Şimdi Ara

Volvo 7 inç Sensus Yardım

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
0
Favori
1.587
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • 2011 sonrası S60-S80-XC60 ve 2012 Sonrası V40 araçlarında denedim,sonuca ulaşamadım...

    7inç high performance multimedia ses sistemi var.
    Aracımda seyir istatistikleri menüsü yüklü yani ICM sürümü yeni.

    usb ye attığım Mp3 lerde sorun yaşamıyorum fakat videoları açamıyorum.
    Usb sürücümü fat32 biçiminde formatladım.

    32 gb sandisk marka kaliteli bir usb disk kullanıyorum(150mb transfer hızı,usb 3.0 destekliyor vs vs..).
    Zaten farklı flash disk ilede denedim.
    İçinde 3 gb'lık müzik-video var. videoların her biri 25-30 megabayt. 3-5 dakikalık videolar.

    avi formatına çevirdim. çözünürlüğü 640x360 ebatına çevirdim.
    Usb'yi araca taktığımda videoların olduğu klasöre giriyorum ve yüklü olan videolar adlarıyla beraber geliyor.
    Seçtiğimde ise önce açacakmış gibi mavi ekran geliyor fakat 1 sn sonra 'Video desteklenmiyor' diyor ve otomatik olarak diğer videolara geçiyor.
    Diğereride açılmıyor. Ve tüm videoları açmayı denedikten sonra ''usb desteklenmiyor '' gibi bir yazı çıkıyor.

    Aracı stop edip tekrar çalıştırınca diğer klasörlerdeki müziklerimi dinleyebiliyorum.
    3 defa format attım. Yaptığım format ve çözünürlük değiştirme işlemini 5 kez yaptım. Farklı farklı videolar üstünde çalıştım. Fakat ne yaptımsa açamadım.

    Videoları indirdiğim şekilde de(mp4- hd çözünürlük ve full hd çözünürlük) denedim. o şekilde de açmadı.

    Uğraşmaktan sıkıldım, çıkamıyorum işin içinden.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ÇAĞLAR SERTAN KASIMOĞLU -- 3 Eylül 2016; 22:48:38 >







  • Sn. Kurzweil'in bu konuda hazırlağı manual..

    *********************************************************************

    __ Volvo Sensus'da Usb Hafızadan Video İzleme Kılavuzu __

    Volvo arabalarındaki infotainment sistemlerini yöneten işletim sisteminin adı "Sensus"tur. Bu kılavuzda anlatacağım, Sensus'da usb bağlantısı vasıtasıyla video dosyalarının nasıl oynatılacağıdır. Ayrıca Youtube'dan video indirme, sonrasında da Sensus'un okuyacağı formata çevirme adımlarını da anlatacağım. Usb hafıza yöntemi haricinde Sensus'da CD-DVD vasıtasıyla da video izlemek mümkün ancak, bu yöntemin tercih edilmeyeceğini düşündüğüm için değinmeyeceğim. Yine de Sensus'un orijinal ve ya oluşturulmuş olan video CD, video DVD ya da uygun bir video formatında hazırlanmış bir diski okuyacağını bilelim.

    Kısıtlamalar
    S60'larda dört infotainment seviyesi mevcut. Bunlar(küçükten büyüğe):
    - Performance (5" Ekranlı - usb girişsiz)
    - High Performance (5" - usb girişli)
    - High Performance Multimedia (7" - usb girişli)
    - Premium Sound Multimedia (7" - usb girişli)
    Maalesef bu seviyelerin hepsi video oynatma yeteneğine sahip değiller. 5" ekrana sahip seviyeler olan Performance ve High Performance, usb youluyla olsun, CD-DVD yoluyla olsun, video oynatamıyorlar. High Performance seviyesinde usb girişi olsa da bu giriş, video oynatma amaçlı kullanılamıyor. Bu yüzden video oynatmak, yalnızca ekranı 7" olan arabalarda mümkün(S60 modelinde). Sanıyorum bu noktada 7" ekranlı High Performance Multimedia sisteminin sadece Advance donanımda bulunduğunu belirtmeliyim.

    USB hafıza
    Öncelikle kullanacağımız usb hafızaya değinmeliyim.
    Usb hafızalar çeşitli kalitede olabildiklerinden, bu kılavuzdaki her şeyi doğru yapsanız dahi Sensus, usb hafızayı okuyamıyorsa eğer, bilin ki sorun usb hafızadadır. O vakit, daha kaliteli-marka bir usb hafıza satın almanızın vakti gelmiş demektir. Sensus, usb 2.0 uyumludur fakat usb 3.0'ıda okuma olasılığı olabilir(bunun garantisini veremem yalnız). Usb hafızayı bu iş için kullanmaya başlamadan önce, windows ortamında usb'yi sağ tıklayıp biçimlendir diyoruz. Buradan usb'yi Fat32 formatında biçimlendireceğiz. Fat32 dışındaki başka bir formatta(örn.NTFS) biçimlendirilmiş bir usb hafızayı Sensus okumayacaktır.

    Ayrıca mümkünse arabada kullanacağınız usb hafıza olabildiğince küçük, kısa boylu olsun. Çünkü usb hafızanın arabada takıldığı yer olan "kol dayamanın içi"ne, sık sık bir şeyler koyarız. Ve eğer kullandığımız usb hafızanın boyu uzun ise, kol dayamaya bir şeyler koyup çıkartırken usb hafızaya çarpabiliriz. Bunun sonucunda da arabanın usb hafıza girişine zarar verebiliriz. Ufak, ama önemli bir ayrıntı.

    Youtube'dan video indirme
    Youtube'dan video indirmek için bir çok program mevcut. İstediğiniz bir programla da aynı işi yapabilirsiniz. Burada benim kullandığım, "YTD Video Downloader" programını anlatacağım.
    Programı indirip bilgisayarınıza kurduktan sonra açın. Ardından Youtube'a girerek kendinize bir oynatma listesi oluşturun ve arabaya aktarmak istediğiniz tüm videoları bu listeye ekleyin. İşiniz bitince listeden bir videoyu açın ve bu videonun linkini kopyalayın(aynı videoyu listeniz haricinden açıp linkini kopyalarsanız olmaz). Ardından YTD programına döndüğünüzde kopyaladığınız linkin, programın download kısmına otomatik olarak eklendiğini göreceksiniz.

    Bu noktada özellikle ses kalitesi açısından "download quality" bölümünü
    münkün olduğunca yüksek seçin. Sonrasında download'a bastığınızda karşınıza bir uyarı gelecek. Bu uyarıda söylenen şey, kopyaladığınız linkin bir oynatma listesine ait olduğu ve evet derseniz bu listedeki tüm videoların indirileceğidir. Evet diyoruz ve programın "activity" kısmında oynatma listemizdeki tüm videoların indirilmeye başlandığını görüyoruz. Eğer bu uyarıya hayır dersek de, sadece linkini kopyaladığımız video indirilecektir. Bir oynatma listesine ait olmayan videoları da, tek tek linklerini kopyalamak suretiyle indirme sırasına alabiliriz. Lakin uzun süreceği ortadadır.

    Videoları gereken formata çevirme
    Sensus'un usb'den kabul ettiği video formatları olarak divx, avi, ve asf formatları sıralanmış. Ancak divx ve asf formatlarını oynatmada başarılı olamadığım için avi formatını kullanıyorum. Divx formatında orijinallikle ilgili bir sorun olabilir. asf formatının ise neden çalışmadığını bilmiyorum. Önemli de değil çünkü avi formatı bir hayli genel geçerdir ve kalitede diğerlerinden geri kalmaz.

    Yine bu iş için de bir çok farklı program kullanılabilir. Ancak burada, kullanımını daha basit olarak gördüğüm Format Factory programını anlatacağım(credit: Ugur31). Yine ücretsiz olan bu programı da indirip bilgisayarınıza kurun ve açın. Youtube'dan indirdiğiniz videoların tümünü seçin ve tutup Format Factory programının penceresine bırakın. Karşınıza format seçme penceresi çıkacak.

    Bu pencereden "tümünü avi" seçeneğini seçin ve "ayar" düğmesine basın. Buradaki "video boyutu" kısmına elle "640x360" yazın. "Boyut" kısmında da "otomatik" seçeneğini seçin ve başka bir seçeneğe dokunmadan "tamam"a basın. Sonraki pencerede de "tamam"a basın. Ardından ana ekrandaki "Başla"ya basınca videolarınız avi formatına dönüşmeye başlayacaklar. Dönüştürme işlemi bittiğinde, dönüşmüş olan videolarınızı artık programın çıktı klasöründen alıp usb hafızanıza aktarabilirsiniz.

    Videolarınızı usb hafızanın içinde sınıflandırmak için de, usb hafızada klasörler açıp(türkçe, yabancı gibi), videolarınızı bu klasörlere dağıtabilirsiniz. Ardından arabada videoları izlerken, "exit" tuşuna basınca klasörler arasında dolaşabilirsiniz.

    Tam ekran
    7" ekranın doğal çözünürlüğü 640x360, bu çözünürlüğün tekabül ettiği en-boy oranı ise 16/9'dur; yani HD formatı(çözünürlüğü değil). Videolarınızı yukarıda anlattığım gibi çevirdikten sonra arabada izlerken, bazılarının ekranı tam olarak doldurmadığını fark edeceksiniz. Bu normaldir ve videolarınız aslında tam ekran olarak gösteriliyorlar. Bazı videoların kenarlarında siyah boşluklar olacak. Bunun sebebi o videoların en-boy oranının, arabanızın ekranının en-boy oranı olan 16/9'dan farklı olmalarıdır. Bir videonun, ekranı sıfıra-sıfır tam ekran doldurması için 16/9 formatında olması gerekir. Eğer tam ekran izlemek sizin için önemliyse, kaynak videolarınızı 16/9 formatında bulmaya çalışın.

    16/9 formatı haricindeki formatlardan örneğin 4:3(tv formatı) formatlı videoları izlerken görüntü üst ve alt kenarlara sıfıra-sıfır oturacak ve ekranın sağ-sol kenarlarında siyah boşluklar olacaktır. 2.35:1(sinema formatı) formatlı videoları izlerken ise görüntü sağ ve sol kenarlara sıfıra-sıfır oturacak ve ekranın üst ve alt kenarlarında siyah boşluklar olacaktır. Eğer bu gibi videoların da ekranı tamamen doldurmasını isterseniz bunu da, kullandığımız çevirici program vasıtasyla yapmak mümkün. Ancak bu, zorlama bir tam ekran görüntüsü olacağı için, videolarınızın orijinal en ya da boy oranlarının çekiştirilmesi anlamına gelir. Bu da videolarınızın ya aşırı şişman, ya da aşırı dar görünmesi demek olur. Videolarınızın doğal görüntülerini korumak için, böyle zorlama tam ekranlardan kaçının.

    >>> Unutmadan, araç hareket halindeyken görüntünün ekrandan gittiğini belirteyim. Bunun gerekçesi güvenlik. Bu durum can sıkıcı olsa da, sıkışık trafikte ve park halinde iken yine videoları görüntü eşliğinde izlemeye devam edebiliyoruz. Ayrıca usb hafızayı arabadaki yuvasından çekerken, ya sistemin çalışmıyor olduğundan, ya da Sensus'un usb media bölümünde olmadığımızdan emin olmalıyız(radyoya geçersek sorun yok mesela). Çünkü usb hafıza okunuyorken yuvasından çekerseniz uzun vadede hafıza zarar görür ve kullanılamaz hale gelir.

    Bu kılavuz, sadece usb hafızadan video izleme odaklı olduğu için, başka konulara değinmedim. Sensus'un başka kullanım alanları ile ilgili sorularınızı da, bilgim dahilinde ayrıca cevaplarım.
    Saygılarımla




  • quote:

    Orijinalden alıntı: filtiarn

    Sn. Kurzweil'in bu konuda hazırlağı manual..

    *********************************************************************

    __ Volvo Sensus'da Usb Hafızadan Video İzleme Kılavuzu __

    Volvo arabalarındaki infotainment sistemlerini yöneten işletim sisteminin adı "Sensus"tur. Bu kılavuzda anlatacağım, Sensus'da usb bağlantısı vasıtasıyla video dosyalarının nasıl oynatılacağıdır. Ayrıca Youtube'dan video indirme, sonrasında da Sensus'un okuyacağı formata çevirme adımlarını da anlatacağım. Usb hafıza yöntemi haricinde Sensus'da CD-DVD vasıtasıyla da video izlemek mümkün ancak, bu yöntemin tercih edilmeyeceğini düşündüğüm için değinmeyeceğim. Yine de Sensus'un orijinal ve ya oluşturulmuş olan video CD, video DVD ya da uygun bir video formatında hazırlanmış bir diski okuyacağını bilelim.

    Kısıtlamalar
    S60'larda dört infotainment seviyesi mevcut. Bunlar(küçükten büyüğe):
    - Performance (5" Ekranlı - usb girişsiz)
    - High Performance (5" - usb girişli)
    - High Performance Multimedia (7" - usb girişli)
    - Premium Sound Multimedia (7" - usb girişli)
    Maalesef bu seviyelerin hepsi video oynatma yeteneğine sahip değiller. 5" ekrana sahip seviyeler olan Performance ve High Performance, usb youluyla olsun, CD-DVD yoluyla olsun, video oynatamıyorlar. High Performance seviyesinde usb girişi olsa da bu giriş, video oynatma amaçlı kullanılamıyor. Bu yüzden video oynatmak, yalnızca ekranı 7" olan arabalarda mümkün(S60 modelinde). Sanıyorum bu noktada 7" ekranlı High Performance Multimedia sisteminin sadece Advance donanımda bulunduğunu belirtmeliyim.

    USB hafıza
    Öncelikle kullanacağımız usb hafızaya değinmeliyim.
    Usb hafızalar çeşitli kalitede olabildiklerinden, bu kılavuzdaki her şeyi doğru yapsanız dahi Sensus, usb hafızayı okuyamıyorsa eğer, bilin ki sorun usb hafızadadır. O vakit, daha kaliteli-marka bir usb hafıza satın almanızın vakti gelmiş demektir. Sensus, usb 2.0 uyumludur fakat usb 3.0'ıda okuma olasılığı olabilir(bunun garantisini veremem yalnız). Usb hafızayı bu iş için kullanmaya başlamadan önce, windows ortamında usb'yi sağ tıklayıp biçimlendir diyoruz. Buradan usb'yi Fat32 formatında biçimlendireceğiz. Fat32 dışındaki başka bir formatta(örn.NTFS) biçimlendirilmiş bir usb hafızayı Sensus okumayacaktır.

    Ayrıca mümkünse arabada kullanacağınız usb hafıza olabildiğince küçük, kısa boylu olsun. Çünkü usb hafızanın arabada takıldığı yer olan "kol dayamanın içi"ne, sık sık bir şeyler koyarız. Ve eğer kullandığımız usb hafızanın boyu uzun ise, kol dayamaya bir şeyler koyup çıkartırken usb hafızaya çarpabiliriz. Bunun sonucunda da arabanın usb hafıza girişine zarar verebiliriz. Ufak, ama önemli bir ayrıntı.

    Youtube'dan video indirme
    Youtube'dan video indirmek için bir çok program mevcut. İstediğiniz bir programla da aynı işi yapabilirsiniz. Burada benim kullandığım, "YTD Video Downloader" programını anlatacağım.
    Programı indirip bilgisayarınıza kurduktan sonra açın. Ardından Youtube'a girerek kendinize bir oynatma listesi oluşturun ve arabaya aktarmak istediğiniz tüm videoları bu listeye ekleyin. İşiniz bitince listeden bir videoyu açın ve bu videonun linkini kopyalayın(aynı videoyu listeniz haricinden açıp linkini kopyalarsanız olmaz). Ardından YTD programına döndüğünüzde kopyaladığınız linkin, programın download kısmına otomatik olarak eklendiğini göreceksiniz.

    Bu noktada özellikle ses kalitesi açısından "download quality" bölümünü
    münkün olduğunca yüksek seçin. Sonrasında download'a bastığınızda karşınıza bir uyarı gelecek. Bu uyarıda söylenen şey, kopyaladığınız linkin bir oynatma listesine ait olduğu ve evet derseniz bu listedeki tüm videoların indirileceğidir. Evet diyoruz ve programın "activity" kısmında oynatma listemizdeki tüm videoların indirilmeye başlandığını görüyoruz. Eğer bu uyarıya hayır dersek de, sadece linkini kopyaladığımız video indirilecektir. Bir oynatma listesine ait olmayan videoları da, tek tek linklerini kopyalamak suretiyle indirme sırasına alabiliriz. Lakin uzun süreceği ortadadır.

    Videoları gereken formata çevirme
    Sensus'un usb'den kabul ettiği video formatları olarak divx, avi, ve asf formatları sıralanmış. Ancak divx ve asf formatlarını oynatmada başarılı olamadığım için avi formatını kullanıyorum. Divx formatında orijinallikle ilgili bir sorun olabilir. asf formatının ise neden çalışmadığını bilmiyorum. Önemli de değil çünkü avi formatı bir hayli genel geçerdir ve kalitede diğerlerinden geri kalmaz.

    Yine bu iş için de bir çok farklı program kullanılabilir. Ancak burada, kullanımını daha basit olarak gördüğüm Format Factory programını anlatacağım(credit: Ugur31). Yine ücretsiz olan bu programı da indirip bilgisayarınıza kurun ve açın. Youtube'dan indirdiğiniz videoların tümünü seçin ve tutup Format Factory programının penceresine bırakın. Karşınıza format seçme penceresi çıkacak.

    Bu pencereden "tümünü avi" seçeneğini seçin ve "ayar" düğmesine basın. Buradaki "video boyutu" kısmına elle "640x360" yazın. "Boyut" kısmında da "otomatik" seçeneğini seçin ve başka bir seçeneğe dokunmadan "tamam"a basın. Sonraki pencerede de "tamam"a basın. Ardından ana ekrandaki "Başla"ya basınca videolarınız avi formatına dönüşmeye başlayacaklar. Dönüştürme işlemi bittiğinde, dönüşmüş olan videolarınızı artık programın çıktı klasöründen alıp usb hafızanıza aktarabilirsiniz.

    Videolarınızı usb hafızanın içinde sınıflandırmak için de, usb hafızada klasörler açıp(türkçe, yabancı gibi), videolarınızı bu klasörlere dağıtabilirsiniz. Ardından arabada videoları izlerken, "exit" tuşuna basınca klasörler arasında dolaşabilirsiniz.

    Tam ekran
    7" ekranın doğal çözünürlüğü 640x360, bu çözünürlüğün tekabül ettiği en-boy oranı ise 16/9'dur; yani HD formatı(çözünürlüğü değil). Videolarınızı yukarıda anlattığım gibi çevirdikten sonra arabada izlerken, bazılarının ekranı tam olarak doldurmadığını fark edeceksiniz. Bu normaldir ve videolarınız aslında tam ekran olarak gösteriliyorlar. Bazı videoların kenarlarında siyah boşluklar olacak. Bunun sebebi o videoların en-boy oranının, arabanızın ekranının en-boy oranı olan 16/9'dan farklı olmalarıdır. Bir videonun, ekranı sıfıra-sıfır tam ekran doldurması için 16/9 formatında olması gerekir. Eğer tam ekran izlemek sizin için önemliyse, kaynak videolarınızı 16/9 formatında bulmaya çalışın.

    16/9 formatı haricindeki formatlardan örneğin 4:3(tv formatı) formatlı videoları izlerken görüntü üst ve alt kenarlara sıfıra-sıfır oturacak ve ekranın sağ-sol kenarlarında siyah boşluklar olacaktır. 2.35:1(sinema formatı) formatlı videoları izlerken ise görüntü sağ ve sol kenarlara sıfıra-sıfır oturacak ve ekranın üst ve alt kenarlarında siyah boşluklar olacaktır. Eğer bu gibi videoların da ekranı tamamen doldurmasını isterseniz bunu da, kullandığımız çevirici program vasıtasyla yapmak mümkün. Ancak bu, zorlama bir tam ekran görüntüsü olacağı için, videolarınızın orijinal en ya da boy oranlarının çekiştirilmesi anlamına gelir. Bu da videolarınızın ya aşırı şişman, ya da aşırı dar görünmesi demek olur. Videolarınızın doğal görüntülerini korumak için, böyle zorlama tam ekranlardan kaçının.

    >>> Unutmadan, araç hareket halindeyken görüntünün ekrandan gittiğini belirteyim. Bunun gerekçesi güvenlik. Bu durum can sıkıcı olsa da, sıkışık trafikte ve park halinde iken yine videoları görüntü eşliğinde izlemeye devam edebiliyoruz. Ayrıca usb hafızayı arabadaki yuvasından çekerken, ya sistemin çalışmıyor olduğundan, ya da Sensus'un usb media bölümünde olmadığımızdan emin olmalıyız(radyoya geçersek sorun yok mesela). Çünkü usb hafıza okunuyorken yuvasından çekerseniz uzun vadede hafıza zarar görür ve kullanılamaz hale gelir.

    Bu kılavuz, sadece usb hafızadan video izleme odaklı olduğu için, başka konulara değinmedim. Sensus'un başka kullanım alanları ile ilgili sorularınızı da, bilgim dahilinde ayrıca cevaplarım.
    Saygılarımla

    Burda yazanları daha önceden okumuştum.

    Harfiyen yapmıştım fakat sonuç alamamıştım.

    Çözümü bugün buldum.

    YTD video downloader ile youtube'dan istediğim videoyu indiriyorum.

    Akabindehttp://www.divx.com/en/software/divx linkindeki free(ücretsiz) programı indirdim.

    Youtube'dan indirmiş olduğum videoları DivX Converter programı ile ''home theater 720x576 divx'' formatına dönüştürdüm.

    usb'ye attım ve 20 tane videomun hepsini bu şekilde oynatabildim.

    Avi- Mp4 formatlarını kesinlikle oynatamıyordum sürekli hata alıyordum çözünürlükleri vs.. ayarlamama rağmen..




  • Keşke normal bir android tablet atsalardı 7" ebatlı. Alayını oynatırdı. Klavuz için teşekkürler.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • teşekkürler hocam çok güzel emeğine sağlık
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.