Şimdi Ara

UZUN ÖMÜRLÜ BİLGİSAYAR TOPLAMA TAVSİYESİ BÜTÇE 50K

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
42
Cevap
3
Favori
818
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

13 yıl önce aldığım bilgisayarımı yenilemek istiyorum (daha doğrusu harddisk dolmak üzere) o nedenle yenileme bahane oldu. Bilgisayar çok kullanılmıyor. 13 sene önce aldım. O zaman çok para vermiştim. Sistem özelliklerim şu

*Windows 7 Ultimate - 64 bit

*8 GB Ram

*İntel Core İ5-3330 Cpu 3,00 Ghz

*Anakart markasını bilmiyorum

*WDC WD10 EZRX SATA 7200 1 TB HARDDİSK

*300 watt kasa

Bilgisayar çok kullanılmıyor. Oğlum genelde ödevleri için günde ortalama 2 saat açıyor.

Harddisk sentiel verileri aşağıdaki gibidir.

Performans %100 - Sağlık %100

Sabit disk durumu MÜKEMMEL. Sorunlu veya zayıf sektör bulunamadı. Ayrıca döndürme veya veri aktarımı gibi hatalar tespit edilmedi. 

Hiçbir eylem gerekli değil.

Güç açma Süresi 453 gün, 16 saat

Tahmini kullanım ömrü 1000 gün daha fazla

Toplam başlatma sayısı 3570

en az 15 yıl veya daha fazla gidecek. yeni bir sistem toplamak istiyorum. 800 gb fotoğraf video arşivim var harddisk bozulacak diye korkuyorum. Yeni sisteme mevcut harddiskimi de takmak istiyorum aynı zamanda yeni gelecek harddiske de ne olur ne olmaz diye yedeklemek istiyorum.

maksimum bütçe 50k. Monitör olmayacak evde monitör var. Güzel bir sistem önerir misiniz? Vatan bilgisayar tarzı yerden mi almalıyım yoksa internetten kendim mi toplamalıyım?

• bu arada gemini bu sistemi önerdi. sizinde görüşlerinizi bekliyorum

ekran kartı şimdilik dahili olsun ilerde ekran kartı alabilirim

Intel Core i5-14400 veya i5-13400

ASUS Prime B760M-K veya MSI PRO B760M-E DDR5

32 GB (2x16GB) Kingston Fury veya Corsair Vengeance 5600MHz/6000MHz DDR5

2 TB WD Blue (7200 RPM, 256MB Önbellek)

Kasa & PSU: 650W - 700W 80+ Kasa

Ana SSD: 1 TB NVMe M.2 SSD (Çok hızlı)

ekran kartı şimdi almayacağım için 25-30 k bütçe şimdilik uygun bana

• Hocam uzun süreli sistem düşünüyorsan 32 GB RAM mantıklı. Bütcene göre 5070 kullanmayacağını tahmin ediyorum PSU'da yeterli, işlemci olarak da AMD tavsiye ederim. Soğutma olarak da kule tipi soğutucu al uzun vadede sıvı soğutmalar işlevsel değil. Kasanı kaliteli al ki uzun vadede fan vb. sorunlarla da karşılaşmayasın. Yok dersen ki F/P arıyorum işler değişir.

Orijinalden alıntı: eski_nesil

Hocam uzun süreli sistem düşünüyorsan 32 GB RAM mantıklı. Bütcene göre 5070 kullanmayacağını tahmin ediyorum PSU'da yeterli, işlemci olarak da AMD tavsiye ederim. Soğutma olarak da kule tipi soğutucu al uzun vadede sıvı soğutmalar işlevsel değil. Kasanı kaliteli al ki uzun vadede fan vb. sorunlarla da karşılaşmayasın. Yok dersen ki F/P arıyorum işler değişir.

Hocam amd genelde önermiyorlar genelde intel öneriyorlar. Bende hep intel kullandım sorun yaşamadım. Intel olacak şekilde bir sistem önerir misin

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: balci1987

Hocam amd genelde önermiyorlar genelde intel öneriyorlar. Bende hep intel kullandım sorun yaşamadım. Intel olacak şekilde bir sistem önerir misin

Alıntıları Göster

AMD topladığım için İntel tarafını çok bilmiyorum hocam. 2019'dan beri AMD işlemci kullanıyorum, hem laptop hem masaüstünde hiçbir problem yaşamadım. Örnek bir görsel de atayım ısınma söylentilerine karşı:

UZUN ÖMÜRLÜ BİLGİSAYAR TOPLAMA TAVSİYESİ BÜTÇE 50K

Bu değerler oyun oynadıktan 5 dakika sonra çekildi ve şuan tarayıcı ve bir de Youtube videosu açık hocam. Boştayken 37-39 arası, termal macun da geçen sene sürüldü.

Edit: Uygun fiyatlı bilindik marka olmayan çift fanlı bir kule tipi soğutucuyla kullanıyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi eski_nesil -- 25 Mayıs 2026; 14:30:10 >

• İntel alacaksan şu serilerden uzak dur.

13900-14900
    13700-14700

Bunlar sorunlu işlemciler. Fazla watt çekerek fiziksel hasar görüyorlar.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

Orijinalden alıntı: HaKaN_YiGiT

İntel alacaksan şu serilerden uzak dur.

13900-14900
    13700-14700

Bunlar sorunlu işlemciler. Fazla watt çekerek fiziksel hasar görüyorlar.
    Peki hangi intel serisi almalıyım

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Şu an kullandığınız e.kartı varmı yoksa işlemcidekinimi kullanıyorsunuz.

• Belki garip gelecek ama şu anda Apple bilgisayarlar Windows pcden ucuza geliyor. Anladığım kadarıyla oyun oynamayacaksınız. Mac mini 512gb eğitim indirimi ile 39bin. Fotoğraflarınız için de harici disk alırsınız.

11170 tl.

2900 tl

2 adet.19200 tl.

3600 tl.

13100 tl.

1175 tl.

SSD yi uzun ömürlü olması için DRAM modüllü seçtim DRAM sız olanları 9-10 bin tl ye bulunuyor.

Yazdığım işlemci, intelin en son nesil ,işlemcisidir. 14400 işlemci eski nesildir.235 işlemci,14400 den epey çok daha güçlüdür ,çok daha uzun süreler idare edecektir.içindeki dahili e. kartıda yine 14400 ÜN,dahili e.kartından öndedir.

Toplam.51150 TL.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi metin abi 65 -- 25 Mayıs 2026; 21:36:52 >

• quote:

Orijinalden alıntı: metin abi 65

https://www.akakce.com/anakart/en-ucuz-msi-b860m-gaming-plus-wi-fi-intel-lga1851-ddr5-micro-atx-fiyati,904685925.html

11170 tl.

2900 tl

2 adet.19200 tl.

3600 tl.

13100 tl.

1175 tl.

SSD yi uzun ömürlü olması için DRAM modüllü seçtim DRAM sız olanları 9-10 bin tl ye bulunuyor.

Yazdığım işlemci, intelin en son nesil ,işlemcisidir. 14400 işlemci eski nesildir.235 işlemci,14400 den epey çok daha güçlüdür ,çok daha uzun süreler idare edecektir.içindeki dahili e. kartıda yine 14400 ÜN,dahili e.kartından öndedir.

Toplam.51150 TL.

Teşekkürler. Yeni alacağım sisteme eski hdd mi de takacağım birde 2 tb hdd alacağım mevcut hdd cok eskidigi icin bozulma riskine karşı foto ve video yedeğim icin

• quote:

Orijinalden alıntı: MRhero

Belki garip gelecek ama şu anda Apple bilgisayarlar Windows pcden ucuza geliyor. Anladığım kadarıyla oyun oynamayacaksınız. Mac mini 512gb eğitim indirimi ile 39bin. Fotoğraflarınız için de harici disk alırsınız.

Harici diskler cabuk bozuluyor

• balci1987 kullanıcısına yanıt
    https://www.teknobiyotik.com/mini-pc/mini-bilgisayar/chuwi-aubox-amd-ryzen-7-8745hs-32gb-ddr5-ram-1tb-m-2-ssd-wi-fi-6-bt-5-3-2x2-5g-lan-hdmi-dp-type-c-win11-pro-mini-pc.html

teknobiyotik.com / teknoloji sevenlerin ilacı...
    Chuwi AuBox AMD Ryzen 7 8745HS, 16GB DDR5 RAM, 512GB M.2 SSD, Wi-Fi 6, BT 5.3, 2x2.5G LAN, HDMI, DP, Type-C Win11 Pro Mini PC - Mini Bilgisayar - Minik PC | Teknobiyotik
    https://www.teknobiyotik.com/mini-pc/mini-bilgisayar/chuwi-aubox-amd-ryzen-7-8745hs-16gb-ddr5-ram-512gb-m-2-ssd-wi-fi-6-bt-5-3-2x2-5g-lan-hdmi-dp-type-c-win11-pro-mini-pc.html

Ben üstteki 32gb ram içereni seçerdim ama karar sizin......

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi franklinda -- 26 Mayıs 2026; 19:57:38 >

• _____________________________
    asdas
  • _____________________________
    asdas
  • Tavsiye sistem önerilerinizi intel olacak sekilde bekliyorum

• Dostum, madem 13 yıl harici ekran kartsız idare ettin ve yine Intel istiyorsun, 50K civarında bir rakam ile sana taş gibi ömürlük bir sistem:

• CPU: Intel Core Ultra 5 225
    • Anakart: ASUS Prime H810M-A-CSM DDR5 LGA1851
    • RAM: Patriot Viper Venom 32 GB (2x16GB) 6000 MHz CL30 (iGPU'dan tam performans alman için kesinlikle çift kanal 32 GB seçilmeli)
    • SSD: Lexar NM790 1TB NVMe PCIe Gen4
    • Soğutucu: Thermalright Assassin X 120 Refined SE
    • Kasa & PSU: XPG Valor Mesh + 650W 80+ Bronze

Not: Ekran kartı olmadığı için 650W PSU bu sistem için adeta bir ömür sigortasıdır, yük altına bile girmeden buz gibi çalışır. Sıvı soğutma riskine girmeden, kule tipi hava soğutmayla bir 10-13 yıl daha arkana bakmazsın.

illa intel alacaksan, core ultra serisi öncesi intel'lere kesinlikle bakma derim. 62.000 civarına aşağıdaki sistemi de direkt alabilirsin. 62.000 fazla geldi ise, ikinci rami sonraya bırakabilirsin.

CPU: AMD Ryzen 5 7500F

Anakart: Asus Prime B650M-R AMD B650 AM5 Soket DDR5 7200+(OC) MHz mATX Anakart

GPU: RTX 5060 veya RX 9060 XT

Kasa & PSU: MSI MAG FORGE 121A B75 PCIE5 Temperli Cam 4 x120mm Auto RGB Fan 750W Bronz ATX Gaming Bilgisayar Kasası

RAM: Patriot Viper Venom 32 GB (2x16GB) 6000 MHz CL30

SSD: Lexar NM790 1TB NVMe PCIe Gen4

Soğutucu: Thermalright Assassin X 120 Refined SE

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi OntheOriginoftheWorld -- 30 Mayıs 2026; 21:40:10 >

• 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.