Şimdi Ara

Windows bağımlılığı ve Linuxa Geçiş Sorunu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
19
Cevap
2
Favori
777
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Selam millet, başlıktan da az çok anlayabileceğiniz gibi, birçok insanda da olan bir sorunum var. Yılların verdiği alışkanlıktan dolayı, piyasadaki tekelden dolayı falan maalesef Windows'a bağlı kaldım kurtulamıyorum. Ancak özellikle bu yıl okulun bilgi işleminde asistan olarak çalışmaya başladıktan sonra da farkettim ki, aslında Windows hem bireysel anlamda, hem kurumsal anlamda çok sorunlu ve insan anlayamıyor Microsoft gibi bir şirketin elinden nasıl böyle bir OS çıkıyor diye.. (Küçükken anlamıyormuşuz bodoslama kullanıyormuşuz resmen) Ancak artık tamamen Linux'a geçmek istiyorum. Linuıx'a geçme sebeplerim, yazılım olaylarına daha derinden başlamak, kendim pişirip kendim yiyim isteğim, açık kaynak girişimine destek olmak (kapitalist ve monopol olan Windows'tan kurtulmak da diyebilirim), sunucu - network olaylarına ve güvenlik olaylarına girişmek gibi sebepler.. Ama bazı problemlerim ve sorularım var, bunları cevaplarsanız çok memnun olurum cidden:

    1- Dediğim gibi server olaylarını ve güvenlik olaylarını kurcalayasım var. Ancak öncesinde temel olsun diye hangi dağıtımdan başlamam iyi olur?
    2- Windows'ta sık kullandığım ve ilerde kullanacağım bazı programlar ve bunları profesyonel olarak, ileri düzeyde kullanacağım bölümümden dolayı. Excel, Access, Project gibi Microsoft programları; SPSS, MATLAB, E-views gibi programlar.. Bunların alternatiflerini linuxta bulabilir miyim iyi bir şekilde? Yoksa tekrar windowsa dönmek zorunda kalır mıyım?
    3- Linux'u, açık kaynak kodu vs. öğrenebileceğim bir kitap var mıdır önereceğiniz? Yoksa kitaba gerek yok mudur, işe yaramaz mı, kısıtlı mıdır?







  • 2- Wine adındaki program ile Windows uygulamalarını çalıştırmaya yarar, fakat karışıktır. Her uygulama için ayrı ayrı ayar yapman gerekebilir. PlayOnLinux dedikleri bir program var. Bu da o ayarlamaları senin yerine yapıyor. Bununla beraber Office programlarını kullanabilirsin. Normalde Wine ile çalışmaz Office programları. Diğerlerini bilmem ama Linux bu mutlaka çözersiniz.
    3- Seçkin bir şey olduktan sonra neden olmasın? Elbette işine yarayacaktır, sağlam bir şey olsun yeter.

    Ben de Live CD'den de olsa başlamak istiyorum Linux'a, konu takip.
  • Selamlar;
    1 yıla yakındır linux kullanıyorum. Kullanıyorum dedigim windows hic gormedim 1 yıldır. En ufak bir eksiklik hissetmedim, her işimi de görüyorum.
    Sizi de kararınız için tebrik ederim.
    Gelelim sorulara:

    1. ve 2. madde çelişiyor. Dolayısı ile basitten zora doğru gitmenizi önereceğim. Yani 2. maddeyi yapacak şekilde makinanızı kurarsınız. Yani desktop. Sonrasında vmware ya da virtualbox ile bir lab. ortamı kurup o sekilde testlerinizi yapabilirsiniz.

    Office için Libreoffice var. MS office i ne kadar uzman kullandığınıza göre size çok rahat yetebilir ya da biraz kurcalayarak yetebilir duruma gelebilirsiniz. Ya da en kötüsü çok prof. kullanıyorsunuzdur MS i, yetmez size...
    Hemen her programın alternatifini bulmanız mümkün. Ama birebir aynısını bulmayı beklemeyin :(

    Size tavsiyem bir desktop kurun. Linux mint olabilir. Windows diye birşey yokmuş gibi düşünün. Aksi takdirde her sıkıştıkça eliniz MS tarafına kayacak ve asla tam bir geçiş yapamayacaksınız.

    Siz başlayın takıldıkça sorun.




  • Öncelikle çok teşekkürler cevaplarınız için. Bir süredir ban yediğim için cevap yazamamıştım size, sonrasında da bu konuyu unutmuşum. Geçtiğimiz günlerde Linux mint kurdum windowsun yanına. Göz gezdirmeye, öğrenmeye hafiften başladım ve Windows'u tamamen silmeye karar verdim net olarak. Birkaç gün içinde bilgisayarı tamamen sıfırlayıp Linux'a tamamen geçmeyi ve Windows'a bir daha dönmemeyi düşünüyorum. Yavaş yavaş da olsa öğreneceğimi düşünüyorum.

    Son olarak bir sorum var. Scientific Linux dağıtımının içinde ne gibi araçlar vardır, yani bu dağıtımı akademik ve bilimsel amaçlarla kullanmasının sebebi nedir, ne tür şeyler barındırır biliyor musunuz? Herhangi bir Türkçe forum bulamadım çünkü bu dağıtımla ilgili. Malum kullanan kişi sayısı oldukça az, CERN gibi büyük projelerde kullanılmak üzere geliştirildiği için...




  • quote:

    Orijinalden alıntı: bambamm06

    Öncelikle çok teşekkürler cevaplarınız için. Bir süredir ban yediğim için cevap yazamamıştım size, sonrasında da bu konuyu unutmuşum. Geçtiğimiz günlerde Linux mint kurdum windowsun yanına. Göz gezdirmeye, öğrenmeye hafiften başladım ve Windows'u tamamen silmeye karar verdim net olarak. Birkaç gün içinde bilgisayarı tamamen sıfırlayıp Linux'a tamamen geçmeyi ve Windows'a bir daha dönmemeyi düşünüyorum. Yavaş yavaş da olsa öğreneceğimi düşünüyorum.

    Son olarak bir sorum var. Scientific Linux dağıtımının içinde ne gibi araçlar vardır, yani bu dağıtımı akademik ve bilimsel amaçlarla kullanmasının sebebi nedir, ne tür şeyler barındırır biliyor musunuz? Herhangi bir Türkçe forum bulamadım çünkü bu dağıtımla ilgili. Malum kullanan kişi sayısı oldukça az, CERN gibi büyük projelerde kullanılmak üzere geliştirildiği için...

    Bahsettiğiniz dağıtım hakkında hiçbir bilgim yok, adını bile şimdi duydum :/



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BrightSilence -- 19 Eylül 2016; 21:40:34 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • bambamm06 kullanıcısına yanıt
    Hocam dağıtım adından da anlayabileceğin üzere bilimsel araştırmalar için geliştirilmiş, ama normal bir kullanıcının kullanabileceği tarzda bir sistem.

    Alarm, adres defteri, hava durumu gibi laboratuvar uygulamaları yüklü geliyor. Bunun dışında da güvenlik duvarı, hataları belirleyen ve uyaran, troubleshooter tarzında uygulamalar barındırıyor. Merak ediyorsan videolarını izleyebilirsin.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BasiliKalanCtrl -- 19 Eylül 2016; 22:59:13 >
  • BasiliKalanCtrl kullanıcısına yanıt
    Anladım, bireysel kullanımda pek de işimize yaramaz yani. :) Videolarından inceleyim biraz da, sağ olun :)
  • bambamm06 kullanıcısına yanıt
    Yarayabilir hocam, ne istediğiniz, neye ihtiyaç duyduğunuz önemli.

    Mesela bildiğim kadarı ile Scientific Linux iletişim olaram Empathy adlı uygulamayı kullanıyor. Eğer ki laboratuvarda ki herkes bu uygulamayı kullanırsa, ortak bir iletişim ağı oluşturulur. Sizinde ekibiniz varsa veya çalışma arkadaşlarınız buna uyum sağlarsa pek ala güzel olabilir.

    Bir dağıtımdan beklentinizi söyleyin, öneride bulunayım. Ayrıca Scientific Linux üzerinde yer alan her uygulama, diğer Linux dağıtımlarında da kullanılabilir.
  • BasiliKalanCtrl kullanıcısına yanıt
    Sağ olun hocam, diğer Linux dağıtımlarında da bulabilirsem güzel.. :) Bu dağıtım dikkatimi çekmişti bilimsel falan deyince, o yüzden sorayım dedim..
  • motivasyonunuz güzel ama fazlasıyla hayalperest ne yazıkki. 1500 problemle karşılaşmanız problem. mission-critical işler yaparken yani spss de matlab de projelik işler yaparken her an patlama ihtimaliyle acemi kullanıcı olarak linuxa girişmemenizi tavsiye ederim. bence eve dandik eski bir pc nizi kabloyla modeminize bağlayın, bu pc ye arayüzsüz olarak centos kurun ve server administration a bu şekilde başlayın. bu cihaz da değişik işler yapmayı deneyin, torrent indirme rutorrent gibi server daemonları kurup bunları browserdan windows pc nizden kontrol etmeyi, ya da yeni serverınızı putty den kurcalamayı falan öğrenin. böylece terminal commandlarına başlamış olursunuz. ama asla boş işler için olmayan pc nizi dersler projelerde kullanacakken riske girip hakkında iyi bilginiz yokken linuxa emanet etmeyin derim.

    sorularınıza cevaplar

    1) centos
    2) yarı yarıya
    3) kitabın sonu yok. açık kaynak dünyası sihirli bir dünya değil. programlama bilginiz var mı? önce bir java öğrenin derim, sonra linux açık kaynak dünyasına faydanız var mı bakarsınız. java her alanda iş yapar. fakat linuxun dibine inicem 1990 model işlerle uğraşacam gibi derdiniz varsa C öğrenmeniz lazım zira kernel module vs linuxun iç işleyişi C dir. ama programlama hayatınıza burdan başlarsanız kısa sürer sıkılıp bırakma ihtimaliniz 99,999999% kıvamında. windowsunuza eclipse ve jdk kurup bir kere java öğrenin, sonra ordan yürünür. kitap olarak art and science of java güzeldir. türkçesi vardır kesin ama adını bilmiyorum. c için kitap deitel&deitel olabilir mesela. sonra da linux kernel development kitabı alıp o işlere girebilirsiniz.

    iyi şanslar




  • quote:

    Orijinalden alıntı: gtagamer

    motivasyonunuz güzel ama fazlasıyla hayalperest ne yazıkki. 1500 problemle karşılaşmanız problem. mission-critical işler yaparken yani spss de matlab de projelik işler yaparken her an patlama ihtimaliyle acemi kullanıcı olarak linuxa girişmemenizi tavsiye ederim. bence eve dandik eski bir pc nizi kabloyla modeminize bağlayın, bu pc ye arayüzsüz olarak centos kurun ve server administration a bu şekilde başlayın. bu cihaz da değişik işler yapmayı deneyin, torrent indirme rutorrent gibi server daemonları kurup bunları browserdan windows pc nizden kontrol etmeyi, ya da yeni serverınızı putty den kurcalamayı falan öğrenin. böylece terminal commandlarına başlamış olursunuz. ama asla boş işler için olmayan pc nizi dersler projelerde kullanacakken riske girip hakkında iyi bilginiz yokken linuxa emanet etmeyin derim.

    sorularınıza cevaplar

    1) centos
    2) yarı yarıya
    3) kitabın sonu yok. açık kaynak dünyası sihirli bir dünya değil. programlama bilginiz var mı? önce bir java öğrenin derim, sonra linux açık kaynak dünyasına faydanız var mı bakarsınız. java her alanda iş yapar. fakat linuxun dibine inicem 1990 model işlerle uğraşacam gibi derdiniz varsa C öğrenmeniz lazım zira kernel module vs linuxun iç işleyişi C dir. ama programlama hayatınıza burdan başlarsanız kısa sürer sıkılıp bırakma ihtimaliniz 99,999999% kıvamında. windowsunuza eclipse ve jdk kurup bir kere java öğrenin, sonra ordan yürünür. kitap olarak art and science of java güzeldir. türkçesi vardır kesin ama adını bilmiyorum. c için kitap deitel&deitel olabilir mesela. sonra da linux kernel development kitabı alıp o işlere girebilirsiniz.

    iyi şanslar

    "motivasyonunuz güzel ama fazlasıyla hayalperest ne yazıkki" Tam bunu yazmayı düşünüyordum. Hocam Fanatik olmayın. Faydacı olun. Linux da babamızın oğlu değil kapitalist se sonuna kadar o da kapitalist. Bknz: RHEL. Hiç biri babamızın oğlu değil. Tek ürün de değil BSD ailesi var birde.

    "Kurcalayarak öğrenme" buna öğrenme nedir mi bilmem. Kullanmanızı başarmanızı sağlar ama ne nedir nedendir için düzenli kaynak takibi gerekli. Ben annemin bilgisayarına ubuntu kurdum da fark etmedi bile. Çünki o da kurcalıyordu. Yani sadece yapmak istediğini yapmak için eskiye dayalı bilgilerini (user experience) kullanarak denemeler yapıyor. Amacı da internete girmek.
    Bu gunlerde kediler bile linux* kullanabiliyor. *(bkn Android kullanan kediler. )


    Öncelikle ingilizcenizin iyi olmalı. Teknik okuma yapabilmelisinz. Yoksa sürekli forumlara girip "Lnux Yardım" "Nolur el atın" falan yazar durursun.
    https://www.amazon.com/Linux-Operating-Systems-Books

    linux ile ne yapacağına göre de kaynak seçmelisin. Linux üzerinde günlük bilgisayar ihtiyaçlarını mı gidereceksin. Linux üzerinde kod mu geliştireceksin. sistem yönetimi mi. ona göre yolunuz çiz




  • üzerinden süre geçmiş belki linuxc kullanmaya başlamışsınızdır bile ama bende kendi düşüncelerimi yazayım.

    server işleri ile ilgilenmek istiyorsunuz ve tahminen server kanadında linux şöyle iyi böyle iyi tüm firmalar linux kullanıyor benzeri bir çok söz duymuşsunuzdur. bu kısmen doğru olsa da uygulamada her zaman insnaın karşısına çıkan bu değil. öncelikle bilgi-işlem uzmanı mı olacaksınız ve server ve güvenlik işleri ile ilgileniyorsunuz sorusu devreye girer. ve bu sorunun cevabına göre konu şekillerinir. bilgi-işlem uzmanı olursanız belli başlı firmaların dışında çalışmak durumunda kalacağınız mahmut abinin babasından kalma fabrikada büyük ihtimalle üzerinde windows server kurulu bir server bulacaksınız ve bu durum büyük çoğunlukla gerçek hayatta bu şekilde olacak. bana kızanlar olabilir ama biraz gerçekçi olmak lazım. geleceğe yatırım yaparken seçimleri doğru yapmak lazım.

    gelelim yazılımlar kısmına; alternatifleri olsada halen ve büyük oalsılıla ileride de ms office paketinin yerini tutabilecek bir ofis seti gelmeyecek. sadece yazı yazıp basit işlemler yapılacak ise alternatifler yeter ama project filan kullanılacaksa alternatif bence yok ama iyi kötü wine ile birlikte ofis uygulamaları çalışabiliyor. spss for linux ve 64 bit sistemler için matlab linux sürümleri mevcut ve bu sürümleri kullanabilirsiniz. bu yazılımlardan anladığım kadari ile data science konusundasınız veya o konular ile ilgilisiniz ve alternatif arayışınız var ise matlab için octave ki syntax muhabbeti matlab ile aynı hatta geliştiricileri açısından syntax işinin matlab'ten şaşması hata olarak kabul edilmekte veya scilab kullanabilirsiniz. spss alternatifleride mevcut, en azından bilim insanları tarafından bilim insanları için geliştirilmiş olan R dilini öğrenebilirsiniz. veya python öğrenip aynı aanaçlar için kullanabilirsiniz hatta ikisinide öğrenebilirsiniz ve bunları en azından açık kaynaklı diller ile geliştirmiş olursunuz ve ileride kullanmaya mecbur kaldığınızda kapalı kaynaklı ticari yazılımlara ihtiyaç duymazsınız.ve burada yine gelecek ile ilgili tercihler sorusu ortaya çıkar. matlab spss vb ticari yazlılımlar her zaman diğer ticari kuruluşlar için maliyettir ve firmalar bu maliyetlerden kaçınmaya çalışır. belki çok büyük firmalar için bu gibi durumlar çok sorun teşkil etmeyebilir ama daha küçük ölçekli yerlerde sorun teşkil ederler ve sizin ben matlab olamadan veya spss olamadan bu işleri yapamam demeniz pek ciddiye alınmayabilir bu sebeple bu yazılımların yanında en azından işinizi açık kaynaklı diller ile çözebilmeyi öğrenin. hatta büyük şirketlerde bile bu sorunları ek maliyet çıkartmadan açık kaynaklı yollar ile çözmeniz size artı kazandırabilir çünkü ticari kuruluşlar için bir işin sonucu önemlidir ve istenilen sonuca maliyetsiz veya en az maliyetle ulaşırsanzı sizden iyisi yoktur.

    yazılım geliştirmek istiyorsanıda bu sefer bu işi toplum yararına bedava ve açık kaynaklı mı yapmak istiyorsunuz yoksa bu işten maddi bir kaznaç elde etmek istiyor musunuz sorusu ortaya çıkar. toplum yararına bedava açık kaynaklı yapmak istiyorsanız hangi platformda isterseniz onda çalışın yok eğer bu işle profesyonel anlamda ilgilenip maddi kazanç elde etmek isterseniz o zamanda piyasada en çok kullanılan platformlara yönelmek durumundasınız ki hangisi olduğu anlaşılır herhalde.

    linuz dağıtımı konusunda server alanında tecrübe kazanmak istiyorsanız ister scientific linux istersenizde centos kullanın ikiside redhatin kodları kullanılarak redhate ait bir takım logo vblerinin çıkartılması sonucu oluşlturulmuş dağıtımlar scientific linuxun tek artısı bilimsel araştırmalarda kullanılan paketlerin sistemde hazır bir şekilde bulunması. lakin redhat ve türevleri SL ve Centos serverlar için geliştirildiğindne her zaman istediğiniz uygulamaları bulamayabilirsiniz. bu sebeple hem masaüstü mantığı olsun, hem server için kullanılabilsin hemde sağlam stabil olsun derseniz radhat gibi bu sektörden para kazanan bir kurluş olan Suse'un desteledği opensuse leap sürümünü kullanın en azından uygulama ararken sıkıntı yaşamazsınız Yast gibi bir sistem yöneticinse sahip olması öğrenirken işlerinizi kolaylaştırmak açısından en büyük yardıcınız olur.

    Kitap konusu bence çetrefilli her konuyu kapsayacak kitap yok misal ben dosya paylaşmak için server oluşturacağım üstüne ağdan yazıcıları paylaşıp bir active domain control yapmak istiyorum deyip samba öğrenmeye kalktığınızda zaten size sadece samba anlatımı yapan kitap gerekecek o yüzden internet üzerinden kullanmak istidiğiniz modüller diyelim onlar üzerine kaynaklara bakmanız.

    biraz uzun oldu ama dürüst bir şekilde bunları düşünüyorum. linux kullanın öğrenin ama ilreisi için karar verirken herkes linux kullanıyor o zaman bunu kesin öğrenmeliyim diye düşünmeyin çünkü heryerde linux yok. dev firmalar kullanıyor olabilir ama piyasadaki inların hepside bu dev firmalar için çalışmıyor o yüzden gelecek planlarınızı doğru şekillendirin.




  • Hocam üçüncü soruya cevap verecek olursam cevabım Linux Foundation'ın da edX'teki eğitiminde önerdiği The Linux Bible'ı ŞİDDETLE önermek olacaktır.
  • https://www.scientificlinux.org/
    adı geçen dağıtımın sitesi bakıverin...
  • Açıkçası windowstakilere benzer uygulamalar var ama aynı değiller sorun orada çıkıyor.Bin bir emek sunu hazırlıyorsun. Office uzantısında kaydediyorsun ama officede bi açıyorsun grafikler kaymış tablolar gözükmüyor. Tamam her zaman böyle hata vermiyor ama en önemli anda seni yarıda bırakma potansiyeline sahip. Kişisel işler için kullanılacaksa kesinlikle linux ama profesyonel dünyada windows hakim olduğu için zorunlu gibi oluyor. Bu linux kullanmak için engel değil tabii ki. Ama çok ugrastirici

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 2-linuxta bazi dagitimlarda bazi araclar onyuklu olarak gelmekle beraber herhamgi bir dagitimi kullanarak repolardan istediginiz programlari install edersiniz terminalle.



    1-kali'yi onerebilirim

    3-windowsu ogrenmek icin ozel bir caba sarfettiniz mi :D surec ayni olacaktir.yabanci kaynaklara yonelmenizi oneririm

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • They Killed Kenny kullanıcısına yanıt
    MS Ofis uyumsuz olması tamamen MS kaynaklı kasten uyumsuz yapan MS... sadece winzort satsın kullanılsın diye uefi diye sistemi bile kendilerine uyarladılar...
  • Başta şunu değinmek istiyorum. Linux konusunda dağıtım olayının tek fark eden özelliği aslında paket yöneticisi diye bilirim.(Server dağıtımları kısmında paket yöneticisi farkı var fakat diğer farkları tam olarak bilmiyorum çünkü kullanmadım.) Neyse linuxun geniş bir topluluğu vardır.(Örnek: Ubuntu ve Mint forumları vb). Sen linuxa girerken ben terminal komutlarını öğreneyeyim ezberleyeyim diye girersin işi yaparken sıkılırsın o yüzden bence burayı atla. Bana göre en iyi şekil linux konusundan linuxu gene ihtiyaçların doğrultusunda kullanman. Hakim olman çok zor değil çünkü arayüzleride çok gelişti. Neyse sen linuxta ne kadar gelişirsen o kadar sorunla karşılaşmaya başlıyacaksın. Aslında çözümlerinin geneli windowstan daha rahat olan sorunlar bunlar ve sorunu çözmek için internete yazdığında muhtemelen cevabını rahatlıkla bulucaksın veya bir gruba danıştığında kısa sürede gelecektir. Böylece yavaş yavaş terminalede hakim olmaya başlıyacaksın çünkü ilerleyince illaki terminal gerekiyor. Fakat terminal kullanımı aslında sana çok yarıyacak neyse kısacası kullanım konusunda sıkıntı yaşamayacağını düşünüyorum. Kitap yerine internetteki kaynaklar daha iyidir diye düşünüyorum. Birde windowstaki çoğu programın linux alternatifleri var. Dağıtım konusunda Ubuntuyu önerebilirim(Sebebi yeni başladığın için değil.).Arayüz kısmında istediğin arayüzü indirebilirsin. İstediğin zaman aralarında geçiş yaparsın ve arayüzlerle oynamak çok eğlenceli oluyor :D




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.