Şimdi Ara

Venezuela'dan biraz hayat dersi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
22
Cevap
1
Favori
3.262
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
34 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Bu yoruma türk bir gezginin venezuela gezisinde yaşadıklarını anlattığı videonun altında denk geldim. reklam yapmıyorum, keza yorum beni baya etkiledi. Yılmaz Özdil köşe yazısıymış.

    video bu:https://www.youtube.com/watch?v=91XI4tqsIXM

    Şimdi asıl konu, venezueladan ufak bir hikaye. Size de tanıdık gelecek mi bakalım? copy paste yaptım

    Arkadaşlar birazcık araştırıp okuyun lütfen.Biraz uzun bi yazı biliyorum ama lütfen üşenmeden okuyun. Venezuela'nın nüfusu 30 milyon kişi… Suudi Arabistan'ın bile 265 milyar varil petrol rezervi varken, Venezuela'nın 296 milyar varil petrol rezervi var. Varilini 55 dolardan hesapla bak ne çıkıyor… Venezuela halkının en az Kanadalılar kadar refah olması gerekiyor.

    Hugo Chavez 1998'de başkan seçildi. Yoksul ve cahil ahali, onu çok seviyordu, gıda kolisi dağıtıyor, gariban mahallelere sağlık ocağı filan açıyor, devletin kaynaklarını sebil gibi kullanıyor, açlıktan nefesi kokan halkın kurtarıcısı olarak görülüyordu. Şak… Anayasayı değiştirdi, devletin yönetim şeklini değiştirdi. Artık onu sevip sevmemelerinin önemi yoktu, çünkü, artık onu başkanlıktan indirmek hukuken mümkün değildi. Muhalefeti susturdu, basını susturdu, iş dünyasını sustalı maymuna çevirdi. Onun yönetim şekli yüzünden 1.5 milyon kişi ülkeden kaçtı. Nüfusun yüzde beşi ülkeden kaçarken… Twitter'dan kendisini takip eden üç milyonuncu takipçisine ev hediye ederek, kendisini alkışlatıyordu

    Kansere yakalandı. Halefi olarak, başkan yardımcısı Maduro'yu seçti. Bütçe dahil, tüm yetkilerini başkan yardımcısı Maduro'ya devretti.
    Maduro otobüs şoförüydü, lise mezunuydu, sendikacılıktan tırmanmış, Chavez'in sağkolu olmuştu.
    “Üniversite mezunu olmayan biri devlete başkan olabilir mi?” diye eleştirildiğinde… Chavez “neden olmasın” diyordu, “iktidar halkındır, elitler-seçkinciler istemese de otobüs şoförü başkan olur” diyordu.
    Chavez öldü, otobüs şoförü Maduro geçici olarak başkan oldu.



    Nisan 2013'te yeniden başkanlık seçimi yapıldı, başkanlık imkanlarını sonuna kadar kullanan Maduro, yüzde 50.6 oyla kılpayı kazandı. Rakibi yüzde 49.1 almıştı. Seçimde şaibe olduğunu, oyların çalındığını elbette herkes biliyordu ama, itirazlardan netice alınamadı, çünkü, seçim kurulu, yargı, komple Maduro'nun kontrolündeydi. Toplum karpuz gibi ikiye bölündü.
    Protesto gösterileri başlayınca, halka ateş açıldı. Harvard mezunu muhalefet lideri tutuklandı. Bizzat başkan Maduro tarafından “kendisinin başkanlığını kabul etmeyenlere konuşma yasağı” getiren yasa teklifi hazırlandı, meclis bu teklifi kabul etti iyi mi… Muhalefete kanunen konuşma yasağı getirildi. Başkanlık yetkilerini daha da arttıran yasalar çıkarttı, mesela, petrol ve madenler konusunda meclise sormadan karar verme yetkisini kendisine aldı!
    Yandaş medya oluşturdu, şu anda Maduro haricinde hiçbir şey yazmıyorlar, televizyonlarda devamlı Maduro konuşuyor. Muhalif medyayı susturdu, yayınlarını beğenmediği televizyon kanallarını kablolu kanaldan çıkardı.


    20 milyon kişiye 120 bin ton gıda kolisi dağıttı. Temel ihtiyaç maddeleri karaborsaya düşmeye başlayınca, başkanlık bünyesinde komisyon kurdu, kıtlığın sebebinin araştırılmasını istedi. Yalaka komisyon araştırdı. Ne buldular biliyor musunuz? “Halkımızın yüzde 95'i günde dört-beş öğün yemek yiyor, bu nedenle tüketim maddelerinde sıkıntı yaşanıyor” sonucunu buldular! Kıtlığın sebebi halkın çok yemesiydi yani… Başkanın sorumluluğu, kusuru yoktu
    2015'te parlamento seçimi yapıldı. Maduro her türlü katakulliyi yaptı ama, hezimete uğramaktan kurtulamadı. Muhalefet ezici çoğunlukla kazandı. Muhalefet parlamentoyu kazandı ama… Başkan hâlâ Maduro'ydu. Ordu, polis, yargı, onun elindeydi. Hükümeti hâlâ o kuruyordu.
    Meclis çoğunluğunu ele geçiren muhalefet, 2019'da yapılması gereken başkanlık seçimlerinin öne çekilmesi için, erken seçim talebinde bulundu. Başkan reddetti!



    Bunun üzerine, erken seçime gidilmesi konusunda referandum yapılması için anayasal süreç başlatıldı. Anayasaya göre, referanduma gidilmesi için seçmenin yüzde 20'sinden imza toplanması gerekiyordu. Dört milyon imza toplandı. Nafile… Başkanın emrindeki seçim kurulu, imzaları kabul etmedi, referandum meferandum yapamazsınız dedi, kesti attı!
    Muhalefet bir başka yol aradı, meclisten, Maduro'nun başkanlıktan azledilmesini talep eden karar çıkarıldı. Gel gör ki… Tüm üyeleri Maduro tarafından seçilen Anayasa Mahkemesi bu kararı reddetti. Meclisin azil talebinin anayasaya aykırı olduğu açıklandı
    Bunlar yetmezmiş gibi, Aragua eyaletinin valisini, kendisine başkan yardımcısı yaptı. Bu herif “uyuşturucu baronu” olarak tanınıyor! Eğer Maduro da Chavez gibi ölürse, 2019'a kadar ülkeyi bu arkadaş yönetecek.



    Netice?

    Şu anda Venezuela'da enflasyon yüzde 700… Bu sene yüzde 1600'e çıkması bekleniyor. Alışverişlerde kredi kartı geçmiyor, mağazalar kabul etmiyor. Hükümet devalüasyonla eriyen banknotları tedavülden kaldırıp, yerine yenilerini sürmek istedi, para basmak için bile para bulamadı! Asgari ücrete güya yüzde 50 zam yapıldı, 40 bin bolivar oldu, 40 bin bolivar ne ediyor biliyor musunuz, 15 dolar ediyor! Et, un, şeker, pirinç, süt karaborsa satılıyor, ekmek için bile kuyruk var, marketler saldırıya uğruyor, yağmalanıyor. Hal böyleyken, zengin daha da zengin oldu, bir hamburger 170 dolara satılıyor, alıcı buluyor! Eczane rafları boşaldı, ilaç sıkıntısı var, sağlık sistemi çöktü, ameliyat malzemesi yok, yenidoğan bebek ölümleri rekor seviyeye ulaştı. İthalat bıçak gibi kesildi, alt tarafı diş macunu almak isteyen, normal fiyatının yüz misli ödemek zorunda kalıyor. Günde 18 saate varan elektrik kesintileri yapılıyor, yeterli elektrik üretilemediği için, kamu kurumları haftada beş gün tatil ediliyor, sadece pazartesi ve salı çalışıyor, özel sektör haftalık izin gününü üçe çıkardı. Şehirlerde günde sekiz saat su kesintisi yapılıyor, her gün… Fuhuş patladı. Suç patladı, her 21 dakikada bir cinayet işleniyor, her sene 17 bin adam kaçırma olayı, fidye rapor ediliyor. Gasp öyle hale geldi ki, insanlar cep telefonuyla anca evlerinde konuşuyor, sokağa çıkarken yanına almıyor. Sosyal hayat durdu, sinema yok, tiyatro yok, konser yok, hava kararınca şehirler ıssızlaşıyor. Karayolları, limanlar ve havalimanları ordu kontrolünde tutuluyor



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kruath -- 25 Mayıs 2018; 8:23:52 >







  • İlk paragrafa göre konuşayım. Zaten akp’li seçmenler de bunu istiyor. Tek o olsun o başkan olsun istiyorlar. Ben de artık onun olmasını istiyorum. İstiyorum ki görsünler hele neler olacaklarını. Bu gemide hepimiz batacağız sonuçta görsünler bakalım. Ülke krize girdiğinde de kurtarır tek adam sizi. :)


  • Venezuellanin basgani da otobus soforuydu... Bu video ilgincmis bu arada




  • Okumuştum, çok fena olmuştum.
  • İzliyorum bu adamı çok samimi videolar paylaşıyor.Bizim gidişata tam olarak uyuyor bu hikaye.O duruma düşersek eğer,petrolümüz bile yok haberiniz ola..Yani kurtuluş için umudumuz bile yok.
  • Zaman makinesi gibi birsey bu. Ulkenin ileriki hali ama bize bir kiyak gecilmis, simdiden bakin da ona gore karar verin der gibi...
  • Bu mağduro bana başka bir mağduru hatırlattı.
  • Bir de bunun Romanya versiyonu var. Nicolae Ceauşescu dediğimiz arkadaşın Romanya'nın içine ettiği türden.
    https://www.bizevdeyokuz.com/cavusesku
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Johnny Silverhand

    İlk paragrafa göre konuşayım. Zaten akp’li seçmenler de bunu istiyor. Tek o olsun o başkan olsun istiyorlar. Ben de artık onun olmasını istiyorum. İstiyorum ki görsünler hele neler olacaklarını. Bu gemide hepimiz batacağız sonuçta görsünler bakalım. Ülke krize girdiğinde de kurtarır tek adam sizi. :)
    işte inan benim de bazen içimden geçiyor böyle ulan ne uğraşıyorsun ki bırak takılsınlar ülkenin içine DAHA DA edilsin sonra bakalım temizlenecek mi.

    Bak, adolf hitler de biliyorsun oy çoğunluğuyula seçilmişti
    Bu hikayede de zincirin başı Chavez ve akabinde Maduro yine halk oyuyla seçiliyor.

    Ve durum ortada. Yani şimdi tabi ki Amerika gibi dış güçler elinden geleni yapacaklardır o ayrı da, bunu kendine yapan halk değil de nedir? Bu mu olsun şimdi sonumuz?




  • ülkede gerçekten durum kötü

    fakat türkiye'de iyi değil

    eğer altı sıfır atılmasaydı aynı görüntüdeydik
    durumdaydık demiyorum.

    normalde

    tuvalete 1 milyon lira veriyoruz
  • Eee biz bunu yaşıyoruz şuan. Hiç yabancı gelmedi okuduklarım. Sadece biraz gerisindeyiz.

    İsimleri değiştirmemiz yeterli.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: RevengeRain

    Bu mağduro bana başka bir mağduru hatırlattı.
  • Paradan sıfır atılması sadece görsel olarak kaldı hiç bir işe yaramadı, benim gibi yaşı müsait olanlar alışamayanlar 1 TL.'ye halen 1 milyon diyor

    minibüs şoförüne soruyorsun; indi bindi ne kadar? cevap: 2 milyon abi...
  • Emre’ yi uzun zamandır tanıyorum. Aynı şekilde benim de dünyanın birçok ülkesine gitme gibi bir hayalim var. Kendisi işi gücü bırakıp sadece kendisini dolaşmaya adadı.



    Ben de kısa bir ara verip iş hayatının monotonluğunun içinde kaybolup gidiyorum. 19 ülke gezdim şu anlık ama devamıda gelecek.



    Emre ninde böyle forumlarda konuları açılıp paylaşılması beni mutlu etti. Tanınmayı hakediyor.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-005109EE3

    ülkede gerçekten durum kötü

    fakat türkiye'de iyi değil

    eğer altı sıfır atılmasaydı aynı görüntüdeydik
    durumdaydık demiyorum.

    normalde

    tuvalete 1 milyon lira veriyoruz
    Kötü bir haberim var:

    Venezuela'dan biraz hayat dersi




  • Yalnız bizde Coca Cola açılışına katılan bir lider var.

    Maduro ile kafalar aynı değil anlamına gelmiyor mu bu? Hani biz kriz yaşasak Venezuela gibi kendimizi kapayıp sosyalistlerle kapitalistlerin savaşı arasında kalmak yerine sanki batıya kendimizi peşkeş çekmeye devam ederiz gibi.

    Hani iyi durumdayız diye demiyorum da, Venezuela kadar olmayız gibime geliyor adamların lideri ABD Başkanına laf atan bir adam bizdekiler lafta kızıyor arkada kankalar...
  • emreyi zaten yaklaşık 1 yıldır takip ediyorum, venezuelaya gitti en son videoları yeni paylaşıyor şuan trde, o gittiğinde dolar 3,5 civarı idi biz çok söyleniyorduk dolar çok yüksek alım gücü düşük diye ağlıyorduk bugün 5tl oldu,türk parası hergün çok hızlı şekilde değer kaybetmeye devam ediyor,seçimden sonra düzlir umudunuz olmasın 1-2milyar dolar dışardan yatırım gelmesi ile dolar 5 tlden 4tlye düşmez bunu bilin, devlet dış borcun faizini bile ödüyemez duruma geldi,aldığınız çorapdan yediğiniz yemekten meyveden içtiğiniz kolanda vs. a dan z ye kadar dolar ile euro ile ithal ediliyor, yani dolar çıksa bizi etkilemz diyen o cahil kesime sesleniyorum,dediğim gibi her gün kötüye gitmeye devam ediyor bu hızla devam ederse ki edecek venezueladaki gibi günler bizi bekliyor demektir burdada 20$ için birbirini bıçaklayan öldürenler olucaktır aynı şekilde, şuanda asgari ücretle çalışan bekar biri karnını zor doyuruyorya,heh işte bu günü arıyacak hale gelicez gibi




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Pink Floyd

    Emre’ yi uzun zamandır tanıyorum. Aynı şekilde benim de dünyanın birçok ülkesine gitme gibi bir hayalim var. Kendisi işi gücü bırakıp sadece kendisini dolaşmaya adadı.



    Ben de kısa bir ara verip iş hayatının monotonluğunun içinde kaybolup gidiyorum. 19 ülke gezdim şu anlık ama devamıda gelecek.



    Emre ninde böyle forumlarda konuları açılıp paylaşılması beni mutlu etti. Tanınmayı hakediyor.
    Nereleri dolaştın nasıl dolaştın hocam anlat biraz.
  • venezuelladaki kıtlığın sebebi 3 5 uyanığın çıkması adamlar ülkeye ithal gelen tüm malları daha yüksek ücret verip satın alıp daha sonrada halka 2 3 4 5 katına 10 katına 100 katına satmaya çalışması fırsatcı ----------- cocukları ülkenin ekonomisinin kötü olması ayrı gıda bulunamaması ayrı şeylerdir.Bizim gıda pazarındaki uyanıkların tarladan 20 30 kurusa aldığı şeyleri bize 2 3 liraya itelemesi gibi bişiy buda işte hatta arada bir yokluk yaratıp piyasaya sürmeyip fiyatınıda 3 5 katına çıkarıp az az sürüyorlar :D aynı AMD Nvidianın ekran kartı satışı yaptığı gibi yok madenciymiş yok bilmem neymiş :D bunlar hep aynı oyunlar
  • Simdi ne yazsam da solcu kemalistlerden begeni alsam? BULDUM!



    Gelecekte yasayacagimiz durum bu. 24 Haziranda gorecegiz.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.