Şimdi Ara

Uyumluluk listesinde olan RAM uymuyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
0
Favori
1.100
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhabalar,

    Yeni topladığım sistemdeki RAM, anakarta uyumlu olmasına rağmen XMP profilinde stabil çalışmıyor ve sürekli mavi ekran alıyorum.

    Anakart: MSI B450M PRO-VDH MAX
    RAM: XPG AX4U3000316G16A-ST60 Spectrix D60G 16GB 3000MHz DDR4 CL16
    İşlemci: Ryzen 5 2600
    Ekran Kartı: Sapphire RX460 2GB (eski sistemden idareten aldım)

    Anakartın uyumluluk listesinde bu RAM'in 2933MHz'i ve hatta 4 slotu da desteklediği yazıyor. Buna karşın bu frekans değerini XMP profili ile elde ettiğimde sorun yaşıyorum. Taktığım slot doğru. Uyumluluk geliştirmesi olduğu için BIOS'u da güncelledim ama sorun düzelmedi. Hatta postta çıkan anakart logosu yerine hatalı bir görüntü geliyor. (güncellemeyi xmp kapalı default profilde yaptım) Mecburen diğer profile geçip 2666MHz'e düşürdüm. Şu anda boşta stabil, daha stres testi yapma fırsatım olmadı.

    Uyumluluk sağlamak için timing veya voltaj değerleriyle oynamam mı gerekiyor? Listedeki bir RAM için bu normal mi yoksa RAM veya anakartta bir sorun mu var? Ya da taktığım eski ekran kartındaki bir sorun bunu tetikliyor olabilir mi? Eski sistemimde de anakart ile uyum sorunları vardı ekran kartının.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi John Voxville -- 25 Mayıs 2020; 21:38:55 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >







  • Benzer sorun yaşayanlar için işime yarayan çözümü yazayım:

    BIOS'tan Power Supply Idle Control ayarını Typical yapınca sorun çözüldü. Ryzen'ler ile alakalı genel bir bugmış sanırım.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi John Voxville -- 28 Mayıs 2020; 17:43:42 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Öncelikle teşekkür ederiz sorununuzu kendiniz çözüp bunu paylaştığınız için.

    Çok ilginç geldi ama bana ram xmp ve uyumlu destek listesine rağmen sorun yaşamanız ve power supply ile ilgili bi ayarı değiştirerek sorunu çözmeniz ilginç gerçekten.

    Daha iyi bilen arkadaşlar anlayacağımız dilden buraya yazarlarsa ne olduğunu, diğer kullanıcılarda faydalanabilir

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • MeGaDave06 kullanıcısına yanıt
    Hocam bu ayarın dediğiniz gibi RAM ile alakası yok. Anladığım kadarıyla yeni anakartlar boşta çok az güç çektiği için eski PSU'lar sistem kapandı zannederek güç vermeyi kesiyor. Bu ayar sayesinde anakart, sistem boştayken çektiği gücü eski PSU'lara uyumlu olarak ayarlıyor. Ama bazı anakartlarda bu ayar düzgün çalışmayarak, bir şekilde kararlılığı düşürüyor. Herhalde sistemin en hassas noktası da RAM olduğu için bende sorun ordan patlak verdi. Yani sorunun asıl kaynağı RAM değil, bu bugmış.

    XMP'yi kapattığımda sistem düşük bellek hızı sayesinde daha kararlı çalıştığı için mavi ekran, donma gibi sorunlardan kurtuldum. Bu yüzden sorunu RAM'e bağladım ben de.

    Bu sorun ilk başladığında ben RAM'den Linux boot edip, Windows kurulum USB'si hazırlamaya çalışıyordum. Linux zaman zaman çeşitli hata kodları verip boot olmuyor, olsa bile bazen donuyordu. Linux'u RAM'e kopyalamayıp USB'den başlatınca ise daha stabil oluyordu. Başta indirdiğim dağıtım stabil değil sandım. Çünkü internet tırt olduğu için olabilecek en küçük Linux dağıtımlarına yönelmiştim. O şekilde güç bela USB bellek hazırladım. Ama Windows kurarken de aynı sorun olunca RAM'den şüphelenerek XMP'yi kapattım ve sonrasında bu konuyu açtım.

    Geçen XMP'yi tekrar denemek istedim ve sistem açılınca ilk işim AIDA64'e girmek oldu. 1 saat boyunca sisteme işkence ettim. Hiçbir donma, mavi ekran vs. olmadı. Sanki sihirli bir değnek değmiş gibi. Fakat testten sonra bilgisayarı birkaç defa yeniden başlatıp günlük kullanıma geçtiğimde sorun yaşamaya devam ettim.

    Çaresizce Google'da dolanırken Reddit ve LTT gibi platformlarda insanların sistem boştayken donma sorunu yaşadıklarını ve çözüm olarak bunun önerildiğini gördüm. AUTO'da olan Power Supply Idle Control ayarını Typical'a çektim. Sonuç: ilk günkü kadar tertemiz bir sistem!



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi John Voxville -- 28 Mayıs 2020; 19:20:4 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.