Şimdi Ara

Türkiye'nin muhtemelen lisanslı üretim yapacağı smr ler hakkında.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
2
Cevap
0
Favori
403
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 1
Giriş

Hangi aşamalar tamamlanmalı? (Yıllık yol haritası — varsayılan: lisanslı üretim 0. yılda başlıyor)

0–2 yıl — Hemen yapılması gerekenler

• Lisanslı üretim projelerinde Türk mühendislerin yoğun şekilde yer alması (nötronik analiz, termohidrolik, kalite kontrol).
    • Üniversite/ARAştırma merkezi işbirlikleriyle hedeflenen doktora/post-doc programları.
    • Regülatör (TAEK) ile ortak eğitim, uluslararası düzenleyici tecrübe kazanımı.

2–5 yıl — Kapasite ve veri birikimi

• Yerli firmaların modül üretiminde yetkin hale gelmesi; saha montaj ve kalite süreçlerinde deneyim.
    • Nötronik ve termal-hidrolik hesaplamalar için güçlü simülasyon altyapısı ve doğrulama verileri (test rig’ler).
    • İlk tip yerel alt-parça ve yardımcı sistemlerin tasarım/üretiminde bağımsızlık.

5–8 yıl — Yerli Ar-Ge’nin hızlanması

• Lisanslı üretim tecrübesi, yerli mühendislik ekiplerini “tasarım okur-yazarı” haline getirir.
    • Başlangıç seviyesinde çekirdek tasarım çalışmaları: yakıt dizaynı, reaktör kinestikleri, güvenlik analizleri — deneysel doğrulama gerektirir.
    • Pilot yakıt testi veya partner ülkede test prototipleriyle doğrulama (ulusal test reaktörü veya ortak program).

8–12 yıl — İlk özgün/hibrit çekirdek tasarımı

• Türkiye, lisanslı tasarıma dayalı hybrid/derivative çekirdek tasarımları yapabilir (yani tamamen yeni değil; lisans sahibiyle işbirliği içinde modifikasyon).
    • Bu aşamada yerli nötronik kodları, yakıt test verileri ve güvenlik belgeleri yeterli hale gelirse sınırlı bağımsızlık mümkün.

12–20 yıl — Tam bağımsız yerli çekirdek tasarımı

• Tamamen bağımsız, kendi mühendislik hesapları, yakıt parametreleri ve sertifikasyon başvurusunu yapabilecek olgunluk.
    • Yakıt üretimi, zenginleştirme veya dış tedarik zinciri ile kalıcı anlaşmalar (yakıt konusu ayrıca ayrı yatırım gerektirir).

Özet: ilk özgün çekirdek tasarımını görmek 8–12 yılda mümkün olabilir, fakat tam bağımsızlık ve saha-onaylı yerli tasarımlar genelde 12–20 yıl ister.

Lisanlı üretim çekirdek teknolojiyi sıfırdan üretmek değildir, bu bilgiyi hiçbir ülke şimdiye kadar paylaşmadı, çekirdek teknolojiyi ülkeler lisanslı üretim sonrası

tersine mühendislik arge ile ediniyor. asıl kritik olan çekirdek teknolojisi ise şunları içeriyor:

Reaktör Çekirdeği Tasarımı

• Yakıt dizilimi, moderatör kullanımı, nötron ekonomisi.
    • Isı üretimi ve zincir reaksiyonun güvenli kontrolü.

Yakıt Teknolojisi

• Zenginleştirilmiş uranyumun özellikleri, yakıt çubuklarının kaplama malzemesi.
    • Yakıtın zenginleştirilmesi ve yeniden işlenmesi.

Basınçlı Su Reaktörü (PWR) veya SMR özgün tasarımı

• Basınç kabı, ısı değiştiriciler, pasif güvenlik sistemleri.

Nükleer Güvenlik ve Kontrol Algoritmaları

• Reaktörün anlık durdurulması (SCRAM), otomatik soğutma sistemleri.

Başıboş köpeklerin saldırısına uğrayan 11 yaşındaki Mustafa Erçetin (9 Kasım 2022) ve 9 yaşındaki Muhammed Muaz (11 aralık 2024) kudurarak ölmesinler diye uyutuldular.Köpekler uyutulmasın diye çocuklar uyutuluyor!
    Hakan FİDAN
    Türkiye için: Nükleer silah!
    Kıbrıs, Müslüman Türk milletinin küfürden alınmış mülküdür tıpkı Anadolu gibi: Kapalı Maraş imar olsun!

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.