Şimdi Ara

Volvo'larımıza Nasıl Bakıyoruz?(Doğru Yıkama, Boya Koruma, Cila, Detailing) (3. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
343
Cevap
12
Favori
30.929
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Buyurun arkadaşlar, yeni arabamın ilk yıkamamdan sonraki hali(üzerinde biraz toz var yalnız):
     Volvo'larımıza Nasıl Bakıyoruz?(Doğru Yıkama, Boya Koruma, Cila, Detailing)






     Volvo'larımıza Nasıl Bakıyoruz?(Doğru Yıkama, Boya Koruma, Cila, Detailing)






     Volvo'larımıza Nasıl Bakıyoruz?(Doğru Yıkama, Boya Koruma, Cila, Detailing)






     Volvo'larımıza Nasıl Bakıyoruz?(Doğru Yıkama, Boya Koruma, Cila, Detailing)


    Arabamı nasıl yıkadığımı yukarıda anlattım. Bir tane kılcal çizik dahi oluşturmadığıma eminim. Zaten tüm el hareketlerim düz bir çizgi şeklindeydi. Elimle asla yuvarlak hareketler yapmam. Son resimde, arabam bana teslim edilmeden önce, "özenle!" yapılan cilanın, plastik malzemedeki kalıntısı görünüyor. Diğer resimlerde görünen elips şeklindeki kılcal izler, en belirgin olarak 1. ve 2. resimdeki yerde görünüyor. Fakat arabanın genelinde varlar. Hatta sürücü kapısında, arabam daha kirliyken bile gözüme çarpan bir iz var.

    Ben arabamı, yukarıdaki videodaki adamdan bile daha özenerek yıkayayım, orijinal servisin yıkamasından bile sakınayım, karşılığında ilk yıkamada karşıma çıkan manzara bu olsun. Yorum sizin.




  • İlk iki fotoğraftaki izler, polisaj makinesinin izleri. Ciladan yeni çıkmış bir araçta hare hare cila parıltıları (makinenin yanlış kullanımı ve aşırı cila kullanılması yüzünden oluşuyor) görmek insana "keşke ben yapsaydım" dedirtiyor! Ve haklısınız, siz bu kadar titizlenirken başkası "elalemin malı" gözüyle yapıyor işini...

    Çok da canınızı sıkmayın. Biz her ne kadar titizlensek de, başka insanlar için araçlarımızın pek önemi yok! 2008 model S40'ım ufak tefek çiziklerle dolu! Bir tanesi benim hatam yüzünden oldu, diğer onlarcası (özellikle İzmir Alsancak'ta) park ettiğim yerlerde diğer sürücü veya yayalar tarafından... Evinizde garajınız olsa bile dışarıdaki park yerlerinde neler geliyor araçların başına! Olsun, çizik içinde de olsa iyi temizlik kurallarına uyarak yıkamaya devam :))


    Bu arada, killeme işi için gereken kili nereden bulabiliriz, bilgisi olan var mı?http://www.ammonyc.com/?page_id=26 adresinde en sondaki video 2009 model bir BMW'ye yapılan killeme işlemini gösteriyor. Birikmiş cila kalıntılarını ve yapışmış diğer kirleri temizlemenin en iyi yolu bu gibi görünüyor. Ancak bu işlemden sonra boyanın çıplak kaldığı ve hemen koruyucu bir ürünle kaplanması gerektiği de belirtiliyor (biz bu ürüne cila diyoruz ama onlarınki farklı bir şey herhalde!)




  • Orijinalden alıntı: Kurzweil

    Sn.Kurzweil
    İzler makina izleri.Ve hareler olduğu gibi bırakılmış.Muhtemelen üzerinde su vs.kurumuş olmalı kreç izleri kalmışsa onları çıkartmak adına bu uygulama yapılmıştır.
    Yada dediğiniz gibi yanlışlıkla boya koruma yapılmaya başlanmış.Ama o ihtimal zayıf çünkü sıfır araca makina vurulmaz.
  • Sn. İmagoodman,
    Sizi tam anlayamadım. Arabanın üzerinde kurumuş kireç izleri vs. kaldığı için mi cila yapmışlardır diyorsunuz? Boya koruması yapmaya başlamadılar. Ben başından reddettim. Ama madem sıfır araca makine vurulmaz, bu nasıl iştir?

    Şimdi kesin olarak bildiğimiz şeyleri söyleyeyim:
    -Boya koruma yapılmadı.
    -Teslimattan önce cila uygulandığı söylendi.
    -Teslim alırken arabamın parlaklığı ve son resimde görülen beyaz cila kalıntıları, cila yapıldığının zaten kanıtı.
    -Cila polisaj makinesiyle yapılmış. Resimlerdeki makine izleri de bunun kanıtı.
    -Bir de motor yazısının iptalini istemiştim(Siyah üstüne yeşil rengi göze batıyor). Arabayı almaya gittiğimde "Drive" yazısı duruyordu. "hemen kaldıralım" dediler. Beyaz, krem kıvamında bir cila yardımıyla bir ipi, yazının arkasından geçirerek, "Drive" yazısını söktüler. Sonra sildiler. Yazıyı söken kişi, yazının yerinde iz olduğunu ve makineyle hemen bir cila atacağını söyledi. Yazının yerine ne kadar baktıysam da bir şey göremedim. Ama arkadaş, "ben görüyorum, içim rahat etmez" deyince, "peki" dedim. Aynı beyaz ciladan bolca sürerek polisaj makinesiyle yazının yerini cilaladı ve sildi. Arabamı komple cilalayan kişi ve makinenin bunlar olduğunu tahmin ediyorum.




  • Sn.Kurzweil
    Araç teslimatından önce atiyorum üzerine su sıçramışsa ve bu güneş görmüşse yani kurulanmamişsa damlaların izi kalır bunu tekrar yıkamaya çıkaramazsınız hele ki suyun Kireç oranı yüksekse büyük sıkıntı.
    biz donem donem bu sıkıntıyı yasıyoruz siyah araçlarımızda.
    sizin araclarinizdada bu sekilde olmuş olabilir.bunu çıkarmak icinde böyle bir işlem yapılmış olabilir.benim aklıma başka birsey gelmiyor.
    Önemli olan bundan sonrası araçtan o harelerin alınması lazım.Guneş altında kose bası boya korumacilarindan çıkmış gibi gözükür yoksa.
  • Sn. Büyük Bilge,
    Nasıl canımı sıkmayayım? Arabama ben zarar versem, ben çizsem, ben vursam zoruma gitmez. Sonuç olarak bunlar olabilecek şeyler ve olduktan sonra üzülmenin anlamı yok. En azından benim kontrolümde olmuş olurdu. Mesela ön kaputa taş çarpmış, üç tane ufak taş izi var. Ama ben yaptım.

    Fakat arabam daha elime bile geçmeden boyası zarar görmüş. Hem de yetkili satıcısının ellerinde. Düşünün ki, bu araba kullanılmadığı zamanının tamamını kapalı garajda geçirecek ve benim titiz bakımıma maruz kalacak. Samimi söylüyorum, bu elips şeklindeki kılcal çiziklerin "Ç"sini bulamazdınız bu arabada. İlk yıkamamda arabanın, tertemiz olan "kirli kovası"nı bile iki kere döküp tekrar doldurdum.

    Arabamın kılavuzunda bile boyasının, ilk 1 sene cilaya ihtiyacı olmayacağı yazıyor. Peki neden, satıcı, cila yapma gereği duyuyor. Benim gözümü boyamak için mi? Aracı zaten almışım. Daha gözümün boyanmaya ihtiyacı mı kalmış? Neden arabam, sadece üzerindeki mum temizlendikten sonra bana teslim edilmiyor? Kendi cilası var ya. İlla cila yapılacaksa, neden quick wax gibi bir ürün kullanılmıyor?

    Bu arabamda önceki arabamda yaptığım hataları yapmayacaktım. Her şey mükemmel olacaktı. Çok canım sıkıldı bu duruma, çok.
    Kıydılar el değmemiş arabama dostlar.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kurzweil -- 11 Haziran 2012; 20:47:19 >




  • Sn.Buyuk BİLGE
    3m,autogilym ve meguiars gibi markaların killeri mevcut.
    ama bana kalırsa gereksiz pahalı bir malzeme kil
    Kilden sonra herhangi bir ürün kulllamamanizi öneriyorum.normal cila vs gibi.
    meguairs'in sentetik waxlari bu konuda iyidir.(ozellikle 21 )

    Sn.kurzweil
    İlla bu işi kendim çözeceğim dıyorsanız
    Önce aracınızı guzelce yikayin
    Sonra kil ile temizleyin.
    Sonra meguairs 82 yi güneş toz olmayan bir ortamda aracınızın boyasına cok olmamak kaydıyla yedirin.sonra kuzu postu gibi gözüken kaliteli bir mikrofiber bezle uzerindeki tabakayı almaya başlayın.kullandiginiz ürün hem ince çizikleri alacak hemde mevcut hareleri giderecek.
    Birkac saat bekledikten sonra ertesi gunde olabilir.
    yine meguairs 21 kodlu urununu aracınızın üzerine ince bir şekilde yayın.
    Bu ürün aracınızın üzerinde 24 saat kurumasını bekleyin.
    Daha sonra temiz yikanmis yada kullanılmamış kaliteli mikrofiber bezle temizleyin.
    Hareler cok derin degilse hiçbir sıkıntı kalmayacağını göreceksiniz.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >




  • Sn.Kurzweil
    Şunu yazmayı unuttum çok önemli!
    Tum bunları yapmadan yetkili satıcınıza muhakak uğrayın.
    bu durumun ne olduğunun izahını isteyin.
    Giderilmesi icin talepte bulunun.ikna olmazsanız dediklerimi uygulayın.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi imagoodman -- 11 Haziran 2012; 21:00:41 >
    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Teşekkürler sevgili goodman.

    Sevgili Kurzweil, bu, aracınızın nazar boncuğu olsun! (ama yine de bu boncuğu takanlarla bir görüşün:). Olan olmuş, nasıl düzeltebileceğimizi bulalım hep birlikte.

    Bu sayfaları okuyan ve boya/cila konusunda bilgisi olan araç sahiplerinin de deneyimlerini öğrenebilirsek çok iyi olur!

    HAYDİ ARKADAŞLAR, SADECE OKUMAYIP BİLDİKLERİNİZİ DE PAYLAŞIN LÜTFEN!!!
  • Konu açılmışken elimde fazladan bir adet orjinal volvo saphire black rötuş boyası mevcut (boya ve vernik).

    İhtiyacı olan pm atabilir....
  • Sn. imagoodman, Sn. Büyük Bilge,
    Arabamın boyasını bu hale getiren yetkili satıcıya gidip, bu izlerin giderilmesini talep etmem. Hiç, bir daha emanet eder miyim onlara arabamı. Ya da bir başka "profesyonel"e. Bu durumun izahını ya da hesabını sormamın bir anlamı olmaz. Zaten ne olduğu ortada, ve bunu düzeltecek olan benden başkası değil.

    Benim, yetkili satıcı üzerinde bir etkim olmaz, fakat etkisi olacak birisi var. Eğer Sabri Bey, tüm yetkili satıcıları bu konuda uyarırsa, işte bunun etkisi olur. Benim arabama olan olmuş. Bari başka canlar yanmasın. Kesinlikle, tüm yetkili satıcıların, arabalara polisaj makinesiyle bir işlem uygulamamaları hususunda uyarılmaları gerekiyor.

    Araba bayileri, olmuş Detailing merkezleri. Onların işi sadece arabayı satmak. Fazlası değil. Tamamen araç sahibinin kendi isteğiyle yapacağı Detailing'i, bayiler kendi kendilerine yapar olmuşlar. Benim malım üzerinde, iyi niyetle olsun olmasın, tasarrufta bulunuluyor.

    Müşterinin izni alınmadan, mum temizleme dışında herhangi bir işlem uygulanamaz. Yetkili satıcı bu denli rahat olamaz. Bu çapta bir işlem araç sahibinin iznine tabidir. Bu alışkanlığın ACİLEN önünün alınması gerekiyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kurzweil -- 12 Haziran 2012; 12:40:48 >




  • Sn. İmagoodman, İlla bu işi kendim yapacağım.
    Ben arabamın boyasına zevkle bakarım. Fakat bunu iş olarak yapan birisi, arabamın boyasını özensizlikten yıpratır. O yüzden ne malzeme gerekiyorsa alırım, ne bilmem gerekiyorsa da öğrenirim. Yalnız bir acelem yok. Henüz yeterince bilgi sahibi değilim. Yeterince bilgi sahibi olduktan, ve kendime güvendikten sonra işe koyulurum.

    Yol gösterdiğiniz için teşekkür ederim. Tavsiye ettiğiniz ürünlere baktım. Ne olduklarını anlamaya çalıştım. Meguiars 82 ürünü galiba ince bir pasta, ve kılcal çizikleri gidermeye yarıyor. Meguiars 21 ise, galiba bir boya koruyucu(sealent olarak geçiyor). Tarif ettiğiniz yöntemden şunu anladım:
    -Arabayı yıkadıktan sonra kil ile temizliyorum. Anladığım kadarıyla kil, arabanın boyasını çıplak bırakıyor(cilasını falan da alıyor).
    -Temizlenen çıplak boyaya Meg82 pastasını (elle)uygulayıp, kılcal izleri gideriyorum, ve siliyorum.
    -Birkaç saat sonra da, Meg21 boya koruyucuyu elle uyguluyorum. 24 saat bekletiyorum, ve siliyorum.

    Şimdi, herhangi bir çiziği gidermek için bir pastanın kullanılması gerektiğini anlıyorum. Fakat sonuç olarak bir aşındırma söz konusu, ve sıfır boya için kulağa pek hoş gelmiyor. Ben diyorum ki, Meg82 uygulamasını yapmayıp, sadece kilden sonra Meg21 uygulasam, bu kılcal izleri saklayabilir miyim(ve ne kadar süre saklarım)? Böyle yaparsam, kılcal izleri gidermeyeceğimi biliyorum. Sadece saklayabilir miyim diye merak ettim.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: eas722

     Volvo'larımıza Nasıl Bakıyoruz?(Doğru Yıkama, Boya Koruma, Cila, Detailing)


    Geçtiğimiz gün aracı yıkattıktan sonra güneşin altında elipsoidal çiziklere dikkat ettim ve fotograflamayı başardım. Fotografta durum biraz vahim görünse de dikkat etmeseydim fark etmeyecektim. Benimki gibi bir durumda araca yapılabilecek işlemler nelerdir? Tavsiyeleriniz var mı? Şimdilik böyle bir şey düşünmüyorum ancak sizin bu bilginizi ve özeninizi oldukça kıskandım!

    Sn. eas722,
    Öncelikle hoş geldiniz. Kendi derdime düşüp sizi es geçtim.

    Arabanızdaki elips şeklinde çizikler, benimkine göre çok derin. Yıkamaya yeterince özenilmeyince bu durum gayet normal aslında. Fakat arabanızın rengi itibariyle kendilerini pek belli etmezler. Bu bakımdan şanslısınız. Bu çizikleri giderirseniz eğer, artık doğru yıkamayla arabanızın boyasını koruyacağınızı umuyorum.

    Paylaştığınız videoda dikkatimi çeken, arabayı kurulamadan önce beze sıktığı kimyasal. Bu şekilde adam resmen arabayı nemli kuruluyor, ve kurularken çizme şansı kalmıyor. Bu kimyasalın ne olduğunu çok merak ettim doğrusu. Saygılar.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kurzweil -- 12 Haziran 2012; 13:33:07 >




  • Sevgili Kurzweil,

    Kil uygulaması zaten aracınızın cilasını büyük ölçüde kaldırıyor. Dolayısıyla Meguiars 82 uygulamaktan kaçınmanın çok anlamı kalmıyor bu durumda... Bu önemli bir nokta; kil, aracın cilasını zaten zayıflatıyor. Dolayısı ile lokal birkaç hatayı gidermek için yepyeni aracınızın, fabrika çıkışı kuvvetli cilasını hemen zedelemenin gereği yok gibi geliyor bana! Bence hem cilanın yıpranmasını, hem de bu düzeltmenin nasıl en sağlıklı şekilde yapılacağı bilgisini (eksiksiz olarak) pekiştirene kadar bekleyin.

    Siz, bilgileri iyi filtre edip, yazıya da iyi dökebiliyorsunuz! Mümkün olduğunca iyi kaynaklardan edindiğimiz bilgileri paylaşmaya devam edelim ve doğrusunu bulalım (inanın çok uzun sürmeyecek) ve bir konsensus oluşturalım. Bu ve benzer durumlardaki araçlar için, amatör ruhla ama profesyonelce yapılacakları öğrenip paylaşalım. Özetle, accık daha sabredin




  • Sevgili Kurzweil
    M82'nin asıl görevi hare gidermektir yani sizin aracınızda olan dairesel olan izleri yok etmek için o ürünü önerdim.
    Başka kaynaklardanda araştırın yeni ve yeniye yakın yüzeylerde bu ürün kullanılır eğer aracınız 2-3 yaşında olsaydı farklı bir ürün kullanmanız gerekirdi.
    Çünkü bu ürünün aşındırıcılığı hemen hemen yok gibi.
    Aa bir yerlerden başlayacağım ve aşındırıcı kullanmak istemiyoruz diyorsanız M21 uygundur ama hare izlerini almaz bunu baştan söyleyeyim.
  • Sn. imagoodman,
    Anlıyorum. Galiba Meg82, endişelenmemi gerektirmeyecek hafiflikte bir aşındırıcılığa sahip. Vakti geldiğinde kullanıp kullanmamaya karar vereceğim. Belki de yalnızca kil+Meg21 uygularım, ortaya nasıl bir görüntü çıkacağını görmek için.

    Bir şeyi merak ettim: Meg21, 82 veya cila ürünleri, kil yapılmadan uygulanırlarsa, aynı etkiyi gösterirler mi? Yoksa boya yüzeyini, kilin hazırlaması şart mıdır?

    "yeni s60" konusunda, arabanıza yaptığınız boya bakımını paylaştığınız resimli bir mesajınız var. Aslında bu konu, o mesajınızın tam da yeri. Zamanınız olursa, o zaman uyguladığınız boya bakımını, bizlerin, tecrübelerinizden faydalanması için burada detaylandırabilir misiniz(resimleriyle birlikte)? Mesela neden bakım yapma gereği duymuştunuz, hangi işlemleri uyguladınız, hangi ürünleri kullandınız gibi. Saygılar.

    Sn. Büyük Bilge,
    Dediğiniz gibi acelem yok. Edindiğim bilgileri ve tecrübelerimi, faydalı olması için buradan paylaşacağım. Saygılar.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kurzweil -- 12 Haziran 2012; 22:08:15 >




  • Bu gün koltuklara, Volvo'nun deri bakım kitini kullanarak, deri bakımı yaptım. Arabamın koltukları bej renginde ve deri bakımı aynı zamanda lekelere karşı koruma da sağladığı için(üzerinde yazıyor) erkenden yaptım.

    Önce koltukların tozunu hafif nemli güderiyle aldım. Sonra temizleme sıvısını kutudan çıkan süngere döktüm. Süngeri sıkınca köpürüyor. Tüm deri yüzeyleri bu sünger ve temizlik sıvısıyla temizledim. Temizlediğim her bölgeyi, sonrasında kağıt havluyla kuruladım(talimatlarda yazıyor). Giysilerin hafiften boyamaya başladığı sürücü koltuğundaki boya izlerini çıkarttı. Fakat başka ufak bir izi çıkartmadı. Bu yüzden temizleme sıvısının pek güçlü olduğunu söyleyemem. Belki daha güçlü olsaydı, bu sefer de deriye zarar verecekti. Yani temizleme sıvısından fazla bir şey beklemeyin, asıl deriyi lekelememek için çaba sarf edin.

    Sonra deri koruyucu kremi, yine kutudan çıkan pamuk bir beze döktüm ve tüm deri yüzeylere yedirdim. Bu arada bezi kare şeklinde katlayın ve öyle kullanın. En kolay yolu bu. İnce işçilik yaptım ve krem yemeyen hiçbir deri yüzey kalmadı(kapı derileri dahil). Ön koltukların ön yüzünü çift kat kremledim.

    Temizleme sıvısından, kutunun çeyreğinden fazla kullanmışım, ama koruyucu kremden kutunun çeyreğinden az kullanmışım. Koruyucu kremi bolca kullandığımı düşününce, tüm kutunun bitmesi için toplam da 5 uygulama gerekir gibi görünüyor. Fakat bence bir kutuyla minimum 4 uygulama yapılabilecekken, maksimum uygulama sayısı(çok ince bir katman sürüldüğü düşünülürse) 7'ye bile çıkarılabilir. Yalnız temizleme sıvısını daha itinalı kullanmalıyım anlaşılan.

    İşim bitince süngeri ve bezi sadece suyla yıkadım ve kuruttum. Tekrar kullanılabilirler.




  •  Volvo'larımıza Nasıl Bakıyoruz?(Doğru Yıkama, Boya Koruma, Cila, Detailing)

    Arkadaşlar,
    Yukarıda gördüğünüz resim maalesef benim arabamın sürücü kapısıdır. Kapıdaki derin çiziklere bakın.

    Arabam kirliyken bile(düşünün, kirliyken bile görünüyor) sürücü kapısında bazı yansımalar görmüştüm. Fakat konduramadım. Bugün deri bakımı yaptıktan sonra arabamı garaja çektim ve çaprazdan yansıyan ışık sayesinde kapımdaki derin çizikleri fark ettim. Kapımdaki bu çizikler, önceden fark ettiğim kılcal çiziklerden kat be kat daha derin ve yaygınlar. Yukarıdaki kalitesiz resimde göründüğünden çok daha kötü bir görüntü var kapıda. Kapının boyası resmen eskitilmiş ve solmuş. Adeta sert bir fırçayla bir saat ovalanmış gibi. Ve oluşan çizikler boya yüzeyinde değil, boyanın içerisine işlemişler. Bu kadar derin elips şeklinde çizikler 5 yıllık kötü yıkanan bir arabada bile zor bulunur. Boyanın bir katmanı gitmiş. Resme dikkat ederseniz, çizikler kapı koluna doğru yok oluyorlar. Bu arada kapı kolundan akmış gibi görünen şey, servisin kapı kolları ve eşiklerini yağa bulaması sonrasında, fazlasının akması ve toz tutmasının görüntüsü.

    Arabamın boyası, arabam daha bana teslim edilmeden katledilmiş. Ve ne şanstır ki, bu olay benim kadar titiz birisinin başına geliyor. Sıfır boya ne hale gelmiş bir görseniz içiniz acır. Moralim çok bozuldu.




  • Sevgili Kurzweil,

    Gerçekten çok derin ve eski araç görüntüsü veren çizikler bunlar... Bu kadar kısa bir zaman diliminde oluşması beklenemez! Çözümünü bulmak umarım kolay olur! Ben de elimden geleni yaparım bu durumdaki araçların daha iyi görünmesi için (araştırıp çözüm bulma anlamında)... Selamlar.
  • Teşekkür ederim Sayın Büyük Bilge.
    Elbet bakacağız bir çaresine.
    Başa gelen çekilirmiş...
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.