Şimdi Ara

Vista dan kurtulup XP yi kurmak

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
2
Favori
14.289
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Kendi bulduğum yöntem:
    Xp kurulum cd siyle başlatıp bütün disk bölümlerini L komutuyla siliyoruz. Hard disk tek parça olarak ve bölümlenmemiş olarak kalıyor. Windows 98 cd sini takıp bilgisayarı resetliyoruz.Windows 98 Cd siyle bilgisayarı açıp CdRom destekli başlangıç yapıyoruz. Fdisk komutunu kullanarak Harddiski tekrar bölümlere ayırıp formatlıyoruz.
    Bundan sonra XP yi normal olarak C bölümüne kuruyoruz.

    Not: Yöntemlerden birini yapmadan XP yi kurmayın bilgisayar hata veriyor.



  • vista kurmadım ama herhangi bir işletim sistemini tek başına bir xp cd si ile kaldırabilirsin. şayet xp cd si ile partisyon silip tekrar yapabilir, format atabilirsin. 98cd sini takip fdisk yapmaya ne gerek var
  • quote:

    Orjinalden alıntı: theshiver

    vista kurmadım ama herhangi bir işletim sistemini tek başına bir xp cd si ile kaldırabilirsin. şayet xp cd si ile partisyon silip tekrar yapabilir, format atabilirsin. 98cd sini takip fdisk yapmaya ne gerek var


    Vista hard diskin boot sektörünü kendine göre değiştiriyor. Normal formatlayıp Xp kurulduğunda Vistanın boot sektörü silinmiyor. Bu ise bilgisayarın sebepsiz kitlenmesine ve resetlemesine neden oluyor.
    Bundan kurtulmak için internette Vistaboot Pro veya EasyBDC 1.6 diye iki program var. Bunlar Vistanın boot sektörünü kaldırmaya yarıyor. Benim bulduğum yöntemde işe yaradı.
    Fakat internette aratıp konu ile ilgili daha detaylı açıklamalar bulabilirsiniz.


    Ben konu ile ilgili şunları buldum;

    (Alıntı)

    Windows Vista’ nın eski versiyonunu kaldırıp son versiyonunu kurmak istiyorsunuz veya Vista’ yı beğenmediniz, sisteminiz yetmedi… bu gibi nedenlerden dolayı Vista’ yı kaldırmak istiyorsunuz. Vista’ nın bulunduğu bölüme format atarsanız boot yöneticisi yine yerinde durur.

    Şimdi öncelikle Vista’ nın boot düzenini anlayıp ardından Vista’ yı temiz bir şekilde sistemden nasıl kaldıracağımızdan bahsedeceğiz.

    Windows Vista daha hızlı ve güvenli boot bileşenleri içeriyor. “Ntldr” yerine artık Windows Boot Manager(Bootmgr) ve “winload.exe” var, ayrıca Windows açılırken ntldr’ ın okuduğu işletim sistem(ler)inin disk üzerindeki yerini gösteren, yükleme seçeneklerini içeren “boot.ini” dosyası yok yerine registryde tutulan Boot Configuration Data (BCD) var.

    Windows Vistanın açılışı şu şekilde gerçekleşiyor:
    1. BIOS, diskin ilk sektöründe bulunan Master Boot Record’ u (MBR) yükler.
    2. MBR, sistem biriminin boot sektörünü yükler.
    3. Boot sektörü ise Bootmgr.exe (Windows Boot Manager) yi yükler.
    4. Boot Manager, Boot Configuration Data (BCD) yı inceler ve boot menüsünü gösterir. Eğer bu menüde Vista’ dan önceki bir Windows versiyonu seçilirse Boot Manager kontrolü “ntldr” a verir…

    Windows Vista’ yı kaldırma:
    Aslında burada Vista’ nın boot menüsünü nasıl kaldıracağımızdan bahsedeceğiz. Çünkü Vista’ nın bulunduğu bölümü silmek veya diski formatlamak problem değil. Başlamadan önce Acronis True Image gibi bir programla Windows ve MBR’ ın ya da 2. yöntemde bahsedeceğimiz VistaBootPRO programıyla kolayca boot menüsünün yedeğini alın.

    Diğer bir önemli nokta da aşağıdaki yöntemleri sadece Windows işletim sistemleri için anlattım, eğer Linux kullanıyorsanızyazısına bakabilirsiniz.

    1. Yöntem, Komut satırı:
    Windows Vista’ yı kurduktan sonra eğer sisteminizde Vista’ dan önceki bir Windows sürümü varsa bunun “boot.ini” dosyasına bakarsanız en başa şu 2 satırın eklendiğini göreceksiniz.

    ;Warning: Boot.ini is used on Windows XP and earlier operating systems.
    ;Warning: Use BCDEDIT.exe to modify Windows Vista boot options.

    Buradada söylendiği gibi Windows Vista’ nın boot seçeneklerini Vista’ nın System32 klasöründeki “bcdedit.exe” uygulamasıyla düzenliyoruz. BCDEdit önceki Windows’ larda bootcfg‘ nin yaptığı işi yapıyor. Açıkçası bununla hiç boot menüsünü tamamen kaldırmayı denemedim. Bunun yerine Vista’ DVD’ sinde ki “bootsect.exe” yi kullandım.

    a. Windows Vista medyasını sürücünüze takın.

    b. Windows komut satırında(Vista’ da olabilir) “d:\boot\bootsect.exe /nt52 ALL /force” komutunu girin. Vista medyanızı koyduğunuz sürücüye göre sürücü harfini(d değiştirmeyi unutmayın. Bu komut boot sektörünü Vista’ dan önceki Windows’ lara göre düzenleyecektir.

    Bilgisayarınızı yeniden başlatın ve diğer Windows’ un kurulu olduğu bölümdeki (C “Boot.BAK ve Bootsect.BAK” dosyalarını silin, bu dosyalar önceki bootloader’ ın yedeğidir.

    2. Yöntem, EasyBCD:
    EasyBCD programında Manage Bootloader > Uninstall the Vista Bootloader seçeneğini seçip “Write MBR” a tıklayın. Şimdi Vista bölümüne format atabilirsiniz. EasyBCD bu işi yapan en iyi program.

    3. Yöntem, VistaBootPRO:
    VistaBootPRO programının son sürümünü indirin. “Backup/Restore Center” bölümünden önce yedek alın ardından “Bootloader” bölümüne gelip “Uninstall the Vista bootloader” ı seçip Apply deyin. Bu kadar.

    Yanlışlıkla kaldırılan boot menüsünü geri getirme:
    Eğer birden fazla Windows kullanıyorsanız ve kurulum sırasını eskiden yeniye doğru yapmadıysanız örneğin Vista kurduktan sonra XP’ yi kurduysanız ve Vista’ nın boot menüsünü kaybettiyseniz şu yazıdan faydalanabilirsiniz. Denemedim ancak VistaBootPRO programında “Bootloader > Reinstall the Vista bootloader” seçeneğininde sorunu çözmesi gerek.

    Vista’ nın boot menüsünü geri getirmenin diğer bir yolu, bilgisayar’ ı Vista medyasıyla açıp Repair your computer > System Recovery Options’ a gelin buradan komut satırına geçip “bootrec /rebuildbcd” komutunu kullanın.

    3. yol olarak EasyBCD programında Vista dışındaki bir Windows’ a kurun, program’ ı açmak istediğinizde karşınıza 2 tane uyarı çıkacak “Yes” deyip Vista bootloader’ ı yeniden kurmasını sağlayın.

    Son olarak eğer Linux, XP ve Vistayı bir arada kullanmak istiyorsanız How To Triple Boot (XP, Vista, Ubuntu) With Single Boot Screen yazısına bakmanızı öneririm.

    Vista’ nın kullanımı arttıkça bu boot problemleriyle çok karşılaşılacağını düşünüyorum o yüzden yazının bir çok arkadaş’ a yardımcı olacağı kanaatindeyim.

    EasyBCD, Windows Vista bootloader düzenleme aracı

    Yukarda Windows Vista’ nın, daha doğrusu boot menüsünün nasıl kaldırılacağından bahsetmiştik. Bugün EasyBCD adında bu işi ve çok daha fazlasını yapan harika bir program gördüm. EasyBCD ile Vista’ nın boot yöneticisi üzerinde istediğiniz işlemi yapabilirsiniz.

    EasyBCD’ nin bu işi yapan en iyi program olduğunu söyleyebilirim.

    download
    http://neosmart.net/downloads/softwa...BCD%201.51.exe

    ekran görüntüleri
    http://neosmart.net/gallery/v/neosmart/EasyBCD/1_50/



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tcebeci -- 30 Mayıs 2007; 12:43:17 >




  • peki buna cevap yazabilecek kimse yok mu önce xpyi kuruyorum ardından vistayı herşey olması gerektiği gibi yapılıyor ancakbilgisayar sadece windows vistayı görüyor açılışta xpmi vistamı die sormuyor? hem xp hem vistya kullanlar var ben neden kulllanamıyorum
  • yau ıyıde bızde sadece vısta yuklu ve c d var d recovery cyı bolemıyos yanı xp yada herhangı bı sıstem kuramıyos bunun daha basıt yada basıt olmasada mumkun olan bır yolu yokmu? herkes xp cıdısnı tak hallolur dıo ama takınca xp kur butonu aktıf olmayo kafayı yıces kahrolsun vısta
  • işi bilmiyosunuz arkadaşlar uğraşmaya gerek yok.vista cdsini takıp yalnızca kurulu bölümü uçurun.yani format atın yalnızca ve pcye reset atın sonrasında xp cdsini takın ve bu kadar kaldığınız yerden xpye devam
  • merhaba
    aldığım laptopta vista home premium orijinal versiyonu yüklü olduğu bana bir dvd gelmedi. bunu kendim oluşturabilirmiyi? yoksa paketleme yaparken koymayımı unuttular?
  • Vistada problem yaşayanlar için
  • ilginç.
    vista' nın kurulu olduğu partitionun yapısı da mayk amcaya ait değil mi?
    xp cd' sinin takıyorsun, kurulumda L komutuna kadar gelinebiliyorsa sorun nedir?
    sorun kullanılan cd' de olsa gerek..
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.