Şimdi Ara

türkiyedeki silah gücü sizce ne durumda (9. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
228
Cevap
0
Favori
34.061
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 7891011
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • "erenkurt"

    Tekrar edeyim.

    Subaylar dahil hiçkimse (eğer konuları değilse) ordunun tamamı hakkında net bir fikir sahibi olamaz.Pilot tanktan,piyade denizaltıdan,tankçı nakliye uçağından anlamaz.Anlaması iyi olurdu ama bu dünyanın her yerinde böyledir.

    Birinci ağızdan duymuş olsanız bile size gelen bilgi eksiktir.Zaten ordu durumunu şöyleyiz böyleyiz diye ayan beyan açıklamıyorki.
    Size sır olabilecek bilgilerin geldiğine inanmış olmanız o bilgilerin sır(gizli saklı)olduğunu göstermez.Sadece sizin olayı yeni duymuş olduğunuzu gösterir.

    Yorumlarınızı hala kısıtlı bilgilerle yapıyorsunuz.Benim başından beri karşı olduğum,itiraz ettiğim konulardan biride budur.
    Sizi askere bile alsalar ancak etrafınızda algıladığınız kadarını bilebilirsiniz(direkt general olarak alınsanız bile bu böyle).



    Burada yapmaya çalıştığım şey sizlerin bakış açınızı genişletmeye yöneliktir.Aslında herşeyi bilemeyeceğinizin farkında olursanız bu fuzuli tartışma kapanır gider.

    Ben biliyorum ,Türk ordusunun durumu kötü diye ahkam kesenlere verdiğim iki satır bilgiden sonra ortalık nasıl sus pus oldu farkettiniz mi?
    Verilen tepkiler aşırı olmasaydı,bilmiyorduk öğrendik deselerdi bu kadar sert üslup kullanmayacaktım.

    Elbetteki benimde bildiğim şeyler sınırlı.Ama bu ortamda körler ülkesindeki tek şaşı gibi oldum.

    Amacım herşeyi bilirim diyenlere bunun mümkün olamayacağını ispattır.
    İnsana, doğru diye bildiği şeyin aslında yanlış olduğunu anlatmak bazen zor oluyor.İş inada binincede akıl,mantık kalmıyor doğal olarak.
    İpten kazıktan kurtulmuşcasına saldırıya geçmek haksızı haklı göstermediğinden o şahısların bu tip polemiklere girmeside durumlarını kurtarmıyor.

    Daha ilk mesajımda buraya gelmemin sebebini izah ettim.Konu hakkında başka bir söylem yoksa zaten pek uğrayacağımda yok bu foruma.

    "Yeminimi bozdum hüleyn" deyip ortadan kaybolan birinin(veya başkasının) açabileceği veya görüş bildireceği (dolayısı ile laf atıp polemiğe çağıracağı) başkabir konu var mı yok mu diye bu sitedeki her satırı hergün takib etmemi beklemiyorsunuz herhalde.
    Bu işi adminler yapıyordur.Eğlence isterlerse bi e-mail atarlar.Bildiğim bir konuysa görüş belirtirim.

    Not:Bahsettiğiniz dilbilgisi konulu yazıyı uyarınız üzerine tekrar okudum.Küçük "t" ile yazılmış "Türkçe" bulamadım.Mesaj editlenmemiş bir şekilde ilk hali ile duruyor.Bilginize.




  • silaha verilen paranın yarısı eğitime verilmiş olsa şimdi avrupanın birçok ülkesinden gelişmiş durumdaydık.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: RossTheBoss

    ORDUSUNUN BÜYÜK BİR BÖLÜMÜ PARALI ASKERLERDEN OLU$AN BİR ORDU REEL SAVA$TA HİÇBİR HALT YİYEMEZ...ÇÜNKÜ BU TİP ASKERLERİN ELİNDE NE KADAR MÜHÜMMAT TEKNOLOJİ OLSA BİLE İLK İ$LERİ SAVA$TAN NASIL YARA ALMADAN KURTULURUZ ONUN HESABINI YAPMAKTIR...ÖR:ABD,İNGİLTERE...

    TÜRKİYE ASKERİ TEKNOLOJİ VE MÜHÜMMATTAN ÇOK,ONU KULLANMAYI BİLMENİN DAHA ÇOK İ$E YARADIĞINI 74 KIBRIS HAREKATIYLA ZATEN FAZLASIYLA GÖSTERMİ$TİR...

    BU GÜN DÜNYA ÜZERİNDEN NE YAZIK Kİ TÜRKİYEYİ ASKERİ YÖNDEN OLACAK BİR SAVA$LA YOK EDECEK BİR ÜLKE YOKTUR...BUNA ABD DE DAHİL...$İMDİ NÜKLEER GÜCTEN BAHSETMEYİN...BU DÜNYADA NÜKLEER GÜCÜ KULLANMAYA HİÇBİR ÜLKENİN DÖTÜ YEMEZ,NE OLURSA OLSUN...






    +1923




  • Subay gibi kücük insanlarla ugrasilmadigini belirtmek isterim.Sır olabilecek kadar gizli olan bilgileri zaten hicbir akıllı insan burada belirtmez azman ona zaten kimse sır vermemis demektir.Örnegin burada yada baska biyerde arkadasin birisi suanda bulundugum yeri Türkiyede 7 kişi biliyor demişti.Oysaki öyle durumda olabilecek bir kişiye böyle durumlarda gaza gelmemesi ve bilgilerini kendinde saklı tutulması gerektiği ögretilmistir ve söylemez.Eger ki böyle bir durum varsa ki hakkında işlem yapılmaı gerekmekte çünkü ne dediğinin farkında bile değil.(Ki o yedi kişi annesi,babası,abisi,ablası,kardeşi,halası ve dayısı heralde)Anliyacaginiz eskiden gizli bir bilgi ama simdi ortada olan,farkedilmeyi bekleyen ve bilinmesinde bir sakınca görülmeyen aksine bu bilgilerin halk tarafından bilinmesi istenilen bilgiler sır degildir ve eksik olmadiginida ayrica belirtmek isterim.En basit örneği kimilerine göre saçma bir kurgudan ibaret olan Metal Fırtına kitabı yazılmamış,yazdırılmıştır.Ve bu artık anlatılanların abartıda da olsa halkın artık bilmesi,uyanması hatta korkması ve bu sayede bazı ülkelerden nefret edilmesi ayrıca kendine daha dikkat etmesi gerektiğini vurgulamak için orataya çıkmış bir kitaptır.Ve tekrar ediyorum bunlar sır değildir.

    Evet bende bittik mahvoldum,türk ordusu bitik diyenlerin yanında değilim ama durumun sanıldığı kadar da iç açmadığını ve gelişme gösterilmezse kötüye gideceğini söylemeye çalışmakatyım.

    Malesef bu forumda kimseden iyi tavır beklemeyeceksiniz hatta zamanla onlar gibi oldugunuzu farketeceksiniz o yüzden çok kalmamak akıllıca bir karar bende sizin gibi yapıyorum.Arasıra ugramak bazen işe yarıyor.

    'Türkçe'nin yazımına gelince amacım 't' harfini değil 'ç' harfini vurgulamaktı çünkü 'Türkce' yazıyor ama orda hata yapmışım.Ki zaten yukarıda eminim yazımda bir sürü hata yapmışımdır ama benim amacım bildigimi göstermek degil,bilmişlik yapmanın iyi bir şey olmadığını göstermekti yoksa bir problem teşkil etmiyor şuan için.

    Söyleyeceklerim bukadar.Nekadar anlatırsak anlatalım karşıdakinin anlaya bileceği hatta anlamak istediği kadarını anlata biliyoruz.Aslında bu hepimiz için geçerli ama bu konuda iki fikirin ortasının bulunmasını ve gerçek olarak onun alınmasını tavsiye edeirm...




  • Aselsan TSK'ya helikopter üretecek
    ASELSAN, TSK envanterindeki 281 helikopter ile 2 nakliye uçağına elektronik harp sistemleri üretecek.
    29 Eylül 2005 14:17


    Helikopter Elektronik Harp Sitemleri, Radar İkaz Alıcısı, Radar
    Karıştırıcı, Lazer İkaz Alıcısı Tedariği ve Entegrasyon Sözleşmesi ile
    CMDS Destek Merkezi Sözleşmesi, IDEF 2005 fuarında imzalandı.
    Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, törende yaptığı konuşmada, yüz
    milyonlarca doların bir hedef için sarf edildiği projeye imza atmanın,
    cesaret meselesi olduğunu belirterek, bugün ASELSAN'a böyle bir
    sorumluluk verdiklerini kaydetti.
    TSK'nın, NATO'da ABD'den sonra ikinci, Avrupa'da da Rusya'dan
    sonra ikinci büyük gücü olduğunu ifade eden Gönül, bunun teknoloji ile
    takviye edilmezse çok anlam taşımayacağını vurguladı.
    Batılı ülkelerin üstün teknolojileri sayesinde asker sayısını yüz
    binlere indirdiğini dile getiren Gönül, '''Türkiye'nin hedefi, üstün
    teknolojiye sahip bir ordu'' dedi.


    Gönül, bugünkü anlaşmayla 570 milyon dolarlık işin yarısını Türk
    özel sektörünün karşılayacağını belirterek, benzer projelerle son üç
    yılda 2.5 milyar dolar paranın yurtiçinde kaldığını bildirdi. Gönül,
    geliştirilecek sistemin, helikopter pilotlarının güvenliğinde önemli
    bir görev üstleneceğini kaydetti.
    Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar da, projenin helikopterlerin
    korunması için gerekli ve çok üst derecede bir proje olduğunu söyledi.
    Helikopter imal etmenin çok önemli olmadığını ancak üstündeki
    sistemleri yaparak, helikopterin özgün bir ürün haline
    getirilebildiğini ifade eden Bayar, ''Türkiye'de bugüne kadar
    imzalanan en büyük özgün projedir. Bu, bir beyin geliştirme
    projesidir'' diye konuştu.

    Helikopterlere uygulanacak sistemlerin canlı olarak test
    edilmesinin mümkün olmadığının altını çizen Bayar, CMDS Projesiyle
    füze atışlarına karşı sistemin başarısını simülatörlerde test etme
    imkanı bulunacağını kaydetti.
    Elektronik Harp Sistemlerinin de ''Kaideye Monteli Stinger
    Projesi''nde olduğu gibi uluslararası platformlara taşınmasını
    beklediklerini ifade eden Bayar, ''Bu sistem, dünyada ne varsa onun
    ötesinde bir sistem'' dedi.
    ASELSAN Elektronik Harp Proje Direktörü Ergün Bora, geliştirilecek
    22 ürünün 281 helikopter ve 2 nakliye uçağına takılacağını bildirdi.
    Projenin geliştirilmesi 2.5 yıl, doğrulaması ve testleri 2 yıl
    sürecek. Sistemler 6 yıl sonra seri şekilde üretilecek. Sistemlerin
    montesi 2012'de tamamlanacak.
    İmza törenine Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer ve Milli Güvenlik
    Kurulu Genel Sekreteri Yiğit Alpogan da katıldı.




  • Hema, yarı fiyatına bin 500 beygir gücünde tank motoru üretecek


    Yerli savunma sanayii şirketlerinden Hema da 'tankın kalbi' olarak nitelenen güç paketini üretmek için kolları sıvadı. Şirket, Türkiye'de 1.500 beygirlik bir tank motorunu, uluslararası fiyatın yarısına üretmeyi hedefliyor.

    Hema Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hattat, teknoloji kısıtlamaları yüzünden Türkiye'nin ambargolardan çok çektiğini vurgulayarak, "Türk tanklarının motorunu üretmeye talibiz." dedi. Tankların güç paketinin uluslararası fiyatının ortalama 1 milyon 200 bin dolar olmasına karşın, bunu 600 bin dolara mal edebildiklerini belirten Hattat, en büyük hayalinin Rusya'nın Kamov şirketiyle ortak yerli bir helikopter üretmek olduğunu ifade etti. Hema Endüstri, İDEF 2005 çerçevesinde 4 yabancı firmayla işbirliği anlaşması imzaladı. Şirket, Finlandiya'nın Patria firmasıyla "Anafarta" zırhlı aracının altı ve sekiz tekerlekli amfibik ve amfibik olmayan modellerini kendi tesislerinde üretecek. 8 kiloluk mayın testinden başarıyla geçen nadir zırhlılar sınıfına giren araç, 1 milyon Euro'luk uluslararası fiyatının yüzde 30 ucuzuna ithal edilecek. Hema, ABD'nin L3CPS, Textron, İngiltere'nin Horstman firmalarıyla da işbirliği anlaşması imzaladı.




  • Kalekalıp, ABD'li savunma deviyle işbirliği yaptı


    Kale Grubu şirketlerinden Kalekalıp Savunma ve Havacılık Bölümü ile ABD'nin savunma sektörünün öncü firmalarından Northrop Grumman Corporation, ‘Türk Hava Kuvvetleri Barış Kartalı Havadan Uyarı Programı' çerçevesinde uzun süreli bir işbirliği anlaşması imzaladı.

    820 bin dolarlık anlaşma, MESA radarı ve entegral tanımlama, dost veya düşman tanımlama sistemi için 8 tip yer destek ekipmanının üretimini içeriyor. Kalekalıp Savunma ve Havacılık Bölümü Direktörü Murathan Toprak, “Northrop Grumman'ın global tedarikçi listesine girmenin, gelecekte artmasını arzu ettiğimiz savunma ve havacılık ihracatı için kritik öneme sahip olduğunu düşünüyoruz.” dedi. Ekonomi Servisi
  • Adabıyla anlatınca ne güzel oluyormuş.

    Bir şekilde halka mesaj vermek (metal fırtına romanı,kurtlar vadisi dizisi,bumerang cehennemi filmi) geçmiş yazılarımdan birinde bahsettiğim ucuz propagandaya en iyi örnektir.
    Cahiller hedeflendiği sürece yapılmasındada bence bir sakınca yok.Ama yarı cahilleri olumsuz etkileyebiliyor işte.Naapalım o kadarda olsun.


    Ben büyük harfe takıldığınızı zannettim kusura bakmayın.Ama dikkat ederseniz o yazıdaki karakterler ingilizce (fırtina yazılmış mesela).
  • Cahiller hedeflenmediği sürece sizce sakıncası nedir?

    evet haklısınız okarakterler ingilizce yazılmış.Zaten o mesajı tartışmaya gerek yok diye düşünüyorum çünkü konuyla alakası yok.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: sarman61

    Aselsan TSK'ya helikopter üretecek
    ASELSAN, TSK envanterindeki 281 helikopter ile 2 nakliye uçağına elektronik harp sistemleri üretecek.
    29 Eylül 2005 14:17


    Helikopter Elektronik Harp Sitemleri, Radar İkaz Alıcısı, Radar
    Karıştırıcı, Lazer İkaz Alıcısı Tedariği ve Entegrasyon Sözleşmesi ile
    CMDS Destek Merkezi Sözleşmesi, IDEF 2005 fuarında imzalandı.
    ....



    geldim uleyn

    hocam bunu biryerden koplayala yapistir yapmissin ama hata var(asil kaynaga solemek lazim)
    icerik olarak degil baslik olarak
    helikopter uretmek farkli
    helikoptere sistem uretmek farkli
    ona bakilirsa
    savas ucaklarinin lastiklerini petlas uretiyor
    simdi buna petlas ucak yapiyor dersek olur mu??

    ina nassin guzelim
    aynen biraktigim gibisin
    />





  • ina nassin guzelim
    aynen biraktigim gibisin



    bu benim hoşuma gitti,güldürdün baya sağolasın ama ina'nın hoşuna gidecek mi bakalım?İnsallah ina da bunu şaka olarak algılar ve yine ortam kızışmaz ve sakin sularda bilgiler paylaşılmaya devam eder.Öyle değil mi sayın mec. ve ina?
  • quote:

    YBA ya Aynen Katılıyorum Bizim ordumuzda Sadece İman gücü var silah yok Benim bildiim tek füzemiz yani en iyi füzemiz NİKE füzesi :D

    evet senin bildiğin kısmı doğru

    ayrıca incirlikte şu anda 90 adet atom bombası varmış ve 40 tanesi türkiye tarafından savunma amacı ile kullanılmak üzere türk ordusuna bıraklımış tabi abd tarafından kaynak haberler inanın türkiyenin askeri gücü sizin tahmininizden bile çok fazla en basit örnek benim askerlik yaptığım yerde sadece bizim tabura ait 220 adet omuzadan ateşlemeli güdümlü ve tanesi o zaman euro yok tu 100.000 mark olan stinger füzesinden vardı ve bu füze türkiye abd yapımı ve hatta bu füzeyi yanlızca türkiyede aselsan kaideye monteli land üzerinden ateşlenebilir hale getirdi uçaklara karşı kullanılıyor ve yüzde 95 hedefi imha ediyor siz füzeyi kitliyorsunuz ve ateşliyorsunuz gerisini seyret, ve mesela mine ajaks füzesi var dı 12 metre falandı ondan sonra rapier füzesi vardı kaideye monteli launcher den ateşleiyor bu da uçaklara karşı ben bir asker olarak bunları biliyorsam gerisini siz düşünün yani içiniz rahat olsun dünyada sırtı yere gelmeyecek bir ordu var sa oda türk silahlı kuvvetleridir yeterki siz ordunuza güvenin ve gerektiğinde bu vatan için savaşmaya kendinizi hazır hissedin




  • quote:

    -Elektronik Harp (EW)
    -Elektronik Taarruz (EA)
    -Elektronik Destek (ES)
    -Elektronik Savunma (FP)
    -Elektronik Karşı Tedbir (ECM)
    -Elektronik Karşı Tedbire Karşı Tedbir (ECCM)
    -Elektronik Harp Simulâtör cihazları
    -Askerî telli ve telsiz muhabere sistem ve cihazları
    -Askerî kripto ve ses emniyet cihazları
    -Lazer kaynaklı her türlü silâh/haberleşme sistemleri
    -Askerî amaçlı kullanılan NATO ve ACE tipi şelterler
    -Askerî dinleme ve kestirme, uzak gözetleme, insansız hava araçları ve kayıt cihazları
    -Her türlü askerî amaçlı yazılımlar
    -Her türlü askerî amaçlı eğitim simülâtörleri
    -Sevk ve güdüm amacıyla kullanılabilecek donanımlar
    -Askeri amaçlı uydu sistemlerinin uzay ve yer teçhizatı
    -Askerî radar, yer ve yön tespit cihazları
    -Termal IR (Kızılötesi) ve lazer özellikli nişan tevcih, atış kontrol ve gözetleme alet ve cihazları
    -Patlayıcı madde, kimyasal gaz ve mayın dedektörleri
    -Askerî amaçlı gece görüş cihazları ile hedef noktalayıcı sistemleri
    -Askerî amaçlı lazer işaretleme cihazları, lazer noktalayıcılar ve lazer hedef tespit sistemleri
    -Askerî amaçlı koordinat belirleme sistemleri
    -Askerî amaçlı kullanılabilecek INS ile GPS (durum yer tespit) cihazları
    -Askerî amaçlı kullanılabilecek her türlü jiroskop ve askerî navigasyon sistemleri
    -Stabilize platformlar
    -Elektro-optik sistemler
    -Gece görüş dürbünleri ve bunlarda kullanılan askerî amaçlı görüntü yoğunlaştırıcı tüpler
    -Görüntü işleme sistemleri
    .... vesaire

    gaza gelmeyin uyanın



    evet bunlara sahip olan abd ordusunu gördük , ellerinde kaleşnikof ve biksi den başka bişey olmayan direnişçilerle uğraşıyorlar hala ve o mütiş silahları ve tankları ile çölü zar zor geçtiler




  • Orjinalden alıntı: erenkurt



    ina nassin guzelim
    aynen biraktigim gibisin



    bu benim hoşuma gitti,güldürdün baya sağolasın ama ina'nın hoşuna gidecek mi bakalım?İnsallah ina da bunu şaka olarak algılar ve yine ortam kızışmaz ve sakin sularda bilgiler paylaşılmaya devam eder.Öyle değil mi sayın mec. ve ina?



    olur bole vakalar
    valla sitenin tekinde gordum koyayim dedim
    bi kac ornek daha
























    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mechanical24 -- 1 Ekim 2005, 22:57:01 >




  • quote:

    Orjinalden alıntı: THUNDERBIRD

    quote:

    -Elektronik Harp (EW)
    -Elektronik Taarruz (EA)
    -Elektronik Destek (ES)
    -Elektronik Savunma (FP)
    -Elektronik Karşı Tedbir (ECM)
    -Elektronik Karşı Tedbire Karşı Tedbir (ECCM)
    -Elektronik Harp Simulâtör cihazları
    -Askerî telli ve telsiz muhabere sistem ve cihazları
    -Askerî kripto ve ses emniyet cihazları
    -Lazer kaynaklı her türlü silâh/haberleşme sistemleri
    -Askerî amaçlı kullanılan NATO ve ACE tipi şelterler
    -Askerî dinleme ve kestirme, uzak gözetleme, insansız hava araçları ve kayıt cihazları
    -Her türlü askerî amaçlı yazılımlar
    -Her türlü askerî amaçlı eğitim simülâtörleri
    -Sevk ve güdüm amacıyla kullanılabilecek donanımlar
    -Askeri amaçlı uydu sistemlerinin uzay ve yer teçhizatı
    -Askerî radar, yer ve yön tespit cihazları
    -Termal IR (Kızılötesi) ve lazer özellikli nişan tevcih, atış kontrol ve gözetleme alet ve cihazları
    -Patlayıcı madde, kimyasal gaz ve mayın dedektörleri
    -Askerî amaçlı gece görüş cihazları ile hedef noktalayıcı sistemleri
    -Askerî amaçlı lazer işaretleme cihazları, lazer noktalayıcılar ve lazer hedef tespit sistemleri
    -Askerî amaçlı koordinat belirleme sistemleri
    -Askerî amaçlı kullanılabilecek INS ile GPS (durum yer tespit) cihazları
    -Askerî amaçlı kullanılabilecek her türlü jiroskop ve askerî navigasyon sistemleri
    -Stabilize platformlar
    -Elektro-optik sistemler
    -Gece görüş dürbünleri ve bunlarda kullanılan askerî amaçlı görüntü yoğunlaştırıcı tüpler
    -Görüntü işleme sistemleri
    .... vesaire

    gaza gelmeyin uyanın



    evet bunlara sahip olan abd ordusunu gördük , ellerinde kaleşnikof ve biksi den başka bişey olmayan direnişçilerle uğraşıyorlar hala ve o mütiş silahları ve tankları ile çölü zar zor geçtiler



    hocam soyle o zaman milli savunmaya da
    paralari kalasnikof ve biksilere yatirsin
    senin dediginden yola cikarsak bosa masraf etmis olacaz
    ise yaramadiktan sonra afedersin bitarafimiza mi settcez demi ama
    bunlar bos isler anliyom ben seni




  • "erenkurt"

    Takib eden cümlede açıklamıştım zaten.


    "m24"

    Sende öyle.
  • yaw yeter arkadaşlar her insan ayrıdır
    her kez aynı şeyi düşünmek zorunda değil bence daha fazla uzatmayın

    adamalr yıldız savaşlarını tartışıyo
    güç kalkanı yapmakla uğraşıyor biz neleri tartışıyoruz

    bu saatten sonra bunlar konuşuluyor saki demekki farklı bakış açıları var

    o yüzden herkez birbirine saygı duysun
  • gercektende YBA dedigin gibi
    bu konu tartis tartis bitmez
    karsit duduncedeki arkadaslar
    allah korusun oyle bir gun olmaz insaalah
    ama olursada halimiz harap olur
    durumumuz gercektende iyi olsa bile yetinmeMEmiz gerekir
    her zaman daha iyi daha guclu daha daha..... olmamiz gerek
    bu konuda burda bitmistir saygilar



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mechanical24 -- 2 Ekim 2005, 0:06:24 >
  • herkonda oldugu gibi bu konudada sonuc alınamadan bitti.Burada gerçekten vakit kaybediyorum galiba.
  • 
Sayfa: önceki 7891011
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.