Şimdi Ara

ücretli öğretmenin meb çubukçuya mektubu...

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
3
Cevap
0
Favori
465
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Ücretli olarak çalışan bir öğretmen yaşadığı haksızlığı, okulda yaşadığı olumsuzlukları gönderdiği elektronik postada şöyle anlatıyor....

Gazi Üniversitesi Mesleki Eğitim Fakültesi Moda Tasarımı Öğtermenliği 2005 mezunuyum. Ailem Üniversiteyi okutamazsak elinde mesleği olsun gönderebilirsek de okur düşüncesiyle meslek lisesine gitmemi istediler.

Liseye başladıktan sonra katsayı problemi başladı, okulumu değiştirmek istedim, olmadı. Üniversitede okuduğum bölüm bana dayatıldığı,başka bölüm seçme hakkım elimden alındığı için bu bölümü okumak zorunda kaldım. Öğretmen olmak istiyordum,bi şekilde yine öğretmen olacağım diye bu durumu kabullendim,okulumu bitirdim. KPSS`ye girdiğim yıllarda 77.022, 80.362, 77.360 puanlarını aldım.Bölümümde ataması yapılan öğretmen sayısı çooook az olduğu için atanamadım.Bölümümde atama yapılmayan dönemler de oldu, atama yapıldığı zamanlarda en fazla 40 kişi atandı. Birçok bölümde benim puanlarımla ataması yapılan çok arkadaşım var. Atamaların bölümlere göre, açık olan alanlara göre yapıldığını çok iyi biliyorum fakat bazı bölümlerden 60 puanla atanabilirken başka bölümden olsa dahi 80 puan almış birisinin açıkta kalmasının haksızlık olduğunu düşünüyorum. Eğer benim öğretmenlik yapıp yapamayacağım bu sınavla sınanıyorsa ve 80 puan alarak öğretmenlik için yeterli olmadığıma karar veriliyosa 60 puan alan birisinin atanmasının haksızlık olduğunu düşünüyorum.Atama sisteminin alanlara göre yapıldığını ve her adayın kendi alanındaki arkadaşlarıyla yariştığını çok iyi biliyorum. İllaki bi eleme yapılacaksa bu şekilde olmamalı. Bu sistem de haksızlıklar var. 2 yıl ücretli öğretmenlik yaptım. Görev aldığım okuldaki arkadaşlarımın kpss puanlarına ve konumlarına baktığımda 63 puanla kadrolu,72 puanla sözleşmeli, 80-85 puanla ücretli öğretmenlik yapan arkadaşlarım var. 63 puan alan kadrolu atanırken çok daha yüksek puan alan başka biri atanamadığı için ertesi yıl tekrar sınava girmek,sil baştan ders çalışmak zorunda kalıyor. Atanan kişi sınavı kazandı,atanamayan sınavı kazanamadı olarak algılanıyor. Ama girdikleri aynı sınavdan düşük puan alan sınavı kazanmış,atanamayan sınavı kazanmamış oluyor bu durumda.Tekrar belirtiyorum atama sistemini biliyorum,her alandaki kişinin kendi alanındaki diğer arkadaşlarının punlarına göre değerlendirildiğini çok iyi biliyorum.Fakat bu durumu veliler,öğrenciler,insanlar bilmiyorlar,anlamıyorlar,anlatamıyoruz.velilerin öğretmenlere verdikleri değer kadrolu,sözleşmeli,ücretli olmasına göre farklılık gösteriyor.2 yıldır tüm bunların içinde birebir yaşadığım için dile getiriyorum.Veli toplantılarına gelen veliler eğer öğretmenin ücretli olduğunu öğrenmişse "bu da YEVMİYEYLE gelenlerden nasıl olsa gidici çocuğumun durumunu görüşmemin gereği yok mantığı ile öğretmenle görüşme gereği bile duymuyorlar.İnsanlara anlatamadığımız bir şey var ki diplomayı aldığımız gün aramızda hiç bir fark olmadan hepimiz öğretmen olarak mezun olduk.Ama tahmin edersiniz ki velilerin,öğrencilerin size kadrolu mu yoksa YEVMİYEYLE mi çalıştığınızı sormaları çok onur,gurur kırıcı. Ayrıca aynı işi yapıp diğerlerinin üçte biri maaş almak da çok adil değil.Görev yaptığım okul ilçedeydi.ben merkezde yaşıyorum. Aldığım 450 TL nin yarısını yol parası vererek yaptım görevimi 2 yıl.Bu yıl yne açıktayım. "Bu kadar şikayetçiysen yapma kardeşim" "Herkes mezun olduğu işi yapmak zorunda değil,ne iş bulursan yap" "İş beğenmiyorsunuz,iş artık aslanın midesinde" "Memlekette başka dert mi yok" " Olmuyorsa bırak uğraşma öğretmenlik yapmak zorunda değilsin" artıkbu klasik cümleleri duymak istemiyoruz.Ben katsayı mağduruyum. Seçme hakkım elimden alındıysa ve ataması olmayan bi bölümü okumak zorunda bırakıldıysam bunda benim suçum,günahım,hatam ne?Yaşadıklarım benim tercihim değildi,ben bunlara mecbur bırakıldım.Benim en büyük hatam meslek lisesine gitmemdi ama ne sebeple gittiğim açık, ilk satırlarda nedenini açıkladım.Ben liseye başladıktan sonra katsayı meselesi olduysa,sistem değiştirildiyse bunda benim günahım ne?Ve ben okulda bana eğitimi verilmeyen atandığımda da eğitimini vermeyeceğim derslerden sınava tabi tutuluyorum.Gecemi gündüzüme katıp çalışıyorum,bu eğitimi okulda alanlarla en az aynı puanı,bi çoğundan da daha fazla puan alıyorum ama atamam yapılmıyor.Ben aptal değilim.2009 Martına kadar aldığm 80puanla başvuru yapabilirken haziranda 77 aldım diye başvuru bile yapamıyorum. Marta kadar zekiydim haziranda gerizekalı mı oldum?Tercih sayfamda yetersiz olduğunuz için atanamadınız yazısı çıktı ben aldığım 80 puanla hangi konuda yetersizim,girdiğimiz aynı sınavdan 60 puan alan hangi konuda yeterli de ataması yapılıyo?Bu en son eylülde çok düşük puanlarla alım olan bölümler vardı demek ki isteyince puanın hiç bi önemi olmadan atama yapılabiliyo.Ne amaçla yapıldığını,neyi ölçtüğünü,alınan puanların neye göre değerlendirildiğini kimsenin çözemediği saçma bi sınava girmekten bıktım.Yaşamaya mecbur bırakıldığım hayatın hesabını başkalarına vermekten,sorgulanmaktan,atanmamaktan,bu durumdan suçluluk duymaktan,utanmaktan,yaşamam gerekenkeri işsiz olduğum için sürekli ertelemekten sıkıldım.Ailemin yüzüne bakamamaktan,emeklerinin karşılığını verememiş olmaktan,vicdan azabı çekmekten,her atama dönemi atanıp atanmadığımı soranlara kendimi anlatmaktan,insanların anlamadan,bilmeden sorgulamasından,yargılamasından yoruldum.Tüm bunların mutlaka bi çözümü olmalı,yapılacak bir şeyler mutlaka olmalı.Öğretmen olmak istedim,bunun için çalştım,okulumu bitirdim,öğretmen olarak mezun oldum ve sevdiğim,yürekten isteyerek büyük zevk alarak yaptığım kendi mesleğim olan öğretmenlik yapmak istiyorum.Yanlış,ayıp,ahlaksız,kötü bir şey değil beklediğimiz,istediğimiz.Bu yazdıklarım,dile getirdiklerim yalnızca kendi adıma değil benimle aynı durumda olan binlerce arkadaşım adına.Herkesi memnun etmenin,herkesin isteğinin yerine getirilmesinin imkansız olduğunu da çok iyi biliyorum.Ama yapılacak bir şeyler olmalı.Atanmadığımız sürece yarın bugün önümüze yaş engeli de çıkacak.Amacım sesimizi duyurmak.Umarım sesimiz duyulur ve dikkate alınır,görmezden gelinmez.Her geçen gün biraz daha vazgeçerek,kendini işe yaramaz,yetersiz biri olarak hissetmektense tüm bunların tam tersini göstermek,öğretmek,hakkımız olan öğretmenlik mesleğini yapmak istiyoruz.Atama bekleyen binlerce öğretmen ne zaman atanacak?

Kaynak ;http://abbasguclu.com.tr/egitim/bir_ucretli_ogretmenden_bakan_cubukcuya_mektup.html

• Çok üzülüyorum ülkem ve ülkem vatandaşları adına
    5 ay önce açıldı
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.