Şimdi Ara

Turlerin kokeni

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
0
Favori
487
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Bu kitabi almayi dusunuyorum arkadaslr dili nasildir? Tanrilardan insanlara kitabi gibi sade ve akicii mi? Ayrica bu kitap suanda kabul edilen evrimle bire bir mi

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >



  • Tanrılardan insanlara populist bir kitaptır. Bu dediğin ise bilim kitabıdır , ders kitabıdır teoriyi ayrıntılarıla detaylıca bilimsel yöntemleri kullanarak açıklamaya girişir öyle uzanıpda iki kafa dağıtayım bir kitap değildir tersine ders çalışır gibi notlar alınarak gerektiğinde geri dönülerek dikkati üst düzeyde tutan bir kitaptır.



    Bilim çevresine yöneliktir. Eğer tanrılardan insanlara gibi bisey arıyorsan sıkar...

    Evrim teorisinin tutarlı , bilimsel ilk şekli olmakla birlikte icindeki iddiaların bir kısmı günümüzde bile gecerliligini korurken bir kısmı revizyona ugramıs bir kisminin ise yanlis oldugu gorulmustur. Ama modern evrim teorisini. Ustune kurgulandigi ilk sekli bilmek ve neden , nasil normal bir adamin o donem icin boyle cilginca bir fikir ortaya atabildigini mantikli gerekcelerle tatmin edici olacak aciklamasi yonunden cok deverlidir.

    Darwin bu teoriye 30 yilin ustunde yaptigi calismalari adamistir. Yani 30 yillik emegin urunudur. Kendisi bile yayinlamak konusunda cok ciddi teredutlere dusmustur zamaninda ulastigi sonuclar karsisinda.

    Ikinci olarak hangi yayinevinden alacaksin bilmiyorum ama benim okudugum evrensel baskisinda Darwinden once dahi evrim dusuncesinin ortaya ciktigi ve darwinin kitabinin pat diye ortaya cikmayip yuzyillik baska calismalarin evrimle ilgili bilgilerinin ve ortaminin yarattigi bir sonuc oldugunu gorursun.

    Darwin evrimi bulmamistir. Darwin zaten o donemde ciddi ciddi bilim cevrelerinde dillendirilen ciddi gecmise sahip Evrim Teorisinin kapsamli butuncul ve bilimsel ilk seklini olusturup kamuoyunun basina tugla gibi atmistir. O olmasa bile baskasi evrimi aciklayacakti yoksa...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Periah -- 25 Nisan 2018; 17:28:15 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Diğerlerini bilmiyorum ama Alfa'nın çevirisini çok akıcı ve anlaşılır buldum.
  • Periah kullanıcısına yanıt
    Evrim düşüncesinin temelinde yatan düşünce olan 'değişim' fikrinin tarihi milattan öncesi antik yunan filozoflarına kadar dayanmaktadır.Fakat Darwin evrimi bulmamıştır demek pek doğru bir düşünce değil diye düşünüyorum.Darwin yaratılışı ispatlayan insan olmak için çıktığı seyahatinde beklemediği bir sonuçla karşılaştı.Evrim denen yasayı kendi gözlemleriyle farketti ve uzun süren çalışmalar sonucunda Evrim Teori'sini ortaya attı.Yayınlamak konusunda tereddüt etmesinin sebebi de toplumsal inanışı yıkmak istemiyordu.Ayrıca karısı da bu konuda endişeli olduğundan fikrini kendi içine hapsetti.Fakat bir süre sonra Wallace evrimi kendi imkanlarıyla keşfedince işler değişti.Wallace Darwin'e mektup yollayıp gelişmelerini aktardı.Darwin de Wallace'ın kendi yolundan gittiğini görünce arkadaşlarının da baskısına dayanamayıp kitabını yazmaya başladı.Fakat burdan bencil olduğu anlaşılmasın tabii.Kendisi Evrim Teorisi'ni Wallace ile paylaşmıştır.
  • Kose81 K kullanıcısına yanıt
    Merhaba, benim kastettigim olay evrimden binlerce yıl önce değişim adı altında çok belirsiz ve tartismaya acik sekilde ortaya atilan evrim duduncesinin ilhami degildir.



    Darwin'in bizzat savundugu sekilde evrim dusuncesi toplumda bulunan bilim adamlarina yabanxi degildi. Hatta Darwin kitabini yayinlamadan bur sure omce yayinlanan 10 sayfalik bildiride Darwin'in evriminin aynidi son derece ayrintisiz bicimde aciklaniyordu. Canlilarin birbirinden turedigi dusuncesi bazi bilimadamlarinda ortaya cikmisti.



    Tabi Darwin'in bu kitabi hazirladigi surec 30 yili askin bir calisma icerdiginden is tartismali bir boyuta ulasiyor ama ben Darwin'in evrimi yoktan buldugu dusuncesinin aksine kendi cagdaslari ve öncüllerinin çok yetersiz selilde ortaya atmaya basladiklar "degisim" degil de "evrim" (Darwin'in bahsettigi sekilde) dusuncesinden etkilendigini bu gibi insanlari okudugunu ve takip ettigini dusunuyorum.



    Ama tabiki Evrimi sağlam nir teori olarak ortaya atan ilk kişi Darwin'dir. Ama evrimi bulan ilk kisi degildir çunku toplum gelisen bilim zaten bu durumun farkina varmak uzereydi. Eger o bu teoriyi ortaya koymasa belki 10 yil icinde baskasi bunu yapacakti ve teoriyi bilen tek kiside Wallace degildi.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Periah kullanıcısına yanıt
    Tabi ki fikir o yıllarda birden fazla bilim insanının literatürüne girmişti hocam.Fakat benim demek istediğim aslında Darwin'in araştırmalarının daha eskiye dayanması konusudur.Örneğin kendisi makale adıyla 100 küsür sayfalık bir yazı yazdı fakat dediğim sebeplerle yayınlamadı.Bir kaç ay sonra bir başka bilim insanı evrim ile alakalı bir kitap çıkardı fakat Darwin kitabın hatalı köklere dayandığını düşünmüş.Çünkü o zamanlar evrim konusunda daha çok Lamarkçı görüşler yaygındı.Yani tabi ki bir düşünce vardı fakat doğru olan düşünceler değildi bunlar , sadece yolu açıyorlardı.Darwin makale isimli yazıyı ele aldıktan sonra dediğim sebeplerden yayımlamadı.Hatta tarih olarak baktım şimdi Darwin'in çalışmalara 1830 civarlarında başladığı söyleniyor ve makale isimli yazısını 1844 civarlarında kaleme almış.Wallace'ın bahsettiğiniz 12 sayfalık makalesi ise Darwin'e 1856 yılında ulaşmış.Tabii çevresi Darwin'in bu büyük keşfinin başkasının adıyla anılmasını istemediğinden Darwin'e ısrar etmişler ve Darwin de kitabını yayınlamış.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.