Şimdi Ara

Türkiyede Asgari Ücretle Çalışan Oranı %43 (9. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
193
Cevap
2
Favori
8.747
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
147 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 678910
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • miko_miko kullanıcısına yanıt

    Aynen öyle babasının hayrına veriyor sanki emekli maaşını.Babam emekli olduğunda 2016 yılında adama 863.60 Kurus emekli maaşı bağlandı.Suan 1580 tl daha yeni oldu.Bu adam 8000 bin kusur gün ile bagkur SSK karışık emekli.


    Ayni şekilde 30 yasinda yim 3200 günüm var habire kanunu değiştiriyorlar 56 da emekli olacaktım suan 60 gozukuyor ben bu yaşıma kadar çalışacağımı hesaba katarsak benden alacağı primler ne olacak ? 1500 kusur lira her ay sigortami kendim ödüyorum emeklilik için 1500 tl para alıp bunun 420 tl sini emekli fonuna gerisini vergi,issizlik ,kisa çalışma diye ayiriyor.Emeklilik sistemi basli basina bir vurgun zorunlu olmasa ben kendi yatırımımi kendim yapsam emekli olduğumda daha iyi bir noktaya gelirim.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • maliyeci18 M kullanıcısına yanıt

    Ben de soruyorum, “kayit dışı çalışanlar, 20 bin TL maaş mi alıyor?” Sen de biliyorsun kayıt dışı çalışanların çoğunun asgari ücretin bile altinda maaş aldığını. Onu hesaba katınca, bir de kayıt içi ve gerçekten asgari alanları düşününce, gerçekten uzak değil.


    Bir de bu %43 oranı, kaç sene önceki oran? Devlet 2014 den beri bu istatistiği açıklamıyor. Zaten en büyük Değişim 2016 da, muhalafet baskısıyla asgari ücrete büyük zam yapilinca oldu. Yanı bu yüzde az bile olabilir.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • maliyeci18 M kullanıcısına yanıt

    1) özel sektör ya da devlet, ülkeye giren dövizle ödenecek o borç. Özel sektör bu borcu ödemek için içerde döviz bulamazsa, devlet nerden bulacak?

    Son 7-8 aydır, cari açık veriyoruz. Direk merkez bankasının rezervini azalttı bu cari açık. Çünkü o açığı, ya da borcu içerden karşılıyorsun.

    2) yap işlet devret ve swab anlaşmalarından oluşan borçları saymıyorsun. Onlar da devletin (doğal olarak bizim) sırtındaki, döviz cinsi borçlar. YİD borçlarının yaklaşık 250 milyar dolar olduğu yolunda iddaları vardı muhalefetin geçenler. Hükümetten kimse de çıkıp yalanlamadı.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mghfreud -- 6 Aralık 2020; 19:3:51 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • maliyeci18 M kullanıcısına yanıt

    “Eskiden vergilerin yarısı faize giderdi, şimdi %10.”

    eskiden, libor %7 idi, yurtdışı piyasada en ucuz %7 faizle dolar bulabiliyordun. Şimdi %1 bile değil. Bunu biz düşürmedik, uluslararası piyasa düşürdü.

    ekle bakalım fazladan %7 faizi doviz borcu üzerine. Ne kadar olurmus o zaman?


    bir de hocam, yıllık devlet ne kadar vergi toplamış 2020 ya da 2019 da? Bu sene ne kadar faiz ödüyor? Kaynağını paylaşabilir misin? %10dan çok daha fazla bu oran, benim bildiğim kadarıyla.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mghfreud -- 6 Aralık 2020; 19:19:30 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • radko kullanıcısına yanıt
    Her ogunde et yiyorlarsa ve pandemi donemi haric insanca yasamak icin hafta sonu sinema tiyatro yapiyorlarsa arabasi varsa elektrigi ve dogalgazi korkmadan kullaniyorsa internet aboneligi varsa netflix ve digiturke sahipse yetmeyebilir bile
  • serbest ticareti desteklemek adına yıllık 25bin tl altında kazananlardan vergi alınmamalı
  • Alkımm kullanıcısına yanıt
    Ve ek olarak sizin bizim alacağımız emeklilik primi iyice çöp olacak.Şimdi 1.500 lirayı bulan neredeyse sevinecek durumda biz şu anki para değeri ile bunun bile altında alacağız maalesef.Bu yüzden artık emekli olmanın prim yatırmanın sağlık hastane primlerinin vs hiç önemi kalmadı

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • burakdc B kullanıcısına yanıt
    Her gün et yemek gut hastalığına davet çıkarmaktır kısaca sosyete olcam diye savurganlık.
    Otel işletmiyor ya max doğalgaz,elektrik toplasan 1000₺ gelmez bile.
    Netflix,digitürk fiyatları ortada keza internet fiyatları da 70₺ aylık ailece internete girebilirsin.

    Abartmanın lüzumu yok millet 7000₺ güle oynaya geçinir 3-5 bebe yapmadıysan.
  • radko kullanıcısına yanıt
    Geçinir ,ama güle oynaya falan değil.7.000 lira öyle aman aman bir para değil artık.Ama işte %50 çalışan 2.500 ve altına çalıştığı için insanlara müthiş bir para gibi geliyor.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • eyoruk E kullanıcısına yanıt
    Nasıl güle oynaya geçinemez ya açıkla o zaman,mercedez,bmw binmesin,bebesini koleje göndermeden residence larda oturmayıp her akşam restoranlarda gitmezse her halükarda geçinir hele anadolunun bi şehrinde yaşıyorsa baya baya lüks içinde yaşar.

    Ha birde her ay 500₺ fındık fıstık alan tipler var 🤦‍♂️ artık para nasıl fazla geliyorsa nereye savurcağını bilmiyorlar birde öldük bittik derler



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi radko -- 6 Aralık 2020; 19:40:32 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • eyoruk E kullanıcısına yanıt

    Yıllardır çok saçma gelir zaten bana neden zorunlu ? Bu bildiğin haraçtır arkadaş sen benden zorlana bu primi alıyorsun ama doğru düzgün yatırım yapmıyorsun.Son düzende toplanan bütün para tek bir yere gidiyor oradan dağıtılıyor.Sen nasıl SSK nın bütçesini hiç edersin ? İşsizlik fonunda deli para olması lazımdı bakın pandemi çıktı kaç kişi alabildi ? .Bizim iş yerini kapattıklarında bana 3 ay para yattı.İlk ay 537 2.ay 911 3.ay 775 tl bunun harici ben hiç bir para görmedim.Şimdi o aldığım paraya karşılık 12.ayda ertelen sigortaları ödeyeceğim 1380x3 =4140 TL bu mudur adalet. Bu durumun değişmesi lazım ben devlet tarafından para toplanarak emekli olmak istemiyorum arkadaş kendi yatırımımı kendim yaparım.Özgür bırakılması lazım bu işin 30 yıl sonra emekli olduğumda dediğin gibi bize verdikleri parayla anca elektirik faturası ödenir.

  • radko kullanıcısına yanıt

    7000 TL şuan ki Türkiye' için orta kademe demek bile zor.Kendimden örnek vereyim 2+1 ev 2 kişi aylık 6300 TL para gidiyor.


    2500 kira

    250 aidat

    300 elektirik

    50 su

    100 internet

    44 netflix

    38 digitürk

    400 ulaşım

    200 evcil hayvan


    gıda için aylık 2400 Buda kişi başı günlük 40 TL eder. Bu listeden çıkabilecek kalemler hayvan+netflix onun harici kısıtlanmış bir bütçe .Bu son yaşanan deprem ve pandemi yüzünden Bodrum da kiralar uçuk rakamlara ulaştı.Girin internete bakın 2000 TL den aşağı 1+1 ev bile yok ki onlar ev bile değil.Kısaca 6000-7000 para bile değil.

  • Alkımm kullanıcısına yanıt
    İşte 7000₺ Bodrum gibi yerde gül gibi geçinip yaşanabilirmiş.
  • radko kullanıcısına yanıt
    Kolej kolej mercedes örneğini veriyorsan cevap olarak kusura bakma tartışmam sizinle bu konuyu.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Alkımm kullanıcısına yanıt
    Valla benim sigortam yaşıtlarıma göre geç başladı.Biraz farklı çalışma durumlarından dolayı gün sayısı olarak bayağı gerideyim.3-4 sene öncesine kadar bunu dert ediyordum kendime.Ama artık dert etmiyorum.Freelance çalışarak kendi yatırımım yapıyorum özel sigorta var biraz rahatım yani.Bu bakımdan tek sıkıntı gss primleri.Sanırım özel sigorta olsa dahi gss borç varsa kabul edilmiyormuşsun böyle bir bilgi okudum zamanında.GSS haracından bir şekilde kurtulursa bu ülke rahatlar zaten insanlar.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • İşsizlikle başa çıkma yöntemleri ve etkili CV hazırlama tekniklerini bulabileceğiniz makalemize ulaşabilmek için aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz..


    https://dolukafa.com/issizlik-ve-etkili-cv-hazirlama-teknikleri//

  • quote:

    Orijinalden alıntı: mghfreud

    Hocam yanlış anlama, genel hatlarıyla katılıyorum sana ama okulun önemini kaçırıyorsun.

    Ben ODTÜ elektrik elektronik mühendisliği mezunuyum. “Kendini geliştirmek” diye saçma birsey dönüp duruyor bu forumda. Genelde mühendislik alanında pek bilgisi olmayan adamlar, ya da vasat üniversitelerde okuyup, dersleri önemsemeyen ya da beceremeyen adamlar söylüyor bunu. Yok “derslerde gösterilen endüstride ise yaramıyormuş”, yok “is, iste öğrenilirmiş”. 10 seneden fazla tecrübem var, tam tersini gördüm hep. İsyerinde, pratik becerimi, is yönetimi becerimi geliştirdim, ama teorik mühendislik bilgim eksik olduğunda, dışardan, özel öğrenci olarak, yine gidip üniversiteden ders aldım.


    Ben okul derslerinden başka hiçbirseye çalışmadım üniversite boyunca. Bizim bölümün çoğu da öyleydi. Derslere yoğunlaştık, hiçbirimiz de öyle dusuk maaşlara başlamadık. Suan Türkiye’de kalan yeni mezunların çoğu 8-10 bin ile başlayabiliyor mesela.

    Mühendisliğin çoğu teorik bilgidir ve derslerde çok iyi gösterilir. İyi üniversitelerde, ortalama öğrenci kalitesi çok yüksek oldugundan, ortalamanın altında kalmamak icin çok daha fazla calisirsin. Sonuç olarak daha iyi bir mühendis olarak mezun olursun. Ben bir ODTÜ mezununu, iyi olarak bilinen 5-10 üniversite dışındaki bir X üniversitesi mezununa tercih ederim çoğu zaman. (İstisnalar tabi ki var ama onlar kaideyi bozmuyor).


    muhendislik alanında su “kendini geliştirme” safsatasını bırakalım artık.

    Sen benim demek istediğimi nasıl yorumluyorsun anlamadım itü odtü bir kriterdir ama bu ülkenin mühendislik mezunlarının yüzde 1ini oluşturuyor sadece ve gözardı edilebilecek bir birim rakamdır herkes itü odtü bitiremeyeceğine göre kendini geliştirmek öne çıkıyor. Bu ülkede masa başına mühendis alındığı için 3000 liraya çalışcak mühendis bulunur. Ne mühendisler geldi yanımıza ayakkabı numarasını bilmeyen. Sen sadece kendi okulundan çıkanı işe yarıyor imasında bulunuyorsun egon yüksek ne işe yarıyorsun merak ettim bi odtülü olarak ne buldun bu ülkenin vatandaşlarının hayrına. Kimseyi alçak görme hakkını sana vermiyor odtüyü bitirmek. Almanyada elinde anahtar çalışıyor mühendisler. Çok başarılı olduğunuzu düşündüğünüz için geliştirmiyorsunuz kendinizi. Avrupa da kaçınız bi işte çalışabilirdi merak ediyorum. Bizim de var başımızda mühendisler hem itü hem odtülü hem ege li ne yapıyorlar biliyormusun hiçbirşey sadece izin lazımken arıyoruz o kadar. İnsanlara selam bile vermiyorlar. Kendini geliştirmiş gerçekten işe yarayanları tenzih ediyorum. Kal sağlıcakla evet mühendislikle alakam yok ama bizdekilerin hepsinden daha çok işe yarıyor olduğu kesin.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • hanibene H kullanıcısına yanıt

    Direk itham ettigin icin uzunca cevap verdim. Bir cümlen disinda, her dediğine katildigimi belirtmiştim. Referans olması acısından zaman ayirdim (bu aralar zamanım bol :)).


    Arkadas demis ki "Eğer vasat bir universte veya Myo okursanız gene asgari alirsiniz"

    Sen de cevap olarak demissin ki: "Yanlışın var okuduğun ünv den ziyade kendini geliştirmen önemli olan".

    Bundan anlamam gerekenin özet olarak su oldugunu dusundum:

    • "Farki yaratan, 'vasat université ile digerleri' farkından çok daha fazla 'kendini geliştirmen.' ile olur. " -> Yukarıdaki iki cümleden bunu çıkarmam çok doğal gibi geldi bana. Yanlış yorumladıysan, duzeltirsen sevinirim.



    * Demissin ki "itü odtü bir kriterdir ama bu ülkenin mühendislik mezunlarının yüzde 1ini oluşturuyor sadece ve gözardı edilebilecek bir birim rakamdır herkes itü odtü bitiremeyeceğine göre kendini geliştirmek öne çıkıyor. "


    Ben sadece odtu itu demedim farkindaysan, 5-10 iyi üniversite dedim, yazdiklarimin tamamini okursan. Iyi denilebilecek üniversiteleri saysak belki 15 bile eder. Digerlerinden çıkan iyiler genelde istisna oluyor dedim. Bu üniversiteleri sayinca da, hiç de öyle %1 degil, %10 bile eder.


    *Demissin ki "Ne mühendisler geldi yanımıza ayakkabı numarasını bilmeyen. Sen sadece kendi okulundan çıkanı işe yarıyor imasında bulunuyorsun egon yüksek ne işe yarıyorsun merak ettim bi odtülü olarak ne buldun bu ülkenin vatandaşlarının hayrına".


    Yanlış anlamazsan senin ayakkabı ornegini kullanacağım.

    ----------

    Benim ayakkabı numaram northface, timberland gibi genis (turkiyede var mi genis modelleri bilmiyorum) modelleri bulunan markalarda 44.5 numara, ama adidas nike gibi, genis modeli bulunmayan markalarda 45.5 numara. Şirkette biri bana ayakkabı numaramı sorsa, aklımdan gececekler sunlar olurdu:

    • Bunu soran, şirkette sorumlu pozisyonda biri mi? Eğer şirket, calisanlarina, yilbasi, bayram gibi günlerde hediye olarak ayakkabi alacak ise, "hangi marka alırlar acaba, ona gore numara söylemem lazım. 'Neden sormus'. bir sorup ogreneyim." diye düşünürdüm.
    • Bunu soran, sorumlu posizyon disinda biri mi? Büyük ihtimalle ayaklarımın büyük oldugunu düşünüp soylemistir. " 'Büyük mu gorunuyor? 45 numara' cevabini vermem lazım, buçukları hiç soylemeyeyim, hem 'büyük mu gorunuyor' diye sorduğumdan, tam niyetini de anlarim" diye düşünürdüm.

    Ben bunları düşünürken, duraksadigim icin, sen "Ne mühendisler geldi yanımıza ayakkabı numarasını bilmeyen. Bir de odtu mezunu. Bunların hepsi ayni" dersin, anladigima gore. Yanlissam düzelt :).

    Teknoloji alanında da boyle. Bizim aklımızdan gecenler bunlarken, konuyu bizim kadar derin bilmeyenler, çok basit isler yaptigimizi sanıyor. (Belki sizin şirket pek mühendislik yapmıyordur, o zaman bu dediklerim bağlam disi kalır, o zaman zaten o mühendislere de ihtiyacınız yok.)

    Aslinda ben de küçümsüyorum yaptıgım isi, "dünyayı mi kurtariyoruz" vs diyorum ama, onu yapmak icin bile belli bir birikim gerekiyor.

    ----------


    *Demissin ki "Sen sadece kendi okulundan çıkanı işe yarıyor imasında bulunuyorsun"


    Boyle bir iddiam da olmadı. "En iyi 5-10 üniversite" ile ayni kefeye koydum odtuyu. Tabi ki daha dun kurulan, xx üniversitesini odtu ya da bilkent ile ayni kefeye koymayacagim. xx üniversitesinden iyi insan cikmiyor demiyorum bak. O üniversitelerden de iyi adam cikiyor ama, odtuden %95 cikiyorsa, ordan %3-5 iyi cikiyor.


    *Demissin ki:"egon yüksek ne işe yarıyorsun merak ettim bi odtülü olarak ne buldun bu ülkenin vatandaşlarının hayrına"


    Benim, ulkeme mühendislik anlamında hiçbir faydam olmadı. Oldugunu da iddia etmedim. Ben mezun olur olmaz amerikaya geldim, burda iyi üniversitelerden birinde master yapıp, silikon vaidisinda çalısmaya başladım. Tecrubelerimin %90i da silikon vadisinden. Burda yuzlerce mühendisi teknik mülakat yaptim. Bir arkadasa, turkiyede yeni kurduğu şirkete adam almasinda yardim icin, birkaç ay once de, turkiyeden 40a yakin adayla görüştüm. Benim izlenimlerimi oluşturan, bu tecrübelerimin tümü.


    *Demissin ki "Çok başarılı olduğunuzu düşündüğünüz için geliştirmiyorsunuz kendinizi. Avrupa da kaçınız bi işte çalışabilirdi merak ediyorum."


    Bizim bolum senede 200 uzerinde kisi mezun veriyordu ben bitirdiğimde. Sadece bizim donemdekilerin %60dan fazlası, ya amerikada, ya avrupada master doktora yaptı ve oralarda calisiyor. Dediğim gibi, ben de, amerikada 3 farklı şirkette calistim uzun sure. Hepsi de, kendi alanlarında dünyanın en büyükleri. Benim gibi, o iyi dediğim turkiyedeki üniversitelerden mezun olmus, yüzlerce arkadas var silikon vadisinde. (Linkedinde, google+odtu, ya da, apple+bilkent vs yazıp edinebilirsin detayları, yaklaşık olarak.) Kotu dediğim üniversitelerden gelen sadece 2 kisi var ama tanidigim. (Bu arada, biz kendimizi çok basarili bulmuyoruz. Sadece gorece basariliyiz. Bir Jeff Dean degiliz mesela :) ).

    Bu %60 disinda kalan, turkiyede kariyerine devam etmiş arkadaslar da, Aselsan, Turkcell, mckinsey, Siemens vs gibi büyük şirketlerde calisyor ya da akademisyenler. Hepimiz de, dünyanın cogu yerinde, gidip istediğimiz cogu şirkette calisabiliriz. (Istedigimiz şartları karsilamalari sartiyla. Senin onlara kattigin seyler kadar, onların da sana katkida bulunmasi lazım, hem maddi, hem de tecrübe olarak.).


    Bu arkadaşların kendini geliştirip gelistirmedigini olcebilmen icin, yaptıkları isi, aldıkları kararlari, en az onlar kadar anlaman lazım. Bu nedenle, onlarin kendini geliştirip gelistirmedigini ölçebilecek çok insan yok turkiyede de, dünyada da.


    Benim de özet olarak önceki mesajımda söylediğim, mühendis olarak calisan birinin 2 tur bilgiye ihtiyacı var, teknik ve yönetim (proje yönetimi, is yönetimi vs).:

    • Teknik bilgiyi, üniversite kadar iyi hiçbir işyeri vermez. Google bile veremiyor. Silikon vadisinde, Google'da calisan mühendisler, gidip Stanford üniversitesinden, Berkeley üniversitesinden ders alıyor. Ama bu forumda, "kendini gelistirme" diye, bunun işyerinde, akademik ortamdan daha iyi yapılabileceğini, hatta akademik ortam disinda yapildigini düşünenler var. Tam tersi, universitede, ordaki verilenleri almadan mezun olanlar, sonradan digerlerine yetişemiyor. (Çok çok az istisna var, 1/10.000 bile degildir). Isyeri ancak, öğrendiğin teorik bilgiyi, pratiğe donusturme tecrübesi veriyor.
    • Is yönetimi bilgisini, eğer çok yukarlarda gözleri yoksa, calisirken ediniyorlar. Bir mühendislik projesinde, diger mühendislerle, proje yoneticileriyle nasıl calisilir, is planı nasıl yapılır, bunları işyerinde öğreniyorlar. Bazı üniversitelerin mühendislik egitimleri bu konuyu bile. biraz kapsıyor.
    • Çok yukarda gözleri varsa, üst düzey yonetici olmak istiyorlarsa da, cogu gidip MBA yapıyor. (MBA yapmadan da iyi is yapanlar var tabi ki.). Bu zaten bu konunun disinda. Mühendislik yapmayı konuşuyoruz.




  • ben bu sayının gerçeği yansıttığını düşünmüyorum çünkü bazı yerler yüksek maaşı veya asgariden fazla olanı elden veriyor. ama resmiyette asgari ücret gözüküyor. bazı dediğim ticaret yapan yerlerin çoğu.

  • Atanamayan Dr. Strange kullanıcısına yanıt
    O zaman al bi keyif çayı iç 😆
  • 
Sayfa: önceki 678910
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.