Şimdi Ara

vejetaryenim soruları alayım (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
133
Cevap
1
Favori
2.027
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: Osuramayan Kaplumbağa

quote:

Orijinalden alıntı: Lews Therin Telamon

quote:

Orijinalden alıntı: Dovahkiin

quote:

Otçul falan değildir insan. Otçul olsaydı köpek dişleri olmazdı. Ayrıca et yemezseniz kan değerleriniz düşük çıkar, bağışıklığınız düşer.

Atların da köpek dişi var bu onların etçil olduğunu mu gösterir?

Başka bir bakış açısına göre de suyu diliyle içen hayvanlar etçil, emerek içenler otçuldur. İnsan otçul o zaman?

Ayrıca et yemeyenlerin kan değerlerinin düşük olduğunu gösteren çalışmayı atar mısın merak ettim.

http://www.veganhealth.org/articles/dxmarkers

Al bakalım.

Atlar o dişlerle kavga ederler, erkeklerinin bazılarında olur. Bağırsakları etçil hayvanlarınkine benzer, belki de etçil bir atadan geldiklerindendir.

Et yiyen hayvanlar zeki olur. Ot heryerdedir, hayvan ne zaman yemek istese oradadır. Etçiller avlanmak için taktik geliştirmek zorundadır. Zekanı çevre koşulları avlanan atalarına borçlusun. Çevre koşulları elverişli olsaydı da otlasalardı bu zekan olmazdı.

İnsanın etçil veya otçul olması tartışılabilir ve kesin olmayan bir konudur. Ama etik olan et yememektir. Eğer sırf senden daha güçsüz ve kendi haklarını savunamıyor diye duyguları olan bir canlıya köle muamelesi yapılmasını mantıklı görüyorsan vicdana sahibim deme bence..

Doğanın etiği yoktur, doğa bir şey vermez. Bunlar insanların uydurmalarıdır, her şeyin insan için olduğu uydurması gibi. Meyve veren ağaç onu tohumunu saçmak için verir, insanlar yesin diye değil.

İnekler zeki olsalardı onlar insanları köle olarak kullanırdı.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Rahatsız olmuyormusun hocam?Ben köfte,sis kebap,adana urfa olmadan yaşayamam o_O

• quote:

Orijinalden alıntı: huseyinadukeeee

Rahatsız olmuyormusun hocam?Ben köfte,sis kebap,adana urfa olmadan yaşayamam o_O

Valla hocam dediğim gibi, bu kararı alana kadar sürekli et yerdim, ki tadına da kötü diyemem. Ama biyerden sonra et yememenin verdiği rahatlık geliyo insana ve gerçekten istemiyosunuz. Fiziksel olarak ta çok daha enerjik hissediyorum. Midem ve bağırsaklarım düzene girdi sanırım..
  • quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

Otçul falan değildir insan. Otçul olsaydı köpek dişleri olmazdı. Ayrıca et yemezseniz kan değerleriniz düşük çıkar, bağışıklığınız düşer.

Başka bir bakış açısına göre de suyu diliyle içen hayvanlar etçil, emerek içenler otçuldur. İnsan otçul o zaman?

Ayrıca et yemeyenlerin kan değerlerinin düşük olduğunu gösteren çalışmayı atar mısın merak ettim.

Al bakalım.

Atlar o dişlerle kavga ederler, erkeklerinin bazılarında olur. Bağırsakları etçil hayvanlarınkine benzer, belki de etçil bir atadan geldiklerindendir.

Et yiyen hayvanlar zeki olur. Ot heryerdedir, hayvan ne zaman yemek istese oradadır. Etçiller avlanmak için taktik geliştirmek zorundadır. Zekanı çevre koşulları avlanan atalarına borçlusun. Çevre koşulları elverişli olsaydı da otlasalardı bu zekan olmazdı.

İnsanın etçil veya otçul olması tartışılabilir ve kesin olmayan bir konudur. Ama etik olan et yememektir. Eğer sırf senden daha güçsüz ve kendi haklarını savunamıyor diye duyguları olan bir canlıya köle muamelesi yapılmasını mantıklı görüyorsan vicdana sahibim deme bence..

Doğanın etiği yoktur, doğa bir şey vermez. Bunlar insanların uydurmalarıdır, her şeyin insan için olduğu uydurması gibi. Meyve veren ağaç onu tohumunu saçmak için verir, insanlar yesin diye değil.

Yani sana göre zeki olmamaları sana onları yeme hakkı mı veriyor ? O zaman sana göre zihinsel engelli insanları ve bitkisel hayatta ki insanları yemek te mi etik ?

• quote:

quote:

quote:

Al bakalım.

Keşke gönderdiğin şeyi okusaydın.
    Non-veg'lerin kolesterolü üst sınırda, yüksek tansiyon ile karşılaşma oranı daha fazla, obeziteye daha yatkınlar.
    Özellikle süt-yumurta yiyenler gayet ideal değerlerde.

Ben de zannettim ki RBC, WBC, vitamin, mineral tablosundan falan bahsediyorsun.

İnsan da kanin diş olunca illa etçil olacak, atta olunca kavga için. Peki öyle olsun.

Et yiyen hayvan zeki olur. Doğru. Et yemeyen hayvan da zeki olur. Resim çizen filler, alet kullanan maymunlar biftekle mi besleniyor?
    Ayrıca ot her yerde ise hiçbir zorluğu yoksa, neden bütün canlılar direk otçul olarak evrimleşmemiş? Bu mantıkla kimsenin besin sıkıntısı çekmemesi gerekiyor.
    Ayrıca... evrim sürekli tek yönde hareket etmek zorunda değil. 5000 sene önce A kullanışlı bir özellikken, 5000 sene sonra zararlı da olabilir.

• quote:

quote:

quote:

quote:

Al bakalım.

Non-veg'lerin kolesterolü üst sınırda, yüksek tansiyon ile karşılaşma oranı daha fazla, obeziteye daha yatkınlar.

İnsan da kanin diş olunca illa etçil olacak, atta olunca kavga için. Peki öyle olsun.

Et yiyen hayvan zeki olur. Doğru. Et yemeyen hayvan da zeki olur. Resim çizen filler, alet kullanan maymunlar biftekle mi besleniyor?
    Ayrıca ot her yerde ise hiçbir zorluğu yoksa, neden bütün canlılar direk otçul olarak evrimleşmemiş? Bu mantıkla kimsenin besin sıkıntısı çekmemesi gerekiyor.
    Ayrıca... evrim sürekli tek yönde hareket etmek zorunda değil. 5000 sene önce A kullanışlı bir özellikken, 5000 sene sonra zararlı da olabilir.

Arkadaş tamamen haklı. İnsana en yakın canlılar olan maymun ve goriller de vejetaryen bu arada. Hatta sanırım goriller vegandı.

• quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

Al bakalım.

Yani sana göre zeki olmamaları sana onları yeme hakkı mı veriyor ? O zaman sana göre zihinsel engelli insanları ve bitkisel hayatta ki insanları yemek te mi etik ?

Kendi türümü yersem hasta olurum. "Kuru" hastalığı denir. Kendi türünü yiyen canlıların soyu tükenir.

Evet, zorunda kalırsam yerim.

• vicdan ne alaka lan? yazık cidden :D masum hayvanlarmış. senin o hayvanlardan tek farkın aklının olması neyse vejetaryen ile tartışılmaz, brokoli > iskender katılanlar + pls.
  • quote:

quote:

quote:

quote:

Al bakalım.

Okudum aslında. Kaynakçadan ulaşabildiklerimi de okudum. Onları da okursun diye düşündüm. Atların atalarının etçil olabileceğini de söyledim bu arada, bağırsak örneğiyle. Cevap vermediğim süre içinde kız arkadaşımın doktor babasını aradım (nefroloji-doçent)

Cevap şuydu: "Et yemeyenin kafası çalışmaz ve sürekli hasta olur. Gördüklerimi söylüyorum."

Bu arada, fillerin ataları hepçildir.

• Biri su adama besin zincirinin sadece hayvanlar için var olmadigini, insanlarinda besin ağında yer aldigini, hatta insanlarin biyolojik olarak hayvan kabul edildigini(hücresel olarak) ve besin ağının bozulmasi durumunda doğanın tüm dengelerinin bozulacagini anlatsin.
    Biyoloji hocan kimdi senin?¿

• Vajinam var diye okudum.
    Töbe tövbe .

• hayvanın kucuk alanlarda kapatilmasi vs devletin denetlemesi gereken seyler senin gibi üç beş insanın yiyip yememesi bu uretim yerlerini batırmaz. kimsenin umrunda değilsin acikcasi. ozellikle de vicdanı one surerek veya otcul oldugunu iddia ederek hiç bir şeye varamazsın eger farkındalik oluşturmak istiyorsan hayvanların daha iyi ortamlarda uretilmesi uzerine ugrasirsin.

ayrıyetten o uretim yerleri olmasa o hayvanlar hayatta olmazdı bile. o kadar sure yasamaları karda kışta barınma / besin vs karşılandıgı için. hastalık açısından kontrolleri yapıldıgı için. her yerde illa işkence ediyorlar sıkıştırıyorlar diye bir şey yoktur. o uretim yapan yerin ve devletin problemidir. aynı zamanda da o hayvanları butun ihtiyaclarının karşılandıgını dusun. bir kumeste yasayip giden tavuklari dogaya salarsan 1 hafta sonraya tavuk diye bişey kalmaz kedi köpek ne varsa yer onları. belki o tavuga sorabilseydin insan kontrolunde yasamayi 1 haftalik ozgurluge(+yem bulma/barınma derdine) tercih ederdi bu da bir bakiş acisi

• Yav adam soruları alayım demiş ama herkes adamı eleştiriyor. Ne insanlarız ya.

Edit: He şuna da cevap vermek istiyorum. Arkadaşlarımdan birinin hayvan çiftliği var. Genel olarak inek besliyorlar(Türlerini bilmiyorum direk inek diyorum) ve inan senden benden güzel imkanları var hayvanların. Çiftleşme olayına da tecavüz diyorsun ama hayvanların belirli dönemleri geldiğinde onlarda yapmak istiyor zaten. O konuda bir sıkıntı yok yani. Ayrıca gerçekten insanın otçul olmadığını düşünüyorum. Direk olarak etçil de demiyorum ama vücuttan tam anlamıyla verim alabilmek için ette yemek lazım otta.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-C8D8ACBB0 -- 9 Ocak 2016; 19:20:11 >
  • O zaman bitkilerinde yeme, sen onları cansız mi zannediyorsun?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Enes4125 -- 9 Ocak 2016; 19:24:38 >
  • quote:

quote:

Orijinalden alıntı: Iron Fist

İyi bok yemişsin soya ürünleriymişVicdaniymiş Doğanın kanunu bu üstün olan yer bari kaplanda acısın saman yesin

Doğaya göre insan otçuldur. Sağlıklı bir şekilde et yemeden yaşayabiliyoken, sırf zevk masum hayvanları kesmen mi doğanın kanunu ?

Bak hocam ben vejeteryan insanları çok benimseyen saygı duyan bir insanım et tüketimi olarakta nerdeyse hiç kırmızı et yemem etin olduğu herhangibir yemek bizim evde pişmez yasak kurban etiymiş hele kesinlikle yenmez ayda 1 veya 2 kez deniz ürünleri tüketirim artık tavuk yemekten bile iğreniyorum nasıl yetiştirildiklerini öğrendikçe ha ama köye gittiğimde bir tavuğu gömerim orası başka hayvan özgürce dolaşıyor ortalama 9 aydan öncede kesmiyorlar hızlı bir şekildede kesiliyor tenekede piştimi o tada vejeteryan felan kalmaz Özetle et tüketimi çok düşük seviyede olan bir insan olarak Doğaya göre insan otçuldur lafınız yanlış bazı veganlar bu durumu o kadar abartıyorki insan et yiyebilir dediğimizde militanlaşıp saldırıyor hemen.

İnsan Omnivor bir canlıdır aklımdan yazıyorum terim yanlış olabilir açılımı Hepçil bir canlıdır hem et yer hem ot yer. Doğaya göre otçuldur dersen ortaya sanki et yiyemez gibi bir durum çıkıyor insan doğaya göre hepçildir bizzat Doğa'nın kendisi insanı et yemeye itmişdir insan ilk başta et yemiyordu meyvelerle ve bitkilerle besleniyordu zamanla değişen yaşam koşullarıyla göç etmeye başladı artık göç ettikleri yerdeki bitkilerin yenilebilir olmamasındanmı veya kurak yerler olmasındanmı yüzlerce sebeb sıralanabilir bu sebeplerden herhangibirinden dolayı et yemeye başladılar ve et yemek doğada insanı avantajlı duruma getirdi bunun sebebi etin verdiği enerji 1 kilo bitki-meyveden 100 enerji alıyorsan 1 kilo etten 500 enerji alıyorsun buda vahşi ortamda işine yarıyor. (Değerler örnekdir.) Et yemeye başlandıktan binlerce yıl boyunca et yemeye alışan bir bünyeye sahip olduk aynı zamanda ot yemeyide bırakmayarak yaşam konusunda üstünlüğümüzü korudur. Şimdi çıkıp onbinlerce yıldır et yiyen bir canlıya otçul dersen abes kaçar.

Biyolojik olarakda etçil özellikler barındırırız dişlerimizden dolaşım sistemimizdeki bakterilere kadar et yemeye uygun bir şekilde evrimleştik. Dişlerden örnek vermişken insana en yakın tür olan Şempanzelerin diş yapısı insanınkine çok benzer ve bu şempanzeler vegan hayvanlar değildir herhangibir belgeselde karınca vb. şeyleri yediklerini hatta çubuklarla kermit avladıklarını görebilirsiniz bu hayvanlarda hepçildir otda yer etde yer bir diğer örnek Ayılar birçoğumuzun etçil sandığı Ayılar Hepçildir diş yapısı etçillere göre değil otçullara göre gelişmişdir araştırırsanız bir ayının diş yapısı insanınkine benzer tüm dişleri keskin değildir.

Özetle : İnsan doğada otçul değildir hepçildir sadece otçul derseniz bu çok rahat çürütülebilecek bir argümandır.

Kendi düşüncem : Bence günümüzde insanlar ot yemeye daha baskın canlılar ve sadece ot yiyerekde özenle hazırlanmış bir diyet ile rahat bir yaşam sürdürülebilir. Bitkisel tüketimin baskın olduğu ama et tüketiminede yer verilen bir diyet çok daha yararlı olucakdır.

Et yemeyede karşı değilim karşı olduğum bu üretim tesislerinde kendi pislikleri içinde yaşayan güneş görmeyen hayvanların acıyla öldürülmesi sırf bu yüzden et yemekten soğudum

Edit : Bitkiler konusuna gelince bir ara araştırdığıma göre hissedebildikleri ve acıya karşı tepki verdiklerini okumuşdum ama duyguları olup olmadığı kesin değil ileride bilim bitkilerde acı hissediyor ve duyguları var üzülebiliyor sevinebiliyorlar dediği zaman sıkıntı büyük

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Man Of Earth -- 9 Ocak 2016; 20:27:44 >

• @obmann
    insanlar yemek için milyonlarca hayvan üretiyor. dengeyi bozan bu. araştırabilirsin. insanın hayvan olduğunu tabii ki biliyorum :)

@Muzun içinde gelen böcek
    hayvanlar direk olarak yenmek için üretiliyor. yani doğada kalsalar bu kadar çok hayvan olmayacak. kendi hallerinde yaşamayı öğrenecekler.

@LetnaErt
    evet hocam dediğiniz gibi yetiştirilen hayvanlar mevcut. free bişey deniliyordu ve paketlerinde yeşil etiketler oluyordu sanırım. eğer illa et yenilecekse bunları yemek tabii ki daha etik ve daha insancıl. tecavüz dediğim konuysa hayvanların çiftleştirilmeleri değil. büyük fabrikalar dişi hayvanların içine uzun çubuklarla aynı türün erkeğinin spermlerini koyuyor. yani tamamen yapay ve hayvanın izni olmadan. vegan ve vejetaryenlerin tecavüz dediği konu bu..

@Enes4125
    kaç defa cevapladım, yazmadan önce yukarı bakmaya kafan basmıyor mu arkadaşım ?

@Lews Therin Telamon
    ciddi ciddi forumdaki bir tartışma için doktoru aradıysanız size saygı duyuyorum hocam. tabii ki bunu onaylayan ve onaylamayan doktorlar da var. Ama ben zekayı etkilediğini düşünmüyorum. Yazar ve bilim adamlarının çoğu vejetaryen insanlar çünkü. En basitinden Enistein vejetaryen..

• quote:

Orijinalden alıntı: Dogan Turkoglu

quote:

quote:

Orijinalden alıntı: Iron Fist

İyi bok yemişsin soya ürünleriymişVicdaniymiş Doğanın kanunu bu üstün olan yer bari kaplanda acısın saman yesin

Doğaya göre insan otçuldur. Sağlıklı bir şekilde et yemeden yaşayabiliyoken, sırf zevk masum hayvanları kesmen mi doğanın kanunu ?

Bak hocam ben vejeteryan insanları çok benimseyen saygı duyan bir insanım et tüketimi olarakta nerdeyse hiç kırmızı et yemem etin olduğu herhangibir yemek bizim evde pişmez yasak kurban etiymiş hele kesinlikle yenmez ayda 1 veya 2 kez deniz ürünleri tüketirim artık tavuk yemekten bile iğreniyorum nasıl yetiştirildiklerini öğrendikçe ha ama köye gittiğimde bir tavuğu gömerim orası başka hayvan özgürce dolaşıyor ortalama 9 aydan öncede kesmiyorlar hızlı bir şekildede kesiliyor tenekede piştimi o tada vejeteryan felan kalmaz Özetle et tüketimi çok düşük seviyede olan bir insan olarak Doğaya göre insan otçuldur lafınız yanlış bazı veganlar bu durumu o kadar abartıyorki insan et yiyebilir dediğimizde militanlaşıp saldırıyor hemen.

İnsan Omnivor bir canlıdır aklımdan yazıyorum terim yanlış olabilir açılımı Hepçil bir canlıdır hem et yer hem ot yer. Doğaya göre otçuldur dersen ortaya sanki et yiyemez gibi bir durum çıkıyor insan doğaya göre hepçildir bizzat Doğa'nın kendisi insanı et yemeye itmişdir insan ilk başta et yemiyordu meyvelerle ve bitkilerle besleniyordu zamanla değişen yaşam koşullarıyla göç etmeye başladı artık göç ettikleri yerdeki bitkilerin yenilebilir olmamasındanmı veya kurak yerler olmasındanmı yüzlerce sebeb sıralanabilir bu sebeplerden herhangibirinden dolayı et yemeye başladılar ve et yemek doğada insanı avantajlı duruma getirdi bunun sebebi etin verdiği enerji 1 kilo bitki-meyveden 100 enerji alıyorsan 1 kilo etten 500 enerji alıyorsun buda vahşi ortamda işine yarıyor. (Değerler örnekdir.) Et yemeye başlandıktan binlerce yıl boyunca et yemeye alışan bir bünyeye sahip olduk aynı zamanda ot yemeyide bırakmayarak yaşam konusunda üstünlüğümüzü korudur. Şimdi çıkıp onbinlerce yıldır et yiyen bir canlıya otçul dersen abes kaçar.

Biyolojik olarakda etçil özellikler barındırırız dişlerimizden dolaşım sistemimizdeki bakterilere kadar et yemeye uygun bir şekilde evrimleştik. Dişlerden örnek vermişken insana en yakın tür olan Şempanzelerin diş yapısı insanınkine çok benzer ve bu şempanzeler vegan hayvanlar değildir herhangibir belgeselde karınca vb. şeyleri yediklerini hatta çubuklarla kermit avladıklarını görebilirsiniz bu hayvanlarda hepçildir otda yer etde yer bir diğer örnek Ayılar birçoğumuzun etçil sandığı Ayılar Hepçildir diş yapısı etçillere göre değil otçullara göre gelişmişdir araştırırsanız bir ayının diş yapısı insanınkine benzer tüm dişleri keskin değildir.

Özetle : İnsan doğada otçul değildir hepçildir sadece otçul derseniz bu çok rahat çürütülebilecek bir argümandır.

Kendi düşüncem : Bence günümüzde insanlar ot yemeye daha baskın canlılar ve sadece ot yiyerekde özenle hazırlanmış bir diyet ile rahat bir yaşam sürdürülebilir. Bitkisel tüketimin baskın olduğu ama et tüketiminede yer verilen bir diyet çok daha yararlı olucakdır.

Et yemeyede karşı değilim karşı olduğum bu üretim tesislerinde kendi pislikleri içinde yaşayan güneş görmeyen hayvanların acıyla öldürülmesi sırf bu yüzden et yemekten soğudum

Edit : Bitkiler konusuna gelince bir ara araştırdığıma göre hissedebildikleri ve acıya karşı tepki verdiklerini okumuşdum ama duyguları olup olmadığı kesin değil ileride bilim bitkilerde acı hissediyor ve duyguları var üzülebiliyor sevinebiliyorlar dediği zaman sıkıntı büyük

Hocam haklısınız biraz yanlış tabir ettim. Ama başka bir mesajda belirttim bu durumu sanırım görmemişsiniz. Otçul derken kastım, diğer etçil hayvanlar gibi çiğ et yiyemiyor oluşumuz. Eti çeşitli işlemlerden geçirip özünü saklayarak yiyebiliyoruz. Yukarıda aç aslan ve aç insan örneğini vermiştim. Aç bir etçil hayvanın önüne et koyarsanız ağzı sulanır, ama aç bir insanın önüne çiğ et koyarsanız midesi bulanır, oysa aç bir insanın önüne şeftali ve yahut domates, karpuz koyarsanız ağzı sulanır. Doğada otçul derken bunu kastediyordum. İnsanın et yemeye müsait şekilde evrimleşmiş olabileceğini biliyorum..

• Oh oh oh. İyi oluyor iyi sizin gibi vejataryenler arttıkça et fiyatları düşüyor ben de daha fazla daha doya doya yiyorum. Tişikkirlir vijitiryin.
  • quote:

@obmann
    insanlar yemek için milyonlarca hayvan üretiyor. dengeyi bozan bu. araştırabilirsin. insanın hayvan olduğunu tabii ki biliyorum :)

@Muzun içinde gelen böcek
    hayvanlar direk olarak yenmek için üretiliyor. yani doğada kalsalar bu kadar çok hayvan olmayacak. kendi hallerinde yaşamayı öğrenecekler.

@LetnaErt
    evet hocam dediğiniz gibi yetiştirilen hayvanlar mevcut. free bişey deniliyordu ve paketlerinde yeşil etiketler oluyordu sanırım. eğer illa et yenilecekse bunları yemek tabii ki daha etik ve daha insancıl. tecavüz dediğim konuysa hayvanların çiftleştirilmeleri değil. büyük fabrikalar dişi hayvanların içine uzun çubuklarla aynı türün erkeğinin spermlerini koyuyor. yani tamamen yapay ve hayvanın izni olmadan. vegan ve vejetaryenlerin tecavüz dediği konu bu..

@Enes4125
    kaç defa cevapladım, yazmadan önce yukarı bakmaya kafan basmıyor mu arkadaşım ?

@Lews Therin Telamon
    ciddi ciddi forumdaki bir tartışma için doktoru aradıysanız size saygı duyuyorum hocam. tabii ki bunu onaylayan ve onaylamayan doktorlar da var. Ama ben zekayı etkilediğini düşünmüyorum. Yazar ve bilim adamlarının çoğu vejetaryen insanlar çünkü. En basitinden Enistein vejetaryen..

Aradım hocam. Ben kendim tıp öğrencisiyim, yanına yardıma ve öğrenmeye gidiyorum zaten. Nöbet ayarlamaları için de aramam gerekiyordu, aramışken soruverdim.

Einstein ilginç biriymiş. Aynı yıllarda hem et yiyorum, hem yemiyorum diye mektuplar yazıyormuş

http://www.ivu.org/history/northam20a/einstein.html

• quote:

Orijinalden alıntı: Maça Ası

Oh oh oh. İyi oluyor iyi sizin gibi vejataryenler arttıkça et fiyatları düşüyor ben de daha fazla daha doya doya yiyorum. Tişikkirlir vijitiryin.

Bu fiyatlara ucuz mu diyonuz hocam
    Bir de sözde tarım ülkesiyiz

• 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.