Şimdi Ara

Ünal AYSAL Dönemi Mali Tablo (FB-BJK karşılaştırmalı)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
33
Cevap
1
Favori
1.342
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • yazıyı okumak uzun gelebilir..
    Galatasarayın 2012 yılıda dahil günümüze kadar olan mali dinamiklerinin FB-BJK ile karşılaştırmalı olarak tüm detaylarını bulabilirsiniz.
    ortada dolaşan kulüp batıyor , mali olarak küçülüyor gibi bilgi kirliliğini , kafanızdaki soru işaretlerini bu yazı ile giderebilirsiniz.

    resimler ile özet geçeyim dedim.
    yazıyı yazan arkadaşa ait twitter hesabı mevcuttur.
    kendisi GALATASARAY Dergi Yazarıdır . aynı zamanda çok deneyimli bir finansçıdır. Kulübün mali dinamiklerini çok iyi biliyor.
    twitter : Baltali_llah_05

    http://www.iskenderbaydar.com/gs-fb-bjk-borc/

     Ünal AYSAL Dönemi Mali Tablo (FB-BJK karşılaştırmalı) Ünal AYSAL Dönemi Mali Tablo (FB-BJK karşılaştırmalı) Ünal AYSAL Dönemi Mali Tablo (FB-BJK karşılaştırmalı) Ünal AYSAL Dönemi Mali Tablo (FB-BJK karşılaştırmalı)







  • Fenerbahçenin 2014 de nasıl borcu artıyor ya ? Şampiyon olmamıza ve sadece 1 transfer yapmamıza rağmen ? Hani az buz da değil arada baya oynuyor ve öz sermaye de +100 lerden -250 lere düşülüyor.Bence bi yanlışlık var burda
  • bymanson13 kullanıcısına yanıt
    bu rakamlar kulüplerin KAP a bildirdikleri rakamlar
    yani halka arz şirketleri kuruşuna kadar bunlar bildirmek zorundalar
  • VOLKAN YILMAZ YAZDI…

    Sonda yazacağımı başta yazayım…

    Evet; Galatasaray Kulübü’nün ve Sportif AŞ’nin mali verileri pek iyi değil. Zira bu verilere bakıp “çok iyi durumdayız” demek en başta kendi mesleğime ihanet olur. Ancak mali analiz ne kadar mevcut resmi gösterse de aynı zamanda gelecek için ipuçları da verir. Benim kişisel olarak iyimser olduğum nokta işte tam burada başlıyor. Bunun için önemli sebeplerim var. Çünkü Galatasaray’ın şu an yaşadığı mali sıkıntılar bugünün konusu değildir. Mesele eskiye dayanır.

    Gelin anlatayım…

    Tarih Mayıs 2000… Yer Kopenhag… Galatasaray, Türk futbol tarihinde bir ilki başarıyor. UEFA Kupası Finalinde Arsenal’ i yenip kupaya uzanıyor. Hikâyeyi biliyorsunuz, detaya girmeyeceğim… Ancak bugünün meselesi ta orada; bizimkilerin Kopenhag sokaklarında dolaşan Arsenal taraftarlarının boyunlarındaki “özel final” atkılarına bakıp hayıflanmasında saklı:

    UEFA Finaline çıkan ama bir özel atkıyı yaptıramayan kulüp!

    Tarih Kasım 2000… UEFA Kupasından sonra Süper Kupa’ da alınmış, müzemizde… Ancak Kulüp Yönetimi Sportif AŞ diye bir şirket kurmuş; kulübün bütün gelirlerini buraya devretmiş; şirketinde yüzde 21’ini AIG adlı uluslararası fona devretmiş. Alınan para 21 milyon Amerikan Doları.

    Nereye harcandı? Nasıl harcandı? Bilemiyorum, hatırlamıyorum… Hatırlamak da istemiyorum açıkçası. Aklımda Denizlispor’dan alınan Bülent kalmış bir tek… Neyse, devam edelim.

    Tarih Aralık 2002… Çok geçmeden AIG ile Galatasaray arasında anlaşmazlık başlıyor. Yönetim sanıyor ki AIG kulübe deli gibi sermaye akıtacak.

    Nerdeee!

    Tersine açıkça belirtilmiş “Her yıl kârın yüzde 25’i temettü, yani kar payı olarak dağıtılır” koşulu var anlaşmada.

    Ödeniyor, ödenmiyor bu paralar.

    Sonuçta mahkemelik oluyoruz… İş tahkime kadar gidiyor.

    Tarih Şubat 2004… AIG ile anlaşıyoruz. Buna göre AIG’ nin elindeki hisseleri satın alıyoruz. Parayı kim veriyor? Ünal Aysal! Tam da adını ilk duyduğumuz zamanlar. Hisseleri geri almak için AIG’ye 23,5 milyon USD veriyoruz. 9 milyon dolar da cabası…

    (Demek ki kimse masum değil. UEFA Kupası’nı kazandıran da Faruk Süren, AIG Anlaşmasının zeminini hazırlayan da… Bu borçlar taa o zaman başladı. Tarihe not düşelim: Eğer AIG ile sulh anlaşması imzalanmamış olsaydı; kulübün kayyuma atanma tehlikesi vardı…)

    Tarih Ocak 2006... Dönemin “eski” yöneticilerinden Adnan Polat TV’ye çıkıyor ve Galatasaray için bağış toplamaya çalışıyor. Kampanyanın sebebi FIFA ya ödenmesi gereken muaccel borç. Yaklaşık 1,5 milyon USD.

    Hatırladığım Spehar’ın ödenmemiş bonservis bedeli için oluşmuş borç. Para toplanıyor; ama Adnan Polat hedeflediği tutara ulaşamıyor. Arşivimde Turgay Kıran’ın “Bu kampanya şık olmadı” açıklaması da var; ama detaya girmeyelim. İşin özü: 1,5 milyon USD’lık borç için bağış kampanyası düzenlenme zorunluluğu oluşuyor. Halimiz bu…

    Tarih Nisan 2006… Yeni yönetim göreve gelmiş; ya da yeni gelecek… Aysal’a verilen “Bir yılda hisseyi geri alacağız” sözü yerine gelmemiş. Hisseleri pek geri alacak gibi de değiliz. Sonuçta Canaydın, Aysal’a kısa sürede hisselerin geri alınamayacağını ve piyasaya satabileceğini söylüyor.

    Öyle de yapıyor Aysal… 32.5 milyona aldığı hisseleri piyasaya 38,5 milyon dolardan satıyor. Bunun 3,5 milyon USD’ ı kulübe kalıyor. Geri kalan 2,5 milyon USD Aysal’ın kârı.

    Öyle Fatih Altaylı’nın yazdığı gibi astronomik bir bedel değil. Bu kulüp kasasından ödenen bir faiz de değil. Kulübün zorda olduğu bir dönemde; tekrar kulübe geri satma opsiyonu ile bu hisseleri satın alıyor ve vadesinde geri vermek istiyor; kulüp hisseyi geri alamayınca piyasaya satıyor. Piyasaya sattığı bedelden 2,5 milyon USD gelir elde ediyor.

    Esra Sahici-Ayşegül Akyarlı Güven imzalı haberin linki:http://arama.hurriyet.com.tr/arsivnews.aspx?id=4220757

    Tarih Temmuz 2010… Yılların belası; kulübün sırtındaki şirket birleşme sıkıntısı nihayet gideriliyor. Sadece giderlerin olduğu Futbol AŞ ile sadece gelirlerin olduğu Sportif AŞ birleşiyor. Ancak bunun ciddi bir maliyeti de var. Yaklaşık 80 milyon USD’lık konsorsiyum kredisi kullanılıyor. Verilen teminatlar Sportif AŞ hisse senedi rehini, stat gelirleri temlikleri, TFF yayın gelirleri temlikleri, Riva ipoteği. Dönem Adnan Polat dönemi.

    Tarih Ocak 2011… Meşhur olaylı açılış. Adnan Polat gösterdiği ilginç tavırla kulüp ve taraftarın tepkisini çekiyor. Sportif başarısızlık üstüne tuz biber ekiyor ve olaylı Mali Genel Kurul sonrası Mayıs ayında seçimli Olağanüstü Genel Kurul kararı çıkıyor.

    Tarih Mayıs 2011… Ünal Aysal tarihi bir oy farkı ile Galatasaray Başkanı seçiliyor. Önünde ödenmemiş ciddi bir borç yükü var. İlginç bir yola başvuruyor: Hisse senedi satışı. Daha önce hiç hisseler piyasaya satılmamış. Yaklaşık 180 milyon TL gelir elde ediliyor. Halka açıklık oranı yüzde 45′e çıkarken, kulübün payı ilk kez yüzde 55’e geriliyor.

    En başta bu satış eleştiri alıyor. Ancak sonradan uygulanacak bir yöntemin ilk aşaması oluyor bu satış. Hisse senedi satışı ile gelen bedel ile hem vadesi gelen borçlar ödeniyor hem de takım yeniden kuruluyor. Bu arada gelirler hızla artmaya başlıyor. Daha ilk yılda neredeyse yüzde 100’e yakın gelir artışı var.

    Tarih Mayıs 2012… İlk bedelli sermaye artışı. Hem negatif öz kaynakta iyileşme oluyor hem de 118 milyon TL nakit kaynak yaratılıyor. Fiili olarak hisse senedi satışının bir kısmı kadar kaynak çok fazla çaba sarf etmeden geliyor.

    Tarih Eylül 2012... İkinci bedelli sermaye artışı talebi.

    Tarih Mart 2013… İkinci bedelli sermaye artışı talebini SPK reddediyor. Genelge üstüne genelge değiştiriliyor. Sportif AŞ’ye özel yönetmelikler çıkıyor.

    Tarih Mayıs 2013… Üçüncü bedelli sermaye artışı talebi.

    Tarih Ekim 2013… Yönetmeliklere uygun hale getirilen sermaye artışı talebi için SPK görüşmeleri devam ediyor.

    Tarih Şubat 2014… Üçüncü sermaye artışı talebi şartlı kabul ediliyor. Nakit para girişi engelleniyor. Ancak bir şey başarılıyor. Galatasaray’ın iştiraklerinin doğduğu 2000 yılından beri ilk defa öz kaynak bu kadar “pozitife yakın” hale geliyor: – 46 milyon TL.

    Mayıs 2014’teyiz.

    Neden bu kadar eskiye kadar gidip olan biteni yazma ihtiyacında olduk?

    Tek bir sebepten… Kulüp en son Alp Yalman döneminde borçsuz haldeydi. 1996’dan bu yana bu kulüp borçlu durumda.

    Bugünkü borçlar bugün oluşmadı yani…

    Her gelen yönetim borçların üzerine biraz daha ekledi.

    Mayıs 2011’ den bu yana ise borçların artmadığını yerinde saydığını görüyoruz daha ziyade. Ancak sıkıntıyı gider yönetiminde yaşıyoruz. Çok iyi kazanan ama kazandığından daha fazla harcar hale gelen bir kulübüz.

    Kazançtan daha fazla harcadığınızda sonraki senenin kazancından yersiniz. Ancak gelir artış hızınız yavaşlarsa sorun yaşamaya başlarsınız.

    Hep bahsettiğimiz üzere “büyüyerek büyüme” modelinde farklı bir evreye girmek durumundayız. Gelirlerin artışı çok önemli ve yazının başında bahsettiğim iyimserliğin sebebi. Ancak bu modelde de sonuçta gelirin artış hızı ileriki dönemde yavaşlamaya başlar ve eğer giderleri daha az artar halde tutmazsanız hüsrana uğrarsınız.

    Bu sebeple artık “gider disiplini” dönemindeyiz.

    Kazandığımız kadar harcayacağız.

    Olması gereken de bu!




  • İçi dolu bir konu olmuş. Teşekkürler.
  • Fener'in batık durumda olduğu belli.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Grey_Goose kullanıcısına yanıt
    Anladım da yani sencede bi şey yokmu bunun irdelenmesi lazım o zaman
  • buda stor gelirleri karşılaştırması
    80 milyon tl daha eklersek Galatasaraya 500 milyonu geçiyorki bu rakam avrupanın ilk 15 ine rahat giriyor
    gelirleri sürekli artan tek kulüp Galatasaray


     Ünal AYSAL Dönemi Mali Tablo (FB-BJK karşılaştırmalı)
  • bjk nin özkaynak -380 e çıktı geçenlerde fb de bu tablodan sonra 30m tl yayın gelirini kırdırdı

    yok ama aysal 0 borçlu gs yi alıp batırdı
  • bymanson13 kullanıcısına yanıt
    kardeşim senden benden herkesden kaçarlar ama SPK dan kaçamazlar
    ben de üzülüyorum kulüplerin mali durumlarına ama medyaya yansıyan Galatasaray batıyor sözünü yalan ediyor bu rakamlar
     Ünal AYSAL Dönemi Mali Tablo (FB-BJK karşılaştırmalı) Ünal AYSAL Dönemi Mali Tablo (FB-BJK karşılaştırmalı) Ünal AYSAL Dönemi Mali Tablo (FB-BJK karşılaştırmalı) Ünal AYSAL Dönemi Mali Tablo (FB-BJK karşılaştırmalı)




  • fırsat buldukça paylaşacağım
  • verilmiş pardon
  • quote:

    Orijinalden alıntı: bymanson13

    Fenerbahçenin 2014 de nasıl borcu artıyor ya ? Şampiyon olmamıza ve sadece 1 transfer yapmamıza rağmen ? Hani az buz da değil arada baya oynuyor ve öz sermaye de +100 lerden -250 lere düşülüyor.Bence bi yanlışlık var burda

    Hocam borç aslında 5m€ artmış sadece ama kur farkından o kadar çok etkiliyor. Öz kaynaklar konusunda ise sanırım başka dinamikler de devreye giriyor.
  • Barbar kullanıcısına yanıt
    verilmiş ancak devamı gelmemiş

    neden ? doğru bilgi...

    gidip amk , fanatik sayfalarını kopyalayıp yalan haberler olan sayfalar hep en üstte
    dedikodu sayfaları dolup taşıyor maalesef..

    aradım aradım bu sayfayı bulamadım ben
  • Petyr Baelish kullanıcısına yanıt
    işte işin püf noktası bu
    KUR FARKI...
  • quote:

    Orijinalden alıntı: bymanson13

    Anladım da yani sencede bi şey yokmu bunun irdelenmesi lazım o zaman

    Hocam senin bu kadar şaşırmanın tek sebebi dandik medyamız.
  • sözün özü mali olarak tabloların bu seyirde ilerlemesi , önümüzdeki 5 sezonda Galatasarayı hatırı sayılır oranda büyütecek
    bu büyümeyle paralel FB bjk ikisi de mali açıdan çok zor günlere sürüklenecek

    dipnot : mali seyirin bu şekilde devam etmesinin garantisi yok
  • Üç senedir ŞL'ye gittiğimiz için mali durumumuz düzeldi. Hem ŞL'den gelen para, hem de ŞL sayesinde gelen paralı sponsorlar durumumuzu düzeltti. Eğer seneye ŞL'ye gidemezsek tepetaklak oluruz. Zira transfer bütçemiz ciddi derecede düşer.
  • Barış26 kullanıcısına yanıt
    bir kaç önemli etken var
    CL
    Store gelirleri
    Sponsorluk
    Yayın gelirleri
    Yan şirketler (gssigorta,gstravel vb )

    ama en önemli keş kaynak dediğin gbi CL
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.