Şimdi Ara

Vergi Denetim Kurulu ve Vergi Müfettişliği

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
36
Cevap
6
Favori
2.096
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
5 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Merhaba arkadaşlar burada her şeyden bağımsız, size bir meslek tanıtımı yapmak istiyorum. Amacım çok kaliteli insanları milletine hizmet için bu mesleği icra etmelerini sağlamaktır. Bu mesleğin adı Vergi Müfettişliği. Genel olarak iibf mezunları bu mesleğe girmektedir. Kpss A grubundan 80 üstü puan alan kişiler Vergi Denetim Kurulu (VDK) tarafından yapılan dört oturum iki gün süren klasik yani yazılı(çoktan seçmeli olmayan) sınava girmeye hak kazanmaktadır. Sınavın toplam süresi 16 saattir. Hukuk, iktisat, maliye ve muhasebe oturumlarından oluşmaktadır. Genel olarak 400 kişi alım planlandığında 350 civarında yazılıyı geçmektedir. 350 kişiden 200 aldıkları oluyor veya 150 kişi aldıkları da oluyor. Yani alımı planlanan 400 kişinin altında alım yapılıyor. Mülakatlar genelde 30 dakika sürmektedir. Bunun öncesinde VDK tarafından ön mülakat da yapılır. Ön mülakat 1 saat sürmektedir. Ön mülakatın da olumlu olması gerekir.

    Tüm bu aşamaları geçtiğinizde eğitim dönemi ile mesleğe başlıyorsunuz. Eğitim maalesef çok ağır geçmektedir. Vergi mevzuatının içinden geçmelisiniz. 3 haftada bir klasik sınavlara gireceksiniz. Tüm sınavların sonunda genel sınav yapılır. Eğitim dönemini (8 ay) iyi geçirenler meslek hayatında çok rahatlayacaktır. Vergi mevzuatı da eğitim döneminde oturmaktadır. Daha sonra gruplara sizi dağıtıyorlar. Müfettiş refakatinde 10 ay çalışacaksınız. 18 ayın sonunda 4 gün süren yetki sınavına gireceksiniz. 4 günlük sınavın toplam süresi 24 saat olabilmektedir. Yetki sınavından başarılı olanlar tek başına vergi incelemesi yapmaya yetkili olur. 1 yıl tek başına çalışan müfettiş yardımcıları yine 4 gün süren yeterlik sınavına gireceklerdir. Tüm bu sınavların en zor aşaması yeterliktir. Bu sınavlarda yaklaşık 50 kanundan sorumlu olacaksınız. İki defa yeterlikten elenenler düz memurluğa gönderilir.

    Yeterlikte de başarılı olan müfettişler kamu ya da özel sektör için tercihini yaparak yolunu çizer. Özel sektör için yeminli mali müşavirlik sınavlarına girip ordan başarılı olmak lazım.

    Vergi müfettişleri özel sektörde ymm olabilir ya da şirketlerde mali direktör ya da muhasebe müdürü olabilirler. Bu sizin kişisel gelişiminize bağlıdır. Bazıları hukuk fakültesi bitirip vergi avukatlığı da yapabilmektedir. İngilizcesini iyi seviyeye getirenler özel sektörde iyi yönetici olabilmektedirler. Devlette ise Gelir İdaresinde yönetici veya Vergi Dairesi Başkanlıklarında yönetici olurlar.
    Maaş konusunu sormayın arkadaşlar. Memurlar.Net’te maaş robotu var. Oradan bakabilirsiniz.

    Vergi mevzuatı çok dinamik bir mevzuat olduğu için sürekli kendinizi yenilemeniz gerekir. Aksi takdirde memurdan farkınız kalmaz.

    Ayrıca toplum tarafından vergi ile ilgili çok soru geleceği için bu konuda araştırmaktan başınız ağrıyacaktır.

    İncelediğiniz kişiler bazen çok büyük şirket veya vergi kaçakçısı olabilir. Bu konuda bir standart yok. Ama kendisini çok geliştirenlere çok zor yani büyük şirlet işleri gönderilir.

    Sorularınızı alayım(Kesinlikle referans konusundaki sorulara cevap verilmeyecektir çünkü şehir efsanesi bu konuda çok fazla)

    Edit 1: 175 kişilik alıma çıkılmıştır. Yapılan klasik sınavda 161 kişi başarılı olmuş. Mülakata 161 kişi çağrılacak. Alım ise 175. Muhtemelen 80 kişi alınacaktır. Sınavın zorluğundan dolayı sınavı geçen sayısı çok az



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Reutersakonusanyetkili -- 21 Ağustos 2021; 9:34:25 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >







  • Açıkçası bilkent ve boğaziçililer bu mesleği tercih etmemektedir. Odtülü bu mesleği yapanlar var yine de. Genel olarak tercih edilen okullar iü gazi mülkiyedir. İngilizce isteyen diplomatlıklara, spk’ya falan boğaziçi odtü ve bilkentliler tercih ediliyor. Bu söylediğim ingilizce isteyen mesleklerde bilkent odtü boğaziçililer çok avantajlı olabilmektedirler. Tabii Bilkent boğaziçi okuyup da diğer taraftan iyi bir vergi mevzuatına sahip olanın değeri de fazla olur. Doğrudan bigfourlara ortak olarak transfer olur
  • Uppp

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Hangi bölüm mezunları sınavlara girebiliyor ?

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Hukuk, iktisat, işletme, siyasal bilgiler ve iktisadi ve idari bilimler fakültelerinden mezun olanlar bu sınava girebiliyor.

    Ayrıca hem kamu hem de özel sektör ayağı olan mesleklerden biridir. Hakim savcılığın da özel sektör ayağı var



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Reutersakonusanyetkili -- 27 Ağustos 2020; 22:55:1 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Mülakatı anlatsanız güzel olur mesela.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ön mülakat genelde 1 saat sürmektedir. Üniversitede neler yaptığını, hangi aktivitelere katıldığını, bir vergi incelemesi sırasında şöyle bir olay olduğunda ne dersin mükellefe, mülakatını beklediğin başka meslek var mı, neden vergi müfettişliği, iktisat ile alakalı muhakeme soruları tarzında soruluyor. Tabii bu saydıklarım ön mülakatta oluyor.

    Gerçek mülakatta ise kendini tanıtmanı önce istiyorlar, kendini ne kadar iyi tanıtırsa veya cv ne kadar iyi olursa o derece iyi. Daha sonra genel kültür ile ilgili sorular sorarlar. Mesela madagaskar nerede diye. Ekonomik krizleri çok soruyorlar. 1929 ve 2008 krizini sorarlar hep. Muhakeme yeteneğini ölçmek istiyorlar. Muhasebe için de soru sordukları oluyor. Tahtaya kaldırıp kayıt falan yaptırıyorlar. Finansal piyasalarla ilgili soruları sordukları da oluyor

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Özel sektör mülakatlarından daha sancılıymış. Hiç bilmediğim bir alan burası. Madem konu açtınız ben kendi kafamdakileri sorayım, birilerine de faydası olur belki.

    -Kendimizi tanıtma olayı ne yaptıklarımızdan bahsetmek mi yoksa hakikaten dümdüz tanışma misali bir olay mı? Bir beklenti içinde mi yapılıyor bu, yoksa formalite mi?

    -Kamu'da CV neye göre iyi oluyor? Yani özel sektör stajlara falan bakıyor, kamuda aynı mı? Nerelerde staj yaptığımız, okulumuz, ortalamamız falan mı kriter?

    -Tahtaya kaldırıp kayıt yapmanın içeriği ne tam olarak?

    -Muhakeme yeteneğinden kastınız Büyük Buhran'ı siyasi, sosyal ve iktisadi açılardan düzgün vaziyette izah edebilmek gibi bir şey mi mesela? Muhakemeden kasıt bu mudur?
  • -Kendimizi tanıtma olayı ne yaptıklarından bahsetmektir. Zaten mülakat komisyondakilerinin hoşuna gitmezse çat diye keserler konuşmanı.
    -Kamuda değil de vergi müfettişliğinde özellikle mezun olunan okula, kaç ortalamayla mezun olduğuna, temsil yeteneğine bakar. İstisnalar tabii ki var. Stajlara çok önem vermiyorlar.
    -Tahtaya kaldırıp kayıt yaptırma olayı da mesela şirket reeskont ayırmış. Bunun muhasebe kaydını yap diyorlar. Bazen iktisattan grafik de çizdiriyorlar
    -Yani yorum yapma yeteneğine (muhakeme) bakarlar. Ayrıca kpss’de derece yapanları her kurum kapmak ister. Öyle bir durum da var. 1929 ve 2008 krizini karşılaştırmalı bir şekilde anlat diye sorarlar. Genelde iktisadi etkilerinden dolayı bu soruyu yöneltmektedirler. Ya da 2008 krizinden sonra hangi iktisadi doktrin ortaya çıkmıştır diye de sorabilirler. Örneğin bir soru sorduğunda sağlı sollu üzerine üzerine geliyorlar.

    Zaten kpss çalıştığınızda bu bilgilerin hepsini öğreneceksiniz. Dolayısıyla kendinizi iyi ifade ederseniz mülakatınız iyi geçer her türlü. Cevapsız soru kalmaz

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >




  • Teşekkür ediyorum zaman ayırıp cevapladığınız için. Son sorum şu: mezun olunan okulun Mülkiye, İÜ, Gazi falan gibi kamuya yönelik eğitim veren, kamuda ekol oluşturan okullar olması mı beklenti? Yoksa kamunun beklentilerinden uzak olan, bir de üstüne tüm literatürü İngilizce öğreten Bilkent, ODTÜ, Boğaziçi falan da dahil mi buna?
  • Açıkçası bilkent ve boğaziçililer bu mesleği tercih etmemektedir. Odtülü bu mesleği yapanlar var yine de. Genel olarak tercih edilen okullar iü gazi mülkiyedir. İngilizce isteyen diplomatlıklara, spk’ya falan boğaziçi odtü ve bilkentliler tercih ediliyor. Bu söylediğim ingilizce isteyen mesleklerde bilkent odtü boğaziçililer çok avantajlı olabilmektedirler. Tabii Bilkent boğaziçi okuyup da diğer taraftan iyi bir vergi mevzuatına sahip olanın değeri de fazla olur. Doğrudan bigfourlara ortak olarak transfer olur

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Anladım. Mezunlarında bir yönelim yok yani. Teşekkür ediyorum cevaplarınız için.
  • Editlendi

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Faydali konu up

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Arkadaşlar yeni bilgiler var. Hukuk mezunu olup avukat olanlar vergi avukatlığında çok başarılı olamıyor. Çünkü ekonomi ve muhasebe yönünden eksik yetişiyor hukukçular. Vergi davalarına maalesef meslekten ayrılan ymm’ler hakimler. Ymm dediğimiz kesim türkiyenin bence karanlık ve derin maliye yapılanmasıdır.

    Daha önce hukukçular da vergi müfettişliği yapmalı diyordum ama bence yapmasınlar. Çünkü çok zorlanırlar.

    İngilizcenizi halledin ve Vergi Müfettişliğini tercih edin. Garibanın hakkını vergi incelemeleri ile savunun. İngilizceniz de varsa uluslararası şirketlere transferiniz daha kolay olur bu arada.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Ankara üni de maliye mi iktisat mi
    Veya en tavsiye edersin bu meslek icin

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • nedengerekli kullanıcısına yanıt
    Hocam ankara üni iktisat ya da iü ing iktisat yazardım ben. İktisat yazarsanız bile ingilizce olmasına dikkat edin. Daha faydalı olur.

    Meslek size altın bilezik sunuyor. Farz edelim ki mesleğe giriş yaptınız. İlkeli olun her zaman. Adaletle ve vicdanla hareket edin.

    Okulu da kazandığınızda ekonomi bilimini dikkatlice anlamaya çalışın. Her vergi müfettişi potansiyel ekonomisttir. Mahfi eğilmez de eski maliye müfettişidir.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • hocam bu konular hakkında nasıl bu kadar bilgilisiniz

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • simityayınları kullanıcısına yanıt
    Meslek sırrı hocam

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.