Şimdi Ara

Ulusal işletim sistemimiz 'PARDUS'

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
30
Cevap
0
Favori
580
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Tübitak tarafından 10-15 kişilik bir ekiple Linux tabanlı bir işletim sistemi yapılmış.Ulusal işletim sistemimiz diyerek.Pardus hakkında bildikleriniz,Pardusun işlevi yapılış amacı nelerdir acaba.



  • dostum bu işletim sistemi çoktandır olan bir şey.adı üstünde ulusal bir işletim sistemi yaratmak amaçlanmış.şuanda bildiğim kadarı ile sadece çalışan cd versiyonu mevcut.ama yüklenebilir hale getirmek için çalışmalar sürüyor.ben kendim baktım inceledim biraz ve linux tabanlı olsa da gerçekten emek harcanmış ve geliştirilmiş bir program olmuş.kendiliğinden bir çok paket program içeriyor.mesela office,acrobat reader türevi programları windowsa siz sonradan yüklüyorsunuz ama pardus içinde bu tip programları da barındırıyor.sonuç olarak geç kalınmış ama mutlaka önem verilmesi,daha da geliştirilmesi gereken bir proje.

    bildiğiniz gibi avrupa ülkeleri devlet bilgisyarlarında windows kullanımına çoktandır son verdi.hepsi linux kullanıyor.bunun sebebi güvenlik.microsoft windowsun kodlarını açık bırakmıyor bunun yüzünden biz mcrosoftun bizden bilgi sızdırmadığını nereden bilizcez?biz de biranönce pardus kullanmalıyız




  • Tamamen hayal kırıklığı pardus....


    Linux işletim sistemleri arasında bir yer edinmek isteyen pardus tübitak desteğini arkasına aldı ve belli bir grup olarak linux işletim sistemi yapılacaktı...

    sonuç olarak Linux kaynak kodu açık bir işletim sistemdir..Buda şu demek oluyor yani içerisindeki bir yeri alırım pardus yazan yere mr.lonely yazarım yada adımı Bilal yazarım o artık benim işletim sistemim olur...


    kaynak kodu açık olan linuxlardanda örneklerle bu sistemi yaptılar ama sonuç olarak bakarsanız pardus ileri seviye linux kullanıcılarına ''Ben bidaha Türklerin yaptığı hiç bir programı kullanmam!'' dedirtecek kadar kızdırmış

    Gözlerimle görüdm:)

    Ama bu yolda birşey yapmayı çalıştıkları için çok teşşekkür ederim kendilerine ama çok daha iyisini yapabilirler...

    Biraz aceleyemi geldi acaba??linux kullanıcıları detayları anlatım umarım bize...

    Güzel bi konuya değinmişsinBirazda bizi geleceğe götüren somut işlerden bahsetmek lazım...




  • Tübitak desteğini almışlar ama tübitak ne kadar yeterli.
    Dilimize donanım yazılım gibi kelimeleri kazandıran Aydın Köksalın bir konuşmasını dinlemiştim.Yazılım konusunda mühendislerimizin becerisinden bahsetti.Gerçekten iç acıcı bir konuşmaydı.Yazılım konusunda yerimizin iyi olduğundan bahsetti.
    Peki neden Pardus hayal kırıklığı oluyor.Mühendislerimiz Silikon Vadisinde adlarını duyururken çok iyi işler yaparken biz neden bu işin üstesinden gelemiyoruz.
  • Kendin elinle atmadığın bir temele hiç bir zaman yüksek bir bina kuramazsın...

    (Ben bu aralar süper sözler sölüyorum ya filozof falan mı olsam bütün gün oturup laf sölesem? :)
  • Ben hiç uğraşmam ama Türk olu da uğraşan birine çamur atmamam için bu adam yarışa ilk başladığında hemen önde olmak zorundadır(bu fizik ve mantığa aykırı) diyen zihniyete.Zira bu zihniyete dün kültür bilimde ratladım çok üzüldüm:
    Pardus temelinde ileri düzey kullanıcılara için hedeflenmemiştir.Temelinde sadece office kullanan ama devletin aldığı her üç bilgisayardan ikisini oluşturan bilgisayarlara konulmak ve böylece milyarlarca doların burada ki arkadaşların eleştirdiği Amerika ve Microsoft'a gitmesin diye yapılmıştır.Bu sayede temel yeteneğimiz ve tecrübemiz, becerimiz,eksikliklerimiz ileri öngörümüz ve açılımımız hedeflenmiştir.Çünkü bu proje diğerlerine göre daha basit ve öğreticidir.Sonuçta proje hedefine tam anlamıyla ulaşmıştır.Zira basit kullanıcıların sorunlarına ve ihtiyaçlarına cevap vermiş bilgisayar çeşitlemelerine tam uyum sağlamış bu açıdan sorun çıkarmamıştır.Ben çalışanları tebrik ediyorum zira nereden başlamaları gerektiğini iyi kestirmişlerdir.Bundan sonra çekirdek derlemesi mümkün olacak ve işletim sistemi aynen Almanya'da olduğu gibi çekirdekten yazılabilecektir.Ama burada her zaman ki gibi boşuna eleştirenler de olacaktır




  • PARDUS UN şu an çalışan cd dışında direk indirip kurabileceğiniz pardus 1,0 versiyonu var.
    indirin kurun.ama mevcut programınızı silin.
    ikisi bir arada zor çalışıyor.ama pardusa kimse laf etmesin.bence çok güzel.eksikleri yokmu .vr tabi.
    ama tamamen türkçe.öyle ikide bir xp de olduğu gibi mikrosofttan habire güncelleme derdiniz yok.ne gönderiyor pc nize mikrosoft biliyormuyuz.yok.
    virüs-trojan.......vs. derdiniz yok.

    yazılım parası yok.bence ideal.en kısa zamanda kullandığım makinamada eve, indirip kuracağım.ihmallik.nedeni yok yani.
  • Ubuntu 6.04 geliyor nisanda bence bekle onu kur

    ama sonuçta linux hepsi forever yani

    bende kurcam ama yazı bekliyorum şimdi kasamam yükle şu şöle bu böle şuanki düzenim iyi bilgisayarda...
  • BURADAN tüm pardus versiyonlarını, Cdden veya hddye kurulum şeklinde indirebilirsiniz.

    Aslında gerçekten bir ulusal işletim sistemimizin olmasını çık arzularız.

    Abuk sabuk çevrilmiş windows versiyonları yerine adam gibi bir Türkçe ile hazırlanmış bir linux daha çok tercih edilir bence...
  • kurdum kullandım çok beğendim..
    xp pro yada home hepsi ile aynı gibi..hatta fazlaları var..
    üzerine birde openoffice... elveda microsoft
  • quote:

    Orjinalden alıntı: driver

    kurdum kullandım çok beğendim..
    xp pro yada home hepsi ile aynı gibi..hatta fazlaları var..
    üzerine birde openoffice... elveda microsoft


    @driver, xp üzerine kuruluma izin veriyor mu, veya pardus üzerine xp kurulabiliyor mu?

    Ben henüz denemedim. Denemeyi düşünüyorum...
  • @mustafa_ogr


    xp ile linux kullanmak mümkün...
  • quote:

    Orjinalden alıntı: Mr.Lonely

    @mustafa_ogr


    xp ile linux kullanmak mümkün...


    Teşekkür ederim.
    (Bir bilgisayar öğretmeni olarak böyle bir soru sorduğum için utanıyorum )
  • @mustafa_ogr


    Hocam zaten bilgisayar öğretmeni olduğunuz için bilmiyorsunuz...


    Benim tanıdığım bazı kimseler var bilgisayarda kendini çok üstlere taşımak için ege üniversitesi elektrik elktronik mühendisliğini bıraktı...

    ama gel gör şimdi neler yapıyor!!!(Ne yapıyor demeyin ben sadece o yaparken izliyorum hiç bişey anlamıyorum :)

    ama ne isterse program yazıyor ne isterse yapabiliyor uçmuş gitmiş artık..

    o yüzden utanmana gerek yok abi...artık biliyorsun

    Bilmemek ayıp değildir yeterki çaktırmayın
  • Bana da ilk başta kaynak israfı gibi gelmişti ama şu an ki fikrim pardus, üstünde çaba sarfedilmesi gereken bir proje. Devlette kullanılırsa milyonlarca dolar boşa gitmemiş olur. Üniversitelerde de kullanılabilir.
  • Pardus bir ulusal işletim sistemi olamaz çünü sonuçta bir linux sürümü ve bilindiği gibi linux ulusal bir işletim sistemi değil. Bu bir zamanlar montajını yaptığımız F-16 ları "türk savaş uçağı" olarak lanse etmek gibi birşey. Ayrıca ben bir zamanlar linux ta kullandım ve windowsu en kral linuxa tercih ederim (bu da benim şahsi görüşüm)
  • peki benim sormak istediğim birkaç şey var cevaplarsanız çok sevinirim;
    birincisi bir ağ ortamında ağdan yararlanan bigisayarın pardus olmasının dej avantajları ve varsa avantajları neler (ana bilgisayarı windows kabul ederek)
    ikincisi yine ağdan yararlanarak internete bağlanan makina pardus ile bu işlemi nasıl yürütüyor ? internet tarayıcısı nedir?
    üçüncüsü windows'ta çalışan programları çalıştırmaması normal. bu yüzden ben bilgisayar destekli bi tasarımcı olarak pardus'u niçin tercih etmeliyim? (son soru politik olduğu için pardus'un geleceğine yönelik cevap bekliyorum aslen)
  • quote:

    Orjinalden alıntı: _fisico_

    peki benim sormak istediğim birkaç şey var cevaplarsanız çok sevinirim;
    birincisi bir ağ ortamında ağdan yararlanan bigisayarın pardus olmasının dej avantajları ve varsa avantajları neler (ana bilgisayarı windows kabul ederek)
    ikincisi yine ağdan yararlanarak internete bağlanan makina pardus ile bu işlemi nasıl yürütüyor ? internet tarayıcısı nedir?
    üçüncüsü windows'ta çalışan programları çalıştırmaması normal. bu yüzden ben bilgisayar destekli bi tasarımcı olarak pardus'u niçin tercih etmeliyim? (son soru politik olduğu için pardus'un geleceğine yönelik cevap bekliyorum aslen)



    Ana makine windows kabul edilerek herhangi bir avantaj yada dez avantaj söz konus değil...(Ama ana makine linux olursa avantajı var dez avantajıda kullanıcıya göre değişir.Zaten linux kullanması gereken adam için dez avantajlar onu ilgilendirmiyor...yani adam için zaten desktop olayı pek önemli değil:)

    İnternet tarayıcısı firefoxtur...Nasıl yürüttüğünü pardus ile bilmiyorum bağlıyosun çalışıyo :)

    Son sorunuza tasarımcı olmadığı için cevap veremiyorum sadece yorum yapabilirim..Ama bu işin içinde olanlar Linux tercih ediyorlarsa vardır bir bildikleri Ama bunu sizin için sorucam...




  • yok son soruda tasarımcı olmamla alakası yok, yani ben birçok program kullanıyorum pardus ne kadar zaman içinde ne kadar programı kapsama alanına alır? sorumun türkçesi bu olur herhalde
  • Ne kadar çok kişi pardus kullanırsa onlarda bu programları bu kadar kısa sürede içine alacaklardır


    bu işler böle yürür malesef.Ne kadar ekmek o kadar köfte :)
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.