Şimdi Ara

Vecihi Hürkuş'un başına gelenler talihsizlik mı yoksa beceriksizlik mi?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
1.873
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Bildiğiniz gibi Vecihi Hürkuş ülkede derin bir yara olarak anılıyor. Fakat ben bir süre sonra bazı şeylerin abartılma noktasına geldiğini ve bazı noktalarının çarptırıldığına inanmaya başlıyorum.


    Türkiye yeni kurulmuş bir ülkeydi bürokrasi konusunda da teknoloji konusunda da gelişmiş bir ülke değildik elbette,Atatürk bu konuda elinden geleni yaptı fakat bu yetmedi mi? Neden Hürkuş hakkında kimse bir şey yapmadı ve bir nevi cezalandırılmaya gidildi? Bürokratlar Hürkuş'u çekemediler mi? Atatürk'ün hiç haberi olmadı mı kendisinden? Yani cumhuriyetin en parlak yılları olarak bahsettiğimiz yıllar bazı açılardan akp hükümeti kadar yok mu?


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >



  • Vecihi Hürkuş son derece başarılı biriydi ve zaten halihazırda bir çok başarılı iş yaptı. Burada kabahat Türkiye Cumhuriyeti ve onun vasat altı bürokrasisiydi. Adamı eğitim alsın diye Almanyaya gönderiyorsun. Adam 2 senede eğitimi tamamlayıp dönüyor. Alman makamları adamı mezun ediyor. Ama bizim Thk sen iki yılda mühendis olamazsın deyip ruhsat vermiyor. Tabi Almanlar ne bilir zaten. Ayrıca bu tarz muamelelere maruz kalan sadece Hürkuş değildi bu memlekette.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: MANGUTAY

    Vecihi Hürkuş son derece başarılı biriydi ve zaten halihazırda bir çok başarılı iş yaptı. Burada kabahat Türkiye Cumhuriyeti ve onun vasat altı bürokrasisiydi. Adamı eğitim alsın diye Almanyaya gönderiyorsun. Adam 2 senede eğitimi tamamlayıp dönüyor. Alman makamları adamı mezun ediyor. Ama bizim Thk sen iki yılda mühendis olamazsın deyip ruhsat vermiyor. Tabi Almanlar ne bilir zaten. Ayrıca bu tarz muamelelere maruz kalan sadece Hürkuş değildi bu memlekette.

    Sanki mühendis olsa adamı bir taraflarına takacaklar da 

  • MANGUTAY kullanıcısına yanıt

    Nuri Demirağ'dan mı bahsediyorsunuz hocam?


    Atatürk'ün haberi vardı diyenler duydum. Acaba Atatürk millete çok mu güvendi?


    Ben yine de anlam veremiyorum bütün olan bitenlere. Türkiye'nin bürokratik yapısının o zamanlarda müthiş olmasını elbette beklemiyorum fakat gözle görülür şekilde başarılı bir kişiden bahsediyoruz. Bunu elinin tersiyle itmek için deli olmak gerekir bence. Yani başta Atatürk gibi birisi varken bürokrasi bu haldeyse diyecek bir şey yok.


    Şu anki halinden bahsetmeye gerek yok elbette. O vakitte erdoğan gibi bir hükümet olsaydı muhtemelen yurt dışına göndermeyi bırakın,ne yapacaksın gevur işiyle derlerdi. Çünkü o zamanın muhafazakar/dinci zihniyeti öyleydi. İnsanlar Atatürk'e laf edip,Atatürk engel oldu, biz olsaydık böyle şeyler olmazdı diyorlar. Gülüyorum sadece böylelerine. Atatürk olmasaydı bu halk latinceyi bile bilmez,Arap alfabesiyle ve kültürüyle sürünüp durur ve İngiliz/Fransız emperyalizminin bir parçası olurdu. Bakın o kadar devlet var orta doğuda bana sayın hangisi emperyalizmin parçası olmadı? (İran mı? İran'da gitti İngilizlerle anlaşmalar yaptı,bir nevi yalvardı emperyalistlere. ) Türkiye. Gerçekten Atatürk çok büyük bir insandı. İnsanların bir kısmı bunun farkına neden varamıyorlar anlamıyorum. Türkiye'nin şuanki vasat liberalizmini,demokrasisini bile Atatürk'e borçluyuz. Elimizle yüz yıllardır var olan liberalizm ve demokrasi düşüncesini birkaç badem bıyık için mahvettik. Şimdi de hep eziliyoruz diyorlar.





  • quote:

    Atatürk olmasaydı bu halk latinceyi bile bilmez,Arap alfabesiyle ve kültürüyle sürünüp durur


    Bu halktan bazı insanlar Latince öğrenemezdi ya da halk Latin alfabesini bilmezdi diyecektiniz sanırım; Latince hiçbir zaman Türkiye'de Avrupa'da olduğu gibi bir yüksek kültür dili addedilmedi. Latinceyi öğrenmesi zaten zor; çok deklinasyonlu, cinsiyetli, bolca retorik aygıt barındıran bir dil, Latin dili ve literatürü muazzam bir anlam çeşitliliği barındırıyor. Hepsine az biraz bile vakıf olmak şüphesiz ki yıllar alır. Arapça veya Farsça öğrenme zorluğundan pek de aşağı kalır değil yani.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Nat Alianovna kullanıcısına yanıt

    Latin alfabesi diyecektim hocam. Dalgınlıkla Latince demişim. Latince öğrenilecek bir dil değil zaten kullananı da pek yok. Hatta bu konuda espiriler yapılıyor,eğer Latince öğrenmek istiyorsanız ouja board ile dili Latince kullananlardan öğrenin diye.  


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Latince neredeyse tüm Avrupa dillerinin vocabulary veya gramer temeli. Haliyle Latince bilen birisi diğer Avrupa dillerini daha kolay öğrenebilir. Avrupa'da sırf bu sebeple bile okullarda hala öğretilir. Bu dilin çekimleri ama iyi mizah konusudur; bir takım İngiliz, Alman, İtalyan vs insanların okul yıllarında bu dille yaşadıkları çileleri ve boğuşmaları onlara hatırlatır.




    Yine de şöyle güzel tınılı, modern dillere muazzam bir kelime haznesi aktarmış, antikiteden modern zamanlara kadar uzanan devasa bir yazını barındıran, zibilyon tane metaforu hala ortalıkta gezen bir dili cadı tahtasından öğrenin vs diye küçümseyenler de ne bileyim yani; hoc nunc audio, isti viri esse stulti debent, isti nihil sapientiam habere debent. Nihil didicerunt! O tempora! O mores!

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.