Şimdi Ara

Voltajı trafonun girişinden mi? çıkışından mı ayarlamak daha stabil?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
8
Cevap
1
Favori
241
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Bilen arkadaşlardan bir konuda yardım istiyorum.
    Kısaca durum şu: 110 v max. kapasiteli bir dc motoru trafolu bir sistemle sürmek istiyorum. Elimde 220 şehir şebekesini yi 110v. a düşürerek çıkış veren 0,5kwa trafo var.

    Bu trafonun önüne, yani girişine tripot sistemiyle voltaj düşürücü koyarak mı motoru süreyim ( sonrasında trafonun çıkışını doğrultarak )? Yoksa trafonun çıkışına tripot koyarak mı süreyim? Bu iki sistemin avantajları veya dezavantajları nelerdir? Neden hangi yöntemi seçmeliyim?

    motor (dc): 110v max , 1,1 amper nominal çekim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi a.f.y. -- 3 Mart 2020; 11:42:46 >



  • Trafo düşürücü olduğundan girişte akım düşüktür girişe dimmer eklenmesi akla gelyor. Gerilimin yüksek olduğu tarafta akım daha düşüktür.

    Tabii ilgili motor dimmer vb ile trafosu da sürülebilir mi, incelemek lazım.
  • Dimmer devreleri trafo standart frekanslarının üzerine çıkarak çalışabilirler.Kısaca orta kalite bir trafo en fazla 70-80 Hz. verimli çalışabilir sonrasında fuko kayıpları başlar.Oysa dimmer devreleri 400 Hz.e çıkabilir.Yüksek verimli bir sistem düşünülürse, trafo sonrası bir AC kondansatör (2,2 uF-4,7 uF gibi) ile dimmer devresi bağlandığında daha verimli olur.Dikkat etmeniz gereken dimmer gücünü biraz yüksek tutarsınız.Kolay gelsin.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: malisert32

    Dimmer devreleri trafo standart frekanslarının üzerine çıkarak çalışabilirler.Kısaca orta kalite bir trafo en fazla 70-80 Hz. verimli çalışabilir sonrasında fuko kayıpları başlar.Oysa dimmer devreleri 400 Hz.e çıkabilir.Yüksek verimli bir sistem düşünülürse, trafo sonrası bir AC kondansatör (2,2 uF-4,7 uF gibi) ile dimmer devresi bağlandığında daha verimli olur.Dikkat etmeniz gereken dimmer gücünü biraz yüksek tutarsınız.Kolay gelsin.
    Cevap için teşekkürler. Sistem çalışıyor fakat düşük voltajlarda ( 0-20 v arası ) motor titreşimli çalışıyor. Sanki bir çalışayım bir çalışmamayım diye. Voltajı artırdıkça bu titreşim ve motorun sarsıntısı iyice azalıyor. Motor alman malı güzel bir dc motor. Başka adaptörlerde ( gücü daha düşü hatta), motor yavaş da dönse titreşim yapmadan çalışıyor düşük voltajlarda. Bunun sebepleri ne olabillir? bunu engellemek için ne tür çözümleriniz olabilir üstad?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi a.f.y. -- 7 Mart 2020; 15:4:8 >




  • a.f.y. kullanıcısına yanıt
    dimmer ile gerilim düşürdüyseniz, pek tabii gerilim kesilerek düşürülmüş oluyor. yani aslında gerilim düşürme değil gerilim kesilmesi ile enerji tooplamı azaltılıyor. Siz bunu düzenleyecek bir kondansatör eklemelisinz, uygun değerde motorunuza.

    bu arada 40Vdc için neden 220-110 trafo kullanıyorsunuz???
  • quote:

    Orijinalden alıntı: karafetva

    dimmer ile gerilim düşürdüyseniz, pek tabii gerilim kesilerek düşürülmüş oluyor. yani aslında gerilim düşürme değil gerilim kesilmesi ile enerji tooplamı azaltılıyor. Siz bunu düzenleyecek bir kondansatör eklemelisinz, uygun değerde motorunuza.

    bu arada 40Vdc için neden 220-110 trafo kullanıyorsunuz???
    motor max. 110v dc de çalışıyor. llk mesajda belirttiğim özelliklerdeki Motora akuple edeceğim kont. tipi, değeri ve devre şeması nasıl olmalı?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi a.f.y. -- 7 Mart 2020; 15:42:46 >
  • a.f.y. kullanıcısına yanıt
    motorun gerçek resmi, teknik özellikleri sıralanmalı. ve siz en ço hangi devirlerde/gerilimlerde çalışacaksınız bu tip bilgiler sunulmalı. Uzman arkadaşlar tecrübeleri dahil detaylı bilgi sunacaklardır.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
    
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.