları da kullanmazsanız adımları uyguladıktan sonra pek kasmaması lazım. Yeter ki kullanmadığım bir ton hizmet uygulama gereksiz yere windows ile beraber başlamasın temel mantık.



    Windows kullanmayın



    Netspeed monitor programının görev çubuğu ekini de yüklemenizi tavsiye ederim arka planda upload download hızınız ne durumda gözünüzün önünde olur.


    Sıfır kurulum yaptınız mı hiç bilmiyorum ama sıfır kurulumdan sonra yine de ağır şekilde kasıyorsa donanımsal bir nedenden kaynaklanabilir...




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dulcet -- 11 Ekim 2020; 20:4:1 >




  • 
Sayfa: önceki 7891011
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.