Şimdi Ara

Uzun dönem yedek subay olmak için

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
31
Cevap
2
Favori
65.196
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • merhaba arkadaşlar. uzun dönem yedek subaylık için ne gibi şartlara sahip olmak gerekiyor. yada kısa dönem olursa sebebi nedir. neye göre yapılıyor bu ayrım. yedek subayın aldığı maaşla geldiğimde evleneceğim ve ev almak için kullanmayı düşünüyorum. maaşlar ne kadar oluyor ve ne şartlarda oluyor bilgisi olan varsa yardımcı olursanız sevinirim.

• maaşlar iki bin.. kesinti yok... doğuda görev yaparsan ikibinikiyüze kadar çıkıyor.. masraflarını sen belirlersin misafir hanede kalır ordunun ucuz yemeklerinde faydalanır. 9 ay boyunca ot gibi sosyal faaliyetsiz yaşarsanız. 8*2000+1600( son ay teğmen olursunuz oyak kesinti yapar)+(yol parası= gideceğinz km *2*yolücreti)1000 lira diyelim.

18500 lira +- 500 lira kazancınız olacaktır. eğer aileden geçinirseniz paranız bu. yok ben ufaktan harcarım derseniz ..misafir haneler 150-200 lira aylık yemek o bu derken aylığınız 500 lira çıkar. oda 9*500 den 4500 lira.. yaklaşık 14binlira ile geri dönebilirsiniz... bunlar iyimser yaklaşımlar şuanda kendi parasını harcayıp para biriktirip dönen arkadaş 11000 lira fln getirdim dedi ki doğrudur...

dogu tazminatini ise bilmiyorum 300 400 gibi biseydi heralde.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi jaguar19 -- 7 Temmuz 2012; 20:49:52 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kısa / Uzun farkı 7 ay yaklaşık , yukarıdaki hesaplara göre maksimum 14.000 parayla dönebilirsiniz , Hiç bir işiniz , geleceğe yönelik planınız yoksa uzun dönem mantıklı olabilir . Ancak halihazırda bir işiniz varsa 1.500 lira aylık maaşınız olsa bile aradaki farkı amorti edersiniz diye düşünüyorum (7 Ay *1.500 =10.500 TL ). Maksimum faydayı belirleyecek olan sizsiniz.
    Ben 349.dönem aralık celbi ile gideceğim,29 yasındayım ve Kimya Mühendisiyim. Asteğmen olmak ve orada kalmak istiyorum. Biliyorum ihtiyaca göre seçlyorlar benim elimde olan birsey değil ama ben asker olmak istiyorum. Uzun dönem çıkarmı?
  • Arkadaşlar merhaba, ben kamu yönetimi mezunuyum ve yine bu bölümde yüksek lisans yapıyorum. En geç mayıs gibi mezun olacağım. Bölümüm itibariyle yedek subay olma şansım nedir, alım yapılıyor mu acaba? Bir de askerlik sonrası TSK'da kalabilme durumu oluyor mu?
  • Yaş konusunda sıkıntı yok ama yedek subay olarak alınma konusunda sıkıntı olmaz umarım. Doktorasını bitirmiş neredeyse 30 yaşındaki hocalarımız yedek subay olarak yaptı ama sanırım bu işler ihtiyaca göre oluyor.

edit: sözleşmeli subay olmak isteyenler lisansüstü bitirdiyse yaş sınırı 32 imiş.
    http://www.habersanal.com/yeni-askerlik-tasarisi-universite-mezunlarina-neler-getiriyor.html/

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi egenin_efesi -- 31 Ocak 2013; 18:05:23 >
  • Kitap üzerinde 32 gözüküyordur ama uygulamada 25-26 yaş sınırına dikkat ediyorlar.Tabii istisnalar oluyordur mutlaka..Ayrıca şansını arttırmak için nisan celbini tercih etmen faydalı olabilir..Kısmen daha az alım olduğundan yedek subay sayısıda artıyor..
  • Arkadaşlar şu anda halen askerliğimi yedek subay olarak devam ettirmekteyim.

Askerlik öncesi girdiğiniz sınavda kısa dönem ya da yedek subay olmak istediğinizi belirtmeniz, sınav kağıdında ilgili şıkkı işaretlemeniz vs. kesinlikle sizin ne şekilde askerlik yapacağınızı etkilemiyor.

2 türlü yedek subaylık var. Bir tanesi meslek kurası; yani tamamen lisans/yüksek lisans/doktora vs. diplomanızda yazan işe göre seçildiğiniz ve atandığınız, atandığınızda da bölümünüzle olabildiğince yakın bir iş tanımına sahip olduğunuz yedek subaylık tipi. Meslek kurasında acemiliğiniz yaklaşık 18 gün sürüyor (ayın 1-2-3ünde sınavlar, 12 sinde teslim ve ay sonunda yemin töreni şeklinde). Bu acemilik boyunca kısa subaylık eğitimi, araç komutanlığı eğitimi ve tek er muharebe eğitimi alıyorsunuz. Bunların hepsi temel eğitimler ve zaman kısıtlı olduğu için ne kadar iyi olduğundan ziyade ne kadar hızlı olduğuyla ilgileniyorlar. Arkasından her eğitimden sınavlara giriyorsunuz ve bir şekilde geçmeniz sağlanıyor zaten çok da zor değil, çalışmanız için ortam ve zaman sağlanıyor. Yemin törenininde asteğmen rütbesini takıyorsunuz. Arkasından atandığınız yere garnizonuna göre hemen veya 15 günlük meyil izninin ardından teslim oluyorsunuz. Oryantasyonun ardından ilgili görevinizie başlıyorsunuz. Bu görevler çoğunlukla karargahlarda oluyor. Yani, güneydoğu veya doğu anadolu bölgeleri de olsa büyük karargahlarda çalışacağınmızdan herhangi bir tehlikesi bulunmuyor. (savaş çıkarsa bilemem tabi). Askerliğinizin bitmesine (izin kullanmadıysanız) 3 ay kala teğmen rütbesini alıyorsunuz. 30 gün yıllık, 15 gün mazeret izniniz var ve hiçbirini kullanmadıysanız askerliğiniz 12 ay dolmadan 45 gün önce bitebiliyor.

Diğeri ise normal kura. Bunda ise lisans diplomanızda yazanla alakası olmadan, kıt'a larda er ve erbaşları eğitmek, denetlemek vs. için seçiliyor ve eğitiliyorsunuz. Acemilik eğitimi 3 ay sürüyor. Bu eğitim boyunca meslek kurası gibi olmayan, gayet ayrıntılı bir şekilde tek er muharebe, subaylık eğitimi ve atış eğitimi alıyorsunuz. Bunların hepsi meslek kurasına göre çok daha ileri düzey olyor. Ne de olsa siz de bunları gittiğiniz yerde er ve erbaşlara öğreteceksiniz veya gittiğniz yere göre zaten bu donanıma sahip olmanız gerekiyor. Sınıfınız daha siz oraya gitmeden belirleniyor ve ona göre 1. ay sonunda dallara ayrılıp eğitimlerinizi alıyorsunuz. 3 ayın sonunda yemin töreni ve asteğmenlik rütbesini alıyorsunuz. Asteğmen geç olduğunuz için dolayısıyla teğmenliğinizi de son 1 ay yapıyorsunuz. İzinler gene aynı şekilde.

Maaşa gelince arkadaşlar, subay olacağınız için bir defa maaşınızı almaya başladıktan sonra bir daha tsk size yemek, konaklama vs şeyleri cretsiz temin etmiyor bunların hepsini kendiniz ayarlıyorsunuz. Evet uygun fiyatlı ama gene de elinizden para çıkıyor. Şu an itibariyle (şubat 2013) karargahta çalışan asteğmen maaşı yaklaşık 2320.00 TL civarı. Eğer kpds niz varsa ve beyan ederseniz A grubu 55.00, B grubu 35.00 C grubu 19.00 TL civarı ek para alıyorsunuz. Çalışmayan eş 190.00, çocuk için 19.00 TL ek para tekrar. Acemiliğiniz bitmeden bu maaşları alamıyorsunuz tabiki. Acemiliğinizi yaptığınmız garnizonun dışında bir yere gidiyorsanız uzaklığına göre (uzaklık acemiliğinizi yatığınız yere uzaklığı, memleket vs değil) en az 600 TL olmak üzere 2000 TL ye kadar yol parası alıyorsunuz 1 defalık. İç güvenlik bölgesine gidenler gittiği yere göre 500.00 - 750.00 TL ek ücret alıyor. Jandarma sınıfı olanlar da aynı şekilde ek ücret alıyor.

Peki kimler yedek subay olyor. Bir defa özel üniversite mezunuysanız meslek kurası asteğmen olmanız imkansız. Normal kurada da olmuyor diye biliyorum ancak kulağıma 1 kişinin olduğu gelmişti. Emin olmadığım için birşey söyleyemiyorum.

Meslek kurası için;
    Akademik kariyeriniz ne kadar yüksekse meslek kurası yedek subay olmanız o kadar olası ancak bölümünüz de bir o kadar önemli. Ne de olsa herşey ihtiyaca göre belirleniyor. Nerelerde kadro olduğu siz daha askere başvurmadan belli oluyor. Her meslek grubunun kendi kontenjanı ve şehirleri var ve yazılı sınavdan ilk yüzde 10a giren (bölümden bağımsız toplamda yüzde 10) daha önceden belirlenmiş bu kontenjanlardan sırasıyla istedikleri yerleri seçebiliyorlar. Geri kalanlar ise tobadan rastgele çekiyor. Yaş sınırı olmadığını biliyorum en azından bizde 32 yaşında bir Yrd.Doç.Dr. vardı. Tekrar söylüyorum Yedek subay mı er mi olacağınız sizin tercihinize kalmış birşey değil ya da başvurusu sonrası girdiğiniz sınavdan aldığınız nota. Tercih edilen meslek grupları: Öğretmenler; avukatlar, savcı ve hakimler; bilgisayar, endüstri, makine, inşaat, elektirik-elektronik mühendisleri; istatistik, işletme mezunları; beden eğitimi aklıma gelenler.

Normal kura için;
    Ne yazıkki bununla ilgili bilgim çok iyi değil ama yaş konusunda gene öyle düşük bir sınır olmadığını biliyorum, 36 yaşında adam da vardı orda. Bölümünüzle çok ilgisi olmadığını da söyleyebilirim tamamen şansla alakalı. Boy kilo oranına bakılıyor burda. Çok kısa, çok uzun, çok zayıf, çok kilolu iseniz gene burda olmanız mümkün değil. Acemiliğiniz bittiğinde aldığınız eğitimle paralel vatan millet sakarya diye çıkmanız çok olası bunu da belirtmek isterim :)

Genel olarak ise acemiliğiniz boyunca komutanlarınız size birer subay gibi davranmaya çalışıyor. Denileni yaptığınızda sıkıntı çıkmıyor. Ayrıca herkese mutlaka bir sorumluluk veriliyor, kaçış yok, ne kadar az göz önünde olursanız o kadar az sorumluluk yüklenir ancak günün sonun da bütün yük eşit olarak dağıtılmaya çalışılıyor.

Eğer iç güvenlik bölgesine gidecek olursanız öncesinde eğirdirde kısa bir komando eğitimi aldığınızı da eklemiş olayım.

Yedek subaylığı yapmaya başladıktan sonra benim tertiplerimden aldığım genel kanıya göre konuşuyorum (meslek kurası için), kimse er olmayı tercih etmezdi. Gözünüzde büyütmeyin sonuçta herkesin aklında güzel bir anı olarak kalacaktır.

Herkese hayırlı tezkereler.

• quote:

Orijinalden alıntı: YAMAN_NR

Arkadaşlar merhaba, ben kamu yönetimi mezunuyum ve yine bu bölümde yüksek lisans yapıyorum. En geç mayıs gibi mezun olacağım. Bölümüm itibariyle yedek subay olma şansım nedir, alım yapılıyor mu acaba? Bir de askerlik sonrası TSK'da kalabilme durumu oluyor mu?

Şu anda kamu yönetimi mezunu olarak tanıdığım 4 tane asteğmen var eğer ağustos celbinde yüksek lisansını bitirmiş olarak başvurursan şansın yüksek olacaktır tabi özel üniversite mezunu değilsen. Yaş problem değil. Bölümün de tercih edilenler arasında ancak ağustos celbinde girmen lazım nisanda girersen şansın az. Hatta kendi mesleğini yapmak istiyorsan meslek kurası olman gerekiyor. Ağustosta girersen kara harp okulunda görevlendirilmen çok olası, ağustos dışındaki herhangi bir celpte girersen meslek kurası olamazsın bölümünden dolayı.

Subay olarak kalmak istersen başvuruları sen halen askerliğini devam ettirirken şubat ayında olacak. Takip etmen yeterli fiziksel olarak yeterli olursan komutanların gözüne girip yazılı sınavı geçersen kalmak için hiçbir engel kalmaz önünde.

• quote:

Orijinalden alıntı: Plegus

quote:

Orijinalden alıntı: YAMAN_NR

Arkadaşlar merhaba, ben kamu yönetimi mezunuyum ve yine bu bölümde yüksek lisans yapıyorum. En geç mayıs gibi mezun olacağım. Bölümüm itibariyle yedek subay olma şansım nedir, alım yapılıyor mu acaba? Bir de askerlik sonrası TSK'da kalabilme durumu oluyor mu?

Şu anda kamu yönetimi mezunu olarak tanıdığım 4 tane asteğmen var eğer ağustos celbinde yüksek lisansını bitirmiş olarak başvurursan şansın yüksek olacaktır tabi özel üniversite mezunu değilsen. Yaş problem değil. Bölümün de tercih edilenler arasında ancak ağustos celbinde girmen lazım nisanda girersen şansın az. Hatta kendi mesleğini yapmak istiyorsan meslek kurası olman gerekiyor. Ağustosta girersen kara harp okulunda görevlendirilmen çok olası, ağustos dışındaki herhangi bir celpte girersen meslek kurası olamazsın bölümünden dolayı.

Subay olarak kalmak istersen başvuruları sen halen askerliğini devam ettirirken şubat ayında olacak. Takip etmen yeterli fiziksel olarak yeterli olursan komutanların gözüne girip yazılı sınavı geçersen kalmak için hiçbir engel kalmaz önünde.

Cevap için çok teşekkür ederim ayrıca hayırlı tezkereler. Hocamla konuştum, artık işleri biraz daha hızlandırdık. En geç Mayıs gibi mezuniyeti almış olurum. Devlet üniversitesinde okuyorum, özel üniversite mezunlarının dez avantajı var o zaman. Aslında kendi mesleğimi yapmak isterim, çünkü 6 yıl bunun eğitimini aldım fakat orada şartlar neyi nasıl belirler bilinmez tabi. Subay olarak kalmak isterim, işte dediğiniz şartları yerine getirmek lazım. Dil puanı şartını karşılarsam okutman subaylığa da başvurmak istiyorum geçen yaz alım yapmışlar.

Bir de merak eden olursa yazayım, aralık 2012de tarih bölümünde de yedek subay alındı, komşumuzun oğlundan biliyorum.

edit:imla

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi egenin_efesi -- 4 Şubat 2013; 23:03:00 >

• selamun aleykum
    ben açıköğretim kamu yönetimi ve fen edebiyat tarih 2013 mezunuyum askerliğimi yedek subay olarak yapabilirmiyim ve de hangi diploma üzerinden olabilirim. yaş 25

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kaptanbiloo -- 27 Ağustos 2013; 17:00:45 >

Orijinalden alıntı: kaptanbiloo

selamun aleykum
    ben açıköğretim kamu yönetimi ve fen edebiyat tarih 2013 mezunuyum askerliğimi yedek subay olarak yapabilirmiyim ve de hangi diploma üzerinden olabilirim. yaş 25

uzun dönem olmanız çok zor.
  • arkadaşlar merhaba. ben de şubat ayında askere gitmek istiyorum. 87 ağustos doğumluyum uzundönem asteğmen olarak yapabilirmiyim askerliği ve daha sonrasında askeriyede kalabilirmiyim acaba? cevap evet ise kısa dönem uzun dönem artısı eksisi ne olur. uzun dönem yapınca 6 ayın bana ne gibi götürüsü olur?
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.