Şimdi Ara

Vikingler Şişirilmiş Bir Balondur... (2. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
47
Cevap
1
Favori
2.113
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
19 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Nat Alianovna

    Vikingler öncellikle bir millet değil. Norsemen veya Norman denilen Kuzeyli İskandinav Cermenlerinden çıkan korsanlara, maceracı ve yağmacılara bu isim veriliyor; "Viking" kelimesinin esasında "Korsan" gibi bir anlamı var. Erken Ortaçağ'ın Avrupa ve Rusya tarihinde derin bir iz bırakmışlardır. Vikinglerin yağmaları öyledir ki Fransa'nın Akdeniz sahillerine, Bizans İstanbulu'na kadar ulaşmıştır; oldukça becerikli denizciler oldukları için nehirler ve okyanuslarda yollarını bulup vatanlarından çok uzaklarda korsan kolonileri ve prenslikler kurmuşlardır. Tarihte "Rus" ismi taşıyan ilk hükümdarlık misal bir Viking prensliğidir (Kiev Rus Prensliği). Greenland iklim değişikliğinden ötürü yaşanamaz bir yer hale gelmeden önce Vikingler tarafından keşfedilmiş ve kolonize edilmiştir. Vikingler Kuzey Amerika kıtasına da ulaşabilmişlerdir. Vikingler Avrasya dünyasında 8.yüzyıllarla 11.yüzyıllar arasında ciddi anlamda terör estirmişlerdir; özellikle Güneybatılı ve Güneydoğulu kısmen Romalılaşmış Cermen kuzenlerinin canlarını okumuşlardır. Hazar Hanlığı olarak bilinen bir Türk Hanlığı'nın yıkılmasında merkezi bir rol oynamışlardır. Vikingler hiç de öyle hafife alınacak bir topluluk değil. Topluluk bazında Cengizid Moğollardan sonra yeryüzünün başına gelmiş en büyük felaket olabilirler. Dünyayı Batı yazınından ve Batı'nın hafızasından görmeye alışkınız bu doğru ama açıkçası Vikingler neden abartılıyor da demem çünkü Vikingler tarihteki istilacı Cermen kavimlerinden sayıldıklarında bile ekstrem bir örnek sayılırlar; özellikle de eşsiz denizcilik kabiliyetleriyle ve kafayı Odin'in savaşçılar salonunda şehadet şerbeti içmeyle bozmuş iptidai vahşilikleriyle.



    Alıntıları Göster
  • Vikinglerin mezarları üzerindeki incelemelere göre, fazla beslenemeyen, çelimsiz insanlar olduğunu göstermiş.

  • izayoi kullanıcısına yanıt

    bunu batıya özenmek olarak algılamayı ne zaman bırakacaksınız? vikings dizisi daha çok bütçe ayrılmış seyir zevki yüksek bir dizi. alttaki zaten belgesel tadında ama yine de güzel işlenmiş ve muhtemelen daha az bütçe ayrılmış bir yapım. genelde türkiyedeki yapımlar batı ülkelerindeki kadar kaliteli olmuyorsa bu bizim suçumuz mu?

  • Tarkan vikıng kanı yazın izleyin yutupda

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-1308D36D8



    Alıntıları Göster

    Sarışınlık, kızıllık, mavi gözlülük zaten çekinik genler dolayısıyla Vikinglerin daha çok siyah saçlı olması ve Avrupa'nın zengin gen havuzuna dahil olmaları çok doğal. Vikingler elbette kompozit bir topluluktu; Vikingleri karmaşık siyasi dinamiklere sahip oldukça desentralize bir haydutlar topluluğu ve ittifakı olarak görmek de fayda var. Vikinglerin kültürlerinin sonuçta ana kaynağı Cermen. Belirli karizmatik şefler, şef çıkarma hakkı taşıyan bazı soylu aileler var ama bir savaşçılar meclisi sözkonusu ve şefler önderliklerini sürdürebilmek için bu meclisteki savaşçılarına hitap edebilmek zorunda. Yağma yapmak da meclisi sağlam tutmanın iyi bir yolu. Şef ve meclis dediğim de bir tane değil; bir sürü meclis ve çete sözkonusuydu tıpkı eski Cermen kavimlerinde olduğu gibi. Şeflerin ünvanları da prestijlerine ve karşılaştıkları toplumlardaki ünvanlara göre değişecektir: Kral, prens, dük hatta Hazar Hanlığı'nı yıkıp Türkik Han ünvanını alan Viking Kiev prensi Svyatoslav gibi han... Kagan (Han) ve Velikiy Knyaz (Büyük Prens) Svyatoslav... İlginç mi? Bence çok ilginç. Svyatoslav sonra Bulgaristan Silistre'de Bizans'a yenilip Türkik bir kavim olan Peçeneklerin eline düşüp öldürülüyor.


    Alıntı

    metni:
    Bu araştırma sonucunda, Viking Çağı'nda İskandinavya yönlü gen akışının güneyden ve doğudan olduğu anlaşıldı. Bu süreçte İngiltere'ye Danimarka'dan, Baltık Denizi bölgesine İsveç'ten; İrlanda, İzlanda ve Grönland'a Norveç'ten göçler olduğu görüldü. Bu durum, Viking Çağı'ndaki İskandinavya toplumlarının diğer Avrupa ülkelerinden de dikkate değer miktarda gen aldığını gösteriyor.


    Tarihte bu gen akışlarının izleri var. Viking olan Kuzeylilerden İskandinavya'ya dönenler çok oldu yanlarında tabii ki Kuzeyli olmayan Vikingler yani "Korsanlar" da getirdiler; esir aldıkları veya evlendikleri kadınları da, Kuzey ülkelerinin kürklerine, metaline ve kerestesine meraklı tüccar ve Hıristiyanlığa hizmet maksadı güden misyonerleri de. Danimarka'dan İngiltere'ye olan akışı misal doğrudan 1066'da başlayan İngiltere'nin Norman (Franklaşmış Vikinglilerin) istilasıyla, William "The Bastard'ın" İngiliz tahtını ele geçirme seferiyle tarihlendirebiliriz. Öncesinde 8.yüzyılının sonundan itibaren ve özellikle 9.yüzyılda İngiltere'nin özellikle kıyı kesimleri yine özellikle Danimarka'dan gelen Viking istilalarıyla sarsılıyor. 8.yüzyıl ve 9.yüzyıllarda İngiltere'de Viking - Dan yerleşimleri kuruluyor. 10.yüzyıl ayrıca ilk büyük İngiliz Krallığı'na dönüşecek olan Sakson Wessex Krallığı'nın görece istikrarlı yükselişini ve Viking - Dan krallıklarının kurulmasını izliyor. İngiltere'nin kısmen refah kazanıp Ortaçağların oldukça fakir kuzey coğrafyasında gezgin popülasyonlar için magnetleşmesini temsil ediyor. İngiltere'de sonu -by, -thorp, -scale gibi ifadelerle biten yerler Viking kökenlere işaret ediyorlar.


    https://www.historic-uk.com/HistoryUK/HistoryofEngland/The-Norman-Conquest//

    https://www.britannica.com/event/Norman-Conquest


    Harald Hardrade olarak bilinen Norveç Kralı III.Harald Sigurdsson misal Bizans imparatorunun hizmetine girmiş Vikingli paralı asker müfrezesinin başkomutanı oluyor. Çeşitli cephelerde savaşıyor. Sigurdsson gibi Bizans'a çalışmış Vareg Muhafızlarının evlilikler, arkadaşlıklar, misyoner ve tacir eşlikçiler vs yoluyla yanlarında sadece eski Doğu Roma ve Rus coğrafyasından taşıyacağı genleri düşünebilirsiniz. 




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Nat Alianovna -- 20 Ocak 2021; 22:16:55 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Batının yaptığı en iyi iş bu zaten saçma sapan bir geçmişleri var ama film sektörüyle öyle bir anlatiyorlar ki öyle bir reklam yapıyorlar ki sanki 2000 yıl dünyaya hüküm sürmüşler

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Cinali1

    trtnin bir belgeseli var savaşlari gerçek tarihle anlatan. Vikinglerin ingilizlere nasil boyun eğdiğini, spartalilarla savaşan pers hukumdarinin aslinda adil olmasiyla ün saldigi, spartalilarin nasil barbarca yaşadığını,

    Trtnin belgeselini izlemiştim nasıl gerçekçi dediğini anlamadım. 1 tane tahta köprünün üstünde 1 tane Vikingli tam sayıyı hatırlamıyorum 30 50 bin İngiliz ordusunu tek başına tutmuş. 1 tane ok atmak kimsenin aklına gelmemiş ve 1 tane İngiliz tahta köprünün altından tutuna tutuna köprünün altından mızrak sokmuş adama. Bunun neresi gerçekçi?

  • quote:

    Orijinalden alıntı: The Cebelebettin

    Batının yaptığı en iyi iş bu zaten saçma sapan bir geçmişleri var ama film sektörüyle öyle bir anlatiyorlar ki öyle bir reklam yapıyorlar ki sanki 2000 yıl dünyaya hüküm sürmüşler

    Batılı ya da X olmakla bence alakası bulunmuyor; Türkiye dahil birçok yerde abartılı, anakronistik, tarihsel karakterleri belirli bir ideoloji çerçevesinde çarpıtan tarihi diziler çekiliyor. Tarih dizilerden veya filmlerden öğrenilmez. Eğlenmek için izlersin ancak.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Nat Alianovna -- 16 Ocak 2021; 15:44:1 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Vict0ry

    Trtnin belgeselini izlemiştim nasıl gerçekçi dediğini anlamadım. 1 tane tahta köprünün üstünde 1 tane Vikingli tam sayıyı hatırlamıyorum 30 50 bin İngiliz ordusunu tek başına tutmuş. 1 tane ok atmak kimsenin aklına gelmemiş ve 1 tane İngiliz tahta köprünün altından tutuna tutuna köprünün altından mızrak sokmuş adama. Bunun neresi gerçekçi?



    Alıntıları Göster
    Stamford köprüsü savaşı bir İngiliz halk teranesidir. Bir tane cinnetkar 10k İngiliz ordusunu 2 saat oyalamış. Onur gurur meselesi yaptılar diyecem de sonradan adamı alttan mızraklamak büyük şerefsizlik. Buradan iki sonuç çıkabilir. Ya o yıllarda demek ki yetersiz beslenmeden kaynaklı bir mallık var yöre insanında. Ya da Vikingler ciddi göz korkutmuş.
  • Nat Alianovna kullanıcısına yanıt

    Bu bilgi hakkında link varmı? Çünkü bu teori 1938 e kadar okullarda okutuldu

    Güneş Dil TeorisiTürkçenin dünya tarihindeki ilk dillerden biri olduğunu savunan dilbilim teorisidirTeori, 1930'lu yıllarda Mustafa Kemal Atatürk tarafından desteklendi ve bizzat geliştirildi,[1] ancak dilbilimciler tarafından kabul görmedi ve kısa sürede önemini yitirdi.[2] Atatürk'ün 1938 yılındaki ölümünün ardından İbrahim Necmi Dilmen Ankara Üniversitesindeki Güneş-Dil Teorisi ile ilgili derslerine son verdi. Öğrencileri bunun sebebini sorduklarında "Güneş öldükten sonra onun teorisi nasıl hayatta kalabilirdi" diye cevap vermişti.[3]

    Mesela bu kalmıştı aklımda vikipedi dende teyit ettim şimdi


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kızları güzel aga.  

  • Vikingler deyip geçmeyin. Vikingler demokrasinin temellerini atan ve ilk uygulayanlardandır.

  • Vikingleri bir de 13. savaşçı'dan görün.

  • Haksızsın.Hep haksız kalıcaksın.Bu dünyada üst yapını iyi yaparsan alt yapın fark etmez."Vikingler analarıyla yatıp gay bile olsa" sonuçta görsellikleri ve ambalajları güzel.Bu da gerisini kimseyi ilgilendirmiyor.Zaten ilgilenmiyor ancak Dh asi bir-iki kişi belki konu olsun diye.Görüntü herşeydir.İç dünya ise hiç bir şey.Alışın kapitalizme.Adamlar osmanlı hakkında bir dizi çeker vikingleri çektikleri gibi görselleri müthiş konu anlatımı müthiş sürükleyiciliği güzel şekilde.Tüm dünyaya osmanlılar tüm dünyaya hainlik etmiş ya da tüm dünyaya barışı gettirttirmiş gibi sabit bir görüşü yerleştirebilir.Görsellik anlatım ve sunum senin ya da bir milletin ne olduğuna karar veren tek seçiciliktir.

  • Aynen. Hatta hastalık ve zayıflıktan nesilleri tükenmiş diye bir makale okumuştum.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-400988AF7

    bence Gök Türklerin dizisi yapılmalı. Çok ciddiyim harika bir hikayesi var. Çin'le olan savaşlar isyanlar esarete düşmeleri tekrar bağımsız olmaları falan baya iyi yani. acaba neden Türk dizi yapımcıları bunlarla pek ilgilenmiyor. Belki yapılsa dünyada ses getirecek dizi çıkar.

    2.5 saatlik hiçbir dizi dünyada ses getirmez

  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.