Şimdi Ara

Türkiye'nin iklimi artık yarı tropik

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
27
Cevap
0
Favori
647
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Şen, Türkiye'nin, küresel iklim değişikliği nedeniyle artık "yarı tropik iklim" sisteminde kabul edilmesi gerektiğini bildirdi.

    Prof. Dr. Şen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son günlerde ülkeyi etkisi alan soğuk ve yağışlı havaya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

    Küresel ısınmadan dolayı bölgede iklim değişikliğinin meydana geldiğini ifade eden Şen, Türkiye'nin küresel iklim değişikliği nedeniyle artık "yarı tropik iklim" sisteminde kabul edilmesi gerektiğini anlattı.

    Şen, "Yarı tropikal iklim" sisteminde, mevsim değişimleri sırasında kısa süreli sağanağın normal olduğunu aktararak, şu bilgileri verdi:

    "Tropik iklim kuşağı, 30 derece enlemlerinden başlar ancak küresel iklim değişikliği nedeniyle kuzeye doğru kaymaya başladı. Yarı tropik olan kısım, bizim bölgemize geldi. Daha ileriki senelerde, tropik iklime doğru girmeye başlayacağız. Aşırı yağışlar, kuraklık, fırtına, hortum, bu iklim değişikliğin sonuçlarındandır. Küresel ısınmadan önce tabi ki bu yağış normal değildi. Dünyanın ortalama sıcaklığı 2 derece artış gösterdi. Bunun yanı sıra sera gazlarından en önemlisi olan karbondioksit 400 ppm'e çıktı. 400 ppm, geçmişte görülmemiş bir değer. Dolayısıyla dünya ısınmaya devam ediyor. Isınma devam ettikçe Türkiye'de bunun etkileri, sellerle fırtınalarla kuraklıkla kendisini gösterecek. Yani, küresel iklim değişikliği nedeniyle Türkiye'de mevsim değişimleri döneminde, afet şeklindeki faydadan çok zarar veren aşırı yağışlar bundan sonra da olacak."

    Türkiye'de gelecek yıllarda da mevsimin yazdan kışa, kıştan yaza döndüğü dönemlerde benzeri yağışların artacağını aktaran Şen, yöneticilerin kentlerin altyapılarını güçlendirmeleri gerektiğini ifade etti.

    Barajlar neden dolmuyor

    Yağışlara karşın İstanbul'daki barajlarda doluluk oranının olumlu ölçüde değişmemesi konusunda ise Şen, şunları söyledi:

    "Bu yağışlar, bir anda ve hızlı yağıp çok fazla suyu aşağıya indirdiği için yüzeysel akışa geçip denizlere akıyor. Yağışın toprağa temas etmesi, toprağa geçip yeraltı sularını beslemesi lazım. İstanbul gibi bir yerde betonlaşmış, asfalt toprağı göremiyorsunuz. Ya gölet oluyor ya da akıp gidiyor. Yeraltına etkisi olmuyor. Yüzeysel akışa geçiyor. İstanbul'da yapılaşma çok. Su toplama havzaları imara açılmış, çok yapılaşma var. Dolayısıyla bu yağışların barajlara etkisi beklenilen şekilde olmuyor."

    Prof. Dr. Orhan Şen, barajlarda su havzalarındaki betonlaşmanın da olumsuz etkilerinin görüldüğünü kaydederek, barajların su tutmasında ormanlık alanların korunmasının büyük önem taşıdığını sözlerine ekledi.


    http://www.aa.com.tr/tr/haberler/339974--turkiyenin-iklimi-artik-yari-tropik







  • var bi gariplik gün içinde dört mevsimi yaşadım bugün bursada. hava sürekli fake atıyor bi bakıyorsun yaz gibi oluyor pişiyorsun ertesi iki gün yağmur yağıyor hava soğuyor gösterip elletmiyor resmen
  • hemen bunu kutlamalıyız!
  • küresel ısınma vs ciddiye alınmıyor, dünya nüfusu keza hızla artiyor ,2050 de dünyada 9 milyardan fazla insan olacak, kuraklık,gıda vs,büyük sorunlar oluşacak!!
  • Tropik iklim iyidir

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • palmiyeler falan eksek yaz sonu fırtına kuşakları gelse hep yaz olsa..
  • Yani sonuç olarak.ÖLÜCEZ
  • Mesajim bulunsun

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Felaket tellalları hemen başlamışlar. Yav he he
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Sánchez

    Felaket tellalları hemen başlamışlar. Yav he he

    avatarındaki hatun neyi yiyor
  • Gerçekler Hocam
  • Ne doğru düzgün kış oluyor ne doğru düzgün yaz

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Allah'ın hikmeti...
  • Tayyip ülkenin iklimini de çaldı
  • quote:

    Orijinalden alıntı: dmx__

    Ne doğru düzgün kış oluyor ne doğru düzgün yaz

    Hocam sebepleri,zaten makalede açıklanmış..bunar ciddi konular,ilerde susuzluk,kuraklı,çöl vs gibi konular başımıza bela olacak.
  • kesin ne kadar yeşil varsa. gyavuru getirtip burada ona köprü diktirin bina diktirin sanayi kursun tüm pisliğini bu topraklar atsın !
  • Harbinden ya hangi mevsimde olduğumu şaşırıyorum artık.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Amerikadaki hazırlıkçılar bu konuda iyi yapıyorlar, hazırlanıyorlar bu tip durumlar için fakat; çoğunda kafa iyi çalışmıyor izliyorum adamları yani onun imkanları bir karadenizlide onu geçtim bizim memlekette her hangi bir kişide olsa 5 katı iyi dayanır.

    Adamlar anca eve yemek depoluyor, silah depoluyor, adamın koskoca hangarı var bir ton parası var saçma sapan araba yapıyor, neymiş dayanıklıymış...

    Sonuç olarak konu dağılmasın, bizim milletinde bu hazırlık işlerine girmesi lazım, gerçekten iş ciddileşecek ilerde. tamam amerikalılar gibi işi manyaklık boyutuna getirmeyin ama ne biliyim eve bir su deposu yaptırın , yada ne biliyim hazır olmak lazım kıtlığa susuzluğa...
  • Kesinlike doğru, bu sene kış bile olmadı, her sene hava biraz daha ısınıyor, küresel ısınma en çok rusyaya yaradı.artık kuzeyde buzların erimesiyle yeni ticaret yolları bile açıldı, ticari gemiler kestirme yolları kullanmaya başladılar.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Nisanda mayista adam gibi yagmur gormedik pistik resmen haziranin ortasinida geride biraktik sayilir ard arda yagislar ve aksamlari esen buz gibi hava

    Iklimimiz kesinlikle degisti. Zaten iklimin tanimi belirli bir bolgede gozlemlenen 30-40 veya daha fazla yillik gerceklesen hava olaylari. Degisecegi varmis demekki

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.