Şimdi Ara

## UPS İle İlgili Her Şey (Kesintisiz Güç Kaynağı) ## [ANA KONU] (444. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir - 4 Masaüstü
5 sn
10.473
Cevap
111
Favori
732.961
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
7 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 442443444445446
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • UPS konsunda sağlıklı bilgi bulmak zor. Benim araştırmalarıma göre şuan piyasada sinewave + düşük tepki süreli line interaktif model yok. APC'nin bir kaç modeli var ama aşırı pahalı. Sinewave ve düşük tepki süresi line interaktif UPS'de en önemli 2 kriter. 2080ti vb. pahalı sistemler için piyasada ki line interaktif UPS modellerini almak kaş yapayım derken göz çıkarmak gibi.

    Online almak bu nedenle mantıklı gibi fakat fan sesi ev ortamı için uygun değil. Marka farketmeksizin ses olayı tüm online modellerde mevcut. AC/DC-DC/AC çift yönlü sürekli inverter kullandığı ve aküden besleme yaptığı için aküler line interaktif'e göre daha az dayanıyor. Extra elektrik harcıyor. Fan modifikasyonuda kolay değil. Çoğu model lehim gerektiriyor. Fan soketi olan modellerde de 2'nci fan için soket yok. Soket dışında 2'nci fan için yer de yok. Tek çözüm UPS kapaklarını çıkarıp in/out sessiz fanlar kullanmak. Fan kontrolcü lazım extradan, PSU'dan molex bağlantı lazım. Velhasıl çok sıkıntılı iş.

    Makelsan, inform gibi türk firmalara yazıcam durumu eğer dual sessiz noctua fanlar ile modifiye edip gönderirlerse online almak daha mantıklı. Yoksa almış olmak için line interaktif almamak lazım.




  • pudinkk kullanıcısına yanıt
    diğerlerini kullanmadığım için nasıldır bilemem sadece tbs fena değil diyenler vardı benim önerim yinede linkini verdiğim yuasa akü 9 ah avantajı fazla olmasa da daha güçlü olması
  • quote:

    Orijinalden alıntı: mito1172

    diğerlerini kullanmadığım için nasıldır bilemem sadece tbs fena değil diyenler vardı benim önerim yinede linkini verdiğim yuasa akü 9 ah avantajı fazla olmasa da daha güçlü olması
    9 Luk alacağım o zaman hocam, tuncmatik 850va lite ii modelinde bir tane mı iki tane mı akü var hocam ona göre sayı sipariş edeyim.

    Teşekkür ederim

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • pudinkk kullanıcısına yanıt
    evet 12v 9ah tek akü var şayet alt linkteki modelse
    https://www.tuncmatik.com/urun/genel-bakis/lite-ii-850va.html
  • Merhabalar, Tuncmatik 1KVa online UPS almak istiyorum ancak üretim tarihi Mart 2019. Pek bilgim yok ancak akü ömrü açısından bu bir sorun mudur acaba?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • JRV J kullanıcısına yanıt
    Bence doğru tahmin etmişsiniz.
    Aküler ölmüş olabilir.
    Akülerin sağlıklı kalabilmesi için aylık 1 defa deşarj-şarj etmek gerekiyor. Uzun süre enerji görmemiş bataryaların ömrü çabuk sona erebiliyor.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Levcho

    Bence doğru tahmin etmişsiniz.
    Aküler ölmüş olabilir.
    Akülerin sağlıklı kalabilmesi için aylık 1 defa deşarj-şarj etmek gerekiyor. Uzun süre enerji görmemiş bataryaların ömrü çabuk sona erebiliyor.
    Deşarja gerek yoktu hatta voltaj değeri 10v altına düşünce aküye büyük zarardı sanki.
    O bekleyen ups leri ar ara şarja taksalar iyi olur.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Arkadaşlar Selam,

    tunçmatik Lite II 850 PSU'ım var. 4 gün kadar kapattım, sonra tekrar şebekeye bağlayınca cihaz güç vermedi. Bir süre şarj etmek için sadece cihazı prize taktım ve ışığı yeşil yanıp sönerken tık tık şeklinde ses çıkartmaya başladı fakat yine güç vermedi ve şarj olmadı. Bir süre dinlendirip tekrar prize taktığımda tık tık sesi gitmişti sadece öndeki ışık yanıp söynüyordu, bu şekilde prize takılı olarak 1 gün kadar bekledi ancak yine çalışmadı ve bağlanan cihazları da çalıştırmadı. Son olarak yakından incelediğimde, tık tık sesi aslında hala geliyor ancak bu sefer çok daha kısık bir ses ile ve cihaz şarj olmuyor ve bağlanan cihazları çalıştırmıyor.

    Bu konuda beni yönlendirebilecek, fikri olan varsa sevinirim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi skid_row -- 1 Eylül 2020; 13:12:10 >
  • ercan_elo_bil kullanıcısına yanıt
    Evet. Bende de APC RS-800 var. Aynı marka üretir. Açtım içini, 5v regülatörü lineer idi. Onu switchmode bir modül ile değiştirdim. -5 w düştü tüketim.
    Asıl sıkıntı bu lineer regülatör pillerin yanında duruyordu. Pilleri ısıtacağı için pillerin ömrü daha çabuk dolacaktır ev ortamında.
    Başka nereden tasarruf ederim diye de bakmadım açıkçası. Bekleyen bir sistem için 1W bile büyük değerdir. Hadi giriş voltajını sürekli takip eden bir ADC çalışıyor desek 2-3W a ses çıkartmamak lazım ama UPS lerin böyle bir kötü yönü var, evet de... Online UPS sahipleri ne yapsın? Onlar hepten yanmış.
    Onlar boşta beklerken bile heralde bi 40-50w yiyiyordur.
  • oldschoolh kullanıcısına yanıt
    Aklın yolu bir işte yahu! Tebrik ediyorum.
    Bunu niye yapmıyorlar diye ben de kendime çok sormuştum zamanında. Yani at ile deve de değil ki.
    Çok basit bir devre!
    Şeytan diyor kendin yap hatta. Al bi UPS, değiştir mosfetlerini vs. modifiye et programını bitsin gitsin...

    Lakin sinüse çevirdiğiniz zaman tasarımı harmonikler biraz sıkıntı çıkartır.
    Mosfet switching sebebi ile verim hatrı sayılır şekilde düşer. Zaten hali hazırdaki trafo yüksek frekanstaki sinyale de pek uyum sağlayamaz çoğu durumda...
    Esasen topolojinin de biraz biraz değişmesi gerekir.
    Yine de bu durum makelsanın, informun bu tip bir UPS'yi sıfırdan ve düşük maliyet ile üretmesine asla engel değil. Yani yapsınlar inşallah da...

    (Lafım Makelsan ve İnform'a değil genel, ortayadır)
    Çoğu insanın farkında olmadığı şey şudur; Türkler ben yaptım oldu mantığı ile iş yapar.
    Öyle böyle çat pat bir şeyler yapıp satılıyor mu? Tamam değmeyin keyiflerine! Bir yenilik, bir inovasyon getirmeye gör... Alacağınız cevap "başımıza yeni icat çıkartma" olacaktır.
    Hemen her konuda bu böyledir malesef. Her sektörde cahil cühela vizyonsuz adamları sırf eşi dostu diye müdür yapılan, zengin yaratacağız diye inşaatta amelelik yapamayacak kişileri müteahit yaparsan... eee ülkedeki inovasyon kültürü de anca bu kadar oluyor işte. Burada kesiyorum çünkü bu konuda 10 sayfa yazsam yetmez.

    Online UPS almak hiiç hiç mantıklı değil dediğiniz sebeplerden. Fazla harcıyor ama ne kadar fazla. Line-Int UPS ler bile 10-20w çeker idle de, tam akü şarjı ile. Zira onların mosfetler saniyede binlerce kere açılıp kapanmak zorunda ve "sürekli". Bir de bunun kontol devreleri falan var işin içinde. Idle halde bile 50w görürse e vallaha şaşırmam. Verimleri de çok iyi değil zaten.
    Fatura epey bir şişecektir.

    Bence Line-Interactive bir UPS al devam et. Bir de güzel, güç gittiğinde hold değeri yüksek olan bir PSU. Testlerde var araştırırsan.. Eğer çok dert ediyorsan 12v raile büyükçe bir kapasitör sırasını paralel bağladım mı bitti gitti, kesilmede kapanmayı önlersin en yüklü anında bile UPS devreye girene kadar. Ama tabiiki bence hiç gerek yok...


    Edit: trafo*



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi _EUA_ -- 4 Eylül 2020; 15:47:24 >




  • oldschoolh kullanıcısına yanıt
    Line interaktif almak neden kaş yapayım derken göz çıkarmak gibi?

    Tepki süresindeki voltaj durumumu daha çok zarar verir mesela ekran kartındaki mosfetlere yoksa elektriğin aniden kesilmesimi bunu bilen varsa açıklayabilir.

    Birde tepki süresindeki gecikmeyi psu lar tolere edemezmi benim bildiğim edebiliyorlar çünkü.
    Benim psu holdup time 12ms apc ups nin süresi 6ms diyor atx standartı 17ms.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Wey-Yu -- 4 Eylül 2020; 5:1:0 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Merhaba elektrik kesintisi nadiren oluyor ama sistemimi pahalıya topladığımdan anlık kesintide zarar görsün istemiyorum. PSU 850W kullanıyorum, ekran kartı msi rtx 2080ti lightning z, işlemci AMD Ryzen 9 3950X, hoparlör max çıkış gücü 80W, monitörümün ise max 90W olarak gözüküyor. Line-Interactive mi online mı almamı tavsiye edersiniz? Hangi marka ve kaç kva olmalı? Anladığım kadarıyla fan sesi genel olarak çoğunda mevcut.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Levcho

    Bence doğru tahmin etmişsiniz.
    Aküler ölmüş olabilir.
    Akülerin sağlıklı kalabilmesi için aylık 1 defa deşarj-şarj etmek gerekiyor. Uzun süre enerji görmemiş bataryaların ömrü çabuk sona erebiliyor.
    geçen sene 2 farklı marka UPS almıştım. İkisi de bilindik marka. İkisi de sürekli şarj ediyordu kendini ve hep sıcaktı cihaz bilgisayar kapalıyken bile. Muhtemelen aküler tam şarj olmuyordu ve sürekli ısınıyordu. Ya da ben öyle sanıyorum.

    Normalde açma kapama tuşuna basınca soğuması gerek ama bunlar hiç soğumuyordu. Kullanmadan önce 5-6 saat şarjda beklettiğim halde olan durum.

    Fikri olan var mı?
  • Eng. kullanıcısına yanıt
    Bende geçen sene bir APC RS800 aldım. 100TL ye!
    İçindeki aküler tabiiki de ölüydü. 5 sn bile dayanmıyordu.
    Açtım, içlerine saf akü suyu doldurdum. Bir güzel şarj ettim.
    Şimdi kasayı modemle 2 tane router ile falan yarım saat götürüyor.
    Sıfır pil alsam 45dk gider datasheetine göre.

    Bence sizin akülerde kurumuştur. Tam şarj olmaması da içindeki elektrolit eksikliğindendir.
    Açıp akülere bakım yapın derim. YouTube de ilgili videoları bulursunuz kolayca. İçine herhangi bir şey (asit vs.) eklemeyin.

    Evet adları bakımsız kuru tip akü olsa bile içlerinde su vardır ve sıcaktan ötürü kururlar, düzenli periyotlarda bakım gerektirirler yada değişim.
    Bakım yaparsanız uzun yıllar kullanırsınız.

    Aküler sürekli şarj akımına maruz kalır.
    Eğer akü belirli bir voltajın üzerine çıkamaz ise, iç dirençleri yükselmişse yada plakalarından herhangi birinde kısa devre oluşmuş ise verdiğiniz güç kimyasal olarak depolanacağı yerde ısı olarak açığa çıkar. Bu durumda da soğumaz.

    Ha UPS de bozuk olabilir. Bazı UPS'ler gereğinden bir tık fazla voltaj vererek aküleri çabuk öldürür. (APC gibi markalar bile yapıyor bunu... malesef.)

    Sizin sorun nedir... Bilmem, ama akülere bakım yapmak olmadı değiştirmek doğru bir yol gibi gözüküyor bana....




  • quote:

    Orijinalden alıntı: _EUA_

    Bende geçen sene bir APC RS800 aldım. 100TL ye!
    İçindeki aküler tabiiki de ölüydü. 5 sn bile dayanmıyordu.
    Açtım, içlerine saf akü suyu doldurdum. Bir güzel şarj ettim.
    Şimdi kasayı modemle 2 tane router ile falan yarım saat götürüyor.
    Sıfır pil alsam 45dk gider datasheetine göre.

    Bence sizin akülerde kurumuştur. Tam şarj olmaması da içindeki elektrolit eksikliğindendir.
    Açıp akülere bakım yapın derim. YouTube de ilgili videoları bulursunuz kolayca. İçine herhangi bir şey (asit vs.) eklemeyin.

    Evet adları bakımsız kuru tip akü olsa bile içlerinde su vardır ve sıcaktan ötürü kururlar, düzenli periyotlarda bakım gerektirirler yada değişim.
    Bakım yaparsanız uzun yıllar kullanırsınız.

    Aküler sürekli şarj akımına maruz kalır.
    Eğer akü belirli bir voltajın üzerine çıkamaz ise, iç dirençleri yükselmişse yada plakalarından herhangi birinde kısa devre oluşmuş ise verdiğiniz güç kimyasal olarak depolanacağı yerde ısı olarak açığa çıkar. Bu durumda da soğumaz.

    Ha UPS de bozuk olabilir. Bazı UPS'ler gereğinden bir tık fazla voltaj vererek aküleri çabuk öldürür. (APC gibi markalar bile yapıyor bunu... malesef.)

    Sizin sorun nedir... Bilmem, ama akülere bakım yapmak olmadı değiştirmek doğru bir yol gibi gözüküyor bana....
    ben direk iade ettim 1-2 gün şarj etmeye devam ettiği için. muhtemelen servise gönderip akü değişimi yapılması düşünülüyor ama servisle uğraşmak istemedim kargo vs.




  • Eng. kullanıcısına yanıt
    Sıfır mı almıştınız? Tabi o vakit en güzeli iade etmek. Ben ikinci el aldınız zannetmiştim.
    Ben aslında ilk olarak inform marka bir UPS almıştım, yeni seri diye ilanda özellikle belirterek satmışlardı.
    Eee bi baktım eski seri göndermişler. İçindeki pil 2018 den kalmaydı.
    Bende iade edip 1/4 fiyatına ikinci el almıştım, hem de daha güçlüsünü.
    İyi de etmişim.
    Güzel UPS ilanları vardı. Onlarla da şansınızı deneyebilirsiniz ama yeni akü almanız gerekecektir muhtemelen. En azından piline para vermeyin derim.
  • _EUA_ kullanıcısına yanıt
    Biri tunçmatik idi, diğeri fsp galiba. İkisinde de aynı sorunu yaşadım. Bana garip gelen eski uyduruk ups düğmesine basınca kapanırken, bunların ısınmaya devam etmesi oldu. Hatta tunçmatik led ışığı yanıp sönüyordu sürekli kapatsam bile.

    bu işe anlam veremedim. her alan servise mi gidecek? kalite mi düştü? benim şansıma mı?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Eng. -- 11 Eylül 2020; 12:42:19 >
  • Arkadaşlar merhaba
    İmac 2020 model satın aldım.
    Elektrik kesintileri cok sık olmuyor ama olduğu zaman hem çalışmaya hem sisteme donanıma zarar gelmesin istiyorum
    Var mı tavsiye ? (Küçük bir şey olmalı fazla yer yok.)

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • eyoruk E kullanıcısına yanıt
    Güç tüketimi max 300w mış ozaman alttaki ürün yeterli olur.
    https://www.ardaexpress.com/schneider-electric-bvs-1000va-4-schuko-cikis-kesintisiz-guc-kaynagi-bvs1000i-gr



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Wey-Yu -- 12 Eylül 2020; 13:46:48 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Wey-Yu

    Güç tüketimi max 300w mış ozaman alttaki ürün yeterli olur.
    https://www.ardaexpress.com/schneider-electric-bvs-1000va-4-schuko-cikis-kesintisiz-guc-kaynagi-bvs1000i-gr
    Ben 273 yazmıştım ama geçmemiş mesajı düzenlememiş site.Neyse 300 diyelim ben yanlış görmüş olabilirim.

    Teşekkürler,bir bakacağım.
  • 
Sayfa: önceki 442443444445446
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.