Şimdi Ara

USD 8.50 iken Fiyat Arttıran Çakal Esnaf 7.10 'da Neden İndirmiyor (11. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
237
Cevap
1
Favori
24.955
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
426 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 89101112
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • serkan1439 kullanıcısına yanıt

    Ne yazdın ben anlamadım bir şey açıkçası


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Muz cumhuriyeti olduğumuz için olabilir.Sonuçta dolar düştü ama muzun fiyatı hala aynı fiyatlar muza odaklı dolarla maaş almıyoruz.
  • tnrylmz15 T kullanıcısına yanıt
    Yani 8.5 dan ithalat yapıp dolar düşünce fiyat düşürmeyenler, 7.5 tan ithalat yaptıklarında dolar 8.5 a çıkınca fiyat yükseltmekte çok hızlıydılar demek istiyorum.
  • Şöyle ki ben kendi açımdan konuşayım.
    Biz güvenlik kamerası, santral, çağrı merkezi, network işleri yapıyoruz. 8.50’den aldığım malı sana 7.60’dan mı vereceğim ? O zaman ben zarar ediyorum. Bunları bir kenara bırak millet hammaddeye verdi o paraları. Dolar yükselirken fiyatlar yükselir ama inmesi için uzun zaman gerekir. Piyasaya güven yok, yalandan doları indirdiler siz de bunu yiyorsunuz. Bunlar daha iyi günlerimiz.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bak şimdi "piyasanın gizli eli" var. Bu el düşürecek onu, merak etmeyin. -Adam Smith

  • Teknode kullanıcısına yanıt

    Peki aynı mantıkla düşünürsek dolar x.20 iken aldığın hammaddeyi dolar x.90 olunca da kullanıyorsun ama aynı gün zam yapıyorsun. Halbuki kur arttığı an artmıyor maliyetin. Dediğin şey her ne kadar doğru olsada dürüst olsanız bunu zam yaparken de uygularsınız ama malesef Türkiye ve dürüst tüccar aynı cümlede komik oluyor.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Öncelikle herkese merhaba;

    Maalesef toplum olarak insanları kazıklamaya alışmış bir milletiz.


    Kendi adıma konuşmam gerekirse, ben oto yedek parça ithalatı yapan biriyim. Yani benim ürünlerimin %99’u Dolar bazlı gelmekte. Dolardaki artış sonrası müşterilerimize 1 hafta önceden haber vermek sureti ile zam yapmamız gerekti. Bunu yaparken de insaflı davranarak reel kur üzerinden zam yaptık ki bu da %9 gibi bir rakama tekabül etmekteydi.


    Dövizdeki düşüş sonrası kimsenin kafasında soru işareti kalmasın diye yaptığımız zammı tamamen geri aldık hatta döviz 6.85 iken hesapladığımız fiyat listesine geri döndük. Üstelik bunu müşterilerimize özür içerikli bir yazı göndererek yaptık.


    Konu sahibi arkadaş daha önce yükselen fiyatın Türkiye’de düştüğünü hiç görmediğini söylediği için bu yorumu yazma gereği hissettim fakat burada asıl önemli bir nokta daha var.


    Yorumların geneline baktığımda yerli imalatın bizi kurtaracağı düşüncesi hakim ama bu tamamen yanlış. Türkiye’de üretim yapan tamamen %100 yerli olan bir firma Ekim ayında %23 zam yaptı üstelik hammadde birim fiyatları sabitken doları bahane ederek sene içerisinde yapmış olduğu 4. zamdı bu. Arkadaşlar bizi kurtaracak olan sadece yerli üretim değil, bizi kurtaracak olan tek şey ticarette ahlaklı olmak. Ama ne yazık ki bizim neslimiz bu şansını kaybetti.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • tnrylmz15 T kullanıcısına yanıt

    demek istediği şu:


    kendini işini yapan, kendi işinin patronu olan, işçiden her daim çok daha fazla kazanır. (patron versiyonu)


    işçiliği kafasına kazımış olan, fakirlik kelimesi ile zihnini sürekli meşgul eden biri de fakirlikten kurtulamaz. (işçi versiyonu)


     

  • quote:

    Orijinalden alıntı: The Red Fox

    çünkü dolardaki düşüşün sanal olduğunu, faiz hamlesi ile geçici pansuman yapıldığını, yeni normalin, yani 9'un yakında geleceğini bildikleri için zahmet edip etiketleri değiştirmiyorlar.

    Çok doğru. Buna ekonomi politikalarında beklenti yönetimi derler. Ekonomi sadece gerçeklik değil algı ve beklenti üzerinede kuruludur.

    Yandaş bloomberg tv de bile faizler arttırıldıktan sonra yapılacak en iyi hamlenin ülkeye yabancı sermaye çekilmesi gerekliliği belirtilmiştir. Çünkü faiz arttırımının sadece bir süre kazandırdığı ve pansuman görevi gördüğü belirtildi.

    Peki neden bizim ülkemizde sermaye ihtiyacı var. Çünkü net sermaye çıkışı varsa bu gerek cari işlemler açığı veya döviz pozisyonu açığı olsun tüketim ve yatırıma tekabül eden bir sermaye gerekli. Çok defa mb raporlarında net hata noksan kalemleeinin büyüklüğü gösterilmiştir. Yani kaynağı belli olmayan para. Bu normal ekonomilerde kabul edilebilir düzeyde iken son 7 8 yıldır oran artarak devam etmiş genel olarak. Bu şu demek. Örneğin borsada bazı hisselere çok anlamsız girişlerin olduğu bisti yukarıya taşıdığı görülür.
    Eğer bu sık yaşanırsa sağlıklı bir piyasadan bahsedilemez. Hoş dünya genelinde de oluyor ancak sistemde yer almayan paranın girişi şeklinde olmuyor veya çok az oluyor. Yani bunun yarar ve zararı kısmı kişinin algısına göre değişir. Ancak o ülkeye yatırım yapan büyük firmalar bunu sorgular. Çünkü yatırımcı şeffaflık ister. Öngörülebilirlik ister. Kurlar sistemtiği içinde hareket ister. O net hata noksanın büyüklüğü bunların hepsini yıkar. Gelişmiş batı piyasaları yerine şark kurnazlarının dolduğu piyasa oluşur. Hatta bir ara bizimkiler kurdaki büyük dalgalanmayı londrada ki swapçılara bağlamıştı. Şark kafası ile adamları köşeye sıkıştırıp TL yi kısıtlayarak adamlara zarar ettirdiler. Peki o swapçılar ne yapıyor bugün piyasanın tam 2 katı faizle seni fonluyor. Tam atın intikamı oluyor.

    İşte böyle öngörülemez piyasalarda risk faktörü senin ananı ağlatıyor. İhracatçı ve ithalatçıya sorsanız yüksek kur mu düşük kur mu diye verecekleri tek cevap öngörülebilir kurdur. SEN 4 5 AYLIĞINA FAİZİ DÜŞÜRÜP GEÇMİŞTE OLDUĞU GİBİ TEKRAR FAİZİ ZORLAMA İLE İNDİRİRSEN BU HEM KURU ZIPLATIR HEMDE YATIRIMCI GÜVENİNİ ZEDELER.

    Siz niye tekrar reformlar yapacağız vs... dediklerini zannediyorsunuz. Güven ortamı için. Ama malesef o işler öyle olmuyor. Sana verilen koskoca 18 yılda sadece ilk 5 yılda yap. Gerisini sonra yaparız olmuyor. Ondan sonra Dth oranları 2001 krizi seviyelerini geçip %60 lara gelince ağamayın.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • ozbey08 kullanıcısına yanıt

    Niye devlet 1 adım atarken esnaf 2 adım atsın ki. Hayır görende norveçte falan yaşıyoz, halk için devlet anlayışı var sanır.

    Diğer gelen yorumda çakal esnaf falan diyen arkadaşta hiç samimi ve gerçekçi değil. Hiç mi esnaf tanıdığı yok gitsin onlara söylesin bu durumu bakalım ne dicekler.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bu işe devletin kanun çıkararak vs el atması lazım gerisi boş.Bide sürekli oynuyo daha 3 gun önce 7.36 dan ben aldım şuan 7.50 ye dayanmış durumda.
  • Motorlara tek tek zam yapıyorlar. İndirim yapılmamamasını bir şekilde kabullenirim ama zam yapmak neyin nesi?

  • quote:

    Orijinalden alıntı: palsak

    Bu memlkette birşeylerin fiyatı yükselir ancak düşmesi beklemek sadece hayal olur.Herşeye zam geldi yine. bakın haberlerde otoyollar köprüler elektrik doğalgaz daha bir çok şeye zamlar geldi. tmm devlet belli oranda alsın sözümüz yok ama asgari ücrete zam oranını aşmayacak şekilde alsın.500 tl civarı zam yapıldı tmm bütçe ekonomi buna müsade ediyor ama bari milletin kullandığı yola gıdaya zam yapma ki biz de o 500 ün bir faydasını görelim.Ne oldu şimdi zammı almış olduk biz.Daha almadan vergi artışlarıyla devlet o zammı bizden fazlasıyla kesti.

    Zaten sorun asgari ücretli özel sektör çalışanın maaşını ve zammı hükümetin verdiğini düşünmesi. Oysa hükümet memura-emekliye YİD gibi işletmelere olan maaş ve ödemeleri çıkartabilmek için asgari ücretin artmasını istedi ki toplayacağı vergi artsın. Sen 8 bin liralık üretim yapmışsan sen işverenle 3-5bine anlaşırsın ama devlet 4bini alabilmek için asgari ücreti artırmak ister. Asgari ücret 1000 lira olsa çalışanların %45i 1000 lira maaş mı alacak Hayır tabii ki ama iktidar yüksek vergi toplayamaz o zaman emekli-memur maaşlarını düşürmek zorunda kalır .Buda hükümetin %40 oy oranını korumasını engeller


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: serkan1439

    Bu mantıkla dolar 7.5 lirayken aldıkları malı dolar 8.5 olunca eski fiyatına satmaları gerekirdi ama yapmadılar.Ucuz aldıkları malların fiyatını dolar artarken hergün güncellediler.Malesef durum bu.

    Çoğunluk artırır ama artırmayanlarda olmakta. Mesela 2018 ağustosunda döviz artınca çoğu satıcı fiyat artırdı ama ben fiyat artırmayan bir satıcıdan sıfır telefon aldım 700 küsur liraya .Şimdi orta düzey bir telefon olur mu 700 küsur liraya olmaz döviz de 7.40 civarı ... O dönem fiyat artıranlar uzun bir süre ürün satamadılar ucuza satanların elindekiler bitinceye kadar, sonra da döviz bir miktar düştü zaten. Yani pahalıya satanlar kar edecek diye bir şey yok eğer döviz o seviyede uzun süre kalsaydı ucuza satanlarda kar elde etmemiş olacaktı


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: tnrylmz15

    8.5dan ithalat yaptın diyelim dolar şu an 7.5 olsa bile satış fiyatını düşürür müsün? Hadi düşürdün sen tekrar mal alana kadar doların 9 lira olmama garantisi var mı? o yüzden yüksek kurdan ziyade kurda oynaklık daha tehlikeli

    Kurda oynaklıkta mutlaka birileri zarar görmektedir. Hani kur hareketinden para kazandım diyorlar ya bundan en fazla yüksek miktarda işlem yapan (yabancı) spekülatörler kazanır kaybeden de buradaki ithalatçı ve döviz yatırımcısıdır


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Teknode

    Şöyle ki ben kendi açımdan konuşayım.
    Biz güvenlik kamerası, santral, çağrı merkezi, network işleri yapıyoruz. 8.50’den aldığım malı sana 7.60’dan mı vereceğim ? O zaman ben zarar ediyorum. Bunları bir kenara bırak millet hammaddeye verdi o paraları. Dolar yükselirken fiyatlar yükselir ama inmesi için uzun zaman gerekir. Piyasaya güven yok, yalandan doları indirdiler siz de bunu yiyorsunuz. Bunlar daha iyi günlerimiz.

    Halkın %60'ı emekli-memur (ve çocuğu) senin piyasa analizini anlamazlar ve de işlerine gelmez... Enflasyonun nedeni yüksek emekli-memur oranı nedeniyle devletin her ay 60-70 milyar tl bulmak zorunda olması zaten kime ne anlatacaksın




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tek_Kisilik_Muhalefet -- 3 Ocak 2021; 9:6:32 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: qreeneye

    Peki aynı mantıkla düşünürsek dolar x.20 iken aldığın hammaddeyi dolar x.90 olunca da kullanıyorsun ama aynı gün zam yapıyorsun. Halbuki kur arttığı an artmıyor maliyetin. Dediğin şey her ne kadar doğru olsada dürüst olsanız bunu zam yaparken de uygularsınız ama malesef Türkiye ve dürüst tüccar aynı cümlede komik oluyor.

    Tüm satıcılar aynı gün artırmaz böyle bir şey varsa serbest piyasa yoktur... 2018 ağustos sonunda telefon aldım fiyat artıranlar çoktu değiştirmeyenler de vardı 780 liraya sıfır cep telefonu almıştım o zaman




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tek_Kisilik_Muhalefet -- 3 Ocak 2021; 9:2:37 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Podgoritsa

    Öncelikle herkese merhaba;

    Maalesef toplum olarak insanları kazıklamaya alışmış bir milletiz.


    Kendi adıma konuşmam gerekirse, ben oto yedek parça ithalatı yapan biriyim. Yani benim ürünlerimin %99’u Dolar bazlı gelmekte. Dolardaki artış sonrası müşterilerimize 1 hafta önceden haber vermek sureti ile zam yapmamız gerekti. Bunu yaparken de insaflı davranarak reel kur üzerinden zam yaptık ki bu da %9 gibi bir rakama tekabül etmekteydi.


    Dövizdeki düşüş sonrası kimsenin kafasında soru işareti kalmasın diye yaptığımız zammı tamamen geri aldık hatta döviz 6.85 iken hesapladığımız fiyat listesine geri döndük. Üstelik bunu müşterilerimize özür içerikli bir yazı göndererek yaptık.


    Konu sahibi arkadaş daha önce yükselen fiyatın Türkiye’de düştüğünü hiç görmediğini söylediği için bu yorumu yazma gereği hissettim fakat burada asıl önemli bir nokta daha var.


    Yorumların geneline baktığımda yerli imalatın bizi kurtaracağı düşüncesi hakim ama bu tamamen yanlış. Türkiye’de üretim yapan tamamen %100 yerli olan bir firma Ekim ayında %23 zam yaptı üstelik hammadde birim fiyatları sabitken doları bahane ederek sene içerisinde yapmış olduğu 4. zamdı bu. Arkadaşlar bizi kurtaracak olan sadece yerli üretim değil, bizi kurtaracak olan tek şey ticarette ahlaklı olmak. Ama ne yazık ki bizim neslimiz bu şansını kaybetti.

    Sen ithalatçısın bu bakımdan yerli üretici %23 zam yaptı ben %9 zammı geri aldım demen pek anlamlı değil


    Çünkü herkes kar peşindedir memur emekli özel sektör çalışanı ( asgari ücretli dahil) hep zam almak ister ,ikramiye almak ister, memurlar ek gösterge peşinde kolay emeklilik peşinde


    Herkes daha fazla maaş almak isterken yerli üretici %23 zam yapmış ve onu mu suçlayalım şimdi? Apple 1000 dolara telefon satıyor onu da suçlayalım üstelik Türkiye fiyatı 2-3 bin dolar oluyor onu da suçlayabiliriz ( Ama o Amerikalı olmaz o yapmışsa doğru yapmıştır)


    Türkiye'de halkın %60ı emekli-memur (ve çocuğu) bu nedenle insanlar piyasanın ne olduğunu bilmiyor nasıl işlediğini ve bu nedenle devletin devamlı piyasaya müdahale etmesini istiyorlar...


    Piyasanın bozuk olmasının en büyük nedeni devlettir kuru baskıladı emekli-memur ve yoksul oyları için sonra tutamayınca bu sefer bütçe açığı oluştu yani emekli-memur maaş ödemeleri zorlaştı vergileri artırdı ,gümrük vergisi olsun ÖTV olsun şimdi sizde diyorsunuz piyasayı ben bozmuyorum ama yerli üreticiler var onlar bozuyor gibi sonuç çıkmış . Oysa piyasa serbestse döviz-enflasyon sorunu yoksa bugünkü gibi bir sorun oluşması nerdeyse imkansızdır




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tek_Kisilik_Muhalefet -- 3 Ocak 2021; 9:9:33 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Musty86

    Niye devlet 1 adım atarken esnaf 2 adım atsın ki. Hayır görende norveçte falan yaşıyoz, halk için devlet anlayışı var sanır.

    Diğer gelen yorumda çakal esnaf falan diyen arkadaşta hiç samimi ve gerçekçi değil. Hiç mi esnaf tanıdığı yok gitsin onlara söylesin bu durumu bakalım ne dicekler.

    Halkın %60ı emekli -memur( ve çocuğu) olduğu bir ekonomi var . Bu kadar yüksek emekli ve memur olunca vergi de yüksek olacaktır haliyle .Normal dürüst birisi bu ekonomide iş yapması mümkün değildir zaten esnafından tut taksicisine minibüs şoförüne kadar iş yapan kimselerin çoğu dolandırıcı olmak zorundadır çünkü diğerlerinin yaşama şansı yok


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: .Statistics.

    Bu işe devletin kanun çıkararak vs el atması lazım gerisi boş.Bide sürekli oynuyo daha 3 gun önce 7.36 dan ben aldım şuan 7.50 ye dayanmış durumda.

    sorunun kaynağı devlet zaten nasıl çözecek ki... Cari açık vermeyen bütçe açığı vermeyen bir ekonomi yaratsın yeter zaten böyle durumda enflasyon sıfıra yakın olur döviz de oynak olmaz....


    Fakat sorun şurda cari açık ve bütçe açığı vermeyen bir iktidara halk fazla teveccüh göstermez. Halk emekli-memur maaşları asgari ücret artışı istiyor .Hükümet bilgisiz de olsa bunu yapıyor para basarak yada borçlanarak işte enflasyon ve döviz artışının nedeni budur




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tek_Kisilik_Muhalefet -- 3 Ocak 2021; 9:10:38 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 89101112
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.