Şimdi Ara

DNS Nedir ? Türkiye'de DNS Kullanımı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
40
Cevap
0
Favori
2.959
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • DNS nedir kısaca özetleyelim:

    NS (Domain Name System) tarayıcınızın adres çubuğuna girdiğiniz site ismini, girmek istediğiniz sitenin gerçekte ikamet ettiği IP adresine çeviren ve internette gezinmeyi tahmin edemeyeceğiniz kadar kolaylaştıran oldukça yararlı bir sistemdir.Örnek vermek gerekirse siz tarayıcıya "facebook.com" yazdığınızda bu istek DNS sunucusa iletilir,sunucu size bu sitenin ip adresini gönderir "185.60.216.35" ve o siteye bağlanırsınız.DNS sunucusu değiştirmek İndirme ve yükleme hızınıza herhangi bir etkisi olmaz yalnızca sayfaların daha hızlı açılmasına ve hızının daha stabil hale gelebilmesine yardımcı olur.


    Türkiye'de neden İSS'lerin DNS sunucularını kullanmamalısınız:

    Sebebi DNS Spoofing ve fişleme.Peki nedir DNS Spoofing? DNS zehirleme veya DNS hijacking yöntemleri kullanıcıların kişisel bilgisayarlarında kullandıkları bazı halka açık DNS (Alan adı Çözümleme) sunucuları, bazı adresleri kendi DNS sunucularına yönlendirmeye başladılar.DNS girmek istediğiniz web sitesinin IP adresini bilgisayarınızın tanımasını sağlayan bir teknoloji. Yanlış IP yönlendirilmesi ile siz girmek istediğiniz siteye girdiğinizi sanıyor fakat görüntü kopyasına girebiliyorsunuz. Hacker'lar bu yöntemi sahte banka siteleri ile sizi kandırabilmek için çok sık kullanabiliyor..Kısaca İSS'ler DNS Sunucuları aracılığyla sizleri fişliyor,sahte sitelere yönlendiriyor,siteleri engelleyebiliyor.


    Bundan nasıl korunabiliriz?
    İSS'lerin DNS Sunucularından uzak durup,şifrelenmiş ve fazla bilinmeyen DNS Sunucularını kullanarak. Buraya bir kaç tanesini yazmak isterdim ama engellenme riski var. Arama motorluyla yapacağınız küçük bir araştırmayla kolayca bulabilirsiniz. Tavsiyem Google,OpenDNS ve Yandex DNS'den uzak durmanız.



    Yasaklı Sitelere Girerken işe yararmı?
    Girmek istediğiniz site mahkeme kararıyla engellenmemişse evet işe yarar. Ama artık çoğu İSS DNS Spoofing yaptığı için işe yaramamakta.


    Sayfaların hızlı yüklenmesinde olumlu veya olumsuz etkisi olurmu?
    Bulunduğunuz konuma yakın,fazla yoğunluk olmayan sunucuları tercih ederseniz olumlu etkisi olacaktır.



    Kaynak 1
    Kaynak 2
    Kaynak 3
    Kaynak 4



    Ayriyeten Türknet hız sorunuyla alakalı deneyimlerim:

    Kendi hattımdan gördüğüm kadarıyla SNR düşünce internet hızıda düşüyor ve modemi açıp kapatınca çok geç ip alıyor (5 dakika civarlarında). Hatta çoğu zaman modem internete bağlıymış gibi gözüküyor ama internete girilmiyor. Windows şu hatayı veriyor:

    DNS Nedir ? Türkiye'de DNS Kullanımı

    Ama SNR'yi biraz yükseltince tüm bu sorunlar çözülüyor. Belki yardımcı olabilir hız sorunu yaşayanlara.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Celonfix -- 18 Ekim 2018; 20:43:39 >







  • DNS in internet hızınıza etkisi yoktur tekrar belirteyim.
    Hangi bilgi ile yazıyorsun derseniz DNS server kuran ve çalışma mantığını bilen bir kişi olarak yazıyorum.
    Dalgalanmanız saate göre değişiyor genelde AKşam saatlerinde 5-10 arası oluyor hızınız.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ULTILIX

    DNS in internet hızınıza etkisi yoktur tekrar belirteyim.
    Hangi bilgi ile yazıyorsun derseniz DNS server kuran ve çalışma mantığını bilen bir kişi olarak yazıyorum.
    Dalgalanmanız saate göre değişiyor genelde AKşam saatlerinde 5-10 arası oluyor hızınız.

    Hıza etkisi olduğunu söylemedim, dalgalıydı sabitlendi. Şuan her zaman sabit 40mbps alıyorum.Türknetin dnssi sorunlu gibi geldi. Sayfalar 5-10 saniye gibi bir sürede açılıyordu şimdi 2-3 saniyede açılıyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Celonfix -- 19 Şubat 2017; 10:50:39 >
  • Dün 7-12 arası resmen sürünüyordu, 50 kbps hız mı olur?
  • Celonfix kullanıcısına yanıt
    İşte dalgalıydı sabitlendi doğru bir terim değil :).
    Siz DNS i bir gateway gibi düşünüyorsunuz çoğu kullanıcıda bu bantıkta düşünüyor fakat bu doğru değil.
    https://www.dijitaller.com/dns-vpn-proxy-nedir-ne-kadar-guvenlidir/ buradaki yazıda bakabilirsiniz .
    Bu arada benim dns sunucumda evde o zaman en iyi bağlantıya benim sahip olmam lazım :)
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ULTILIX

    İşte dalgalıydı sabitlendi doğru bir terim değil :).
    Siz DNS i bir gateway gibi düşünüyorsunuz çoğu kullanıcıda bu bantıkta düşünüyor fakat bu doğru değil. https://www.dijitaller.com/dns-vpn-proxy-nedir-ne-kadar-guvenlidir/ buradaki yazıda bakabilirsiniz .
    Bu arada benim dns sunucumda evde o zaman en iyi bağlantıya benim sahip olmam lazım :)


    Ben dnsyi bişey olarak düşünmüyorum. Dns hakkındada bir yorumda bulunmadım. Sadece diyorumki internet hızı dalgalıydı, dns değiştirince sabitlendi. Steamda bir bakıyorum saniyede 1.5mb-3mb-4.5mb olarak çok dalgalıydı, dnsyi değiştirince direk 4.5a sabitlendi ne daha düşük hızda indiriyor nede daha yüksek.N eden bu kadar uzattınız anlamıyorum. Bende olunca diğer kullanıcılarla paylaşmak istedim. Ne yani yalanmı söylüyorum ? İsterseniz türknetin dnsyle speedtest yapıp birde level3 dnsyle yapıp size atabilirim ekran görüntülerini (ay başında atabilirim akk doldu).



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Celonfix -- 19 Şubat 2017; 18:25:41 >




  • bu akşam saatlerinde hızın yavaşlamasının nedeni ne acaba? ben türk telekomda sabit 13 mbps alıyordum akşam sabah aynıydı.
  • Bu tür problem yaşayan varmı başka?

    Eğer bu sorunu yaşayan var ise Konuyu açan arkadaşın dediklerini uyguladığında bir gelişme oldumu?
  • internet yerlerde sürünüyor şu bir kaç gündür sebebi nedir bilemiyorum dalgalanma mevcut yine bir şeyleri test ediyor bu türk telekom bellki yeni sistem hazırlıkları olabilir
  • Ben TürkNet'in kendi DNSlerini kullanmıyorum ama ona rağmen hızda dalgalanmalar oluyor. Açıkçası bu sorunun DNS'ten kaynaklandığını sanmıyorum.

    DNS Nedir ? Türkiye'de DNS Kullanımı


    DNS Nedir ? Türkiye'de DNS Kullanımı


    DNS Nedir ? Türkiye'de DNS Kullanımı


    DNS Nedir ? Türkiye'de DNS Kullanımı


    Normalde almam gereken hız 60 Mbit




  • Umut U kullanıcısına yanıt
    Hangi dsn'yi kullanıyorsun hocam?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: İbrahim Kaypakkaya

    Hangi dsn'yi kullanıyorsun hocam?

    193.101.111.10
    193.101.111.20

    Bu arada şuan hızım normal. Ama hiçbir zaman sabit kalmıyor, hep yukarıda gösterdiğim gibi dalgalanmalar oluyor. Sorun DNS'ten değil, TürkNet'ten kaynaklanıyor.

    DNS Nedir ? Türkiye'de DNS Kullanımı
  • Arkadaşın dediği dns leri uyguladım ping dalgalanmaları bitti ve herşey normale döndü sayfalar daha hızlı açılıyor.Kesinlikle işe yarıyor arkadaşlar

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: santa rika

    Arkadaşın dediği dns leri uyguladım ping dalgalanmaları bitti ve herşey normale döndü sayfalar daha hızlı açılıyor.Kesinlikle işe yarıyor arkadaşlar

    Peki dns değişimini nereden yaptınız ? Modemin içinden mi yoksa bilgisayar üzerinden ağ ayarlarından mı ?
  • Jrsmurfs J kullanıcısına yanıt
    Bilgisayar üzerinden yaptım

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Umut U kullanıcısına yanıt
    Sorun Türk Telekom'da, TurkNet'in yaptırımı olamaz bu konuda.
  • Bilgisayardanda yapılabilir ama tüm cihazlarda etkili olması için modemden yapmanız daha iyi olur. Akk sıfırlanınca türknet dnsyle aldığım sonucu ve level3 dnsyle aldığım sonucu ekleyeceğim konuya.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Celonfix -- 20 Şubat 2017; 23:37:24 >
  • Ben 20 gündür 2.5 mbit alıyorum

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • dalgalanma dediğiniz şey download hızınızın yada ping sürelerinizin bazen yüksek bazen düşük çıkmasıysa bunun dns'le uzaktan yakından ilgisi yok arkadaşlar. Kısaca bilgilendireyim; DNS server dediğiniz olay, tarayıcıda adres satırına yazdığınız URL'in IP karşılığını öğrenmeye yarar. örneğin tarayıcınıza forum.donanimhaber.com yazıp enter'a bastığınızda pc'nizin yapacağı ilk iş, DNS server'a gidip "forum.donanimhaber.com" adresinin IP adresini nedir diye sormak olacaktır. DNS cevabı da size bu IP'yi verir. ardından PC'niz bu IP adresine HTTP 80 yada HTTPS 443 portundan bağlanır ve sayfayı yükler. DNS'i değiştirmeniz bu IP'yi öğrenmenizi hızlandırabilir ama bu milisaniyeler seviyesinde bir fark yaratır.
    Download yaparken de IP'yi öğrendikten sonra DNS'le işiniz kalmaz, PC'niz direkt olarak o IP'ye bağlanır ve download'u başlatır. Speedtest de aynı şekildedir. Hızınızın zaman zaman hızlı yada yavaş olması, bağlı olduğunuz internet servis sağlayıcının omurgasında yada internet çıkışlarındaki yoğunluktan kaynaklıdır. Diğer bir darboğaz noktası da yerel kutulardan santrallere giden bağlantılarda aşırı yoğunluk olabilir. Örneğin binanızdaki ankastre kutusunu düşünün, bu kutudan bölgenizdeki Türktelekom kutusuna ve oradan diğer binalarla birleşerek santrale gider. Bu noktada TT harici diğer servis sağlayıcıları da bu bağlantılar üzerinden hizmet verdiğinden, TT kendi abonelerine öncelik sağlamak için yoğunluk durumlarında kendi abonelerine öncelik verecek şekilde tanım yapabilir.
    Bu tür yoğunluk ve hız düşmeleri genelde insanların evlerinde interneti kullandıkları akşam saatlerinde yoğunlaşır ve malesef son kullanıcı olarak bizim çözebileceğimiz bir konu değildir.

    umarım yardımcı olur.




  • Hocam çok sağol vallahi. Hız 10 Mbps civarındaydı ama ping 100-120'lerde geziyordu, sayfalar bir türlü yüklenmiyordu. Level3'ü yazınca düzeldi sıkıntı jet gibi oldu hat şuan.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.