Şimdi Ara

Vites tam geçmeden yol gitmek ? ve frenleme mevzusu ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
21
Cevap
1
Favori
1.443
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • bugun tekirdağdan dönerken 4. vitesten 60 km hızla giderken sollama yapacaktım vitesi 5 e attım ama araç gaza ne kadar bastıysam da hızlanmıyor devir de aynı gitti .. neyse sollamamı yaptım ama hızlanmadı .. aklıma geldi sonra vites geçmemiş galiba vitesi 4 e attım tekrar düzeldi sorun ...
    arabayı zararı olmuşmudur bu durumun en fazla 4 dk falan sürdü bu durum .

bir sorum da durunca .. fren yapma ile ilgili olacak sizlere..

misal gidiyoruz 200 mt ilerlde ışıklar var .. vitesi 4 te ama zaman yok vites düşürümeye boşa almaya neyse frenliyorum araç yavaşlıyor iyice araç insan yürüme hızına ulaşınca debriyajı da basıyorum ama araç çok sert duruyor . ne yapmam lazım acemiyim zaten nasıl yapacaz bu işi tam olarak .. şu şekildede denedim birde 70 km hızla gidiyorum durmam lazım ışıklarda vitesi boşa attıp yavaşlıyorum yavaşlıyorum iyice hafif fren liye frenliye ama arabanın tam durması son anda sert oluyor yine.. .. debriyajı mı yanlış yapıyorum frenemi sert basıyorum anlamadım gitti..
    ister istemez araç durmuyacak gibi gelincede frene biraz daha yükleniyorum bu işin usulü nedir tam olarak . fren ve debriyaj dengesi ?

araç 1.3 multijet punto ... ne yapmam lazım yumuşak durmam için..

sagopa kajmer bile değil artık pesimist
    popüler kültere kölesiniz artık hepiniz
  • sollama yapılırken vites büyütülmez aksine küçültülmesi gerekir duruma göre. Eğer sollama esnasında güce gerek yoksa aynı vitesle sollamayı yarın, kendi şeridinize geçince vites büyütün. Vitesin yarım geçme gibi durumu olmaz ya geçer yada geçmez. Siz 5e atacam diye vitesi geçirememissinizdir boşta kalmıştır, bir problem olusturmaz. Yavaşlama mevzusuna gelince zamanla alışırsiniz. Araba durmayacak gibi gelip aniden frene basıyorsanız, ışığa gelmeden daha fazla yavaşlatın arabayı :) yavaşlarken vites küçültmek yerine ayni viteste kalın devir saatti 1000 civarına gelince debriyaja basıp aracı frenle durdurun. Bunları zamanla otonom şekilde yapmaya başlayacaksınız zaten :)

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

Orijinalden alıntı: serkan1216

bugun tekirdağdan dönerken 4. vitesten 60 km hızla giderken sollama yapacaktım vitesi 5 e attım ama araç gaza ne kadar bastıysam da hızlanmıyor devir de aynı gitti .. neyse sollamamı yaptım ama hızlanmadı .. aklıma geldi sonra vites geçmemiş galiba vitesi 4 e attım tekrar düzeldi sorun ...

misal gidiyoruz 200 mt ilerlde ışıklar var .. vitesi 4 te ama zaman yok vites düşürümeye boşa almaya neyse frenliyorum araç yavaşlıyor iyice araç insan yürüme hızına ulaşınca debriyajı da basıyorum ama araç çok sert duruyor . ne yapmam lazım acemiyim zaten nasıl yapacaz bu işi tam olarak .. şu şekildede denedim birde 70 km hızla gidiyorum durmam lazım ışıklarda vitesi boşa attıp yavaşlıyorum yavaşlıyorum iyice hafif fren liye frenliye ama arabanın tam durması son anda sert oluyor yine.. .. debriyajı mı yanlış yapıyorum frenemi sert basıyorum anlamadım gitti..
    ister istemez araç durmuyacak gibi gelincede frene biraz daha yükleniyorum bu işin usulü nedir tam olarak . fren ve debriyaj dengesi ?

hocam kahkahalara boğdun beni. sollama yaparken vites büyütülmez. araç motorun max hp yi ürettiği devire getirilmeye çalışılır. örneğin araç max hp 4000 devirde üretiliyor ise sende 3. vites 4000 devirde gidiyorsan vites büyütmene gerek olmadan sollamaya çıkarsın. 4000 devirden sonra hp düşmeye başladığı için vites büyütüsün. bunu anlamak içinde arabanın hp/tork eğrisini incelemen gerekmez araca kulak vermeye çalış. motor bağırıp araç gitmemeye başladığında vites büyüt. ama genel olarak sollamalarda vites küçültülür.

diğer soruna gelirsek her zaman şunu yap. anladığım kadarıyla biraz acemisin. duracağın zaman debriyajla birlikte frene bas. alışkanlık haline getir bunu.

diğer soru için. bende fiat kullanıyorum. punto da kullandım. fiatın frenleri biraz değil baya hissis. ayrıca fren pedalı çok yumuşak. sen farkedemeden çok fazla basıyor olabilirsin. zaman içinde bir yere kadar oturur. başka bi araç kullandığında farkı anlarsın.

• Şaka?
    4000 devirdede maksimum beygiri veriyor. atıyorum 4 te giderken devir 2500 ise ya gaza basıp 4000e getir, yol buna uygun değilse 4000e getirmekte zorlanıyorsan çek 3e öyle bas gaza bu sefer kesin gelir ve en iyi şekilde sollamış olursun. Bunları yaparken devir saatine baka kalma. aracın motor sesinden devirini anlamaya çalış. belli bir ses duydugunda aa ben şu anda 1500-2000 devir arasındayım diye kafanda bir ışık oluşsun mesela.

fren olayında ise fazla basıyorsundur. eğer ani fren yaptıysan zaten sert durursun. ama yavaş yavaş ilerleyipte güm diye duruyorsan tek birşey var oda frene son anda debriyada basayım derken yükleniyorsun sanırım.
  • quote:

bugun tekirdağdan dönerken 4. vitesten 60 km hızla giderken sollama yapacaktım vitesi 5 e attım ama araç gaza ne kadar bastıysam da hızlanmıyor devir de aynı gitti .. neyse sollamamı yaptım ama hızlanmadı .. aklıma geldi sonra vites geçmemiş galiba vitesi 4 e attım tekrar düzeldi sorun ...

Vites 5'e geçmiştir ama devir çok düştüğü için araç kendini toparlayıp hızlanamamıştır. Gaza ne kadar bastıysamda devir yükselmediği dediğine göre vitesin boşta kalma ihtimali yok. Sollama yapılırken araç hızlanamıyorsa vites küçültülür bu sayede deviri yükselen motorun çekişi artar. Sollama esnasında vites büyütmek ise mümkün mertebe uzak durulması gereken bir unsur, alışkanlık haline gelirse tek şeritli yollarda çok tehlikeli sonuçları olabilir, vites değiştirirken zaman kaybettiğiniz için karşıdan gelen araçla tehlikeli biçimde yakınlaşmanıza neden olabilir. Bölünmüş yollarda böyle bir tehlike yok tabii.

Işıklarda frenleme konusunda muhtemelen frene sert basıyorsunuzdur. 200 metre mesafede doğru dürüst frene basmanıza bile gerek yok tabii çok hızlı kullanmıyor ya da yokuş aşağı gitmiyorsanız. Gazı bıraksanız araç büyük ölçüde kendi kendine yavaşlar, iyice yaklaşınca vitesi boşa atıp frene dokunarak durursunuz. Hem bu sayede sol ayağınızda rahat bir nefes alır.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • 5 değil heralde 3 demek istedi arkadaş fakat yanlış yazdı. En azından yanlış yazdığını umuyorum.

"Sokak köpeklerine selam vermek, adam olmaya çeyrek var demektir."
  • şaka olmasını bende isterdim arkadaşlar ama malessef gerçek .. acemi olduğumdan dolayı ..
    Türkiyede ehliyeti çok basit veriyorlar .. arbayı ilerlet vitesi geçir bitti .. aldın ehliyeti .. bu şekilde eğitim veriliyor malesefki birşey öğrenemiyoruz..
    hoca tuttum hoca eğitim in değil paranın derdinde. trafiğe düzgün bir şöför yetişmiş yetişmemiş umrunda değil paranın peşinde hepsi 2 ayrı hocadan ders aldım 2 de aynı .akraba desen anahtarını bile vermiyor saklıyor.. bu şekildede öğrenemiyoruz doğal olarak deneme yanıl ve araştırmalar ile öğrenmeye çalışıyorum ..yapacak birşey yok

• Hocam sollama yaparken vites büyütülmez,araç zaten gazda yemez.
  • Hocam hazıra konmayı seven bir milletiz. Demekki ehliyetini almış,trafiğe de çıkacak bir araç var altında. Boş yolda denemelerini kendin de yapabilir,öğrenebilirsin. Yani aracın hızlanması için vites büyültüyorsun,hızlanmıyor. Demekki ters birşeyler var.Bir de vites büyültmek yerine küçült bakalım ne olacak? Bunu yapmak,anlamak ya da tahmin etmek çok da zor değil.

Fren konusuna gelince,zamanla pratikleşirsin ancak durmak üzereyken frene basış oranını hafif azaltmayı dene bakalım ne olacak? Boş ya da trafiğe kapalı olan yol illaki vardır, gidip denemekten zarar gelmez.

Acemiyim,yeni öğreniyorum gibi şeylerle kurtulamazsın bu işten. Trafikte temel hareketleri bile yapamıyorsan,başkalarının canını "trafik magandaları" kadar tehlikeye atıyorsun demektir.

Bu arada bi tavsiye vereyim, kavşak içerisindeyken şeridini koru,ne soldaki aracı sıkıştır,ne de sağdaki. Bazıları varki kavşakta soldaki aracın resmen önüne kırıyorlar adamı kaldırıma çıkartacaklar.

Kullandığın araca hakim olmadan trafiğe çıkmak çok riskli. Biraz boş yolda pratik yap,aracını öğren.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi denizza -- 28 Ağustos 2012; 15:15:23 >

• Kafana takma bu konuyu ilerde düzelecektir,pratik yapmaya devam et. Herkesin şartları bir değil kimine babası 12-13 yaşında araba sürmesini öğretiyor kimide yazdığın sebeplerden ötürü öğrenemiyor.Önemli olan "yapamıyorum" deyip kenara çekilmemen...

• Arakdas arabayı yenı ogrenıyor :D

başka önerisi olan ?

+1

• İlk önce şöyle birşey diyeceğim, tahminimce ''misal gidiyoruz 200 mt ilerlde ışıklar var .. vitesi 4 te ama zaman yok vites düşürümeye boşa almaya neyse '' vites değişirken vites e bakıyorsunuz ilk önce bunu atlatmanız gerek reflexslerinizin gelişmesi gerek bunu boş bir alanda yapın sonra akşam trafiğin az olduğu zaman deneyin sonrada trafikde deneyin..

Frenleme konusunda kırmızı ışığı gördüğünüz an ayağınızı gazdan çekin ve frene hafifçe basın 200 metrede çok rahat duruşlar yapılır kanatimce ( TABİ BANA GÖRE )
    Ya da frene 200 metre içersiinde ilk 100 150 metre sert yaparsınız hızınız 10km ye falan düşer geriye kalan 50 metreyide gaz vermeden bu şekilde giderseniz araç durdu durucak olur hafif bi fren ile çok güzel duruşlar yaparsınız acemi sürücülerin belkide en büyük sorunu freni şak diye basar durdururlar..

Sollamada ise 1. yazdığım kısımdaki işi hallettikten sonra mümkün mertebe aracınızı zorlayın sollamada ama tabi zorluyacğım diyede her yerde sollamaya çıkmayın mümkünse mesela karşıdaki araç tahmini 300 metre uzaklıkta öndeki aracın hızını az çok bilirsiniz aracınızın hızlanmasınıda bilirsiniz ona göre ayarlayın eğer hızınız ve vitesiniz onu geçmeniz için yeterli ise bulunduğunuz viteste aracı sollayın ama eğer yetmez ise 4. vitesde iseniz 3 e çekin yapıştırın gaza aracınız daha çok devirlenir ve hızlanır ( AMAN HA 4. vites 4000 devirde giderken falan 3. VİTESE ÇEKMEYİNDE En ideali Devir saati 2000 veyahut 2500 e düştüğünde çekilmeli çünkü tahminimce 3. VİTESİN 4000rpm'e denk gelir o zaman aracınızada zarar vermezsiniz..!!!!

• eee başka tavsiyesi olan varmı ..

• quote:

eee başka tavsiyesi olan varmı ..

• Basıcaksın frene 4. vites olması önemli değil hızın 15e düşse bile 4. viteste araba stop etmez.

Debriyaja bastığında aslında aracı boşa alıyorsun.Frenede aynı oranda basınca tabi daha sert duruyor.Boş bir yolda belli bir hızda araç vitesteyken frene bas aynısını birde o hızdayken boşa alıp yap boşa alınca daha az basmanın yeterli olacağını görürsün.Sert durmanın sebebi de bu.Boşa aldığında fark etmeden frene fazla basman.

Orijinalden alıntı: canozpinar

Şaka?

umarım
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.