Şimdi Ara

Türkiye'nin jeopolitik önemi

Bu Konudaki Kullanıcılar:
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
19
Cevap
0
Favori
286
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Bundan 20 sene evvel ilkokula başladığımdan beri duyduğum bir olgu; Türkiye'nin jeopolitik önemi.
    Sizce böyle bir olgu hala var mı? Varsa bu önemin bize getirileri nelerdir? Yoksa bu sadece 'Ağaç yaşken eğilir.' mantığıyla eğitim sistemimiz tarafından bizim beynimize kazıdıkları bir durum mu? Günümüz dünya düzeninde, madem bu kadar önemli bir konumda olduğumuzu düşünüyoruz, bunun reel etkileri nelerdir?



    Not: Umarım konu açık kalır ve düzeyli bir tartışma ortamında bu konuyu tartışabiliriz.



  • yoktur öyle bir şey okulda iyi yemişler bizi. her türlü savaştan en kolay etkilenen bir konumda bulunuyoruz, yol geçen hanına döndü mülteci kaynıyor.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: byob

    yoktur öyle bir şey okulda iyi yemişler bizi. her türlü savaştan en kolay etkilenen bir konumda bulunuyoruz, yol geçen hanına döndü mülteci kaynıyor.

    Tamam okulda yemişler bizi ama daha demin ülkemizin başbakanı, Almanya'da konuşmasında bu cümleyi kullanıp, nasıl açıklamalar yapıyor o zaman?
  • dostum elbette var yoksa adanadaki amerikan askerleri,nato üssü neden ülkemizde olsun?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Mücahid06

    dostum elbette var yoksa adanadaki amerikan askerleri,nato üssü neden ülkemizde olsun?

    Bunun bizim ülkemize getirileri neler peki? Yani o üslerin Türkiye'ye etkileri nedir?
  • Konunun ne kadar onemli oldugu, aldigi cevap sayisindan belli oldu sanirim.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • + 1 dostum.Ayaklarımız hem Akdenize hem de Orta Doğu'ya basıyoruz.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Avrasyanin kilidi Asyada ki zengin enerji kaynaklarina Batının ulaşmasi için en önemli bölge üste biri seni yemişler falan demiş yalan bide googleye de mi yazamadin orada bul

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: theGodDelusion

    Avrasyanin kilidi Asyada ki zengin enerji kaynaklarina Batının ulaşmasi için en önemli bölge üste biri seni yemişler falan demiş yalan bide googleye de mi yazamadin orada bul

    Sen benim sorumu anlamadın, bize ne gibi bir yararı getirisi var? Madem dediğin gibi zengin kaynaklara ulaşmak içinse, o zengin kaynaklar bizde değil, ulaşması gereken yerde biz değiliz Avrupa, dolayısı ile önemli olanlar= kaynak ve Avrupa! Biz sadece bir boru hattının geçeceği yeriz.
    Ayrıca avrupa ülkeleri arabalarındaki petrol bağımlılığından kurtulmak için sürekli teknolojik atılımlar yapıyor, misal elektrikli ve bio-dizel ile çalışan arabalar. Yakın gelecekte o bahsettiğin kaynaklara ihtiyaç kalmadığında ne gibi bir önemimiz olacak?

    @Danny Greene;
    Rusya diye bir ülke var hem avrupaya hem asyaya bizden daha fazla şekilde ayak basıyor ve bunun için herhangi bir köprüye ihtiyaç duymuyor. Suriye'de hem akdenize hem ortadoğuya ayak basıyor, bunun ne gibi bir getirisi var sence?




  • Thailano kullanıcısına yanıt
    Zaten bizde hiç Rus üssü göremezsin. Hep Amerikan üsleri. Bunun nedeni Amerika'nın üss kurabileceği, kendine hizmet edebilecek ve Ortadoğu'ya yakın güvenebileceği yer olması. Suriye de şuan olan olayları biliyorsun ,iç savaş Ayrıca onları destekleyen ve bölgede başka bir süpergücün olmasını istemeyen Rusya var.Rusya, Amerika'nın Suriye de üss kurmasına izin verir mi sence? Bu yüzden jeopolitik önem arzetmekteyiz.Yani bizden başka gidecekleri yer, daha doğrusu gerçek anlamıyla sığınacak liman yok.

    Sorularına yanıt olabilmişimdir umarım.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bence "Jeopolitik önem" kavramı artık anlamsız...

    *Savaş açısındansa maksadın...konvansiyonel silahların modası geçti...Yayılmacı milletlerin başkalarını asimile etme şehveti de son yüzyılda "insan hayatının değerlenmesi" nedeniyle azaldı...kimse artık ölmek istemiyor...
    *Yok maksatın ticariyse deniz ticareti var...olmadı alternatif yollar var...

    Devletlerüstü organizasyonlar var...Küresel ticareti ,mesela yasak vs ile ülkeni kullandırtmamakla engellemek istersen sana haddini bildirirler...O kadar kolay değil...Olmadı dünyadan izole olursun...
    Yeraltı zenginliklerini satmak istemezsen sana da ihtiyacını satmazlar tak diye çökersin...

    Küreselleşme diyorlar ya...haa...ondan beri artık sınırların pek bir önemi yok...Jeopolitik önem kavramı bence 100 yıl önceden kalma bir kavram...ulus devleti olma mantığıyla da alakası var.100 yıl önce öyle bir akım vardı.Felsefi olarak her ulus sınırlarında düşman beklerdi ve kendisi için çalışırdı...Artık AB,Şangay,NATO,BM,Uluslararası hukuk gibi organizasyonlar ve kavramlar var...

    İnternetin de etkisi var...




  • avrupa ile asya arasında önemli bir noktayız ancak bunu lehimize çevirdiğimiz söylenemez, akdeniz ülkeleri arasında ve karadeniz ülkelerinin deniz yolu ulaşımında da önemli bir pozisyondayız ama kullanamıyoruz işte

    dünya tarihinde küresel sorun üretme potansiyeli olan coğrafyaların hepsine komşuyuz; balkanlar ayrı bir dert kafkaslar ayrı bir dert orta doğu başlı başına bir dert, bunlardan çok fazla etkileniyoruz ve bu etkileri sindiren bir devlet stratejimiz gelişmişliğimiz yok, başkalarının oyuncağı olmaya müsait bir devletiz, aslında bizim yerimizde amerika olsaydı var ya dünyayı tek devlet haline getirirdi



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-0299B8CF8 -- 5 Şubat 2014; 0:41:18 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Jeopolitik önemin bize faydası en fazla abd nin ve onun kurduğu nato nun gözünde ortadoğuya açılan bir kapı ve onların askeri üslerine yer tesis etmek adına önemli bir bölge olmuş olmamızdır.

    ve rusya eğer çökmese muhtemelen yayılmacı olacak komünizmine karşı arkamızda batının her an durmasıdır.

    Bunun dışında bize bence başka bir faydası yok.

    Türkiye nin coğrafi konumunun çok stratejik olduğu söylenir ancak bunun sokaktaki halka neredeyse hiçbir getirisi yok.Dünyanın en pahalı akaryakıt fiyatları bizde, en düşük ortalama gelirlerinden biri bizde.

    ee ne yapayım ben vatandaş olarak çok stratejik bir yerde olduğumuz hikayesini o zaman ?
  • Turkiye iki agizli mengenin arasinda dogu ve batidan sikistiriliyoruz.ulkemize giren cikan belli degil kacakcisi hirsizi multecisi her yer suriyeli doldu adamlara savas var diye kapiyi actik cadir yemek yer verdik bunlar anadoluya yayildi.uyusturucu pazari botla yunanistana adam kacirma soguk savasa kadar uzanan abd usleri...

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • konuda ılber ortaylı nin capslerini hiç bulamadim

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Cevaplayan arkadaşların bazıları gibi bende, bu jeopolitik konumun, ülkede yaşayan halka bir getirisi olmadığı düşüncesindeyim. Belki 100 sene önce evet önemliydi, ama küreselleşen dünya, teknolojinin ilerlemesi, sınırların dolayılı yoldan ortadan kalkması gibi etkenler yüzünden artık geçerliliği kalmamış gibi geliyor. DÜşünsenize Güney Kore diye bir ülke var ve ürettiği teknolojilerle dünyanın gidişatına resmen yön veriyorlar. Japonya keza aynı şekilde. Çin şuan dünyanın fabrikası, üretilebilecek her şeyi üretiyorlar.
    Yaşadığımız zamana ayak uyduramıyan bir ülkeyiz ve sanki bize 'Bakın sizin jeopolitik konumunuz çok önemli, aman dikkat bütün gözler sizin üzerinizde, avrupa ile asyayı bağlıyorsunuz daha bişey yapmanıza gerek yok.' gibi bir algı entegre edilmiş. Bizde buna öyle bir inanmışız ki sanki durduğumuz yerden, diğer ülkelerin bize bu konumdan dolayı yardım-yoldaşlık edeceğini düşünüyoruz.




  • uçak gemi bulunduğundan beri hiçbir işe yaramayan özellik.eskiden batıdan doğuya gitmek için kullanılan 2 yoldan biriymiş bu topraklar.
    şimdi londradan japonyaya giden kaç kişi türkiyeden geçiyor acaba?
    şuan sadece petrol hatlarının geçmesi açısından biraz birşey kazanıyoruz.onun dışında hiçbir önemi yok.
    yakın yerlerde savaşlar olması ise başlı başına negatif bir durum.
    bir irlandanın yerinde olsak mesela savunma sanayisi için ülkenin bütçesinin %50 sini vermek durumunda kalmazdık.ve bunun neticesinde 50 yılda bir almanya bir japonya olabilirdik.
    çünkü kendi toprağında savunma yapmayan devletler , (japonya almanya zorla , amerika için de gereksizdi) tüm gücünü gelişmeye harcayabiliyorlar.
  • Aslında herşey Ümit Burnunun keşfiyle başladı
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.