Şimdi Ara

Video çekerken titremeyen görüntü elde etmek?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
20
Cevap
0
Favori
13.968
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Elde video çekimlerinde genelde görüntü sabitleyiciler durumu kurtaramiyor (en azindan benim açimdan )
    Acaba video cekerken tripod kullanmazken nasil daha az titreyen bir video elde edebiliriz. Mesela özel tutacaklar falan varmi? Çünki internette bazi kullanicilarin çektiği videolari izliyorum ,adam yolda yürüyor ve görüntü resmen titremeden akiyor. Ve merdiven falanda cikiyor ,yani önünde tekerlekli tripod tarzi bir aksam yok.
    Şimdiden teşekkürler..



  • mahmut bey bildiğim kadar kameralarda iki türlü görüntü sabitleyici var elektornik ve optik tabii olarak en iyisi optik olan buda her kamerada yok özellilkle önceki modellerde örnek sony sr55e de süper elektornik,sony sr11e süper optik.görüntü sabitleyicisi optik olan bir kamera ve ağırlıkta önemli hafif kamerlarda titreme daha çok olur hiç düşündünüzmü profosyenel kamera ve fotoğraf makinalarını neden büyük ve ağır yapıyorlar.sizin tercihiniz optik görüntüyü sabitleyen bir kamera olmalı,söz konusu olan izlediğin videolar kaliteli ve optik sabitleyici bulunan bir kamera ile çekilmiştir sanıyorum
  • Merhaba Mahmut Bey.
    Bahsettiğiniz olay optik veya elektronik sabitlemeyle yapılacak iş değil açıkçası. Genelde hareketli kameranın titremeyen görüntü yakalaması için "steadycam" tarzı şeyler kullanılıyor. Google da "steadycam" diye arama yaparsanız ucuzundan pahalısına bir çok seçenek karşınıza çıkacaktır. Bunların çalışma prnesibi kameranın tam altında ucunca bir çubuğun uçuna bağlanmış ağırlıkların kamerayı dengede tutmasıdır. Siz ne kadar hareket etseniz de kamera hep düzgün duracaktır.

    Eğer steadycam kullanma imkanınız yoksa kamera çekimleriyle ilgili bir tüyo vereyim size. Kamerayla çekim yaparken hareket etmeniz gerekiyorsa örneğin yürüyecek veya merdiven çıkacaksanız kesinlikle bacaklarınız dizlerinizden kırık olsun ve bacaklarınızı bir amortisör gibi kullanın vücudunuzun üst tarafını hareket ettirmeden sadece bacaklarınızı oynatmaya çalışın. Aynen kayak yapar gibi. tüm hareketi bacaklarınız emsin. Önemli bir detayda kameranızı tuttuğunuz kolunuzu, dirseklerinizi falan asla vücudunuza değdirmeyin. Kolunuz tamemen vücudunuzdan ayrı bir parçaymış gibi olmalı. Bu hareket etmediğiniz çekimlerde de önemli. Çünkü kolunuzu vücudunuza yaslarsanız nefes alıp verdiğinizde kamera oynayacaktır. Kolunuzu ayrı tutarsanız darbeleri ve titreşimleri tamamen kolunuzun eklemleri emer ve bu olay kameraya yansımaz. Bu biraz yorucu olsa da yapacak bir şey yok (bir çok kameramanın düştüğü hatadır bu durum). Bunun haricinde eğer tripod da kullanmıyorsanız zoom yapmaktan kaçının. Çünkü ne kadar zoom o kadar titremedir.

    Saygılar.




  • Selami Abi teşekkürler verdiğin bilgiler için fakat IS,VR,OIS... ,hiç biri doğru düzgün ,daha doğrusu benim istediğim tarzda bir titreşim engellemiyor. Benim aradiğim daha cok Contrbas'in bahsettiği steadycam olayi..

    Contrbas teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için.. Şu ana kadar hep fotoğraf ile uğraşiyordum. Fotoğrafta titretmeden çekmek bir yere kadar mümkün ,ama video cekerken özellikle hareket halindeykenki videolar hep cok fazla titriyordu. Benim aradiğim tam olarak bu "steadycam". Netten araştirmaya devam ediyim :) Teşekkürler..
  • steadycam lerin tripodlardan daha pahalı olduğunu da belirtmek gerek. Profesyonel kamera kullanmıyorsanız bence gereksiz. Amatör kamera dediğin titrer.
  • Gerçekten çok pahaliymiş. Kaliteli tripodlar bile çok pahali diyordum. Bunlar cok daha pahaliymiş.
    Peki sizce soyle birşey iş görürmü? Yoksa hiçbir faydasi olmazmi?
     Video çekerken titremeyen görüntü elde etmek?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mboyaci -- 3 Temmuz 2009; 2:46:21 >
  • TİTREME.... SİZİN BECERİNİZ VE CİHAZIN OPTİK GÖRÜNTÜ SABİTLEYİCİSİNİN MAHARETİNE KALMIŞ....
  • quote:

    Gerçekten çok pahaliymiş. Kaliteli tripodlar bile çok pahali diyordum. Bunlar cok daha pahaliymiş.
    Peki sizce soyle birşey iş görürmü? Yoksa hiçbir faydasi olmazmi?


    bu alet titreme için değil sanırım bel altı tutuş için yapılmış. Kamerayı monte ederek aşağıdan aksiyon çekimi yaparsınız. Titreme biraz ağırca bir kamera ve OIS kombinasyonu ile en aza indirgenebilir. Tutuş pozisyonu da önemli; dirsekten itibaren kolunuz yere dik olmalı ve kameranız avuçiçine tam oturmalı. Diğer elinizle LCD den desteklerseniz titremesiz görüntü çekmeniz mümkün. Bazı kişilerin elleri durduk yerde de titrer ona yapacak birşey yok. Sigara alkol gibi etkenler el titremesini artırır.
  • video ve fotoğraf çekerken tripodum olmadığı için mümkün olduğu kadar zoom yapmaktan kaçınıyorum ve lcd ekranı elimle tutarak destek veriyorum
  • ctrl_alt_del haklisiniz fakat sadece beceri ve cihazin goruntu sabitleyicisine kalsa niye steadycamlara millet o kadar para versin :)

    forumnik bu ürünün sitesinde daha cok steadycam gibi iş görür demişler (http://www.camcaddie.com ) . Ama haklisiniz bel alti tutuş için amaçlanmiş olabilir. Ellerim cok sukur şimdilik titremiyor :) fakat hareket halindeyken titretmeden çekim yapamiyorum. Galiba tecrübesizlikte var işin içide :)
    Manfrotto 585 ModoSteadynin fiyati uygun fakat sadece 700gr taşiyabiliyor. min. 2kg taşiyabilen fiyati uygun birşey olsa cok güzel olucak :)

    Selami Abi tripodum oldugu için dururken sorun olmuyor fakat biraz hareket ediyim desem titremeye engel olamiyorum..

    Bu arada tripodun (slik u300 dx : 2,6kg) bacaklarindan tutarak kaldirip hareketli çekim yaptim ,titreme elde çekime gore gozle görülür şekilde azaldi...




  • ya bu steady cam in kendin yap şeklinde bi videosunu izlemiştim. biri iki boru vida bir kaç şey daha adam resmen yapmıştı böyle bişiyi
  • quote:

    Orjinalden alıntı: yedikeresekiz

    ya bu steady cam in kendin yap şeklinde bi videosunu izlemiştim. biri iki boru vida bir kaç şey daha adam resmen yapmıştı böyle bişiyi

    Google'a "steadycam" yazdığınızda bahsedilen video tam olarak karşınıza gelir zaten. Muhtemelen izlemiştir mboyaci da.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: aFamous


    quote:

    Orjinalden alıntı: yedikeresekiz

    ya bu steady cam in kendin yap şeklinde bi videosunu izlemiştim. biri iki boru vida bir kaç şey daha adam resmen yapmıştı böyle bişiyi

    Google'a "steadycam" yazdığınızda bahsedilen video tam olarak karşınıza gelir zaten. Muhtemelen izlemiştir mboyaci da.

    Evet izledimde ,acikcasi pek gözüm kesmedi Elim malesef pek yatkin değil boyle konulara




  • Bahsettiğin yüksek ücretli steady ler profesyonel amaçlı. Şu ana sitenin adı aklıma gelmedi ama bir yer vardı hem de Türkiye'de adamlar 20 dolara steady veriyorlardı. Handycamler için. Ama aleti görmelisiniz. İnanılmaz başarılı bir alet. Ben bizzat kullandım aleti. 10 numara. Hatta bir çekimde senaryo gereği bir kovalamaca sahnesinde böyle bir hareketli video kullanmak istemiştik. Bunun için handycam kullanmayı uygun gördük. Çekim yapıldı falan 10 numara iş çıktı. Fakat handycam i kullanacak olan arkadaşa bizim üstün zekalı(!) kameramanımız bu aleti de vermiş. Tabii farketmedik. Küçücük bir alet sonuçta. Kasetleri montaja aktardık biz izledik aman tanrım handycam de hiç aksiyon yok. İstediğimiz sallanmadan eser yok. Tüm çekimlerimiz çöp oldu. Ertesi gün tekrar çektik tabii. O derece başarılı bir alet.

    Yalnız seni uyarmam lazım. Bu tarz aletlerde (ucuz olan steady) zoom yapma imkanın yok. Çünkü malum zoom yapmak için kameraya dokunman gerekiyor. Kameraya dokunduğun anda alet işlevini yitirmiş olur.

    Bak alet aslında çok basit bir mantıkla çalışıyordu. Senin resmini koyduğun aleti düşün. Onun elle tuttulan yerine kamera sabitleniyor. Şu an kameranın olduğu yere ise ağırlık bağlanıyor. Kamerayı takacağın yerin aldında ise yarım küre şeklinde açık ağzı aşağıya bakan küçük bir parça var. Bu kürenin içine oturan bir bilye ve bilyeye bağlı aşağıya doğru uzanan kısa bir boru var (yani resimdeki hilalin içine doğru uzanan) İşte bu borudan tutuyorsun aleti. Böylelikle kamera tamamen serbest kalmış oluyor. Sen elini ne tarafa eğersen eğ aşağıdaki ağırlık kameranın hep aynı açıda kalmasını sağlar. Bilmem anlatabildim mi?

    Bu alet 20 dolar falandı. Adam sağlam para kazanıyor. Aletin maliyeti 7-8 doları geçmez oysa..

    Eğer siteyi bulursam linkini yollarım




  • bu durumda kameraya dokunamıyorsak uzaktan kumanda işe yaramazmı
  • quote:

    bu durumda kameraya dokunamıyorsak uzaktan kumanda işe yaramazmı

    iyi de siz de hareketli olacaksınız, Kameranın karşısına geçip UK ile kontrol yapmayacaksınız ki? Bir kere kayda girip hareketli çekim bitene kadar devam edeceksiniz. Sonra elinize alıp kayıttan çıkarsınız.

    Ben bir de yelek tarzı bişey görmüştüm. Yeleği giyiyorsunuz sırtından sabitlenmiş boru kamerayı göz hizanıza kadar asmak için yapılmış. Kamerayı elle tutmanıza bu askı destek oluyor ve titremeyi ciddi ölçüde azaltıyor ancak koşarak çekim yapamazsınız tabi.
  • haklısınız ben burasını hiç düşünmemiştim
  • Evet,,,aradan bir sene gecmis.
    Alan, kullanan, dusuk maliyetli yapan var mi?
  • Ben Canon HG10 kameram icin en uygun fiyatli olan; Hague MMC yi buldum. Ancak Ingiltere'den Turkiye'ye getirmek 200 Liraya mal olur gibi duruyor. Turkiye'de satan birini bulursam tabi daha makul fiyata sahip olabilirim.
    http://www.youtube.com/watch?v=m6CZbf30qH0
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.